Jurassic Park Ultimate Trilogy (blu-ray)

Het is de laatste jaren een trend om oude films op blu-ray opnieuw uit te geven. Meestal is het een simpele overzetting, maar er zitten pareltjes van uitgaven bij. Zoals Scarface (verpakt in een luxe sigarettendoos) of Star Wars (alle films met veel extra's verpakt in een mooie box). Er is eigenlijk één filmreeks die nog op blu-ray ontbrak, maar daar komt nu een einde aan. Sinds kort zijn alle drie de Jurassic Park-films in een box te koop in blu-ray.

De films zijn verpakt in een mooi vormgegeven box. Bij elk deel hoort één blu-ray disc en een rode dvd, waarop er een Digital Copy gemaakt kan worden voor op de computer of je mobiele telefoon. De binnenkant bevat uiteraard veel (grote) dino's en foto's uit de films. De "urenlange extra's" staan ook op de blu-ray, dus mag je verwachten dat de kwaliteit ook goed is. Tijd om deel 1 te gaan testen.

Jurassic Park (1993)

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond (Richard Attenborough) wil de dino's aan het publiek laten zien en bouwt een gigantisch themapark. Een paar gelukkigen mogen het park als eerste aanschouwen, maar bij een onweersbui valt de elektriciteit uit in het park en slagen er een aantal dinosauriërs in om te ontsnappen.

Als de reclames voor de kwaliteit van de blu-ray zijn afgelopen hoor je de theme van Jurassic Park en krijg je meteen al kippenvel. In een simpel menu staan de mogelijkheden (onder andere hoofdstukken, extra's en instructies) en zijn ook selecties uit de film als voorproefje te zien. Met behulp van een App kun je op de iPhone of iPad het menu bedienen en fungeert deze als afstandsbediening. 

Zodra de dino's over het scherm stampen of zodra er een totaalshot is van het eiland (Isla Nublar) is het meteen duidelijk dat het blu-ray is. De kwaliteit is zichtbaar een verbetering ten opzichte van de dvd. Weliswaar haalt het de kwaliteit net niet van de huidige blu-rayfilms, maar erg storend is dat niet. 

Extra's

- Het begin van een nieuw tijdperk (25:25)
Enorm leuk om te zien, oude beelden van de set. Uiteraard korrelige beelden, maar ze laten goed zien hoe het er destijds aan toe ging. De nostalgische beelden worden afgewisseld met interviews met de toenmalige medewerkers en Steven Spielberg himself.

- Het maken van de prehistorie (20:16)
Wederom oude beelden en dit keer wordt uitgelegd hoe de dinosauriërs gemaakt zijn en hoe het themapark is opgesteld. Veel technische feiten, maar zeker ook de moeite waard.

- Volgende stap in de evolutie (15:03)
In deze video worden vele computerbeelden laten zien en wordt uitgelegd hoe de special effects toentertijd gemaakt zijn. Het is vooral leuk om de enthousiasme van Steven Spielberg te zien.

- Featurettes uit het archief
De extra's die destijds bij de dvd zaten, waaronder een uitgebreide making-of van 50 minuten, een hommage aan Steven Spielberg van negen minuten en een verhaal over een orkaan tijdens de opnames van twee minuten.

- Achter de schermen
Oud beeldmateriaal die onder andere vergaderingen laat zien, het scouten van locaties en de vergelijking voor en na de visuele effecten. Ook is het mogelijk om de storyboards en de productiearchieven te bekijken. Enorm uitgebreid en hier ben je wel even zoet mee.

- Bioscooptrailer (1:11)
Niet in blu-ray kwaliteit.

- Het maken van Jurassic Park: the Game (4:43) 
Het is straks ook mogelijk om zelf door Jurassic Park te lopen in een game. In deze making-of leggen gamemakers uit waarom ze de game hebben gemaakt, waar het verhaal over gaat en met wie uit de oorspronkelijke films het gemaakt is. Voor de gameliefhebbers is het interessant, al is de vraag of de game een eerbetoon is aan de filmreeks. 

The Lost World: Jurassic Park (1997)

Vier jaar na de gebeurtenissen in de eerste Jurassic Park-film verklapt John Hammond dat er nog een eiland was vol met dino's. Deze zijn verder met rust gelaten, maar Hammond is benieuwd naar de dieren in een natuurlijke omgeving. Het team gaat naar het eiland, waar ze er achter komen dat ze niet de enige mensen op het eiland zijn.

