FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 juni 2011

Uitslag Brazilië - Nederland

In Goiania is het oefenduel tussen Brazilië en Nederland geëindigd in een gelijkspel. In een herhaling van de kwartfinale van het WK vorig jaar speelden de ploegen 0-0 tegen elkaar.

In de openingsfase van de wedstrijd was Brazilië duidelijk de betere ploeg, kansen waren er echter nauwelijks. De eerste keer dat Nederland eruit kwam leidde wel direct tot een grote kans. Via Dirk Kuijt en Robin van Persie kwam de bal bij Ibrahim Afellay, maar zijn schot belandde op de benen van Júlio César. Daarna kregen beide ploegen enkele goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Namens Brazilië zeilde een schot van Neymar vlak langs de paal buiten bereik van de debuterende Tim Krul. Van Persie was nog het dichtst bij een doelpunt toen hij een indraaiende vrije trap van Kevin Strootman net naast kopte.

In de tweede helft waren de Goddelijke kanaries lange tijd oppermachtig. Al in de eerste minuut na rust stond Krul oog in oog met Neymar maar wist zijn inzet knap te keren. Enkele minuten later ging het bijna mis toen Krul zich verslikte in een verdekt schot van wederom Neymar, maar de Oranje-defensie schoot te hulp. Ook daarna bleef het kansen regenen en was het een klein wonder dat er niet gescoord werd.

Pas na de rode kaart van Ramires was de grootste dreiging verdwenen. Brazilië probeerde nog wel wat, maar gescoord werd er niet meer waardoor de wedstrijd eindigde in de stand waarmee deze begonnen was.

Brazilië

0 - 0

Nederland

 
 Gele kaart: Alves, Lucas, Lúcio, Neymar, (Brazilië), v.d. Wiel, Heitinga, (Nederland)
 Rode kaart: Ramires (79/2xg) (Brazilië),
 
Stadion: Serra Dourada stadion, Goiania
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Amarilla (Par)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Alves
Lúcio
T.Silva
Santos (Correia/84)
Ramires
Lucas (Sandro/65)
Elano (Lucas/65)
Robinho (Elias/75)
Fred (Leandro Damião/75)
Neymar
  Krul
v.d.Wiel (Boulahrouz/85)
Heitinga
Mathijsen
Pieters
Robben
De Jong (Maduro/64)
Afellay
Strootman(Schaars/74)
Kuijt (Elia/64)
v.Persie (Huntelaar/64)

Bloemendieven gesnapt door camera

Vernielingen en diefstal. Het overkomt Necdet Kul, eigenaar van een restaurant in de Rivierenbuurt, bijna wekelijks.

De daders hebben het met name gemunt op zijn bloemen en planten op zijn terras. De afgelopen weken hebben de zogenaamde bloementerroristen bij Kuls restaurant Mi Sueño in de Maasstraat te Amsterdam al zeven keer toegeslagen.

Kul heeft de vandalen gefilmd. Eerst zien we een meisje even kijken hoe zwaar zo'n bloembak nu eigenlijk is om hem vervolgens toch maar mee te nemen. Een wat oudere vrouw vond de bloembak blijkbaar wel te zwaar en trok de bloemen uit de bak en stopte ze in haar fietstas. De laatste vrouw bleek niet van mooie bloemen te houden, zij trok ze eruit en smeet ze terug op het terras.

Kul hoopt dat de bloemendieven, nu ze zichzelf op tv hebben gezien, hun lesje hebben geleerd. Ze mogen de bloemen overigens, als ze durven, terugbrengen.

[RG] Mirnii en Nestor winnen dubbeltitel

De Wit-Rus Max Mirnii en de Canadees Daniel Nestor hebben op Roland Garros het dubbelspel gewonnen. De routiniers waren in de finale in Parijs met 7-6 (3), 3-6 en 6-4 te sterk voor de Argentijn Eduardo Schwank en de Colombiaan Juan Sebastian Cabal.

De 33-jarige Mirnii en de 38-jarige Nestor hadden veel meer ervaring dan hun 25-jarige tegenstanders die in de halve finale nog wel voor een verrassing zorgden door de Amerikaanse broers en titelfavorieten Bob en Mike Bryan uit te schakelen. Mirnii en Nestor waren als tweede geplaatst.

[F3 Euro] Uitslag Race 1+2 Red Bull Ring

Roberto Merhi heeft op de Red Bull Ring in Oostenrijk de eerste en tweede race van de Formule 3 Euroseries op zijn naam geschreven. Op de voormalige A1 Ring werd Nigel Melker in de eerste race vijfde en viel uit in de tweede.

Race 1

Daniel Juncadella mocht van poleposition beginnen, maar zal meteen Merhi voorbij snellen. Beide Spanjaarden reden eenvoudig naar de eerste twee plaatsen, maar een gevecht tussen de twee zat er nooit in. Marco Wittmann werd op geruime achterstand derde. Melker leek na het passeren van teamgenoot Felix Rosenqvist op weg naar de vierde plaats, maar werd in de slotfase nog ingehaald door Tom Dillmann, waardoor hij vijfde werd.

