FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 juni 2011

RBC heeft goede hoop op laatste strohalm

RBC Roosendaal zou morgen het faillissement aanvragen, maar de noodlijdende club heeft goede hoop dat een groep sponsoren uitkomst biedt. Dit is noodzakelijk geworden, omdat de gemeente vorige week niet garant wilde staan voor een bedrag van één miljoen euro.

"De gesprekken lopen nog altijd. Als we er geen vertrouwen meer in hadden, dan waren we er al lang mee gestopt", zei crisismanager Ad van Alebeek tegen Voetbal International. "Een aantal partijen die we bij het project willen betrekken was een lang weekend weg. Vandaar dat we maandag verder gaan praten. We doen er alles aan om de deadline van 12:00 uur te halen."

"Hoewel het inmiddels kort dag wordt, heb ik er nog altijd vertrouwen in", aldus Van Alebeek, die bevestigt dat geldschieters tot dinsdagochtend de tijd hebben om RBC te redden. "Dat klopt inderdaad, Als RBC maandag om 12:00 uur het faillissement aanvraagt en wij hebben om 15:00 uur alsnog het benodigde geld, dan kan de club gewoon verder. Toch is die spanning niet goed."

"Morgen praat directeur Jeffrey Kooistra het personeel bij en het zou fijn zijn als hij dan al duidelijkheid kan scheppen. We doen er alles aan om zo snel mogelijk met een passend antwoord te komen", besluit de crisismanager. Het is niet duidelijk om welke sponsoren het gaat. Advocaat Hans van Oijen zei dat er 1,6 miljoen euro nodig is om de profclub uit Roosendaal te redden.

[Upd] Nadal niet jongste ooit met tien grandslamtitels

Rafael Nadal legde zondag voor de zesde maal in zeven jaar beslag op de eindzege op Roland Garros. De Spaanse nummer één van de wereld boekte op het Parijse Court Philippe Chatrier de tiende grandslamzege van zijn loopbaan. Met 25 jaar en twee dagen is de Spanjaard de jongste tennisser ooit die dit bewerkstelligde.

Verliezend finalist Roger Federer bereikte de mijlpaal in 2007 met de winst van de Australian Open. De Zwitser, met zestien titels recordhouder van het meeste aantal Grand Slams, was destijds 25 jaar en 173 dagen oud. Pete Sampras was 25 jaar en 328 dagen oud toen hij zijn tiende titel pakte in één van de vier belangrijkste tennistoernooien.

Slechts vier andere tennissers boekten tien of meer eindzeges op grandslamtoernooien. Dat waren de Australiërs Roy Emerson en Rod Laver, de Zweed Björn Borg en Bill Tilden uit de Verenigde Staten. Emerson was met 29 jaar en 89 dagen de enige van het kwartet die dit lukte voor zijn dertigste.

Update 23:21 uur

Björn Borg blijkt ook na vandaag de jongste tennisser te zijn die tien Grand Slamns op zijn naam heeft geschreven. De Zweed was namelijk 24 jaar en 30 dagen oud toen hem dit voor de tiende maal lukte. Rafael Nadal neemt na vandaag de tweede plaats op de ranglijst in, voor Roger Federer.


Nadal op een na jongste ooit met tien grandslamtitels (Foto: Novum)

Druk weekeinde voor kustwacht

De kustwacht heeft een druk weekeinde achter de rug. Van donderdag- tot zondagavond waren er 91 incidenten, het overgrote deel betrof problemen met de pleziervaart.

Een speedboot die van Terschelling naar Harlingen voer, meldde te zijn vastgelopen in de buurt van het Friese vasteland. Daar trof de kustwacht niets aan. Uiteindelijk zag een vliegtuig van de kustwacht het vaartuig met opvarenden op de Vliehorst, aan de Noordzeekant van Vlieland.

Ook de jaarlijkse sloepenrace van Harlingen naar Terschelling leverde de hulpverleners handenvol werk op. Van vijf sloepen moesten in totaal veertig personen worden geëvacueerd. Allen zijn veilig aan wal gebracht. De sloepen zijn geborgen.


Druk weekeinde voor kustwacht (Foto: Novum)

Bleker bij EU-overleg over groentesector

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) reist dinsdag af naar Luxemburg om met zijn Europese collega's te praten over de problemen in de groentesector. Ze zullen kijken naar de mogelijkheden om een noodfonds in het leven te roepen om de telers te ondersteunen die hun producten sinds de EHEC-besmetting niet meer af kunnen zetten.

Dat heeft de woordvoerder van Bleker zondagavond bevestigd. Zaterdag zei de staatssecretaris dat hij zich in Europees verband zou gaan inzetten voor steun aan de tuinders. De CDA-bewindsman zei ook dat hij zijn best zal doen Rusland ertoe te bewegen de boycot van Europese groenten op te heffen. Door de boycot zijn tuinders fors gedupeerd. Rusland is na Duitsland en Groot-Brittannië het derde afzetland van de Nederlandse tuinders.

Inmiddels lijkt taugé van een Nedersaksische teler de bron van de EHEC-besmettingen. In Duitsland en Zweden zijn al 22 doden door de bacterie.

'Duitse groentescheuten bron EHEC-besmetting'

Taugé en andere groentescheuten van een Nedersaksische teler zijn waarschijnlijk de bron van de besmettingen met de EHEC-bacterie die in Duitsland en Zweden al 22 levens eisten. De eerste tests die op de verdachte groenten zijn uitgevoerd bevestigen dat.

De minister van Landbouw van Nedersaksen zei zondag dat besmettingen in vijf verschillende Duitse deelstaten kunnen worden teruggevoerd op de verdachte scheuten van de biologische boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel. Minister Gerd Lindemann heeft de boerderij, waar ook een personeelslid besmet raakte, zondag gesloten.

Alle producten die het landbouwbedrijf op de markt bracht, waaronder verse kruiden, bloemen, fruit en aardappelen, zijn teruggeroepen. Volgens Lindemann staan achttien verschillende scheutenmengsels, die vaak in salades worden gebruikt, onder verdenking. Daaronder zijn ook spruiten van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes. De verdachte boerderij leverde vooral aan de horeca en aan reformzaken.

Lindemann waarschuwde zondag geen groentescheuten meer te eten. "Groentescheuten zijn de meest waarschijnlijke bron van de besmetting bevonden. Aan veel van de restaurants waar EHEC is opgedoken werd deze groente geleverd."

De Nedersaksische minister raadde eenieder aan ook tomaten, komkommers en sla voorlopig te blijven vermijden. Maandag wordt de definitieve uitslag van het onderzoek naar de verdachte groenten bekend.

Ziekenhuizen in het noorden van Duitsland kunnen het aantal patiënten dat besmet is met de EHEC-bacterie nauwelijks aan. De Duitse minister voor Volksgezondheid Daniel Bahr noemde de situatie in de ziekenhuizen 'gespannen'. Hij voegde daaraan toe dat ziekenhuizen buiten Hamburg en Noord-Duitsland ook patiënten uit het noorden van het land zullen moeten opnemen.

Maar Bahr verwierp klachten van patiënten over gebrekkige zorg zondag scherp. De Duitse gezondheidszorg en autoriteiten doen 'al het nodige' om EHEC-slachtoffers te helpen, aldus Bahr.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting met de EHEC-bacterie. Meer dan 1700 mensen raakten in Duitsland geïnfecteerd, van wie 520 ernstig, en 21 patiënten zijn inmiddels bezweken. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die - op twee na - allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.

[DTM] Van der Zande: "Zeer goed weekend"

Renger van der Zande behaalde vandaag in de DTM Series zijn beste resultaat uit zijn carrière. Al in de derde race pakte de Nederlander een tiende stek na als dertiende te zijn gestart. Hij beseft dat er met een goede kwalificatie en goede pitstops meer voor hem in zit.

"Dit was een heel goed weekend, op de kwalificatie na. De snelheid zat er goed in en als ik me straks wat beter kan kwalificeren, dan zal ik ook meer naar voren kunnen rijden. Ik had vandaag een superstart en een goede eerste ronde, waardoor ik meteen wat mensen wist in te halen. Later haalde ik ook Gary Paffett in, dat was wel een mooi momentje," zei Van der Zande.

"Na de eerste pitstop lag hij weer voor me en na de tweede Coulthard ook. We hebben het verloren tussen de eerste en tweede pitstop en we moeten nog uitvinden waar dat precies aan lag. De snelheid is erg goed en in de test op donderdag was ik ook continu snel. Jammer dat ik in de kwalificatie slechts dertiende was. Dit is ook pas mijn derde raceweekend en ik voel dat het erin zit. Als we nog iets beter kwalificeren, kunnen we punten scoren."

Veel gewonden bij explosie Nairobi

Bij een explosie in een dichtbevolkte wijk in het centrum van de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn zeker 29 mensen gewond geraakt. Er is een onderzoek ingesteld om te achterhalen of het om een terroristische aanslag gaat. Vooralsnog is het te vroeg om daarover te speculeren, aldus premier Raila Odinga.

De enorme explosie vond zondagochtend plaats. Volgens ooggetuigen werden meerdere auto's verwoest en vloog een benzinepomp in brand. In het ziekenhuis zijn 29 mensen opgenomen, onder wie negen met brandwonden op ten minste 60 procent van hun lichaam. Anderen raakten gewond door rondvliegend glas of liepen lichte brandwonden op.

Kenia is na de dood van Osama bin Laden zeer alert op aanslagen vanwege bedreigingen door Al-Shababstrijders die vanuit buurland Somalië opereren.


Veel gewonden bij explosie Nairobi (Foto: Novum)

Argentinië nu onderuit tegen Polen

Argentinië is vandaag voor de tweede maal in vijf dagen onderuit gegaan. De B-ploeg van bondscoach Sergio Batista verloor in Polen met 2-1 van het gastland. Bij rust stond het 1-0. De Zuid-Amerikanen bereiden zich voor op de Copa America en traden aan met slechts één speler van de voorlopige 26-koppige selectie voor het Zuid-Amerikaans kampioenschap.

De Argentijnen kwamen voor de dag zonder sterspelers Lionel Messi, Sergio Agüero en Carlos Tévez. Verdediger Pablo Zabaleta van Manchester City was de enige bekende naam in de basisformatie. Woensdag ging de ploeg met 4-1 onderuit bij Nigeria.

Adrian Mierzejewski opende halverwege de eerste helft de score namens de Polen, die het doel schoonhielden tot aan de pauze. Direct na de onderbreking scoorde Marco Ruben de gelijkmaker voor Argentinië. Pawel Brozek schonk de thuisploeg de overwinning in de 67e minuut.

'Bewaakster heeft seks met gevangenen'

Een bewaakster van een Australische gevangenis is gedwongen ontslag te nemen. Collega's beweren namelijk dat de vrouw seks heeft gehad met twee gevangenen.

De autoriteiten reageren op het roddelcircuit binnen de gevangenismuren. Het verhaal dat zij met twee gevangenen het bed heeft gedeeld ging als een lopend vuurtje. Hoewel er geen videobewijs is, zou men zich zorgen maken omdat de vrouw geregeld 's nachts de cellen bezocht.

Seks tussen vrouwelijke bewaaksters en gevangenen lijkt schering en inslag te zijn in de bewuste gevangenis in de deelstaat Victoria. Rond dezelfde tijd werd een andere vrouwelijke cipier ontslagen nadat ze naar verluidt de liefde had bedreven met een buitenlandse gevangene.

Terry prijst 'geweldige' Hiddink

Chelsea is op zoek naar een nieuwe trainer na het vertrek van Carlo Ancelotti. Guus Hiddink is één van de gegadigden, tot blijdschap van John Terry.

Als het aan de aanvoerder ligt staat óf Hiddink óf Mark Hughes volgend seizoen voor de groep. "Er wordt momenteel veel gespeculeerd", merkt Terry op tegen de BBC. "Persoonlijk vond ik het erg jammer dat Carlo vertrok. Als spelersgroep kunnen we nu weinig anders dan afwachten tot het moment dat de club een beslissing neemt."

Hughes maakt een goede kans. De oefenmeester pakte afgelopen week zijn biezen bij Fulham. "Hughes is hopelijk een trainer waar de club een gesprek mee aangaat", zegt Terry. "Als het Hughes wordt, zullen wij hem als trainer hartelijk welkom heten." Hughes wordt ook in verband gebracht met Aston Villa, waar Gerard Houllier vertrekt.

Hiddink blijft echter favoriet, bij zowel de clubleiding als de spelersgroep. De Nederlander was in 2009 ook al kortstondig eindverantwoordelijke in Londen en bekroonde dat met het winnen van de FA Cup. "We hebben een geweldige tijd gehad onder Hiddink. Hij is absoluut welkom. Wie het ook wordt, wij hebben als spelers toch geen invloed op het besluit."

Ronaldo gaat Braziliaanse sporters begeleiden

Ronaldo blijft ook na zijn carrière actief in de sportwereld. De drievoudig wereldvoetballer van het jaar is mede-eigenaar van marketingbedrijf '9ine', waarmee hij onder meer jonge sporters buiten het veld begeleidt. Dinsdag neemt de tweevoudig wereldkampioen afscheid van het publiek tijdens een vriendschappelijk duel met Roemenië in Sao Paulo.

Met '9ine Sports and Entertainment' wil de 34-jarige Braziliaan, die in februari zijn definitieve afscheid aankondigde, de marketingmogelijkheden benutten die Brazilië biedt in de aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Hij zegt geen geld te willen verdienen aan de verkoop van spelers.

Tot zijn klanten behoren de tieners Neymar en Lucas, beiden reeds international voor de Goddelijke Kanaries en immens populair in Brazilië. Ook de beroemde zaalvoetballer Falcao en professioneel vechter Anderson da Silva behoren tot zijn klantenkring. Doel is goede sponsors aan te trekken voor de sporters en hun imago te managen via public relations.

In zijn loopbaan kwam de spits onder meer uit voor PSV, Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan. Met vijftien goals is 'het fenomeen' topscorer aller tijden van het WK Voetbal. In 97 interlands scoorde de rappe aanvaller 61 doelpunten.

[DTM] Uitslag race Red Bull Ring

Martin Tomczyk heeft de DTM-race op de Red Bull Ring in Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Audi-coureur bleeft in Spielberg de verrassende Ralf Schumacher en Oliver Jarvis voor. Renger van der Zande eindigde op een keurige tiende plaats.

Tomczyk mocht van poleposition starten en gaf in Oostenrijk alleen tijdens zijn pitstops de leiding uit handen. Schumacher presteerde in Spielberg uitstekend door bij de eerste serie pitstops Jarvis in te halen en daarna langzaam het gat met Tomczyk te dichten. Op de finishlijn bedroeg het gat tussen de twee slechts 0,4 seconden.

