Schrijver Harry Bernstein (101) overleden

De Britse schrijver Harry Bernstein is vrijdag op 101-jarige leeftijd in New York overleden. Bernstein verwierf bekendheid met zijn autobiografische roman The invisible wall die gepubliceerd werd toen hij 96 was.

Recensenten vergeleken het werk van Bernstein met dat van D.H. Lawrence, Isaac Bashevis Singer en vooral met De as van mijn moeder van Frank McCourt. The invisible wall gaat over Bernsteins jeugd vol antisemitisme in een kleine stad in Groot-Brittannië.

Bernstein schreef eerder al veertig boeken maar vernietigde de meeste manuscripten nadat ze door uitgevers waren afgewezen. Na The invisible wall schreef Bernstein nog drie boeken. Zijn romans verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland, Finland, Noorwegen, Denemarken en Brazilië.

Zijn gepubliceerde werk begon hij pas te schrijven toen hij 93 was. "Als je in de 90 bent zoals ik, dan kun je nergens anders over nadenken dan over het verleden. Er is geen toekomst om over na te denken en er is erg weinig heden", zei Bernstein in 2007 tegen Associated Press toen The invisible wall verscheen.


Schrijver Harry Bernstein (101) overleden (Foto: Novum)