Race 2

Regen zorgde er voor dat de tweede race van achter de safety car gestart moest worden. Gianmarco Raimondo reed aan de leiding en kreeg na acht ronden Merhi in zijn nek. De Spanjaard was als achtste gestart, maar won bij de herstart na twee ronden meteen drie plaatsen en klom daarna snel verder op. Raimondo ging bij het verdedigen van zijn eerste plaats iets te wijd en verloor twee plaatsen.

De Canadees werd daarna nog aangetikt door Dillmann en viel terug naar plaats zeven, terwijl Dillmann enkele ronden in de pits stond voor reparaties. Melker was er op dat moment niet meer bij, omdat hij door Wittmann uit de race was getikt. Merhi won uiteindelijk de race voor Laurens Vanthoor en Daniel Abt.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 37:46.219
2 Daniel Juncadella Prema Powerteam +1.030
3 Marco Wittmann Signature-Plus +9.546
4 Tom Dillmann Motopark Academy +11.413
5 Nigel Melker Mücke Motorsport +15.951
6 Daniel Abt Signature-Plus +18.752
7 Laurens Vanthoor Signature-Plus +19.528
8 Gianmarco Raimondo Prema Powerteam +20.157
9 Jimmy Eriksson Motopark Academy +25.541
10 Carlos Munoz Signature-Plus +28.680
11 Kimiya Sato Motopark Academy +58.027
12 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +1 Ronde
DNF Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +13 Ronden


Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 21:06.987
2 Laurens Vanthoor Signature-Plus +8.818
3 Daniel Abt Signature-Plus +13.317
4 Kimiya Sato Motopark Academy +15.112
5 Jimmy Eriksson Motopark Academy +20.766
6 Daniel Juncadella Prema Powerteam +21.366
7 Gianmarco Raimondo Prema Powerteam +24.428
8 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +28.557
9 Carlos Munoz Signature-Plus +32.188
10 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +35.028
11 Marco Wittmann Signature-Plus +1 Ronde
12 Tom Dillmann Motopark Academy +3 Ronden
DNF Nigel Melker Mücke Motorsport +7 Ronden

Man neergeschoten bij ziekenhuis Doetinchem

Bij een schietpartij in een bos achter het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is zaterdagmiddag een man zwaargewond geraakt. Het 28-jarige slachtoffer werd in zijn hoofd geraakt. De daders zijn voortvluchtig. Dat meldt de politie.

Bij de politie kwam rond 15.15 uur een melding binnen dat er schoten waren gehoord achter het ziekenhuis. Agenten troffen niet veel later het slachtoffer aan. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Getuigen hebben na het incident vier personen weg zien rennen. Over hun identiteit en signalement is nog niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Vrouw komt om bij botsing met stoomtrein

Bij een botsing van een stroomtrein op een auto is zaterdag in het Zeeuwse dorp 's Gravenpolder een vrouw om het leven gekomen. De vrouw zat als passagier in de auto. De bestuurder van de wagen raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 17.45 uur plaats op een kleine spoorwegovergang aan de Bosseweg. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onduidelijk.

De inzittenden van de stoomtrein Goes-Borssele, een attractie in de regio, zijn door een andere stroomtrein opgehaald. De trein moet bezoekers terugbrengen naar de spoorwegen van de jaren '30.

Heitinga aanvoerder Nederlands elftal

John Heitinga is zaterdag de aanvoerder van het Nederlands elftal tijdens de vriendschappelijke interland tegen Brazilië. De 27-jarige centrale verdediger draagt een band om zijn linkerbovenarm omdat de gebruikelijke captain Mark van Bommel en zijn eerste vervanger Rafael van der Vaart wegens blessures niet inzetbaar zijn.

Heitinga maakte op 18 februari 2004 tijdens een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten (1-0) zijn debuut voor Oranje. Hij speelt zaterdag zijn 69e interland in Estadio Serra Dourada van Goiania. Heitinga was in het verleden al aanvoerder bij Ajax

John Heitinga aanvoerder Nederlands elftal
John Heitinga aanvoerder Nederlands elftal (Foto: ANP)

[RG] Li kan geluk niet op

Na Li won vandaag Roland Garros bij de vrouwen. In de finale was ze in twee sets titelverdedigster Francesca Schiavone de baas.

De 29-jarige Chinese tennisster kon na afloop haar geluk niet op. "Ik was erg nerveus voor de wedstrijd, maar ben nu dolgelukkig. Ik moest aan het einde nog even scherp blijven en dat lukte.”

Schiavone moest na afloop erkennen dat Li de betere was. "Ze heeft het verdiend. Ik probeerde haar onder druk te zetten, maar daar slaagde ik gewoon niet in. Gelukkig kon ik er nog wel een gevecht van maken.”

