Kamer nog niet akkoord met steunfonds

De Tweede Kamer kan nog niet instemmen met de vergroting het steunfonds voor de eurozone, waarover de Europese regeringsleiders het vorige week eens werden. Over de exacte invulling is nog te veel onduidelijk, vinden de meeste partijen.

"De afspraken over de vuurkracht van het noodfonds zijn nog niet helder. Die zijn nog niet uitgewerkt", constateerde VVD-Kamerlid Mark Harbers. "De eerste schetsen zijn gemaakt, maar de kleurpotloden om ze in te vullen zijn in de tas gebleven", stelde D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei dat het Centraal Planbureau (CPB) een analyse moet maken van manieren waarop het noodfonds vergroot kan worden. "Met de informatie die we nu hebben, kunnen we niet beslissen."

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei dat de Europese regeringsleiders vooral zaken hebben afgesproken waar ze niet zelf over gaan. Hij wil verder meer concrete afspraken over het toezicht op landen die straks geld krijgen van het fonds. "We moeten voorkomen dat Berlusconi feest gaat vieren op kosten van het fonds", zei Plasterk. Hij wil net als onder meer de VVD een grote rol voor het Internationaal Monetair Fonds.

Verschillende fracties die tot nu toe het kabinet steunen rondom de aanpak van de eurocrisis, waaronder de PvdA en de SGP, dreigden op termijn 'rood licht' te geven als de verdere uitwerking van het noodfonds niet naar hun zin is.