Jarvis had later in de race zijn handen vol aan kampioenschapsleider Bruno Spengler. De Canadees moest vanaf plaats twaalf vertrekken en maakte in de eerste ronde vier plaatsen goed. Hij reed daarna een lange eerste stint die hem uiteindelijk de vierde plaats opleverde. Mattias Ekstrom kende een uitermate slecht weekend. De Zweed moest achteraan vertrekken en kwam nimmer hoger dan een zestiende plaats. Toen bij zijn eerste pitstop zijn rechter voorwiel niet goed gemonteerd bleek te zijn was zijn race voorbij.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Martin Tomczyk Audi Sport Team Phoenix 55:55.117
2 Ralf Schumacher H.W.A. GmbH +0.462
3 Oliver Jarvis Audi Sport Team Abt +2.749
4 Bruno Spengler H.W.A. GmbH +2.999
5 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Abt +10.364
6 Jamie Green H.W.A. GmbH +10.984
7 Timo Scheider Audi Sport Team Abt +12.179
8 Gary Paffett H.W.A. GmbH +12.660
9 David Coulthard Mücke Motorsport +14.246
10 Renger van der Zande Persson Motorsport +15.669
11 Miguel Molina Audi Sport Team Abt +16.266
12 Filipe Albuquerque Audi Sport Team Rosberg +19.608
13 Susie Stoddart Persson Motorsport +26.311
14 Maro Engel Mücke Motorsport +26.805
15 Christian Vietoris Persson Motorsport +28.071
16 Edoardo Mortara Audi Sport Team Rosberg +35.893
17 Rahel Frey Audi Sport Team Phoenix +43.420
DNF Mattias Ekström Audi Sport Team Abt +26 Ronden


Stand in het kampioenschap

Pos. Rijder Team Punten
1 Bruno Spengler H.W.A. GmbH 23
2 Martin Tomczyk Audi Sport Team Phoenix 20
3 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Abt 14
4 Ralf Schumacher H.W.A. GmbH 14
5 Timo Scheider Audi Sport Team Abt 11
6 Jamie Green H.W.A. GmbH 10
7 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt 9
8 Oliver Jarvis Audi Sport Team Abt 6
9 Gary Paffett H.W.A. GmbH 4
10 Edoardo Mortara Audi Sport Team Rosberg 3
11 Maro Engel Mücke Motorsport 3

Suïcidale man zaagt eigen hoofd af

Ek Boonmee is niet meer. De 34-jarige man heeft zichzelf van het leven beroofd. De Thai is met zijn nek onder een cirkelzaag gaan liggen en heeft het apparaat aangezet.

De vader van Boonmee heeft verklaard dat zijn zoon last had van mentale problemen als gevolg van methamphetamine, waaraan hij in zijn jeugd verslaafd was. Toen hij op zijn twintigste was gestopt kreeg hij medicijnen wegens afkickproblemen.

Twee dagen voor zijn dood waren Boonmees medicijnen op, waarna hij in een geagiteerde toestand geraakte. Hij klaagde tegen zijn collega's dat er iets vastzat in zijn nek, waardoor hij moeilijkheden had met slikken. Terwijl hij alleen was op zijn werk, ging hij met zijn nek onder de zaag liggen en duwde de zaag in zijn nek, aldus de politie.

'Gebouw gevonden op Mars'

We kunnen stoppen met zoeken. Er lijkt eindelijk bewijs te zijn gevonden voor buitenaards leven. Ene David Martines beweert namelijk een vreemd gebouw te hebben gevonden op Mars.

De Amerikaan ontdekte het mysterieuze gebouw via Google Earth. "Ik noem het Bio-station Alpha", aldus de 'armchair astronaut'. Deze naam heeft hij zichzelf gegeven op een filmpje op YouTube.  "Ik neem aan dat er iets woont of in heeft gewoond. Het is heel vreemd en vrij groot, meer dan 200 meter lang en 45 meter breed. Het lijkt op een cylinder."

Martines meent ook al te weten wat voor functie het gebouwtje heeft. "Het zou een elektriciteitscentrale kunnen zijn, of misschien is het een veredelde garage. Ik hoop niet dat het een wapen is." Google en NASA lijken de zaak in de doofpot te willen stoppen, want ze weigeren op de ontdekking te reageren.


Ze zijn dichtbij, de alu hoedjes kunnen weer op!

Praag onthult monument voor zelfmoordenaars

Praag krijgt als eerste hoofdstad ter wereld een monument voor zelfmoordenaars. Dat meldden Tsjechische media. Het komt onder de beruchte Nuslebrug, waar velen naar beneden sprongen.

De Tsjechische artiest Kristof Kintera (37) maakte het beeld op eigen kosten. Het lijkt op een merkwaardige straatlantaarn. Het bovenste deel is verdraaid en de lamp schijnt 'als een eeuwig licht' naar boven. Daarbij staat: 'Momento mori: opgedragen aan hen die hier hun leven wilden beëindigen'. Het monument wordt 16 juni onthuld.

De Nuslebrug, een halve kilometer lang en op sommige plaatsen 40 meter hoog, werd in 1973 als viaduct geopend om stadsgedeelten te verbinden. Tsjechen spreken liever over de Suïcidebrug, wegens de talrijke zelfmoordpogingen daar. Praag probeert nu met betere hekken depressieve burgers van suïcide te weerhouden. Of het monument daarbij helpt, moet worden afgewacht.

Neuer sceptisch over comeback Lehmann

Manuel Neuer raadt Schalke 04 af de 41-jarige Jens Lehmann aan te trekken. De 25-jarige doelman van het Duitse elftal verruilt de Königsblauen deze zomer voor Bayern München en denkt dat zijn voormalig werkgever met Matthias Schober al een goede tweede doelman in huis heeft. Dat zegt hij in de Duitse krant Bild.

Gevraagd naar de comebackplannen van Lehmann, is Neuer zeer stellig. "Ik geloof niet dat het goed kan gaan. Daar moet ik eerlijk over zijn." Volgens Neuer kan de 35-jarige Schober de rol van stand-in beter vervullen. "Hij heeft veel ervaring, zit al jaren bij de club en heeft voor mij ook altijd een belangrijke rol gespeeld. Dat kan hij ook voor Ralf Fährmann."

Neuer wordt in Gelsenkirchen opgevolgd door de 22-jarige Fährmann, in wie hij veel vertrouwen heeft. "Ik weet zeker dat het Ralf gaat lukken." Fährmann begon zijn loopbaan bij Schalke en keert na twee seizoenen bij Eintracht Frankfurt terug onder de lat in de Arena auf Schalke.


Neuer skeptisch over comeback Lehmann (Foto: Novum)

[F3 Euro] Uitslag Race 3 Red Bull Ring

Daniel Juncadella heeft de derde race van de Formule 3 Euroseries op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef op de Red Bull Ring in Oostenrijk Nigel Melker en Tom Dillmann voor. In het kampioenschap gaat Roberto Merhi ruim aan de leiding.

Juncadella mocht de wedstrijd van poleposition beginnen en hield deze plaats na de start vast. Achter hem raakten Felix Rosenqvist en Merhi, waarna beiden tot de uitvallers behoorden. Melker profiteerde door de tweede plaats te pakken, maar Juncadella kon hij nimmer bedreigen. Omdat ook Dillmann geen vuist kon maken was het podium al snel beslist.

Uitslag race 3

Pos. Rijder Team Tijd
1 Daniel Juncadella Prema Powerteam 37:44.289
2 Nigel Melker Mücke Motorsport +5.537
3 Tom Dillmann Motopark Academy +11.102
4 Daniel Abt Signature-Plus +14.224
5 Carlos Munoz Signature-Plus +16.854
6 Jimmy Eriksson Motopark Academy +17.563
7 Laurens Vanthoor Signature-Plus +18.373
8 Gianmarco Raimondo Prema Powerteam +21.675
9 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +32.228
10 Kimiya Sato Motopark Academy +34.674
DNF Marco Wittmann Signature-Plus +10 Ronden
DNF Roberto Merhi Prema Powerteam +25 Ronden
DNF Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +26 Ronden


Stand na de Red Bull Ring

Pos. Rijder Team Punten
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 162
2 Daniel Juncadella Prema Powerteam 134
3 Nigel Melker Mücke Motorsport 121
4 Marco Wittmann Signature-Plus 119
5 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport 94
6 Laurens Vanthoor Signature-Plus 78
7 Daniel Abt Signature-Plus 61
8 Carlos Munoz Signature-Plus 57
9 Jimmy Eriksson Motopark Academy 40
10 Kimiya Sato Motopark Academy 32
11 Tom Dillmann Motopark Academy 27
12 Gianmarco Raimondo Prema Powerteam 26
13 Kuba Giermaziak STAR Racing Team 13

[WTCC] Uitslagen Hungaroring

Alain Menu heeft de eerste race van het World Touring Car Championship in Hongarije op zijn naam geschreven. De tweede wedstrijd in Budapest werd een prooi voor zijn Chevrolet-teamgenoot Yvan Muller. Tom Coronel viel in de eerste race uit en werd in de tweede wedstrijd vierde.

Race 1

Menu mocht de eerste race van poleposition vertrekken en kreeg het makkelijk, omdat verschillende rijders, waaronder Muller en Coronel wijd gingen. Dit gaf de kans aan thuisrijder Norbert Michelisz om door te schuiven naar plaats twee en Gabriele Tarquini naar de derde stek. Vooraan wist Michelisz het gat naar Menu dicht te rijden, maar voordat de Hongaar aan kon vallen had Menu genoeg tempo gevonden om Michelisz de hele race een seconde achter zich te houden.

Achter dit duo reed Tarquini lange tijd op plaats drie. De Italiaan wist met de SEAT de snellere BMW van Javier Villa elf ronden achter zich te houden. Toen Villa en Tarquini elkaar daarna bij een actie raakten viel laatstgenoemde terug naar plaats zes, achter Villa, en de Chevrolets van Rob Huff en Muller. Coronel zag na een late uitvalbeurt de finish niet.

Race 2

Het veld ging op slicks van start, maar al na minder dan een ronde moest de wedstrijd stilgelegd worden omdat het begon te hozen. Na een onderbreking ging de wedstrijd op een opdrogende baan verder. Tarquini ging aan de leiding, maar de Italiaan zag al snel Muller passeren. De Fransman had even daarvoor Coronel al gepakt en gezien dat Menu een zware crash meemaakte.

Muller liet zich er niet door afleiden en reed naar de zege. Huff werd uiteindelijk tweede door zich vanaf plaats twaalf naar voren te rijden. Tarquini werd nog wel derde, voor Coronel.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Alain Menu Chevrolet 23:45.874
2 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team +1.047
3 Javier Villa Proteam Motorsport +17.383
4 Robert Huff Chevrolet +17.983
5 Yvan Muller Chevrolet +18.365
6 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +18.780
7 Tiago Monteiro SUNRED +19.374
8 Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +24.349
9 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +24.481
10 Pepe Oriola SUNRED +26.555
11 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +35.306
12 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +36.399
13 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED +40.090
14 Darryl O'Young Bamboo-engineering +43.368
15 Michel Nykjaer SUNRED +44.247
16 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +46.490
17 Fabio Fabiani Proteam Motorsport +1:54.908
DNF Tom Coronel ROAL Motorsport +3 Ronden
DNF Robert Dahlgren Polestar Racing +7 Ronden


Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Yvan Muller Chevrolet 59:02.507
2 Robert Huff Chevrolet +3.631
3 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +10.106
4 Tom Coronel ROAL Motorsport +11.699
5 Tiago Monteiro SUNRED +22.995
6 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +23.070
7 Javier Villa Proteam Motorsport +26.322
8 Darryl O'Young Bamboo-engineering +31.267
9 Robert Dahlgren Polestar Racing +36.832
10 Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +37.247
11 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +43.609
12 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED +1:34.238
13 Michel Nykjaer SUNRED +1 Ronde
14 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +1 Ronde
15 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team +1 Ronde
DNF Fabio Fabiani Proteam Motorsport +9 Ronden
DNF Alain Menu Chevrolet +10 Ronden
DNF Pepe Oriola SUNRED +10 Ronden
DNF Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +11 Ronden


Stand in het kampioenschap

Pos. Rijder Team Punten
1 Robert Huff Chevrolet 150
2 Yvan Muller Chevrolet 119
3 Alain Menu Chevrolet 104
4 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED 75
5 Tiago Monteiro SUNRED 74
6 Tom Coronel ROAL Motorsport 52
7 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team 46
8 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler 43
9 Javier Villa Proteam Motorsport 36
10 Darryl O'Young Bamboo-engineering 31

Dader Hoensbroek kondigde daad aan op Facebook

De 41-jarige man die vrijdag een bloedbad aanrichtte in Hoensbroek kondigde zijn daad vermoedelijk aan op internet. Donderdag schreef de man die zich op Facebook tevens Jesus II noemde: "Today is judgement day."

De man ging vrijdagmiddag zijn buurtgenoten te lijf met een zwaard en een bijl. Hij doodde een 52-jarige man. Twee mannen raakten zwaargewond maar verkeren buiten levensgevaar. De politie schoot de aanvaller dood.

Op zijn Facebookpagina komt een beeld naar voren van een verwarde man met een voorliefde voor complottheorieën en een diepe haat jegens de maatschappij. Ook kondigde hij meermaals het begin van de derde wereldoorlog aan.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht onderzoekt de authenticiteit van de Facebookpagina. De computer en de mobiele telefoon van de man worden doorgelicht. Naar verwachting wordt begin deze week duidelijk of de uitlatingen op de sociale netwerksite daadwerkelijk van de overleden dader zijn.

Man mishandelt 11-jarig jongetje op straat

Een 11-jarige jongen is in Utrecht zwaar mishandeld door een man van 40 jaar. Hij werd meerdere malen flink geschopt en geslagen en moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld. Dat meldt de politie zondag.

Het incident vond rond 16.00 uur plaats op de Edmund Eyslerstraat. Het jongetje was met kinderen uit de buurt op straat aan het spelen. Plotseling stopte een auto en stapte een man uit die op het kind begon in te slaan. Buren schoten het slachtoffertje te hulp, waarna de agressieve man zich uit de voeten maakte.

De man heeft inmiddels contact opgenomen met de politie en wordt gehoord. Onduidelijk is wat de aanleiding is.

[RG] Zesde eindzege voor Nadal

Rafael Nadal heeft voor de zesde keer Roland Garros gewonnen. De Spanjaard rekende in vier sets af met de Zwitser Roger Federer; 7-5, 7-6, 5-7 en 6-1. Het is de tiende grandslamoverwinning voor Nadal, die ook twee keer Wimbledon en één keer de Australian Open en de US Open wist te winnen.