Ecclestone wil alleen naar Bahrein als het veilig is

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil dat de Grand Prix van Bahrein alleen doorgaat als het echt veilig is in het koninkrijk. Gisteren bepaalde World Motor Sport Council van de FIA dat de wedstrijd op 30 oktober ingehaald zal gaan worden en dat de Grand Prix van India naar een nader te bepalen datum zal verhuizen.

De teams verenigd in de Formula One Teams' Association moeten nog met een reactie naar buiten treden, maar Ecclestone verwacht niet dat ze dwars gaan liggen. Dat doet wel Red Bull-coureur Mark Webber die het onbegrijpelijk vindt dat de wedstrijd weer op de kalender staat en dat het seizoen hierdoor tot in december zal gaan duren.

"De waarheid vertelt ons dat de FIA zijn goedkeuring heeft gegeven, de World Motor Sport Council heeft erover gestemd. De FIA heeft mensen naar Bahrein gestuurd om de situatie in kaart te brengen en toen zij terug kwamen, werd gemeld dat alles in orde is. Het moge duidelijk dat we in oktober pas naar Bahrein gaan als iedereen daar veilig is," zei Ecclestone.

De Brit verwacht niet dat de teams dwars gaan liggen. "Natuurlijk blijven we de situatie in Bahrein in de gaten houden. Als het rustig is en we er zonder problemen heen kunnen, dan gaan we en vinden de teams het vast prima. Uiteraard zouden zij liever niet racen in december, maar dit zijn ongebruikelijke omstandigheden."

Transfervrije Frings mogelijk naar Rangers

Torsten Frings gaat Werder Bremen deze zomer verlaten. De transfervrije middenvelder staat in de belangstelling van Glasgow Rangers.

Frings dacht er in eerste instantie aan om een punt achter zijn loopbaan te zetten nadat hij geen nieuw contract kreeg bij Werder. Volgens Bild is hij teruggekomen op dat besluit. Rangers wil nu een poging wagen om de 34-jarige oud-international naar de Schotse Premier League te halen.

De Duitser zou wel oren hebben naar een overstap. Frings is op dit moment op vakantie, waar hij nadenkt over zijn toekomst. Er zou ook belangstelling zijn vanuit Qatar en de Verenigde Staten. Frings zou echter een voorkeur hebben voor het spelen van Champions League met Rangers.

De Schotse topclub werd in het voorbije seizoen landskampioen en moet nog voorrondes spelen om het hoofdtoernooi te bereiken. Het zou voor Frings zijn eerste club buiten Duitsland zijn. In eigen land speelde hij behalve voor Bremen ook voor Borussia Dortmund en Bayern München.

Huub Stapel lacht zich kapot om flops

Huub Stapel speelde naar eigen zeggen in 'heel lelijke en slechte' films, maar ligt niet wakker van zijn flops. "Ik lach me gek: mijn geld heb ik toch gehad", vertelt de 56-jarige acteur in een interview met het AD.

"Ik weet niet meer waarom ik 'ja' zei tegen die rollen", zegt Stapel over films als Maria en De Zeemeerman. "Misschien moest ik belasting betalen? Of wilde ik een nieuwe auto kopen? Wanneer ik in Hollywood had gewoond, stond er nu honderd miljoen op mijn bankrekening. Hier niet. Daarom volg ik het advies: zeg 'ja' tegen alles."

Spijt van zijn filmkeuzes heeft Stapel niet. "Bagger maken is inherent aan het vak. Acteurs die zeggen dat ze alleen kwaliteit afleveren, ontberen zelfreflectie en realiteitszin." Ondanks de flops blijft Stapel streven naar perfectie. "Mijn drijfveer is niet veranderd: meedraaien in de top, de beste zijn. Ik ben niet geboren voor de onderbond, de derde klasse is niks voor mij."

Het adagium 'overal ja op zeggen' hangt Stapel niet meer aan sinds hij bijna een burnout had. Een paar jaar geleden stortte de acteur in. "Het leven is na zo'n klap nooit meer hetzelfde. Ik ben voorgoed veranderd. Er hangt een soort permanente onrust over mijn bestaan. Vroeger kwam dat woord in mijn vocabulaire niet voor, was ik relatief relaxed, liet ik alles op me af komen."

Stapel zegt dat zorgen voor een vaste structuur het enige is wat hij kan doen tegen een burnout. "Voorstellingen strak na elkaar plannen. En 'nee' durven zeggen tegen aanbiedingen."


Huub Stapel lacht zich kapot om flops (Foto: Novum)

[E3] Onthulling Insomniac aankomende maandag

Na jaren exclusieve games voor de platformen van Sony te hebben gemaakt, zal Insomniac, bekend van onder andere Resistance, Ratchet & Clank en Spyro, met een multiplatform game komen. Deze game zal komende maandag op de EA persconferentie bekendgemaakt worden.

Dit heeft Insomniac in een Tweet aan de wereld laten weten.