Ook in deel 2 zitten er natuurlijk weer veel dinosauriërs, die in uitstekend blu-ray over het beeld komen. Dit keer is de beeldkwaliteit een tikkeltje beter, want het beeld is niet meer zo korrelig als de vorige film. De vele actiescènes spatten van het beeldscherm en de bijbehorende geluidseffecten zijn spectaculair.

Extra's

- Verwijderde scènes (7:09)
Je moet er van houden, een verzameling van onsamenhangende verwijderde scènes. Niet enorm interessant, maar één keer kijken kan geen kwaad. Ook hierbij geldt dat het niet in blu-ray kwaliteit is.

- Het vinden van de verloren wereld (21:40)
Een kijkje achter de schermen van The Lost World met een wederom enthousiaste Spielberg. Cast en crew vertellen over de opnames, collega's en regisseur Spielberg. 

- Iets heeft het overleefd (16:30)
Wederom een kijkje achter de schermen, maar dit keer gaat het over het werken met (neppe) dinosauriërs en het digitaal bewerken van opnames. Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de dino's in het shot verwerkt worden.

- Featurettes uit het archief
De extra's van de toenmalige dvd. Onder andere een lange making-of, een interview met de auteur Michael Crichton en een leuk bedankfilmpje aan Steven Spielberg van de afdeling visuele effecten.

- Achter de schermen
Ook op deze blu-ray zijn de storyboards en productiearchieven te bekijken, wat bestaat uit productiefoto's, modellen, posters en speelgoed. Net als op schijf één is er een vergelijking te bekijken van voor en na de visuele effecten.

- Bioscooptrailer (1:52)
Niet in blu-ray kwaliteit.

 

Jurassic Park III (2001)

Dr. Alan Grant (Sam Neill) wil graag zijn dinosaurus-onderzoek voortzetten. Hij wordt door de rijke avonturier Paul Kirby (William H. Macy) en zijn vrouw uitgenodigd om als gastheer op te treden bij een tour over Isla Sorna. Hun vliegtuig stort neer, met als gevolg dat Grant wederom tegenover de dino's komt te staan.

Na dezelfde reclames (gelukkig skipbaar) als de vorige schijfjes kom je weer in hetzelfde mooi weergegeven menu. Omdat deel 3 nog later is uitgekomen is de kwaliteit nog weer iets beter dan de vorige en komen de dino's wederom bijna je kamer binnen. Vooral de tocht met het vliegtuig naar het eiland is prachtig. De groenbeboste bergen met de blauwe zee op de achtergrond zijn echt blu-ray waardig.

Extra's

- Het derde avontuur (25:20)
Cast en crew vertellen over het filmen van de derde film en welke gemakken, maar ook problemen dat met zich meebracht. Ook wordt er gepraat over het succes van de reeks, wat onder andere attracties, speelgoed en een themapark opleverde.

- Featurettes uit het archief
Vele extra's van de toenmalige dvd. Een making-of van 20 minuten en filmpjes over de dino's, de geluiden, de speciale effecten en de kunst van Jurassic Park III.

- Achter de schermen
In deze filmpjes neem je als kijker letterlijk een kijkje achter de schermen. Zo wordt de Stan Winston Studio bezocht en is te bekijken hoe een dino een vliegtuig aanvalt. Ook zijn de storyboards en de productiefoto's weer te bekijken.

- Bioscooptrailer (1:10)
Niet in blu-ray kwaliteit.

De film is ook te bekijken met filmcommentaar van het speciale effecten-team.

Conclusie

De Jurassic Park Ultimate Trilogy is een uitgave op je vingers bij af te likken. Je krijgt niet alleen één van de succesvolste filmreeks in goede kwaliteit, maar ook nog eens uren (!) aan bonusmateriaal. Per schijf ben je een flinke middag bezig om alle extra's te bekijken. Ze zijn zelfs (bijna) allemaal de moeite waard. Voor de nostalgische kijker zal zich zeker vermaken bij de vele beelden van toen.

Het enige minpuntje zou de rode schijfjes zijn met de Digital Copy. Dat is een beetje zonde van de ruimte, alleen voor een digitale kopie van de film. Maar gelukkig is dat het enige minpuntje van de release. Universal heeft een interessante box samengesteld die elke filmliefhebber in zijn filmkast moet hebben staan. Hier ben je zeker wel mee zoet tot de vierde Jurassic Park uitkomt.