Federer begon goed aan de partij en brak Nadal in diens eerste servicegame. Op 2-5 kreeg de Zwitser een setpoint op de service van Nadal, maar zag die weggewerkt worden. De Spanjaard nam daarna de regie over en brak de Zwitser twee keer en serveerde op 6-5 de set uit.

Nadal werd steeds beter en brak Federer ook in het begin van de tweede set. De zestienvoudig grandslamwinnaar rechtte nog een keer de rug en wist op 4-3 terug te breaken. De Spanjaard brak echter weer direct terug, maar kon de set niet uitserveren. In de tiebreak maakte Federer te veel fouten en zag hij Nadal alsnog de set pakken.

Federer leek ondanks de 2-0 achterstand in sets nog wel in een zege te geloven. Een slechte servicegame op 3-2 zorgde echter voor een break achterstand, maar die poetste hij direct weg. Op 5-5 ging Federer, winnaar van het toernooi in 2009, nogmaals door de service van de Spanjaard en serveerde het vervolgens wel uit.

Hij kreeg direct drie breakkansen in de vierde set, maar die werden allemaal weggewerkt door Nadal. Drie games later kreeg de nummer één van de wereld zelf ook drie kansen, waarbij hij wel de eerste wist te verzilveren. Op 4-1 deed Nadal dit nogmaals, waardoor hij de partij kon uitserveren. Zijn eerste matchpoint was direct raak, waardoor hij voor de zesde keer de titel op zijn naam kon zetten.

Met zijn zesde eindzege is Nadal op gelijke hoogte gekomen met Björn Borg die tussen 1974 en 1981 ook het toernooi zes keer wist te winnen.

NAVO-helikopter gecrasht in Afghanistan

Een helikopter van de NAVO is zondag in het oosten van Afghanistan verongelukt. Beide inzittenden zijn om het leven gekomen.

De helikopter verongelukte in het district Sabari in de oostelijke provincie Khost, een bolwerk van de Taliban. Medewerkers van de International Security Assistance Force (ISAF) melden dat er een onderzoek naar de toedracht van de crash is ingesteld.

Er was voor zover bekend op het moment van het ongeluk geen vijandelijke activiteit in de buurt. Details van het ongeluk worden pas verstrekt nadat de nabestaanden zijn ingelicht.

[SF] Uitslagen races Assen

Dit weekend was het circus in de Superleague Formula neergestreken op het circuit van Assen. Voor de deelnemende Nederlanders was er wisselend succes. Yelmer Buurman won de eerste race, terwijl Robert Doornbos na een botsing in de eerste wedstrijd niet aan de finish kwam en niet van start kon gaan in de tweede omloop.

Race 1

Tristan Gommendy mocht de eerste race van poleposition vertrekken en leek op weg naar een comfortabele zege tot zijn bolide in de zestiende ronde met technische maleur stilviel. Buurman wist dankzij een goede pitstrategie in dezelfde ronde Frederic Vervisch te pakken, waardoor hij achter Doornbos tweede lag.

Buurman wist Doornbos bij te halen en stak hem in de race zelfs voorbij, waarna Doornbos een ronde later terugsloeg. Door de intensiteit van het gevecht wisten Vervisch, Andy Soucek, Neel Jani en Craig Dolby aan te sluiten. Doornbos en Buurman lagen elkaar in de 24e ronde zodanig dwars dat ze van de baan af gingen. Buurman greep de leiding, terwijl Doornbos met een beschadigde voorvleugel de rest ophield. Na een botsing met Vervisch brak het onderdeel definitief af, waarna de Nederlander op moest geven. Dolby profiteerde hiervan door de tweede plaats van Vervisch af te pakken. Ho-Pin Tung werd tiende in de eerste omloop.

Race 2

Zonder Doornbos ging de tweede wedstrijd van start. Gommendy leidde net als in de eerste wedstrijd het veld, maar de Fransman zocht in de slotfase naar grip en viel terug naar de vierde stek. Dit gaf de leiding aan Soucek, maar hij moest naar binnen voor een drive-through omdat hij bij het uitkomen van de pits over de witte lijn was gegaan. Dit gaf de zega aan Duncan Tappy, voor John Martin en Antonio Pizzonia. Buurman werd tiende, nipt voor Tung.

Race 3

Tappy mocht de race om het prijzengeld beginnen vanaf poleposition, maar viel terug naar de vijfde stek. Hij wist weer naar voren te rijden, maar door een botsing met Neel Jani kwam hij uiteindelijk niet verder dan plaats zes. Dit gaf Dolby de zege, met een voorsprong van slechts een tiende van een seconde op Pizzonia. Buurman werd derde.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Yelmer Buurman PSV Eindhoven 38:44.482
2 Craig Dolby Team England +9.076
3 Frederic Vervisch Team Luxembourg +10.088
4 Neel Jani Anderlecht +15.222
5 Filip Salaquarda AC Sparta Prague +18.095
6 John Martin Team Australia +26.427
7 Duncan Tappy Team Japan +32.882
8 Antonio Pizzonia Team Brazil +1:01.462
9 Earl Bamber Team New Zealand +1:13.666
10 Ho-Pin Tung Team China +1:17.532
DNF Robert Doornbos Team Netherlands +1 Ronde
DNF Maria de Villota Atletico de Madrid +1 Ronde
DNF Andy Soucek Galatasaray +2 Ronden
DNF Tristan Gommendy Girondins de Bordeaux +11 Ronden


Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Duncan Tappy Team Japan 38:56.059
2 John Martin Team Australia +3.135
3 Antonio Pizzonia Team Brazil +4.527
4 Tristan Gommendy Girondins de Bordeaux +8.152
5 Earl Bamber Team New Zealand +8.392
6 Filip Salaquarda AC Sparta Prague +9.223
7 Andy Soucek Galatasaray +9.254
8 Craig Dolby Team England +10.281
9 Neel Jani Anderlecht +19.890
10 Yelmer Buurman PSV Eindhoven +20.455
11 Ho-Pin Tung Team China +30.532
12 Maria de Villota Atletico de Madrid +2 Ronden
13 Frederic Vervisch Team Luxembourg +2 Ronden


Uitslag race 3

Pos. Rijder Team Tijd
1 Craig Dolby Team England 07:29.991
2 Antonio Pizzonia Team Brazil +0.171
3 Yelmer Buurman PSV Eindhoven +2.068
4 John Martin Team Australia +3.327
5 Filip Salaquarda AC Sparta Prague +3.882
6 Duncan Tappy Team Japan +7.570
DNF Neel Jani Anderlecht +2 Ronden


De stand

Pos. Team Punten
1 Team Japan 77
2 Team Australia 77
3 Team England 74
4 PSV Eindhoven 72
5 Team Brazil 68
6 AC Sparta Prague 63
7 Anderlecht 56
8 Team Luxembourg 52
9 Team New Zealand 52
10 Galatasaray 38
11 Girondins de Bordeaux 36
12 Team China 34
13 Atletico de Madrid 28
14 Team Netherlands 16

JJ van der Wal: Comedy Live moet duidelijker

Het eerste seizoen van het satirische tv-programma Comedy Live is dramatisch verlopen. Gemiddeld stemden er de afgelopen zes weken nog geen 400.000 kijkers af op de BNN-show die zaterdag primetime op Nederland 1 wordt uitgezonden, en blijkt hiermee de grootste Nederland 1-flop in jaren.

Toch komt er dit najaar een tweede serie, dat stond al voor de eerste aflevering vast. Duidelijk is dat presentator Jan Jaap van der Wal en zijn cabaretteam Comedy Live bij gaan schaven om meer bekijks te trekken, vertelt de komiek zondag in het radioprogramma De Perstribune.

"Wel weet ik dat we het bij een volgend seizoen iets meer duidelijkheid moeten scheppen over wat het programma is. De variëteit van de mensen die het maken, de cabaretiers en de schrijvers, zou de basis moeten zijn van het programma. Wat bleek is dat veel mensen niet precies wisten waar ze naar zaten te kijken. Bijvoorbeeld Emile Roemer die grappen vertelt; dat snapten sommige mensen niet. Terwijl dat juist de kracht van de show zou moeten zijn", aldus Van der Wal.

RTL 4-concurrent Dit Was Het Nieuws wordt ook als oorzaak genoemd voor de matige kijkcijfers, al concurreert dat programma pas sinds drie weken met Comedy Live. "Dat kennen mensen, dus ik snap dat de meeste mensen daar dan voor kiezen", beargumenteert de cabaretier. Comedy Live zal bij het volgende seizoen mogelijk verhuizen naar Nederland 3.


Jan Jaap van der Wal: Comedy Live moet duidelijker (Foto: Jos van Zetten)

IMF leent 2 miljard euro aan Egypte

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leent Egypte ruim 2 miljard euro. Dat maakte de Egyptische minister van Financiën Samir Radwan zondag bekend.

Het geld wordt in de komende twaalf maanden in een aantal delen aan Egypte beschikbaar gesteld. Egypte betaalt 1,5 procent rente over het krediet, aldus Radwan.

De tijdelijke Egyptische regering presenteerde vorige week een begroting voor het komende jaar. Daarin gaan de uitgaven van het land omhoog, om de armoede te bestrijden. Het IMF was positief over de plannen, die volgens het fonds helpen om het herstel van de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.

IMF leent 3 miljard dollar aan Egypte
IMF leent ruim 2 miljard euro aan Egypte (Foto: ANP)

Ploegleiding Rabo verrast door prestatie Boom

Lars Boom won zondag in Saint-Jean-de-Maurienne met overmacht de 5,4 kilometer lange proloog van het Critérium du Dauphiné. De 25-jarige Vlijmenaar stapte twee weken geleden nog af met knieklachten in de Tour of California. "De knie gaf reden tot lichte twijfel," verklaart ploegleider Adri van Houwelingen op de website van de Raboploeg.

Het parkoers van de korte tijdrit was de Brabander op het lijf geschreven. "Lars zelf was enorm gemotiveerd. Zeker toen hij het parkoers had gezien, dat was helemaal zijn ding," verklaart Van Houwelingen de prestatie van zijn pupil. "Direct na de start een explosief klimmetje, dat ligt hem wel. Hij maakte het daarna ook helemaal waar."

Dat de bankformatie nu al een ritzege te pakken heeft zorgt voor rust binnen de ploeg. "Het neemt wat druk van de ketel voor Robert Gesink. Dit rijdt de komende dagen toch wat makkelijker," laat Van Houwelingen optekenen. De kopman van Rabo reed zelf eveneens een zeer acceptabele proloog.

De Varssevelder werd 29e op zestien seconden van winnaar Boom en verloor nauwelijks tijd op de medefavorieten voor de eindzege. "Een proloog is niet helemaal Roberts ding," meldt Erik Dekker. "Zeker niet met een klimmetje aan het begin, dat is direct veel te explosief. Dit is een zeer acceptabel resultaat waar we mee verder kunnen."


Ploegleiding Rabo verrast door prestatie Boom (Foto: Novum)

Facebookfeest na blunder van tiener

Meer dan 1600 mensen kwamen opdagen om de 16e verjaardag van een Duits tienermeisje te vieren, nadat zij abusievelijk op Facebook het publiek had uitgenodigd. Het meisje Thessa moest het ouderlijk huis in Hamburg vrijdagavond ontvluchten wegens de joviale menigte voor de voordeur. De politie kwam met 100 agenten ter plaatse om de orde te handhaven tussen 19.00 uur  en 02.00 uur de volgende ochtend.

De politie pakte 11 mensen op wegens vernielingen en misdragingen. "Maar eigenlijk was het een vreedzaam feest", oordeelde een politiewoordvoerder. "Er werden een paar vuurtjes gestookt en er is veel alcohol gedronken. Er zijn vast grotere georganiseerde verjaardagsfeesten geweest in Hamburg, maar dit was met afstand het grootste niet-georganiseerde feest hier ooit."

Thessa had vergeten haar uitnodiging op socialenetwerksite Facebook aan te merken als een privéfeestje.

Facebookfeest na blunder van tiener
Facebookfeest na blunder van tiener (Foto: ANP)

Nieuwe haring weer in het land

De eerste Hollandse Nieuwe is zondagmiddag omstreeks 16.30 uur aangekomen in de haven van Scheveningen. De vangst gaat dinsdag onder de hamer als het eerste vaatje haring wordt geveild. Dat is traditiegetrouw het begin van het nieuwe haringseizoen.

De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn hooggespannen, zei de voormalig directeur van het Nederlands Visbureau Luc Ouwehand afgelopen week. Na een goed voorjaar met veel zon zit er veel plankton in het water. Veel plankton betekent veel voedsel en dus vettere haringen.

Mart Smeets redt mijn sportzomer

Het tennistoernooi van Roland Garros zit er na vandaag op, het voetbalseizoen is afgelopen, de Giro is al geweest, in de NBA zijn ze bezig met de finalewedstrijden en er is dit jaar geen groot voetbaltoernooi of Olympische Spelen. Kortom: het sportseizoen is voorbij en het wordt een karige sportzomer. Gelukkig is er in dit soort jaren dan altijd nog de Tour de France. En, misschien nog wel belangrijker, Mart Smeets.

Taugé kan oorzaak EHEC-epidemie zijn

In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn nieuwe sporen ontdekt in de zoektocht naar de herkomst van de agressieve EHEC-bacterie. Daarbij kan taugé de oorzaak zijn van de zware epidemie, die in Europa nu al 22 levens heeft geëist. Het Duitse persbureau DPA vernam dat zondag van autoriteiten.

Het gaat om een 'tamelijk heet spoor', zei een deskundige in Hannover. De oorzaak van de uitbraak zou in de regio Uelzen liggen in het oosten van Duitsland. Een firma uit die plaats zou in relatie staan met de besmettingen die vooral in Lübeck opdoken.

Minister van Landbouw Gert Lindemann van Nedersaksen geeft zondag om 18.00 uur een persconferentie.

Reid wint Ladies Open, Boeljon negende

Golfster Melissa Reid heeft het Ladies Open op haar naam geschreven. De Britse ging op Broekpolder rond in 70 slagen en kwam uit op een totaal van 213, drie onder het baangemiddelde. Drie dames eindigden op twee slagen op de gedeelde tweede plaats. De Nederlandse Christel Boeljon startte de dag als vierde, maar werd uiteindelijk negende.

De 23-jarige Reid nam zondag halverwege de ronde de koppositie over van landgenote Holly Aitchison, die de dag als leider was begonnen. De Engelse ontvangt een cheque van 37.500 euro voor haar overwinning. Boeljon behield met haar toptienklassering de eerste plaats op de Money List van de Ladies European Tour.

Frances Bondad had een fantastische dag. De Australische, die dit seizoen ruim 18 duizend euro aan prijzengeld incasseerde, sloeg een hole-in-one op de zestiende hole van de golfbaan in Vlaardingen en won daarmee een BMW cabriolet ter waarde van meer dan een ton. Het is de grootste prijs ooit op de Ladies European Tour.