"We are excited to reveal our brand new universe and game during the EA Press Conference on Monday, 12:30 PDT, on SpikeTV #fb”

EA heeft Insomniac een grote zak geld en de ruimte gegeven om een game te maken waarvan EA de uitgever mag zijn. Naast deze nieuwe game zijn ze ook nog druk bezig met Resistance 3 en Ratchet & Clank: All4One die allebei exclusief voor de PlayStation 3 nog dit jaar zullen verschijnen.

De persconferentie van EA op de E3 zal maandag om 21:30 beginnen. Van FOK!games zullen we jullie door middel van een Live blog op de hoogte houden.

insomniac

[MotoGP] Rossi bang voor straling

Valentino Rossi heeft vandaag gezegd dat hij dit seizoen niet in de Grand Prix van Japan wil starten. Het stralingsgevaar is volgens de Italiaanse motorcoureur te groot.

"Ik probeer zoveel mogelijk coureurs er van te overtuigen niet te gaan”, aldus de Italiaan die in elk geval al de steun heeft van de Spanjaard Jorge Lorenzo.

De Grand Prix van Japan is op 2 oktober in Motegi. Dat ligt ongeveer 150 kilometer verwijderd van de plaats waar de beschadigde kerncentrale Fukushima ligt.

Grote brand in Tilburgse papierhandel

In een papierhandel in Tilburg is zaterdagmiddag een grote brand uitgebroken. Bij de brand komt veel rook vrij. De rook is volgens een politiewoordvoerder tot in de wijde omgeving te zien en trekt over het centrum. Bij de brand komen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Niemand is gewond geraakt.

De brand brak omstreeks 16.15 uur door nog onbekende oorzaak uit in een loods van de papierhandel aan de Centaurusweg in Tilburg. Het vuur sloeg kort daarop over op het bedrijf. Omstreeks 19.00 uur meldt de woordvoerder dat de brandweer het vuur steeds meer onder controle heeft en dat steeds minder rook vrijkomt. Het sein brand meester is nog niet gegeven. Het pand kan als verloren worden beschouwd.

In totaal circa tweehonderd hulpverleners zijn ingezet vanwege de brand. Vanwege de vrijkomende rook is het vrijblijvende advies aan mensen die er last van hebben binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Korte tijd werd gevreesd voor gevolgen van de brand voor een festival in de buurt, dat zaterdagavond in de stad plaatsvindt. De woordvoerder stelt dat er echter geen grote gevolgen worden verwacht. "Alleen mensen die last hebben van de rook, kunnen misschien beter niet gaan."

De brandweer is naar verwachting nog lange tijd zoet met de brand. Als het sein brand meester is gegeven, gaat er vermoedelijk nog uren werk zitten in het nablussen. "Er heeft papier in brand gestaan. Dat moet allemaal uit elkaar worden getrokken", zegt de woordvoerder. Mogelijk neemt het nablussen nog tot het begin van zondagmiddag in beslag.

Foto's van de brand zijn hier te bekijken.

20 miljoen wachtgeld naar oud-Kamerleden

Voormalig Tweede Kamerleden hebben de afgelopen vijf jaar 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na onderzoek.

Kamerleden hebben recht op wachtgeld als hun lidmaatschap van de Kamer stopt. De regeling is bedacht omdat het lidmaatschap van de Tweede Kamer tijdelijk is en veel politici hun bestaande baan ervoor moeten opgeven. Met het wachtgeld op zak kunnen ze na hun periode in de Tweede Kamer zoeken naar een nieuwe functie. De oud-Kamerleden hebben een sollicitatieplicht.

Bijna vijftig oud-Kamerleden hebben desondanks gedurende de maximale periode gebruikgemaakt van het wachtgeld. Om wie het gaat is onbekend, omdat de meeste oud-Kamerleden niets willen zeggen over hun regeling.

De regeling werd vorig jaar versoberd. De oud-Kamerleden krijgen voortaan maximaal vier in plaats van zes jaar lang wachtgeld. Het eerste jaar bedraagt het bedrag dat de Kamerleden krijgen 80 procent van hun oude salaris, dat 7300 euro bruto bedraagt. De laatste drie jaar krijgen ze 70 procent.

De SP en de PVV hebben in een reactie laten weten voor afschaffing van de regeling te zijn.

Groot nieuws MGS: Rising laat op zich wachten

Kojima Entertainment werkt op dit moment niet alleen aan hun eigen engine, ze zijn ook druk bezig met Metal Gear Solid: Rising. Op de E3 zullen we helaas geen nieuwe informatie over de game krijgen want Konami heeft bevestigd dat de game niet aanwezig zal zijn. Toch is er groot nieuws op komst.

Alleen zullen we even moeten wachten op dit nieuws want Shinji Hirano heeft gezegd dat ze dit aan het plannen zijn voor komende winter.

“The reason why we didn’t mention information on Rising at this moment is because we are making something big, and that is coming for this winter season. So please everybody expect to see some news for Rising this winter season.”

