'Syrië plaatst mijnen langs grens met Libanon'

Het Syrische regime is bezig landmijnen te plaatsen langs delen van de grens met Libanon. Dat heeft een zegsman bij de Syrische regering gemeld. De man, die op de hoogte is van de strategie van de regering, zei dinsdag dat de mijnen bedoeld zijn om wapensmokkel vanuit Libanon te voorkomen.

Syrische en Libanese ooggetuigen hebben het bericht bevestigd. Volgens hen zijn militairen al enkele dagen bezig mijnen te plaatsen. Drie inwoners van het Libanese dorp Serhaniyeh toonden een verslaggever van het persbureau AP een rij zandduinen langs de grens waar de militairen volgens hen mijnen hebben geplaatst. "Sinds ze de mijnen plantten, durft niemand meer in de buurt van de grens te komen", zei Ahmed Diab.

Er is al ten minste één slachtoffer gevallen door de mijnen. Een Syriër moest zijn voet laten amputeren nadat hij zondag op een mijn was gestapt in de buurt van het Libanese dorp Irsal.

President Bashar Assad kampt al zeven maanden met een hevige volksopstand. Veel Syriërs steken geregeld de grens met Libanon over, sommigen om het geweld in hun land te ontvluchten. Er zijn ook tekenen dat Syrië probeert te voorkomen dat Libanon een veilige haven wordt voor de Syrische oppositie.