Schrijver Harry Bernstein (101) overleden

De Britse schrijver Harry Bernstein is vrijdag op 101-jarige leeftijd in New York overleden. Bernstein verwierf bekendheid met zijn autobiografische roman The invisible wall die gepubliceerd werd toen hij 96 was.

Recensenten vergeleken het werk van Bernstein met dat van D.H. Lawrence, Isaac Bashevis Singer en vooral met De as van mijn moeder van Frank McCourt. The invisible wall gaat over Bernsteins jeugd vol antisemitisme in een kleine stad in Groot-Brittannië.

Bernstein schreef eerder al veertig boeken maar vernietigde de meeste manuscripten nadat ze door uitgevers waren afgewezen. Na The invisible wall schreef Bernstein nog drie boeken. Zijn romans verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland, Finland, Noorwegen, Denemarken en Brazilië.

Zijn gepubliceerde werk begon hij pas te schrijven toen hij 93 was. "Als je in de 90 bent zoals ik, dan kun je nergens anders over nadenken dan over het verleden. Er is geen toekomst om over na te denken en er is erg weinig heden", zei Bernstein in 2007 tegen Associated Press toen The invisible wall verscheen.


Schrijver Harry Bernstein (101) overleden (Foto: Novum)

Schotse golfer maakt opnieuw hole-in-one

Golfer Elliot Saltman zal de zeventiende hole van de Welshe golfclub Celtic Manor niet snel vergeten. De 29-jarige Schot sloeg daar zondag tijdens de vierde rondgang voor de tweede keer een hole-in-one. Donderdag had de onlangs van een schorsing op de Europese PGA Tour teruggekeerde speler dat kunstje ook al geflikt.

Saltman werd in september geschorst tijdens de eerste ronde van de Russian Challenge Cup nadat twee medespelers meldden dat hij zijn bal onreglementair had teruggeplaatst. De Schot maakte begin mei zijn rentree tijdens het Spaans Open in Barcelona.

Twee vrouwen gewond bij steekpartij Emmeloord

Twee vrouwen van 33 en 40 jaar zijn zondagmiddag gewond geraakt bij een steekpartij in een woning in Emmeloord. De verdachte, een man die een relatie heeft met een van hen, vluchtte na het steekincident. Een 2-jarige zoon van een van de vrouwen raakte lichtgewond. Aan de steekpartij was een ruzie in de relationele sfeer voorafgegaan, meldt de politie.

Politie en ambulance rukten rond 13.00 uit naar de woning aan de Skagerak. Agenten troffen de twee gewonde vrouwen en het kindje aan, die allen naar een ziekenhuis zijn gebracht. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De recherche onderzoekt de zaak en richt zich in eerste instantie op het vinden van de gevluchte man, wiens identiteit bekend is.

Krattenstapel-record naar Duitsland

Duitsland heeft het wereldrecord krattenstapelen naar zich toegetrokken. Vrijwilligers stapelden in het plaatsje Satow 105.995 lege kratten tot een hoogte van 13 meter.

De stapelaars maakten gebruik van allerlei soorten kratten om het wereldrecord te verbeteren. Het oude record stond op naam van Nederland, waar in 2005 in het Noord-Hollandse dorp Limmen 63.365 kratten tot een piramide werden gestapeld.

Medewerkster Vera Jahnke meldde dat een bouwkraan nodig was om de Duitse krattenpiramide tot 13 meter hoog op te bouwen. Ook een official van Guiness World Records was erbij om de recordpoging officieel op te tekenen en de vrijwilligers een oorkonde te geven.

Jeugdspeler Ajax verdacht van steekpartij

Een 15-jarige jeugdspeler van Ajax blijkt verdacht te worden van de steekpartij afgelopen vrijdag op het Waterlooplein te Amsterdam.

Bij die steekpartij raakten twee 16-jarige jongens ernstig gewond, waarvan één levensgevaarlijk. Hij was pas de volgende dag weer stabiel, na een urenlange operatie.

De politie heeft nu een speler uit de C1 van Ajax als verdachte aangehouden en hij wordt op dit moment verhoord. De jongen is zaterdag opgepakt en zal waarschijnlijk deze week al worden voorgeleid. 

De ruzie tussen de jongens zou volgens de familie van de betrokkenen gaan om een meisje. De slachtoffers en daders kregen om haar ruzie en besloten elkaar op te zoeken op het Waterlooplein.

Een woordvoerder van Ajax laat maandag weten dat ze het betreurt dat er een jeugdspeler is aangehouden, omdat spelers van Ajax een voorbeeldfunctie hebben. De club wacht nu het verdere verloop van het onderzoek af. Eventueel gaat de club ook -zoals zij het zelf noemen- passende maatregelen nemen.

De Wereld van Beau van start

Het tv-programma waarvoor Beau van Erven Dorens twee jaar geleden overstapte van RTL 4 naar SBS 6 gaat zondagavond eindelijk van start. Met De Wereld van Beau hoopt de sympathieke presentator op zijn eerste succes bij de zender.

"Komende zomer loopt mijn contract alweer af en als ik nu wéér een flop op mijn naam krijg dan vraag ik me af of ik nog wel een nieuw contract krijg aangeboden", zei Beau recentelijk. In De Wereld van Beau dompelt de presentator zich onder in subculturen over de hele wereld. Zo probeert hij in de eerste aflevering Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te zwemmen.

"Deze aflevering geeft een uniek kijkje in de wereld van de openwaterzwemmers en zien we een kant van Beau die we nog niet eerder gezien hebben", aldus SBS 6. Om 21.30 uur gaat De Wereld van Beau van start bij de zender.


De Wereld van Beau van start

Ook 8-jarige zoon overleeft ongeluk Duitsland niet

De 8-jarige jongen uit Nederland die zaterdag zwaargewond raakte bij een verkeersongeluk in het noordoosten van Duitsland is in een ziekenhuis overleden. Dat melden Duitse media. Zijn 37-jarige moeder stierf op de plek van het ongeval.

Het incident vond plaats in Klein Dammerow, in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De slachtoffers waren aan het wandelen toen ze werden geschept door een busje. Een 1-jarig kind dat ook werd aangereden ligt nog met hoofdletsel in het ziekenhuis, maar verkeert buiten levensgevaar.

De 22-jarige bestuurder van het busje zit vast. Hij verkeerde niet onder invloed van alcohol op het moment van het ongeluk.

Vos boekt dubbel succes in Valladolid

Marianne Vos heeft haar derde wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De Brabantse van Nederland Bloeit won in Valladolid na 124 kilometer de sprint van een kopgroep en nam en passant de leiderstrui over van ploeggenoot Annemiek van Vleuten, die dertiende werd. Rosella Callovi uit Italië werd tweede voor de Zweedse Emma Johansson.

Vos ging tijdens de koers twee keer onderuit en moest zelfs van fiets wisselen. Samen met Van Vleuten, die eveneens was gevallen, trachtte ze terug te komen naar de kopgroep. Vos was de enige die de aansluiting vond. In de sprint bergop was de 24-jarige Meeuwense ongenaakbaar.

Het was de vierde podiumplaats in evenveel wedstrijden voor Vos. Eerder dit seizoen won ze de Ronde van Drente en de Waalse Pijl. In de Ronde van Vlaanderen legde ze beslag op de derde plek.

Doden bij onlusten grens Israël-Syrië

Bij de grens tussen Israël en Syrië zijn vier mensen gedood en vijftien gewond geraakt door Israëlisch geweervuur. Dat heeft de Syrische staatstelevisie bericht.

Israëlische troepen beschoten een menigte van honderden pro-Palestijnse demonstranten die de grens bestormde. De Palestijnen herdenken de Midden-Oostenoorlog van 1967. Volgens de Syrische televisie zijn meerdere gewonden er ernstig aan toe. Er werden op tv live beelden getoond van hevig geweervuur langs de grens bij de Golanhoogten en van mensen die gewonden wegdroegen.

Israël beschuldigt Syrië ervan de onrust te veroorzaken om de aandacht af te leiden van de situatie in eigen land. Israël had beloofd een herhaling van de protesten met dodelijke afloop vorige maand te voorkomen. Ook toen bestormden honderden mensen de grens en schoot het Israëlische leger op de menigte.

"Helaas zijn er extremistische krachten onder ons die onze grenzen proberen over te steken en onze gemeenschappen en burgers bedreigen. Dat zullen we niet toestaan", zei premier Benjamin Netanyahu. Ondanks de waarschuwingen van Israël kwamen honderden mensen zondagochtend naar de grens. Militairen riepen waarschuwingen door megafoons om de betogers op afstand te houden. Toen de menigte toch verder marcheerde, openden de militairen het vuur.

Israël bezette de Golanhoogten in 1967, tegelijkertijd met de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

Tweede aanhouding na dood man in Oss

De politie heeft zondag een tweede aanhouding verricht na een incident zaterdagavond in een huis in Oss, zo heeft een woordvoerder gemeld. In de woning overleed tijdens een ruzie een 54-jarige man uit Oud-Heusden. Eerder al was een 52-jarige vrouw aangehouden. De tweede verdachte is een 25-jarige man uit Apeldoorn.

De man uit Oud-Heusden had zaterdag een aanvaring met zijn 52-jarige vriendin en overleed tijdens de ruzie. De politie weet nog niet of het gaat om een misdrijf. In de woning, aan de Duivenstraat, waren nog vier mensen getuigen van het conflict. Onder hen ook de twee kinderen van de vrouw. De politie onderzoekt de zaak. De aangehouden man is een vriend van een van de dochters van de al eerder aangehouden vrouw.

Judoka Polling wint in Madrid

Judoka Kim Polling heeft bij wereldbekerwedstrijden in Madrid het goud gepakt in de klasse tot 70 kg. Ze versloeg in de finale de Duitse Laura Vargas-Koch.

Polling krijgt niet veel kansen om zich internationaal te bewijzen omdat ze in haar gewichtsklasse concurrentie heeft van Europees kampioene Edith Bosch. Gisteren wonnen Birgit Ente (-48) en Ester Stam (-63) al brons in de Spaanse hoofdstad.

[E3] Resident Evil: Operation Raccoon City laat zich zien

De game Resident Evil: Operation Raccoon City is in maart aangekondigd als third-person shooter voor de Xbox 360 en PS3. In deze game zul je het tegen verschillende vijanden moeten opnemen: zombies, agenten en Chris Redfield. De laatste staat namelijk op jouw zwarte lijst en moet geëlimineerd worden. In de trailer die vandaag is uitgekomen kun je een idee krijgen van hoe dit te werk gaat. Jammer genoeg is er nog geen gameplay te zien in de trailer.

Vastgoedman vast voor hasjtransport

Een 46-jarige man uit Velserbroek is in Portugal aangehouden voor het transporteren van 1300 kilo hasj. De verdachte beheert onroerendgoedportefeuilles voor vermogende klanten en is wel vaker voor zaken in het buitenland, zegt zijn advocaat Richard van der Weide zondag.

De drugs zaten verstopt in een boot die op een trailer van de Algarve naar Peniche werd vervoerd, meldt de nieuwssite Diário Digital. Daar ontdekten drugshonden donderdag in de late avond dat er balen met hasj onder dubbele bodems in de boot lagen verstopt.

Naast de Nederlander werd volgens de site nog een verdachte aangehouden. Behalve de boot en de trailer zijn twee auto's, 700 euro aan contanten en diverse documenten in beslag genomen.

De vastgoedman is zaterdag voorgeleid en zit nog vast. Hij ontkent iets met de drugs van doen te hebben. Zijn Nederlandse raadsman weet niet of zijn cliënt al een Portugese advocaat heeft.

Krol: "Serero wordt een grote hit"

Ajax heeft met Thulani Serero een juweeltje binnengehaald. Dat is althans de mening van Ruud Krol. De aanvallend ingestelde middenvelder, die talent én speler van het jaar in Zuid-Afrika werd, tekende onlangs een vierjarig contract in Amsterdam. "Hij heeft een groot hart en wordt een grote hit", aldus Krol in het Zuid-Afrikaanse The Sowetan. "Hij zal slagen als hij luistert naar de instructies van de trainers in Amsterdam en zich goed inzet."

"Hij is een toekomstig 'Bafana Bafana' ster", vervolgt Krol met een verwijzing naar het nationale elftal van Zuid-Afrika. Krol, zelf coach van landskampioen Orlando Pirates, heeft meerdere gesprekken gevoerd met Serero. Met de overgang van Serero naar Ajax is naar verluidt 2,5 miljoen euro gemoeid.

De aanwinst zegt dat hij bezig is het met voorbereiden op het leven in Nederland. "Ajax is een grote club en ze spelen Champions League volgend jaar. Volgende maand ga ik naar Amsterdam en zal ik met ze op trainingskamp gaan. Ik heb tien dagen stage gelopen en weet al een beetje hoe het daar er aan toe gaat."

Keane schiet zichzelf in recordboeken

Robbie Keane heeft zaterdagavond voor een mijlpaal gezorgd met zijn treffer in de interland tegen Macedonië. De Macedoniërs zagen Keane namens Ierland tweemaal doel treffen. De spits is daarmee de eerste Ierse of Britse speler die meer dan vijftig interlandgoals achter zijn naam heeft staan. De 30-jarige Keane had 107 interlands nodig om tot de mijlpaal te komen.

Door de twee doelpunten van Keane is Sir Bobby Charlton zijn record van 49 treffers kwijt. "Ik heb nog niet nagedacht over mijn volgende doel", aldus Keane op de website van de UEFA. "Voor mij is het het belangrijkst dat we als team blijven winnen. Dat is het enige wat telt." 

"Maar ik ben natuurlijk ontzettend blij met het feit dat ik in het rijtje met zulke illustere namen sta", besluit de aanvaller. Dankzij de twee treffers van Keane won Ierland met 0-2 in Macedonië en blijft de ploeg volop in de race voor een EK-ticket. Het team van bondscoach Giovanni Trapattoni staat gedeeld eerste in groep B. Rusland en Slowakije verzamelden evenveel punten.

[MotoGP] Catalonië prooi voor Stoner

Casey Stoner heeft zondag de MotoGP van Catalonië geworden. De wereldkampioen van 2007 reed vrijwel de hele race aan de leiding. Hij kwam bijna tweeënhalve seconde voor regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo over de streep. De Amerikaan Ben Spies werd derde voor Andrea Dovizioso en Valentino Rossi.

Lorenzo blijft de leider in de stand om het wereldkampioenschap. De Spanjaard heeft 98 punten, maar ziet Stoner tot op zeven punten naderen. De vanwege blessures afwezige Dani Pedrosa zakt naar de vierde plaats. Dovizioso heeft met 63 punten twee punten meer. Rossi is ook in de WK-stand vijfde, met 58 punten.