Helaas zal het dus nog even duren voordat we meer over Raiden en zijn avonturen als ninja te weten komen. Metal Gear Solid Rising zal in 2012 in de winkels liggen voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Metal Gear Solid: Rising

Protest tegen privatisering in Griekenland

Leden van de twee machtigste vakbonden in Griekenland zijn zaterdag de straat op gegaan in Athene. Ze protesteerden tegen de bezuinigingen en de voorgenomen privatisering van Griekse staatsbedrijven.

Ondanks oproepen om massaal op te komen dagen voor de demonstratie was de vreedzame bijeenkomst niet druk bezocht. Zo'n duizend mensen, vooral leraren en medewerkers van het elektriciteitsbedrijf en de haven namen deel aan het protest.

Griekenland heeft toegezegd snel voor 50 miljard euro aan privatiseringen door te voeren. Dat is een voorwaarde om meer steun te krijgen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


Protest tegen privatisering in Griekenland (Foto: Novum)

School verstrekte ten onrechte diploma's

Het ROC Landstede in Zwolle heeft vorig jaar ten onrechte diploma’s gegeven aan twintig mbo-leerlingen. Het gaat om negentien scholieren van de opleiding netwerkbeheerder en een leerling die de opleiding ICT-beheerder volgde. Dat blijkt uit een publicatie van de Onderwijsinspectie, waar de Stentor zaterdag over berichtte.

De leerlingen kregen hun diploma zonder dat ze de verplichte stage hadden gelopen. De school bevestigde het incident. Volgens de school was destijds sprake van administratieve onvolkomenheden en is verzuimd om voor de leerlingen vrijstelling voor de stage aan te vragen bij de inspectie. De school heeft de verantwoordelijke docent ontslagen.

Landstede schrijft in een reactie op haar website dat 'de ICT-opleidingen de afgelopen jaren onderhevig zijn geweest aan een intensief verbetertraject met als resultaat dat de kwaliteit van het onderwijs en examinering inmiddels ruim op orde is en de relatie met het werkveld sterk is verbeterd'. De school vindt het dan ook spijtig dat het verleden de opleiding blijft achtervolgen.

Giampaolo nieuwe trainer Cesena

Cesena heeft Marco Giampaolo aangesteld als nieuwe trainer. Dat maakte de Italiaanse  Serie A-club vandaag bekend. De 43-jarige Italiaan volgt Massimo Ficcadenti op, die geen nieuw contract kreeg. Cesena verzekerde zich met Ficcadenti wel van lijfsbehoud door in de competitie als vijftiende te eindigen.

Giampaolo zat zonder club nadat Catania hem in januari aan de kant zette. Bij die club was hij aan zijn eerste seizoen bezig. Eerder stond Giampaolo onder meer aan het roer bij Cagliari en Siena.

Nederlandse ambassade Jemen dicht

De Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is per direct gesloten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten tot de sluiting vanwege de 'verslechterde veiligheidssituatie' in Jemen, en dan vooral in Sanaa.

In Jemen zitten momenteel 44 Nederlanders. Zij zijn door de ambassade op de hoogte gebracht van de beslissing. De afgelopen weken kregen de Nederlanders meerdere keren het dringende advies het land op eigen gelegenheid te verlaten.

'Liverpool en Bolton azen op Monaco-spits'

Park Chu-Young lijkt AS Monaco deze zomer te gaan verlaten. De Zuid-Koreaanse spits wordt gevolgd vanuit de Premier League. Liverpool en Bolton Wanderers zouden Park willen oppikken bij het gedegradeerde Monaco. De Zuid-Koreaans international gaf eerder al aan te willen vertrekken uit het prinsendom.

L'Équipe meldt dat Park over belangstelling niet te klagen heeft. Vooral vanuit Engeland bestaat interesse. De aanvaller kende ondanks de degradatie een persoonlijk goed seizoen met twaalf treffers in de Ligue 1. Zijn prestaties zijn ook opgevallen bij Liverpool en Bolton. Liverpool-trainer Kenny Dalglish is gecharmeerd zijn van de spits van Monaco, waar hij tot 2013 onder contract staat.

Park gaf eerder al aan toe te zijn aan een stap hogerop. "Ik wil graag een nieuwe uitdaging aan gaan in een sterker team in een grotere competities zoals de Champions League", zei de Zuid-Koreaan.

Brazilië op oorlogssterkte tegen gehavend Oranje

De Braziliaanse bondscoach Mano Menezes heeft zijn opstelling bekendgemaakt voor het oefenduel met het Nederlands elftal. Menezes is met de Seleção in voorbereiding op de Copa America in Argentinië en stelt zijn sterkste elftal op tegen Nederland. Mogelijk spelen revanchegevoelens een rol bij de Brazilianen, die op het afgelopen WK door Oranje werden uitgeschakeld. Van dat team spelen slechts vier spelers.

