Begeleid rijden populair

De proef met het begeleid rijden is populair. Al meer dan 5500 jongeren hebben via de website 2toDrive.nl interesse getoond voor het experiment, laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag weten, de dag dat de proef van start gaat.

Bij het experiment mogen jongeren een halfjaar voordat ze 17 worden beginnen met rijles. Vanaf hun 17e verjaardag mogen ze praktijkexamen doen. Wanneer ze slagen, mogen ze tot hun 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Dat is iemand die al meer dan tien jaar een rijbewijs heeft.

Jongeren die willen deelnemen aan de proef met het begeleid rijden kunnen vanaf dinsdag via de website een begeleiderspas aanvragen en daarmee hun deelname bevestigen. De projectleider van 2toDrive verwacht een 'grote toestroom' van jongeren die gaan starten met rijlessen.

De rijscholen zijn er ook klaar voor. "We zijn goed voorbereid en merken een brede belangstelling bij zowel jongeren als coaches", laat de manager van Bovag-rijscholen Frans Bastiaansen weten.

De proef met begeleid rijden duurt maximaal zes jaar. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid voert in 2015 een tussentijdse evaluatie uit. Als het experiment positief uitpakt, kan het begeleid rijden definitief worden ingevoerd.