Neymar: ''Wij waren beter''

De negentienjarige aanvaller Neymar was de beste man aan Braziliaanse zijde tijdens Brazilië - Nederland. Het talent vindt ook dat zijn ploeg de betere was in het oefenduel. "Ik ben niet tevreden met het resultaat, want we wilden winnen", was Neymars reactie tegenover ESPN Brazilië.

De speler van Santos kreeg één grote kans, maar stuitte op de uitblinkende debutant Tim Krul. Toen Ramires van het veld werd gestuurd kon Nederland de doelpuntloze remise veiligstellen. "We waren beter in de tweede helft en verdienden de zege, maar we hebben te veel kansen gemist. Ik denk dat het dinsdag tegen Roemenië beter gaat", voorspelde Neymar.

Brazilië gaat tegen Roemenië op zoek naar doelpunten, na drie doelpuntloze wedstrijden op rij. Eerder dit jaar werd met 1-0 verloren van zowel Frankrijk als aartsrivaal Argentinië. Brazilië bereidt zich voor op de Copa América die 1 juli begint en wil bovendien goed presteren met het oog op het WK van 2014 dat in eigen land wordt gehouden.

Gerdemann wint Ronde van Luxemburg

Linus Gerdemann heeft de Ronde van Luxemburg op zijn naam geschreven. Zijn leidende positie kwam vandaag in de vierde en laatste etappe niet meer in gevaar.

De laatste etappe, over 186 kilometer van Eschweiler naar Roos, eindigde in een massasprint, Daarin stak Romain Feillu van Vacansoleil Fränk Schleck, die zich in de laatste meters van de rit iets had weten af te scheiden, voorbij.

Wellink sluit extra steun Griekenland niet uit

President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink sluit niet uit dat er 100 miljard euro extra aan Griekenland wordt geleend. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft zondag op zijn website over de mogelijk nieuwe financiële injectie.

Zonder het genoemde bedrag te ontkennen, zei Wellink zondag in een afscheidsinterview bij het televisieprogramma Buitenhof dat het pas belastinggeld wordt als Griekenland de lening niet terugbetaalt. Het gaat om geld dat in porties wordt vrijgegeven. Wellink sprak van overbruggingssteun die nodig is om Griekenland draaiende te houden terwijl het zoekt naar een politiek waarbij meer geld binnenkomt dan er uitgaat.

Steun aan Griekenland is omstreden. De coalitiepartijen en de meeste oppositiepartijen zijn voor omdat het in het belang van Nederland zou zijn dat Griekenland niet failliet gaat. Volgens gedoogpartner PVV is echter sprake van bangmakerij en is steun aan Griekenland onnodig.

Overigens heeft het land nog niet al het geld gekregen van de lening van 130 miljard die het IMF en de EU vorig jaar verstrekten. Ook daaraan worden strenge voorwaarden verbonden.

Wellink is van mening dat positiever moet worden gekeken naar wat er in Griekenland gebeurt. "In een jaar is het begrotingstekort met 5 procent verminderd. Als je dat vertaalt naar onze economie is dat een bezuiniging van 30 miljard. Hier doen we vier jaar over 18 miljard."

Hij vergeleek Griekenland met een patiënt die bij de dokter komt. "Als ik dan dokter ben, weet ik niet of hij het haalt. Maar daar moet je dan wel je best voor doen. Griekenland is niet terminaal."

Van het kwijtschelden van schulden is nu volgens hem sowieso nog geen sprake. Hij wees erop dat het land meteen nieuwe schulden opbouwt als de huidige schulden worden kwijtgescholden. "Je herstructureert niet voordat orde op zaken is gesteld."

Het liefst zou Wellink zien dat de Europese Unie uiteindelijk geld aan Griekenland en andere in de problemen geraakte lidstaten geeft in plaats van het uit te lenen. Dat zou ook het beste uitpakken voor de landen die het geld geven. "Maar helaas ontbreekt daar de onderlinge solidariteit voor."

Bezopen Tilburger laat dochter (14) autorijden

Een bezopen Tilburger is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij zijn 14-jarige dochter proefrondjes liet rijden op een parkeerplaats bij een tankstation in Kaatsheuvel. De politie heeft een zogenoemde zorgmelding gedaan, zodat hulpverleners de gezinssituatie kunnen bekijken.

De man was bij het tankstation aan de Midden Brabantweg gestopt omdat hij merkte dat het autorijden niet meer zo goed ging. De dochter zou hebben aangeboden om verder te rijden, meldt de politie.

Surveillerende agenten zagen het meisje achter het stuur zitten en zetten de auto rond 00.15 uur langs de kant. Uit een blaastest bleek dat de 41-jarige Tilburger ruim vier keer te veel had gedronken. Zijn rijbewijs kon niet worden ingenomen, omdat hij dit al eerder was kwijtgeraakt wegens rijden onder invloed.

Winnaars The Witcher 2: Assassins of Kings

Witcher 2

In samenwerking met Namco Bandai mocht FOK!games drie exemplaren van The Witcher 2: Assassins of Kings weggeven. De game is 17 mei uitgekomen voor de PC en heeft al veel lovende recensies gekregen.

Jullie moesten de volgende vraag goed beantwoorden:

Wie is de Kingslayer in The Witcher 2: Assassins of Kings?

Het goede antwoord was:

Letho of Letho of Gulet

De winnaars zijn:

Loki.Nya
Kaneda_
WhiteAss_NL

Gefeliciteerd!

Witcher2

Boom winnaar proloog Dauphiné

Lars Boom heeft de proloog gewonnen van het Critérium du Dauphiné. De Rabobankrenner was in 6.18,12 iedereen te snel af. De tweede plaats ging naar de Kazak Alexandre Vinokourov, die bijna drie seconden moest toegeven op de ontketende Boom. Derde werd de Brit Bradley Wiggins.

Ook Joost Posthuma reed een prima tijdrit en eindigde als zesde. Robert Gesink zette een nette 6.34 neer en beperkte daarmee het verschil ten opzichte van Wiggins, Cadel Evans en Samuel Sanchez.

Uitslag proloog

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Lars Boom NED Rabobank 6:18
2 Alexandre Vinokourov Kaz Astana +0.03
3 Bradley Wiggins GBr Sky +0.06
4 John Degenkolb Dui HTC-High Road z.t.
5 Biel Kadri Fra AG2r +0.09
6 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
7 Cadel Evans Aus BMC z.t.
8 Christophe Riblon Fra AG2r z.t.
9 Cyril Lemoine Fra Saur +0.11
10 Jérôme Coppel Fra Saur z.t.

Slecht weer zorgt voor vroege terugtocht

De wegen in de kustregio's lopen zondag al vroeg in de middag vol met terugkerende vakantiegangers. Door het slechte weer houden veel toeristen hun Hemelvaartsvakantie eerder voor gezien dan gebruikelijk, meldt de VerkeersInformatieDienst zondag. Rond 14.00 uur stond al 100 kilometer file.

De ANWB noemt het 'extreem druk' voor een zondagmiddag. "Mensen gaan al heel vroeg naar huis, het is een massale terugtocht vanuit recreatiegebieden", zegt een woordvoerder. Er is nog regen voorspeld, iedereen wil voor de grote hoosbuien thuis zijn. "Vooral vanuit Zeeland staan de wegen helemaal vol, maar ook op de Veluwe is het druk."

In Zeeland loopt het verkeer vast op de A58, de N57, de N59, de N255 en de N256. Op de A58 stond rond 13.45 uur al 13 kilometer file. Op de N59 tussen Renesse en Zierikzee staan de auto's in de file, maar de vertraging is daar met drie kwartier het langst.

Ook vanuit de kop van Noord-Holland loopt het vast. Een bekend en ook nu terugkerend knelpunt is de N9 tussen Den Helder en Alkmaar.

Kissinger zegt nog geen ja tegen FIFA

Henry Kissinger heeft nog niet ingestemd met het voorstel van FIFA-voorzitter Sepp Blatter om in een onderzoekscommissie plaats te nemen. De 88-jarige Amerikaanse oud-minister zei vandaag tegen de BBC dat hij eerst wil weten "wie er nog meer in de commissie zitten en wat ze gaan onderzoeken" voordat hij definitief toehapt.

Blatter kondigde woensdag na zijn herverkiezing aan dat Kissinger zitting zou nemen in een "commissie van wijze personen" die de problemen binnen de organisatie van de wereldvoetbalbond moet onderzoeken. In principe wil de Amerikaan FIFA wel helpen. "Als het goed is voor de sport, ben ik bereid mee te doen."

Johan Cruyff werd door Blatter ook als mogelijk commissielid genoemd.


Kissinger zegt nog geen ja tegen FIFA (Foto: Novum)

Drankrijder ramt vliegtuig

De politie van het Californische Irvine heeft een dronken automobilist opgepakt die zijn auto op nogal vreemde wijze wist te crashen. De 56-jarige man heeft namelijk een vliegtuig weten te rammen.

Luis Perez, die naar verluidt te diep in het glaasje had gekeken, sprong vrijdag met zijn auto over een stoeprand. Vervolgens maakte hij een enorm gat in een hek en kwam tot stilstand in de romp van een klein vliegtuigje.

Hoewel niemand gewond is geraakt, is de ravage op John Wayne Airport enorm. Ten eerste het gat in het hek: dit blijkt ruim 10 meter in doorsnee te zijn. Het geramde vliegtuigje kwam echter op een ander vliegtuigje terecht, waarna er een olielekkage optrad.

Vrouw gewond na seks op grafsteen

Een 39-jarige vrouw zal haar buitenseksavontuurtje niet snel vergeten. Tijdens een nummertje bij een grafsteen is de Amerikaanse vrouw gewond geraakt aan haar been.

De vrouw bezocht dinsdagavond met een vriend de Ahavath Israel Cemetery in Trenton. Bij het graf van een familielid kreeg het stel ineens zin in seks.

Aldus geschiedde, de vrouw werd bij de grafsteen genomen. Het ging er klaarblijkelijk nogal ruig aan toe, want de grafzerk kwam los en rolde over het been van de vrouw.

Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse die de vrouw met een verbrijzeld been hebben overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw komt met het avontuurtje waarschijnlijk nog weg ook. Hoewel de politie de zaak nog in onderzoek heeft, wil deze alvast kwijt dat het stel niets strafbaars heeft gedaan.

[Moto2] Bradl beste in Barcelona

Stefan Bradl heeft de Moto2-race van Catalonië gewonnen. De Duitser reed al op kop toen al zijn concurrenten elkaar uitschakelden. Tweede op ruime achterstand achter Bradl werd Marc Marquez, die een slechte start kende, maar sterk terugkwam. Aleix Espargaro werd op ruim acht tellen van Bradl en vier van Marquez derde.

Bradl vergroot zijn voorsprong in de WK-stand. Julian Simon, die voor de Catalaanse race tweede stond, viel uit na een botsing met Kenan Sofuoglu uit Turkije. Andrea Iannone, die derde stond, kwam op het Circuit de Catalanyu pas als vijftiende over de streep.

Mosley tegen F1-race in Bahrein

Voormalig FIA-president Max Mosley is niet blij dat de Grand Prix van Bahrein nog dit jaar terugkeert op de Formule 1-kalender. De Brit vindt dat de sport te veel als politiek machtsmiddel gebruikt wordt, terwijl het zich juist afzijdig van politieke zaken zou moeten houden.

"Sportfederaties moeten soms negeren dat er in bepaalde landen mensenrechten worden geschonden," zei Mosley in zijn column in de Daily Telegraph. "Als je een hoge standaard zou hanteren, zou je veel landen uit de internationale sport moeten weren, waaronder een erg belangrijke bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk. Ook is het lastig te bepalen waar de grens precies ligt, als je niet de allerhoogste standaard zou hanteren, en verder is het niet aan de sport om politiek te bedrijven."

Omdat de Formule 1 nu in Bahrein wel voor politieke doeleinden wordt gebruikt is het volgens Mosley niet verstandig om naar het koninkrijk af te reizen. "Waarom is dit anders dan rijden in een ander land waar mensen onderdrukt worden, arm worden gehouden en worden veroordeeld zonder eerlijk proces?"

"Omdat in Bahrein het evenement door de onderdrukkende regering wordt gebruikt om haar acties te camoufleren. Mocht de sport deze rol accepteren, is het niets anders dan een pion van de regering. De Formule 1 zou dan de verantwoordelijk van de regering delen," zei Mosley. "De beslissing om de race te houden is een foute en zal niet worden vergeten. Mocht de beslissing niet worden teruggedraaid, zal de Formule 1 hier uiteindelijk voor moeten betalen."

KNMI verwacht flinke onweersbuien

Het KNMI verwacht zondag nog meer onweersbuien. Zondagochtend trokken er al flinke buien vanuit het zuidoosten over het land. Die trekken nu volgens een woordvoerder langzaam naar het noordwesten.

Boven de Ardennen en Duitsland hebben zich nieuwe onweersbuien ontwikkeld. Die zullen zondagmiddag en -avond over ons land trekken. Daarbij kan er lokaal zeer veel regen vallen, omdat de neerslag lang kan blijven hangen. Bovendien gaan de buien gepaard met bliksemflitsen, kan het gaan hagelen en zal sprake zijn van harde windstoten.

KNMI verwacht flinke onweersbuien
KNMI verwacht flinke onweersbuien (Foto: ANP)

Paus hekelt 'uiteenvallen' gezin

Paus Benedictus XVI heeft zondag het 'uiteenvallen' van het gezin in Europa gehekeld. Hij riep stellen op met elkaar te trouwen en kinderen te krijgen en niet alleen maar samen te wonen. De paus deed zijn uitspraken gedurende zijn tweedaagse bezoek aan Kroatië.

Tienduizenden mensen waren zondag aanwezig bij de openluchtmis waarop de paus sprak. Benedictus benadrukte ook de standpunten van de katholieke kerk over abortus en traditionele gezinswaarden.

In Kroatië is 90 procent van de bevolking katholiek, maar er zijn verschillende rechten voor homostellen in de wet vastgelegd. Abortus is tot 10 weken na conceptie toegestaan.


Paus hekelt 'uiteenvallen' gezin (Foto: Novum)

Doden bij bomexplosie Pakistan

Bij een bomexplosie in het noordwesten van Pakistan zijn zondag zeker zes mensen om het leven gekomen. Ten minste tien mensen raakten gewond.

De bom ontplofte vlak bij een bushalte bij een markt in de regio Matani, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Peshawar. Veel van de slachtoffers bevonden zich in een open vrachtwagen die bij de bushalte stond, zei politiewoordvoerder Abdul Ghaffar Khan.

Het is vooralsnog onduidelijk of het om een zelfmoordaanslag gaat of dat de bom al eerder was geplaatst. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Pakistaanse Taliban achter de aanslag zit. Sinds de dood van Osama bin Laden hebben zij verschillende vergeldingsacties uitgevoerd.