De grote afwezige in het team van Brazilië is AC Milan-spits Alexandre Pato. De aanvaller is nog niet volledig hersteld van een schouderblessure. Zijn plaats wordt ingenomen door Fred, die in het verleden door Feyenoord afgetest werd en later enige tijd voor Olympique Lyon uitkwam.

Júlio Cesar, Dani Alves, Lúcio en Robinho zijn de enige spelers die ook meespeelden in de verloren kwartfinale in Port Elizabeth (2-1). Júlio Cesar en Robinho waren destijds hoofdrolspelers. De doelman ging in de fout bij de gelijkmaker van Wesley Sneijder en Robinho scoorde de 0-1.

Aan de andere kant heeft bondscoach Bert van Marwijk een basisplaats ingeruimd voor Kevin Strootman (FC Utrecht). De middenvelder begint volgens Voetbal International voor het eerst in de basis sinds hij voor het eerst werd opgeroepen voor Oranje. Strootman mocht eerder twee keer invallen. Doelman Tim Krul maakt ook net als de middenvelder van Utrecht voor het eerst zijn opwachting in de basis.

Arjen Robben keert na bijna een jaar terug in de ploeg van Van Marwijk. De aanvaller van Bayern München kwam in de verloren WK-finale tegen Spanje voor het laatst in actie voor het Nederlands elftal. Sindsdien kampte de blessuregevoelige Robben met een mysterieuze hamstringblessure.

Van Marwijk heeft geen plek ingeruimd voor Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 moet plaatsmaken voor Robin van Persie ondanks zijn indrukwekkende cijfers in de EK-kwalificatie. De plek van de afwezige Wesley Sneijder wordt ingevuld door Barcelona-speler Ibrahim Afellay.



Opstellingen Brazilië en Nederland:

Brazilië: Júlio Cesar; Dani Alves, Lúcio, Thiago Silva, Santos; Elano, Lucas, Ramires; Neymar, Robinho en Fred.

Nederland: Krul; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Pieters; De Jong en Strootman; Robben, Afellay en Kuijt; Van Persie.

'Sletten' eisen seksuele vrijheid

Enkele honderden 'sletten' betogen zaterdag in Amsterdam voor seksuele vrijheid. Deelnemers aan de Slutwalk Amsterdam willen dat slachtoffers van seksueel geweld niet meer worden beschuldigd van uitlokking en worden bestempeld als sletten.

Flamboyant uitgedoste mannen en vrouwen liepen vanaf het homomonument bij de Westerkerk naar het Spui. Initiatiefneemster van de eerste Slutwalk in Nederland is de Amerikaanse activiste Anna Justine Weick, die gender en seksualiteit studeert aan de Universiteit van Amsterdam.

Appollonio sprint naar zege in Luxemburg

Davide Appollonio heeft de 186 kilometer lange derde etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Italiaan van Team Sky was in de rit van Eschweiler naar Roost de sterkste in de massasprint. De Rus Denis Galimzyanov (Katusha) werd tweede, voor Mickaël Delage (FDJ) uit Frankrijk. Vacansoleil-renner Romain Feillu spurtte naar de vierde plaats.

Anthony Geslin (FDJ), Matthias Brändle (Footon) en Johannes Fröhlinger (Skil) gaven de rit kleur met een lange vlucht, maar het drietal kon een massasprint niet voorkomen.

De leiderstrui blijft om de schouders van Linus Gerdemann, die gisteren de tweede etappe won. De Duitser van Leopard verdedigt morgen in de slotrit een voorsprong van twee seconden op Alexandre Geniez van Skil-Shimano.

Mohammed B. in nieuwe video Al Qaida

Terreurorganisatie Al Qaida heeft een nieuwe videoboodschap gepubliceerd, waarin een rol is weggelegd voor de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri. Zijn daad wordt als voorbeeld genomen voor de jihad op 'vijandelijk grondgebied'.

De Amerikaanse organisatie SITE, die islamitische websites in de gaten houdt, zegt dat de boodschap dateert van na de dood van Osama bin Laden. Zowel topman Ayman al-Zawahiri als de Amerikaanse woordvoerder Adam Gadahn van de terroristische groepering richten zich in de video tot de kijkers.

Mohammed BouyeriGadahn, ook wel bekend als Azzam the American, wijst ingezetenen van de VS erop dat ze zonder noemenswaardige controle aan krachtige vuurwapens kunnen komen. In het algemeen stelt de zegsman van Al Qaida dat moslims in het Westen zowel de middelen als de doelen binnen handbereik hebben.

Kort voordat Bouyeri in beeld verschijnt, wijst Gadahn erop dat het gevaar om gevangen te worden gegroeid is, maar dat jihadisten hier niet bang voor moeten zijn. Het hoeft niet te betekenen dat je de rest van je leven achter de tralies doorbrengt, stelt hij. Bouyeri is voor de moord met terroristisch oogmerk op Van Gogh, tot levenslang veroordeeld zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.


Speech en lied van Hans Teeuwen bij onthulling gedenkteken Theo van Gogh

Lucescu stapt op als bondscoach Roemenië

Razvan Lucescu is opgestapt als bondscoach van Roemenië. De 42-jarige oud-doelman stelde zijn functie enkele uren na de 3-0 zege op Bosnië-Herzegovina ter beschikking. Hij stond al enige tijd onder druk door de tegenvallende resultaten in de kwalificaties voor het EK van 2012.

Lucescu ging in juni 2009 aan de slag bij Roemenië. Onder zijn leiding speelden de Oost-Europeanen 21 wedstrijden. Zeven daarvan werden in winst omgezet en een gelijk aantal ging verloren. De Roemenen staan vierde in Poule D van de EK-kwalificatiereeks.

De spelers vertrekken zaterdagavond zonder Lucescu naar Zuid-Amerika waar oefenduels tegen Brazilië en Paraguay op het programma staan.

[RG] Na Li pakt titel in Parijs

De Chinese tennisster Na Li heeft Roland Garros gewonnen. De nummer zes van de plaatsingslijst was in de finale in Parijs met 6-4 en 7-6 (0) te sterk voor de Italiaanse titelverdedigster Francesca Schiavone (5).

Naast dat ze prima serveerde, was er ook op het loopvermogen van Li weinig aan te merken. Schiavone had gelijk al grote moeite om haar eigen opslag te behouden. De Chinese kwam niet in problemen op haar eigen service en ze brak Schiavone in de vijfde game. Die break was genoeg om de winst in de eerste set naar zich toe te trekken.

Schiavone probeerde Li in de tweede set met hoge topspinballen en stopvolley's uit haar ritme te halen maar Li liet zich niet van de wijs brengen. Ze brak Schiavone direct.  De Italiaanse wist echter terug te komen vooral door een aantal missers van Li. De Chinese liet een kans op 4-1 onbenut en kreeg ook meer moeite met haar service. Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin was Li weer oppermachtig: Ze won alle zeven punten.

Li is de eerste Chinese die een grandslamtoernooi wint. Eerder dit jaar werd ze in de finale van de Australian Open verslagen door Kim Clijsters.

Ook interim-voorzitter CONCACAF geschorst

Lisle Austin, de interim-voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF, is voorlopig op non-actief gesteld. De bestuurder uit Barbados zou de interne regels van de bond hebben geschonden. Austin was pas een week geleden aangesteld als vervanger van de van omkoping beschuldigde Jack Warner.

De bond maakte niet bekend waarom Austin aan de kant wordt geschoven, maar waarschijnlijk heeft het te maken met het omstreden ontslag van Chuck Blazer. Austin besloot dinsdag op eigen houtje om de Amerikaanse secretaris-generaal van de CONCACAF naar huis te sturen, terwijl hij daar helemaal niet bevoegd toe zou zijn geweest.

Austin mag op 13 juli tijdens een hoorzitting zijn versie van het verhaal geven. Tot die tijd worden zijn taken overgenomen door Alfredo Hawit.

[MotoGP] Simoncelli op pole in Barcelona

De Italiaanse motorcoureur Marco Simoncelli heeft vandaag voor het eerst in zijn carrière poleposition veroverd in de MotoGP. De 24-jarige coureur van Honda bleef op het circuit van Barcelona met 1.42,413 de Australiër Casey Stoner en wereldkampioen Jorge Lorenzo uit Spanje respectievelijk 0,016 en 0,315 voor.

Simoncelli kwam onlangs in opspraak omdat hij tijdens de Grote Prijs van Frankrijk de Spanjaard Dani Pedrosa met een onverantwoorde manoeuvre aanreed. Pedrosa liep daarbij een gebroken sleutelbeen op en ontbreekt dit weekeinde tijdens de GP van Catalonië. Simoncelli bood weliswaar zijn excuses aan, maar maakte zich met zijn actie allerminst geliefd bij de Spaanse motorsportfans.

Lorenzo gaat na vier races aan kop van het WK-klassement met 78 punten, 12 meer dan Stoner.

Simoncelli op pole in Barcelona
Simoncelli op pole in Barcelona (Foto: ANP)

Hypnotiseur bewusteloos tijdens show

In Groot-Brittannië is een hypnotiseur bewusteloos geraakt tijdens zijn eigen show. David Days had op een podium in Dorset net drie mensen onder hypnose gebracht, toen hij struikelde over een been van een deelnemer. Bij de val raakte de hypnotiseur bewusteloos.

Zijn medewerkers konden hem niet direct bij bewustzijn krijgen en vroegen het publiek de zaal te verlaten. Op het podium bleven de drie gasten steeds onder hypnose.

Na enige tijd kwam de hypnotiseur uit zichzelf weer bij zijn positieven. Daarop haalde hij de mensen uit hun hypnose. "Gelukkig duurde het niet lang voor hij bijkwam", zei manager Tara Nix tegen de Britse omroep BBC. "Maar we hebben altijd een reserve-bandje met de stem van de hypnotiseur en een reserve-hypnotiseur achter de hand."