Doden bij bomexplosie Pakistan (Foto: Novum)

Eriksen verbreekt record Laudrup

Michael Laudrup is een 28 jaar oud record kwijt. Christian Eriksen scoorde gisteren namelijk de 0-2 tegen IJsland en is daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit in de Deense nationale ploeg.

Met zijn negentien jaar en 110 dagen is Eriksen de jongste doelpuntenmaker ooit in het nationale team van Denemarken. Eriksen, die tegen IJsland de 90 minuten volmaakte, bepaalde in de 75e minuut de eindstand op 0-2. Een andere Eredivisie-speler, Lasse Schöne (N.E.C. Nijmegen), had tien minuten eerder de score geopend.

Laudrup was in 1983 negen dagen ouder toen hij zijn eerste interlandgoal voor de Denen maakte tegen Luxemburg

Dromedaris loopt vrouw onder voet

Een 66-jarige vrouw uit Westervoort is zaterdagochtend gewond geraakt doordat een dromedaris haar tegen de vlakte had geworpen. Het eenbultige beest zou zijn geschrokken van een wapperend kleed en de vrouw al draaiend hebben geraakt. Ze liep een bloedneus en een pijnlijke schouder op en is ter controle met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer is de moeder van de eigenaar, die de dromedaris thuis houdt in het buitengebied van de Gelderse plaats. Het is niet verboden om dromedarissen te houden, laat een politiewoordvoerder weten.

Het voorval gebeurde rond 10.00 uur voor de woning.

Donner waarschuwt gemeenten over bestuursakkoord

Als gemeentebesturen weigeren het bestuursakkoord uit te voeren wordt Nederland onbestuurbaar. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) noemde een dergelijk scenario zondag in het tv-programma Buitenhof 'gevaarlijk'. "De samenwerking van de diverse bestuurslagen is belangrijk." Hij benadrukte dat het de Tweede Kamer is die beslist.

Donner hoopt en verwacht dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag instemt met het bestuursakkoord, hoewel een hele reeks gemeenten dreigt tegen te stemmen. De VNG als geheel heeft al voorgesteld om het omstreden deel over de sociale werkplaatsen een verantwoordelijkheid van het rijk te laten blijven, omdat er te weinig geld bij zou worden geleverd. Dat is voor het kabinet echter geen optie.

Als het akkoord wordt aangenomen, worden zaken als jeugdzorg, langdurige zorg en de Wajong een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Donner sprak van een 'ongekend grote decentralisatie van taken'. Hij wees erop dat er alleen onenigheid is over de sociale werkplaatsen, waarover een aantal gemeenten overigens al naar de rechter is gestapt.

De instroom bij de sociale werkplaatsen, waar nu zo'n negentigduizend mensen werken, moet omlaag, zei Donner, die wil dat ze elders aan het werk gaan. De minister heeft wel begrip voor de zorgen van de gemeenten, maar heeft geen extra geld te bieden. "We moeten de tering naar de nering zetten."

Volgens Donner blijkt uit berekeningen dat er voldoende middelen worden meegeleverd. Maar hij zegde toe de kosten van de sociale werkplaatsen te onderzoeken. "Volgens ons kan het, laten we om de tafel gaan zitten."

De oppositie is niet erg gecharmeerd van Donners optreden in Buitenhof. GroenLinks stelt dat Donner de gemeenten onder druk zet. "Het is slikken of stikken", twitterde Kamerlid Ineke van Gent. "Met een dergelijke autoritaire en achterhaalde bestuurscultuur jaag je gemeenten in de gordijnen."

Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut reageerde sceptisch. "Als de gemeenten het akkoord verwerpen zou het land onbestuurbaar worden. Wat een onzin. Donner misbruikt gemeenten om 2 miljard bezuinigingen op werk, inkomen en zorg uit te voeren en wil zelf geen vuile handen."

D. De Vries gewild bij Engelse ploegen

Dorus de Vries promoveerde onlangs met Swansea City naar de hoogste Engelse voetbalklasse. De keeper heeft inmiddels een vernieuwde aanbieding van zijn huidige werkgever op zak, maar ook andere clubs uit de Premier League lijken achter de doelman aan te zitten.

"Er is interesse van clubs uit de Premier League," liet De Vries tijdens een interview met RTV Noord-Holland weten. "Ik kijk wat er op me afkomt. Financiën spelen een grote rol, maar ook of ik kan gaan spelen of dat ik me bij een grote club kan doorontwikkelen. Tussen nu en tien dagen hoop ik er wel uit te zijn."

De Vries sluit overigens niet uit dat hij bij Swansea City zal blijven. "Ik heb 't er goed naar m'n zin gehad en een goeie aanbieding gekregen. Maar ik weet ook dat er in de Engelse markt veel mogelijk is."

Krul: "Dit is een heerlijk gevoel"

Tim Krul beleefde gisteravond, tijdens het doelpuntloze gelijkspel tegen Brazilië, zijn debuut in de goal van het Nederlands elftal. De doelman van Newcastle United liet meteen een prima indruk achter door zelfverzekerd te ogen. Daarnaast straalde hij rust uit en verrichtte hij een aantal fraaie reddingen.

Na afloop van de wedstrijd tegen De Goddelijke Kanaries liep Krul dan ook met een glimlach rond. "Dit is zo'n heerlijk gevoel. Heel de avond was top, ik ben zo blij," liet Krul aan de camera's van de NOS weten. "Ik hoop dat dit nog lang zo doorgaat."

Toch was het voor Krul niet allemaal koek en ei tegen Brazilië. Zo kwam de thuisploeg in de tweede helft steeds dichterbij het doel, waarbij Erik Pieters de bal zelfs een keer van de lijn moest halen. "Daar had ik geluk," keek de goalie terug. "Dat hoort bij zulke wedstrijden en na zo'n moment weet je dat alles mee gaat zitten. We zaten in een mindere periode, maar de rode kaart voor Brazilië gaf ons daarna wat rust."

Leveranciers Duits restaurant onder de loep

De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de leveranciers van een restaurant in de Noord-Duitse havenstad Lübeck in de hoop de bron te vinden van meer dan 2000 besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Eigenaar Joachim Berger van de Kartoffelkeller zei zondag tegen de Duitse televisie dat hij niets te verbergen heeft.

Medewerkers van de gezondheidsdiensten hebben de keuken van het etablissement binnenstebuiten gekeerd. Alle werknemers hebben ontlasting moeten inleveren. Het restaurant staat onder verdenking omdat zeker zeventien mensen die ziek zijn door de EHEC-bacterie, er onlangs hebben gegeten.

Berger gelooft niet dat de oorzaak van de infecties in zijn zaak ligt, maar sluit niet uit dat hij besmette waar geleverd heeft gekregen. Zijn ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van een groothandel in Hamburg. In die stad is ook een zeer groot aantal mensen ziek geworden.

Rosseler waarschijnlijk niet in Tour de France

De kans is groot dat Sebastian Rosseler de Tour de France van dit jaar moet missen. De Belg, die in dienst van Team RadioShack rijdt, haakte eerder deze week tijdens de Ronde van Luxemburg af, vanwege knieklachten.

Rosseler ondergaat later deze maand, tijdens de Ronde van Zwitserland, nog een laatste test. De verwachting is echter dat La Grande Boucle te vroeg komt. "Op het vlakke fietsen vormt geen probleem. De pijn komt pas naar boven als hij moet trekken en duwen op de pedalen, zeg maar kracht ontwikkelen," legt ploegleider Dirk Demol aan Het Nieuwsblad uit.

"Er volgt nu een nieuwe rustperiode. We bekijken of hij de Ronde van Zwitserland kan halen. Noodzakelijk om nog in aanmerking te komen voor de Tour de France, maar ik vrees dat dit niet zal lukken."

Zanger Andrew Gold (59) overleden

De Amerikaanse zanger Andrew Gold is overleden. Dat meldde zondag de BBC. Gold was studiomuzikant, componist en producer. De zanger was vooral bekend van zijn hits Never Let Her Slip Away en Lonely Boy.

Hij werkte in de jaren '70 onder anderen met Linda Ronstadt. Bovendien is hij te horen op albums van artiesten als Art Garfunkel, Céline Dion, James Taylor, Jackson Browne, Don Henley, Diana Ross, Paul McCartney en Cher. Samen met Graham Gouldman (10cc) vormde hij later de band Wax, bekend van Bridge To Your Heart.

Ook componeerde en zong hij Thank You For Being a Friend, dat later werd gebruikt als herkenningstune van de Amerikaanse hitserie The Golden Girls.

Zanger Andrew Gold (59) overleden
Zanger Andrew Gold (59) overleden (Foto: ANP)

Afellay: ''Wedstrijd met twee gezichten''

Ibrahim Afellay gaf na afloop van Brazilië-Nederland (0-0) aan vermoeid te zijn. Hij noemde het oefenduel ''een wedstrijd met twee gezichten''.

''Ik denk dat we een goede eerste helft op de mat hebben gelegd, met een aantal goede mogelijkheden'', zei Afellay na afloop tegen de NOS. De middenvelder was net als de andere spelers vermoeid en had het erg warm gehad.

''Het was eigenlijk een wedstrijd met twee gezichten; in de tweede helft hadden zij wat meer kansen, omdat wij vrij slordig waren in balbezit. Maar al met al is 0-0 tegen Brazilië niet slecht'', aldus Afellay over de uitslag die ook zomaar anders had kunnen zijn.

Nederland speelde in de tweede helft, mede door vermoeidheid, slordig. Dat lag volgens Afellay niet zo zeer aan de kracht van de Brazilianen. ''Als je de bal simpel verliest dan heeft dat weinig met de tegenstander te maken.'' Waar die slordigheid wel mee te maken had kon Afellay niet zeggen. ''Dat moet je aan de spelers individueel vragen. Ik kan niet voor anderen gaan antwoorden'', besloot de Barcelona-speler.

Wateroverlast door zware hoosbui in Arnhem

Een zware hoosbui heeft de brandweer in Arnhem zondagochtend flink wat werk bezorgd. De brandweer moest uitrukken voor ondergelopen kelders, een auto die strandde in een ondergelopen tunnel en een verzorgingstehuis in de problemen, meldt een woordvoerder.

Rond 10.00 uur liep een auto vast in een ondergelopen tunnel in de Laan van Presikhaaf. Een omstander sprong het water in om de drie oudere inzittenden te helpen. De brandweer nam het reddingswerk kort daarna over.

Een inzittende is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. De anderen konden na controle naar huis.

Daarnaast heeft de brandweer een tiental ondergelopen kelders leeggepompt. Bij een verzorgingstehuis was een luchtschacht ondergelopen. Ook die is leeggepompt. Inmiddels is het weer droog in Arnhem. "Het zonnetje schijnt en de vogels fluiten", aldus de zegsman.

Sergeant: "Gilbert is onbetaalbaar geworden"

De manager van de Omega Pharma-Lotto-ploeg Mark Sergeant vreest dat hij voor het volgende wielerseizoen Philippe Gilbert niet zal kunnen weten te behouden. Hij vreest dat zeker omdat de sponsors uit elkaar gaan de ploeg niet voldoende financiële middelen ter beschikking heeft om de toprenner een goed salaris te kunnen bieden.

"Ik denk niet dat het geld daar is om hem te betalen. Dat geld zou er wellicht ook niet geweest zijn mochten de sponsors samengebleven zijn. Gilbert is de Contador van de eensdagskoersen. Hij heeft een punt bereikt waarop hij het echt grote geld kan verdienen," zei Sergeant tegen Het Laatste Nieuws.

Gilbert schroefde dit voorjaar zijn marktwaarde flink op door in elf dagen tijd de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven. "De laatste vergadering van het directiecomité was na de Brabantse Pijl en de Gold Race. We wisten dat Gilbert duurder zou worden. En toen volgden de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."

De manager weet niet of de Waal Gilbert zal gaan kiezen voor het Vlaamse Quick Step. "Als het geld er is, zal het Philippe nog moeten aanstaan ook. Hij heeft zijn principes. Ik begrijp dat Team Sky Gilbert wil hebben. Sky is een wereldspeler en Philippe spreekt zijn talen. Met Gilbert kun je overal ter wereld terecht."

[125cc] Terol wint na tumultueuze finish

Nicolas Terol heeft de GP van Catalonië in de 125cc-klasse gewonnen. De Spanjaard werd in de laatste bocht voorbijgestoken door Johann Zarco, maar de Fransman kreeg een tijdstraf van twintig seconden voor een niet toegestane inhaalactie. Zarco won daardoor niet zijn eerste grand prix, maar werd pas zesde.

Maverick Vinales, die als derde over de streep kwam, kreeg daardoor de tweede plaats in de schoot geworpen. Jonas Folger werd derde.

Jasper Iwema ging uitstekend van start. De enige Nederlander in het WK klom al snel naar de negende plaats, maar had daarna op de natte baan last van zijn profielloze slicks. De baan droogde daarna niet snel genoeg zodat zijn bandenkeuze hem geen voordeel opleverde. Iwema werd uiteindelijk zeventiende en eindigde buiten de punten.

In de strijd om de WK-stand verstevigt Terol zijn leiding. De Spanjaard heeft nu 120 punten, 48 meer dan Sandro Cortese. Folger staat vier punten daarachter op de derde positie voor Vinales. Iwema staat met vier punten 21e.

Capello bespaart Bent kritiek na missers

Engeland morste tegen Zwitserland kostbare punten (2-2), mede als gevolg van enkele grote missers van spits Darren Bent. Bondscoach Fabio Capello gaf de spits niet de schuld.

Dat beweerde de Tottenham Hotspur-aanvaller na afloop zelf tegenover de pers. Engeland was teruggekomen van een 0-2 achterstand op New Wembley, toen Jack Wilshere Bent met een sublieme pass vrij voor de keeper bracht. Als Bent niet had gemist had Engeland een imponerende comeback bekroond met de voorsprong. Het gebeurde niet en Engeland morste punten in de EK-kwalificatie: 2-2.

Door de missers van Bent moet Engeland in de resterende drie kwalificatieduels alle zeilen bijzetten om groepswinnaar te worden. De ploeg van Capello heeft nu evenveel punten (elf) als nummer twee Montenegro. Ondanks dat was Capello na afloop aardig voor Bent.

''Ik liep de kleedkamer binnen en Capello zei meteen: Maak je geen zorgen. Na de tweede misser had hij hetzelfde al gezegd toen ik langs de zijlijn liep. Het was een geweldige bal van Jack (Wilshere, red.) bij de eerste kans, maar de keeper kwam uit en er was niet echt een hoek om hem in te plaatsen'', aldus de gelaten Bent, tegenover FIFA.com.

Spanje walst over Verenigde Staten heen

Spanje heeft in een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten een eenvoudige 0-4 zege kunnen boeken. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om de gastheren te verslaan.

Álvaro Negredo raakte voor de Spanjaarden al na enkele minuten de lat en dit wapenfeit luidde een 0-3 ruststand in. Santi Cazorla (2x) en Negredo maakten voor de pauze de doelpunten, terwijl na rust Fernando Torres de 0-4 eindstand op de borden zette. Del Bosque boekte hiermee zijn 38e zege als bondscoach en evenaarde hiermee het record van Luis Aragonés.

Ook elders werden er oefenwedstrijden afgewerkt. Paraguay klopte Bolivia met 0-2, terwijl Peru en Tsjechië met 0-0 gelijkspeelden.

Huisdieren centraal in Sims 3-uitbreiding

Nu De Sims 3: Generaties in de winkels ligt heeft EA een nieuwe uitbreiding voor de serie aangekondigd. In de volgende uitbreiding zullen huisdieren centraal staan. De Sims 3: Huisdieren zal als uitbreiding verschijnen voor de PC en Mac en als standalone game voor de 3DS, PlayStation 3 en Xbox 360.

De game geeft de speler controle over de huisdieren. Ook krijg je de mogelijkheid om met je dieren te fokken en ze met anderen te ruilen. De Xbox 360-versie krijgt daarnaast ook de mogelijkheid om Kinect te gebruiken. Hiermee kun je de huisdieren en ook je menselijke Sims door middel van je stem commando's geven.

De 3DS-versie zal gebruik maken van de pedometer waarmee de game registreert hoeveel je loopt en geeft je hier punten voor waarmee je objecten kan verdienen.

Er zijn ook nog drie screenshots van de game verschenen die jullie hieronder kunnen zien. De kans is groot dat we op de E3 meer over deze game te horen zullen krijgen.

Sims 3 huisdieren

De Sims 3 huisdieren

Sims 3 huisdieren

Evacuaties na vulkaanuitbarsting Zuid-Chili

Zeker 3500 mensen zijn geëvacueerd na een zware vulkaanuitbarsting zaterdag in het zuiden van Chili. Er zijn geen gewonden gemeld.

De uitbarsting vond plaats in het vulkaangebied Puyehue-Cordón Caulle. Zaterdagochtend werden enkele aardbevingen geregistreerd en in de middag vond de hevige eruptie plaats. Sommige bewoners van het gebied rondom de vulkanen weigerden hun woningen te verlaten omdat ze hun dieren niet wilden achterlaten, aldus de Chileense minister van Arbeid Rodrigo Ubilla.

De wind blies as over de Andes tot in de Argentijnse toeristenbestemming San Carlos de Bariloche, waar het vliegveld moest worden gesloten. De autoriteiten van Bariloche hebben inwoners opgeroepen water en voedsel in te slaan en binnen te blijven.


Evacuaties na vulkaanuitbarsting Zuid-Chili (Foto: Novum)

Sprinter Gay snel op 100 meter

Sprinter Tyson Gay heeft in Clermont (Florida) indruk gemaakt door de beste jaarprestatie op de 100 meter te lopen. De Amerikaan zette een tijd van 9,79 seconden op de klokken en bleef hiermee de  Jamaicaan Nickel Ashmeade (9,96) en Keston Bledman uit Trinidad en Tobago (9,99) zeer ruim voor.

De tijd van Gay was 0,01 seconde sneller dan de Jamaicaan Steve Mullings die gisteren in Eugene (Oregon) een tijd van 9,80 seconden neerzette. Voor dit weekend had Mullings met 9,89 de beste jaarprestatie op zijn naam staan.

Mexicaanse drugsbaas opgepakt

De Mexicaanse autoriteiten hebben drugsbaas Victor Manuel Perez Izquierdo opgepakt. Perez Izquierdo wordt verdacht van ontvoering, afpersing en moord voor drugskartel Los Zetas in de staat Quintana Roo, waar onder meer de toeristenbadplaats Cancun gelegen is. Dat maakte de Mexicaanse politie zaterdag bekend.

De informatie die tot de arrestatie van Perez Izquierdo leidde kwam van tien andere vermoedelijke drugsbendeleden die vorige week werden opgepakt. De drugsbaas probeerde in zijn auto te ontsnappen maar kon in Cancun worden ingerekend, aldus de politie.

[Video] Buemi rijdt man aan bij F1-demonstratie

Sébastien Buemi kreeg gisteren bij een Formule 1-demonstratie in Japan de schrik van zijn leven. De coureur van Scuderia Toro Rosso reed in Chiba een demonstratie voor Red Bull en kreeg daar plotseling een man voor zijn bolide.

Buemi had net een serie burnouts en donuts afgerond en reed terug naar de paddock. Op het moment dat hij door een poortje reed sprong er een man voor de auto. Naar verluidt is hij niet ernstig gewond geraakt. "Ik kan er verder niks over zeggen, totdat Red Bull dit heeft onderzocht," zei Buemi over het voorval.

John Malkovich bestolen van paspoort

Het paspoort en enkele persoonlijke eigendommen van John Malkovich zijn gestolen uit een hotelkamer in Praag. De acteur verbleef in de Tsjechische hoofdstad om in het toneelstuk Infernal Comedy: Confession of a Serial Killer te spelen op een festival in de stad.

Een woordvoerder voor de acteur bevestigt de diefstal. Malkovich liep slechts enkele uren vertraging op in zijn reis naar Polen, waar hij een ontmoeting had met filmstudenten van de filmschool van het Poolse Lodz. Daar vertoonde hij zijn regiedebuut The Dancer Upstairs. Hij zal zondag ook Infernal Comedy uitvoeren op een privégelegenheid.

In de productie speelt hij de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger, samen met operazangers en een orkest. Malkovich is met het project aan het toeren in Engeland, Rusland, Brazilië, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Zijn volgende verschijning op het witte doek is in Transformers: Dark of the Moon, die eind deze maand te zien is.

1,3 miljoen kijkers voor RTL 4-shows

RTL 4 heeft zaterdag weer weten te scoren met De Jongens Tegen De Meisjes en het satirische programma Dit Was Het Nieuws (DWHN). De spelshow van presentatrice Chantal Janzen en komisch talent Tijl Beckand won nipt van DWHN met een gerapporteerde 5.000 extra kijkers (1,309 versus 1,304 miljoen).

Naar de laatste uitzending van de satirsiche Nederland 1-concurrent Comedy Live van presentator Jan Jaap van der Wal keken 332.000 mensen. In het BNN-programma was dit keer Patty Brard hoofdgast.

Comedy Live wist hiermee licht te herstellen van het absolute dieptepunt van 259.000 kijkers vorige week. In het najaar keert de Nederlandse versie van Saturday Night Live terug met een nieuw seizoen.

De oefeninterland Brazilië - Nederland op SBS 6 trok zaterdag met bijna 1,4 miljoen geïnteresseerden de meeste belangstelling. Hollandse Zaken, de eerste aflevering van het nieuwe Omroep MAX-discussieprogramma met Cees Grimbergen, kon op 259.000 kijkers rekenen.


1,3 miljoen kijkers voor RTL 4-shows DWHN en De Jongens Tegen De Meisjes

Bezuinigingen treffen coalitie niet in peiling

Ondanks de groeiende onvrede over de bezuinigingen is de coalitie deze week een zetel gestegen in de peiling van Maurice de Hond. Het CDA stijgt van 13 naar 14 zetels. De VVD en de PVV blijven op 32 en 27 staan, waardoor het totaal uitkomt op 73. Dat is nog 3 minder dan bij de Kamerverkiezingen van een jaar geleden.

De ministerraad ging afgelopen week akkoord met forse bezuinigingen op de vergoedingen voor langdurige zorg. Zo mag 90 procent van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) straks niet meer zelf bepalen waar ze zorg inkopen. Zo'n persoonlijk zorgbudget is er dan alleen nog voor mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten.

De maatregel zou nodig zijn om te voorkomen dat de kosten verder de pan uit rijzen, maar valt niet goed bij een groot deel van de kiezers. Zo vindt 29 procent dat de regeling moet blijven zoals hij is, 19 procent vindt zelfs dat hij moet worden uitgebreid.

Toch ziet 32 procent liever dat de regeling wordt beperkt en een op de tien ondervraagden vindt dat ze kan worden afgeschaft. Een meerderheid van 55 procent denkt dat er veel met het pgb wordt gefraudeerd.

Bij de oppositie stijgt D66 met 1 zetel naar 15 en leveren PvdA en ChristenUnie er 1 in. De PvdA komt hierdoor voor het eerst sinds januari weer naast de SP te staan. Beide partijen staan nu op 21 zetels.

'Hirsi Ali vijf maanden zwanger'

Ayaan Hirsi Ali is vijf maanden zwanger van de Britse historicus Niall Ferguson. Dat heeft de 41-jarige publiciste tegen vrienden in de Verenigde Staten gezegd, schrijft de Engelse krant Daily Mail zondag.

Hirsi Ali heeft al langer een relatie met de 47-jarige Ferguson. Hij heeft drie kinderen bij een andere vrouw met wie hij niet samenwoont, maar waar hij officieel nog wel mee is getrouwd. De Somalische leerde de historicus in mei 2009 kennen bij een feest dat Time Magazine gaf voor de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.

De ex-politica heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze hoopt ooit kinderen te krijgen. Zo verwees ze er in maart vorig jaar naar in een interview met Twan Huys voor Nova College Tour.


'Hirsi Ali vijf maanden zwanger' (Foto: Novum)

Elektrische auto's scheuren naar Amsterdam

Honderd elektrische auto's rijden zondag een rally van Zaandam naar Amsterdam. Minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-premier Jan Peter Balkenende zijn van de partij, evenals de actrices Froukje Jansen en Hanna Verboom en oud-coureur Jan Lammers.

Een aantal voertuigen is bijzonder te noemen, zoals de opmerkelijk vormgegeven e-Wolf en de Burton Electric, naar verluidt de duurzaamste sportwagen ter wereld.

De deelnemers vertrekken om 11.00 uur vanuit parkeergarage De Hermitage in het centrum van Zaandam, aangemoedigd door een dj en een dansgroep. De rally is georganiseerd door de Stichting Professional Passionates. Doel is het bedrijfsleven over te halen elektrisch te rijden.

Zaanstad staat zondag op wereldmilieudag in het teken van elektrisch vervoer. De stad was vorig jaar de eerste gemeente die een koopregeling voor elektrische scooters en fietsen opzette. Omdat dit een enorm succes was, begint de gemeente zondag opnieuw met een subsidieregeling. Inwoners van Zaanstad kunnen hiermee tot maximaal 800 euro terugkrijgen als ze een e-scooter kopen.

[NHL] Canucks winnen ook tweede duel

Vancouver Canucks heeft een 2-0 voorsprong genomen in de strijd om de Stanley Cup. De Canadese ijshockeyers wonnen gisteren met 3-2 van Boston Bruins. Daar hadden de Canucks wel verlenging voor nodig. Al na elf seconden was het Alexandre Burrows die de winnende score maakte. Vancouver won het eerste duel al met 1-0.

Burrows had de Canucks in eigen huis ook al op voorsprong gezet in de eerste periode. In de tweede periode waren het echter de Bruins die de score in hun voordeel ombogen. Milan Lucic tekende voor de eerste Bruins-goal in de best-of-sevenserie en even later was ook Mark Recchi trefzeker.

In de laatste periode sleepte de thuisploeg er echter alsnog een verlenging uit. Daniel Sedin werd vrijgespeeld en schoof de bal langs Boston-goalie Tim Thomas in het net. De noodzakelijk geworden verlenging was al na elf seconden voorbij. Na twee contacten van Boston nam Vancouver de puck over en was het Burrows die om het doel schaatste en het net vond.

Morgen wordt het derde duel afgewerkt. Dan is Boston de plaats van handeling. De Bruins spelen ook het vierde duel thuis.

[E3] Uncharted 3 toont Hunter-mode

Gisteren hadden we voor jullie al een trailer van Uncharted 3: Drake's Deception waarin we voor het eerste beelden van de coöp konden zien. Nu zijn er meer beelden verschenen van de multiplayer van de game waarin we een nieuwe mode kunnen zien genaamd Hunter. In deze mode moeten de verschillende teams schatten proberen te veroveren.

Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

Van Persie volgens Van Marwijk terecht boos

Bert van Marwijk vindt het geen probleem dat Robin van Persie gisteren tijdens de vriendschappelijke interland tegen Brazilië (0-0) niet op de bank kwam zitten nadat hij was gewisseld. De aanvaller gaf de bondscoach een slap handje en liep meteen naar de kleedkamer. Alles wees er op dat Van Persie vrij boos was.

"Maar niet op mij hoor", legde Van Marwijk uit. "Hij was boos op Robben die even voor die wissel de bal niet afspeelde. Ik snap dat wel. Van mij mag een speler dan even boos zijn. Of hij ook meteen weg mag lopen? Laten we hier nu geen zaak van maken. Dat zou een beetje flauw zijn na zo'n wedstrijd. Ik heb de betrokkenen inmiddels laten weten dat Robben de bal aan Van Persie had moeten geven."

Robben: "Die dingen gebeuren soms, maar Robin had gelijk. Hij stond vrij."

Van Persie volgens Van Marwijk terecht boos
Van Persie volgens Van Marwijk terecht boos (Foto: ANP)

[RG] Nadal en Federer wederom tegen elkaar

Vandaag krijgt de eeuwige rivaliteit tussen Rafael Nadal en Roger Federer een nieuwe aflevering. De twee staan tegenover elkaar in de finale van Roland Garros. Nadal kan zijn zesde titel in Parijs winnen, Federer won er pas één keer.

Het is voor de Spanjaard en de Zwitser de 25e maal dat ze tegen elkaar spelen. Nadal won zestien ontmoetingen terwijl Federer achtmaal de beste was. Nadal won acht van de laatste tien partijen tussen de nummers één en drie van de wereld.

'Mladic krijgt achterstallig pensioen'

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft omgerekend 50.000 euro aan achterstallige pensioenbetalingen ontvangen. Zijn zoon Darko heeft het geld namens zijn vader in ontvangst genomen, berichtte de Servische krant Novosti zondag.

Servië bevroor het pensioen van de 68-jarige Mladic in 2005 omdat hij voortvluchtig was. Nu hij is opgepakt en overgebracht naar Nederland, waar hem een proces wacht voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wegens oorlogsmisdaden, heeft hij het geld volgens het dagblad alsnog gekregen.

'Mladic krijgt achterstallig pensioen'
'Mladic krijgt achterstallig pensioen' (Foto: ANP)

Robben: "Ik speelde niet goed"

Brazilië en Nederland wisten gisteravond in een oefenduel niet tot scoren te komen. Arjen Robben maakte na lange tijd weer zijn rentree in Oranje. Helemaal tevreden was hij niet.

Tegenover SBS 6 laat Robben weten er van genoten te hebben, om weer eens een wedstrijd met Oranje te spelen. "Het is heerlijk om weer terug te zijn. Ik heb echter geen goede wedstrijd gespeeld. Ik wil er geen excuses bij halen, maar het speelt natuurlijk wel mee dat ik drie weken niet heb gespeeld."

Ook vond Robben dat er amper gebruik werd gemaakt van zijn snelheid. De aanvaller werd weinig diep gestuurd door zijn ploeggenoten. "Vooral de eerste helft ben ik weinig aan de bal geweest. De tweede helft ging het wat beter. Ik wil mijn snelheid juist als extra wapen gebruiken, dat is vandaag niet echt gelukt."

Opvallend was een moment in de tweede helft. Robben kreeg de bal aan de rand van het Braziliaanse strafschopgebied, waar hij zijn directe tegenstander uitspeelde en er een twee tegen één situatie ontstond. Robben had daarbij geen oog voor de geheel vrijstaande Robin van Persie en besloot zelf op doel te schieten. Zijn inzet ging echter ruim over, tot frustratie van Van Persie.

"Ja, ik had de bal naar links moeten geven. Ik zag het echter als een goede mogelijkheid om zelf te schieten." Op 8 juni speelt Oranje de laatste oefenwedstrijd van het seizoen tegen Uruguay, waar de temperatuur een stuk kouder is dan in Brazilië. "Dan gaan we de korte mouwtjes inruilen voor de lange broek. We gaan er zo professioneel mogelijk mee om."

Nablussen papierhandel Tilburg flinke klus

De brandweer is zondagochtend nog steeds bezig met het nablussen van een brand die zaterdag een papierhandel in Tilburg in de as legde. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn nog zeker tien brandweervoertuigen in touw.

De brand ontstond zaterdagmiddag in een loods van het bedrijf, Heijnen, aan de Centaurusweg en sloeg al snel over naar andere bedrijfsruimten. Er vielen geen gewonden. Tot in de wijde omtrek waren dikke rookwolken te zien, maar er zijn geen schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Nablussen papierhandel Tilburg flinke klus
Nablussen papierhandel Tilburg flinke klus (Foto: ANP)

Van Marwijk: "De spelers zaten er doorheen"

Bondscoach Bert van Marwijk was redelijk tevreden na het 0-0 gelijkspel tegen Brazilië. Oranje was voor rust de betere ploeg, maar moest in de tweede helft terug. Met hangen en wurgen bleef het uiteindelijk 0-0.

"Als je overal leest dat de tegenstander uit is op revanche en je speelt hier gelijk, hebben we het prima gedaan", zei Van Marwijk in gesprek met SBS 6.

"We hebben een goede eerste helft gespeeld, dat deden we volwassen. Het zou verdiend zijn geweest als we op voorsprong kwamen. De tweede helft was het omgekeerd. Ik zoek niet gauw naar excuses, maar de spelers zaten er na rust echt doorheen. Dat was ook de reden dat ik in korte tijd wat meer wisselde. Je zag dat we krachten tekort kwamen. Dan doe je alles minder en lever je simpele ballen in. Dat is normaal juist onze kracht."

"Deze tegenstander moest thuis winnen, dus er ontstond veel ruimte voor ons. Onze flankspelers hebben het helaas niet kunnen uitspelen", aldus Van Marwijk, die complimenten had voor het keepersoptreden van debutant Tim Krul. "Tim heeft het fantastisch gedaan. Het was een geweldige wedstrijd voor hem."

Open tuberculose in gevangenis Almere

In een gevangenis in Almere heeft een gedetineerde gezeten met open tuberculose. De gedetineerde zit inmiddels niet meer in de gevangenis. Gevangenen en bewakers die met hem in aanraking zijn gekomen, worden uit voorzorg gecontroleerd, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag.

Ook is uit voorzorg melding gemaakt van de open tuberculose bij de GGD. Of de gevangene is vrijgelaten of elders is geplaatst vanwege zijn ziekte, wil de woordvoerder niet zeggen.

Tuberculose is een ernstige longziekte, die door het gebruik van antibiotica meestal goed te behandelen is. Open tuberculose is besmettelijk.

Man komt om bij ruzie met vriendin in Oss

Een 54-jarige man is zaterdagavond omgekomen bij een ruzie met zijn vriendin in Oss. De 52-jarige vrouw uit Oss is aangehouden. Haar twee kinderen (ouder dan 16 jaar) waren getuige van het voorval en zijn naar een politiebureau gebracht om een verklaring af te leggen, meldt de politie.

De hulpdiensten probeerden de man uit Oud-Heusden rond 19.15 uur nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Naast de kinderen waren er nog twee getuigen in de woning aan de Duivenstraat. Ook zij zijn gehoord. De politie onderzoekt de zaak.

Agent lost schoten na vechtpartij Rotterdams café

Na een vechtpartij in en bij een café in Rotterdam heeft een in het nauw gedreven agent waarschuwingsschoten gelost. De politie heeft dertien verdachten aangehouden. Het café aan de Sluisjesdijk is op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb twee weken gesloten, meldt de politie zondag.

In café 1001 nacht brak in de nacht van vrijdag op zaterdag een vechtpartij uit. De ruziënde groepen werden buiten gezet, waar ze weer slaags raakten. Daarbij werd mogelijk een wapen getrokken. De politie onderzoekt nog of ook is geschoten.

Toen agenten ter plaatse kwamen, scheurde een auto weg. Die werd verderop aan de kant gezet. Drie inzittenden werden meteen aangehouden en twee inzittenden na een korte achtervolging te voet. Op de Waalhaven Noordzijde werden ook twee auto's aan de kant gezet. De acht inzittenden keerden zich echter tegen een agent.

Hij loste enkele waarschuwingsschoten, waarna hij door toegesnelde collega's uit zijn benarde positie werd bevrijd. De acht mannen zijn aangehouden. Drie mannen zijn zaterdagmiddag na verhoor vrijgelaten.

Online aanval op Nintendo

Nintendo is onlangs het doelwit van een online aanval geweest. De hackers hebben geen gevoelige informatie in handen gekregen, stelt het Japanse bedrijf zondag.

De hackers kregen een paar weken geleden illegaal toegang tot een server in de Verenigde Staten. "Niemand heeft eronder geleden", zegt een woordvoerder. Hij weigert verdere uitleg te geven. Het is niet duidelijk wie er achter de aanval op Nintendo zit.

Hackers slaagden er bij concurrent Sony in informatie van meer dan honderd miljoen gebruikers in handen te krijgen. Het ging onder meer om e-mailadressen, namen en geboortedata. Ze braken in april binnen bij de diensten voor de spelcomputer PlayStation 3, andere online diensten en vorige week bij de website voor foto's.

Sony heeft de beveiliging daarna aangepast. Het heeft de FBI en andere autoriteiten gevraagd de aanvallen te onderzoeken.

[E3] PAYDAY: The Heist aangekondigd

Sony en Overkill Software hebben een nieuwe game aangekondigd. De game gaat PAYDAY: The Heist heten en is een First Person Shooter die via het PlayStation Network gedistribueerd gaat worden.

Samen met drie vrienden of drie bots zul je moeten proberen banken te beroven, voertuigen te stelen en andere criminelen uit gevangenissen te bevrijden. Je kunt kiezen uit drie verschillende klassen, specialties assault, sharpshooter en support, en je zult nieuwe wapens zoals trip mines, silenced pistols en machine guns kunnen unlocken.

Volgens de makers zal elke heist verschillend zijn door de dynamische omgevingen en AI die zich goed aan kan passen aan de omstandigheden. Je zult het als crimineel onder andere op moeten nemen tegen SWAT-teams en ook de FBI zal het je niet gemakkelijk maken.

Er zijn een aantal screenshots verschenen die je hieronder kunt zien. Daaronder hebben we een trailer van de game. Meer informatie over de game zullen we komende dagen krijgen op de E3.

Payday the heist
Payday the heist
Payday the heist
Payday the heist

Dode door schietpartij in Maastricht

Door een schietpartij op een woonwagenkampje aan de Veldwezeltstraat in Maastricht is zaterdagavond een 30-jarige man om het leven gekomen. Dat maakte de politie bekend.

De schietpartij vond rond 23.15 uur plaats. Rond die tijd drong een onbekend aantal personen binnen in het chalet van de man en schoot de bewoner neer. De dader of daders maakten zich vervolgens uit de voeten en zijn voortvluchtig.

In de woning was ook de echtgenote van het slachtoffer aanwezig. Zij bleef ongedeerd. De politie heeft haar meegenomen voor ondervraging.

De woordvoerder van de politie kon nog niets over de achtergrond van de fatale schietpartij zeggen. De politie houdt een buurtonderzoek en is op zoek naar mensen die gezien hebben wat er gebeurde.

Het kampje bestaat uit zes chalets aan een doorlopende straat, aldus de woordvoerder. De straat aan het kampje is afgezet.

Dode door schietpartij in Maastricht
Dode door schietpartij in Maastricht (Foto: ANP)

Saudi-Arabië: Saleh in hoofdstad Riyad

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is in Saudi-Arabië aangekomen voor een medische behandeling. Dat heeft het Saudische koningshuis zondag bekendgemaakt. Hij landde in Riyad in gezelschap van tientallen functionarissen en burgers met verwondingen.

Na een granaataanslag vrijdag op het presidentiële paleis van Saleh in de Jemenistische hoofdstad Sanaa stelden de autoriteiten dat de president lichtgewond was geraakt. Een bron vertelde tegen persbureau Reuters dat Saleh zelf uit het vliegtuig stapte en zichtbaar gewond was. Ook landde een tweede vliegtuig met circa 35 mensen aan boord. Dat zouden vooral familieleden van Saleh zijn, wat er volgens experts op duidt dat hij mogelijk niet terugkeert naar zijn land. Een derde vliegtuig is onderweg.

Een bron uit de kringen van Saleh heeft tegen de BBC gezegd dat een granaatscherf van ruim 7 centimeter een van zijn longen heeft doorboord, net onder zijn hart. Ook zou Saleh tweedegraads verbrandingen op zijn borst en gezicht hebben. Hij zal naar een militair ziekenhuis worden overgebracht waar hij wordt geopereerd. Ook staat Saleh plastische chirurgie te wachten wegens brandwonden in zijn gezicht en nek, aldus een anonieme bron.

Martina loopt nipt boven limiet OS 2012

Atleet Churandy Martina heeft bij Diamond League-wedstrijden in het Amerikaanse Eugene net niet voldaan aan de olympische limiet op de 200 meter. De sprinter die door het opheffen van de Nederlandse Antillen nu voor Nederland uitkomt liep een tijd van 20,39 seconden, wat 0,01 seconde te weinig was om zich voor de Spelen te plaatsen.

De tijd van Martina was wel genoeg om zich te plaatsen voor de wereldkampioenschappen later dit jaar in het Zuid-Koreaanse Daegu. De wedstrijd won de Nederlander niet, want hij moest de Amerikaan Walter Dix in 20,19 seconden en de Noor Jaysuma Saidy Ndure (20,26 seconden) voor zich dulden.

Uitslagen EK-kwalificatie (04/06/2011)

Zaterdagavond stonden in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2012 in Polen en Oekraïne weer wedstrijden op het programma. Vrijdag werd ook al een aantal wedstrijden afgewerkt. Nederland speelde zaterdagavond in een oefenduel tegen Brazilië met 0-0 gelijk.

Groep B

Rusland - Armenië 3-1
25' Pizelli 0-1
26' Pavlyuchenko 1-1
59' Pavlyuchenko 2-1
73' Pavlyuchenko (pen) 3-1

Macedonië - Ierland 0-2
8' Keane 0-1
37' Keane 0-2

Slowakije - Andorra 1-0
63' Karhan 1-0

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Rusland 6 4 1 1 13 9-4
2 Ierland 6 4 1 1 13 11-6
3 Slowakije 6 4 1 1 13 6-4
4 Armenië 6 2 2 2 8 10-7
5 Macedonië 6 1 1 4 4 5-8
6 Andorra 6 0 0 6 0 1-13


Programma 2 september
Rusland - Macedonië
Ierland - Slowakije
Andorra - Armenië


Groep F

Letland - Israël 1-2
19' Benayoun 0-1
43' Ben-Haim (pen) 0-2
62' Cauna (pen) 1-2

Griekenland - Malta 3-1
8' Fetfazidis 1-0
26' K. Papadopoulos 2-0
54' M. Mifsud 2-1
64' Fetfazidis 3-1

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Griekenland 6 4 2 0 14 8-3
2 Kroatië 6 4 1 1 13 10-3
3 Israël 7 4 1 2 13 10-7
4 Georgië 7 2 3 4 9 5-5
5 Letland 6 1 1 4 4 5-9
6 Malta 6 0 0 6 0 2-13


Programma 2 september
Malta - Kroatië
Israël - Griekenland
Georgië - Letland


Groep G

Engeland - Zwitserland 2-2
32' Barnetta 0-1
35' Barnetta 0-2
37' Lampard (pen) 1-2
51' A. Young 2-2

Montenegro - Bulgarije 1-1
53' Dalovic 1-0
66' Popov 1-1

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Engeland 5 3 2 0 11 11-3
2 Montenegro 5 3 2 0 11 4-1
3 Zwitserland 5 1 2 2 5 7-7
4 Bulgarije 5 1 2 2 5 2-6
5 Wales 4 0 0 4 0 1-8


Programma 2 september
Bulgarije - Engeland
Wales - Montenegro


Groep H

IJsland - Denemarken 0-2
60' Schöne 0-1
75' Eriksen 0-2

Portugal - Noorwegen 1-0
53' Hélder 1-0

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Portugal 5 3 1 1 10 11-7
2 Denemarken 5 3 1 1 10 7-4
3 Noorwegen 5 3 1 1 10 6-4
4 Cyprus 4 0 2 2 2 5-8
5 IJsland 5 0 1 4 1 2-8


Programma 2 september
Noorwegen - IJsland
Cyprus - Portugal

Van niks naar nergens

Het was al langer bekend dat de lijn aan de Noordkant zou stoppen bij het Buikslotermeerplein. Een treurig winkelcentrum, grofweg in het midden van naoorlogs Amsterdam-Noord. Een locatie die vervoertechnisch niet veel te bieden heeft. En nu wordt duidelijk, dat de kans minimaal is dat de Noord/Zuid-lijn aan de Zuidkant zal doorrijden naar Amstelveen of Schiphol. Daarmee is de Noord/Zuid-lijn gedegradeerd tot een peperduur metrolijntje van niks naar nergens, dat amper wat toevoegt aan de kwaliteit van het Openbaar Vervoer in mijn geliefde Amsterdam.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.