Het publiek dacht aanvankelijk dat de consternatie bij de show hoorde.

Excelsior haalt aanvaller uit Hoofdklasse

Excelsior heeft wederom een nieuwe speler aangetrokken. Aanvaller Darren Maatsen komt over van zaterdaghoofdklasser Excelsior Maassluis. Maatsen is persoonlijk rond met Excelsior, maar moet nog wel medisch gekeurd worden.

De twintigjarige Maatsen speelde zich dit seizoen in de kijker bij meerdere profclubs. De snelle aanvaller kwam tot zes treffers voor Excelsior Maassluis in de Hoofdklasse A van de zaterdagamateurs en wordt gezien als een talentvolle speler. Bij Excelsior krijgt hij de kans om op profniveau door te breken.

WHO: Vlees verdachter dan groenten

De Duitse autoriteiten waarschuwen voor rauwe groenten, maar het is veel waarschijnlijker dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Dat heeft een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag gezegd in de krant La Repubblica.

"De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers", aldus Donato Greco. Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit. Infectie via besmet vlees zou volgens de Italiaanse expert bovendien veel beter de resistentie van de bacterie tegen antibiotica helpen verklaren, omdat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica worden toegediend.

WHO-expert: vlees verdachter dan groenten
WHO-expert: Vlees verdachter dan groenten (Foto: ANP)

ADO zet ook Achterberg in Dordrecht neer

ADO Den Haag heeft nog een speler bij FC Dordrecht gestald. Giorgio Achterberg zal komend seizoen aan de Krommedijk spelen. ADO Den Haag en FC Dordrecht werken sinds vorig seizoen intensief samen.

De 21-jarige Hagenaar volgt daarmee Serhat Koksal en Roderick Gielisse, die ook op huurbasis in Dordrecht gestald worden. Middenvelder Achterberg kwam dit seizoen twee keer in actie namens ADO Den Haag in de Eredivisie. Hij mag zich volgend seizoen verder ontwikkelen in de Jupiler League.

Maradona: "Dinosauriërs regeren FIFA"

Diego Maradona heeft weer eens van zich doen spreken. De Argentijnse voetballegende nam zaterdag geen blad voor de mond toen hem naar zijn mening werd gevraagd over de corruptieschandalen bij wereldvoetbalbond FIFA. "Die schandalen blijven zolang de FIFA door dinosauriërs wordt geregeerd", aldus Pluisje.

Joseph Blatter werd woensdag herkozen als voorzitter van de FIFA. Maradona is geen fan van de omstreden Zwitser. "Hij heeft zelf nooit voetbal gespeeld", aldus de Argentijn, die vindt dat een oud-voetballer de voorzittershamer bij de FIFA moet hanteren. Maradona, voormalig bondscoach van Argentinië, gaat binnenkort als clubtrainer aan de slag in de Verenigde Arabische Emiraten bij Al-Wasl.

Gehoorzame moslima's geven seksles

De Maleisische club voor gehoorzame moslima's, de Obedient Wives Club (OWC), biedt haar leden een nieuwe cursus aan. Ze gaan namelijk geïnteresseerde dames een sekscursus geven. Hiermee hopen zij goede, gelijkwaardige huwelijken te promoten.

De sekslessen moeten vrouwen helpen 'hun echtgenoot beter te dienen dan een eersteklas prostituee'. Vicepresident Dr Rohaya Mohamad van de OWC vond het tijd worden dat seksuele bekwaamheid een hoofdrol gaat spelen in het huwelijk, naast een goede kokkin en dito moeder. "Een goede of religieuze vrouw is ook seksueel goed in bed", vertelde ze verslaggevers na de lancering van de Maleisische tak van de vrouwenclub vandaag.

Een echtgenoot die geregeld tussen de lakens wordt verblijd, heeft geen reden om een dame van lichte zeden te bezoeken, aldus Rohaya. "Het gezin als instituut wordt beschermd en we kunnen sociale kwalen zoals prostitutie, huiselijk geweld, mensenhandel en verlaten baby's beteugelen."

De OWC is een vereniging voor jonge moslima's, en is opgericht door voormalig leden van een verboden moslimgroepering. De club heeft inmiddels afdelingen in Jordanië en nu dus ook Maleisië. Indonesië volgt op 19 juni. Volgens alle leden zijn ongehoorzame vrouwen de oorzaak van vele maatschappelijke problemen.

Michael J. Fox in laatste episode Back to the Future

Telltale heeft laten weten dat Michael J. Fox een stukje voice-acting zal verzorgen in de laatste episode van de Back to the Future-game. Helaas voor de liefhebbers van de film zal Michael niet de stem van Marty McFly vervullen, maar die van een van Marty's voorouders. De onthulling gebeurde in de laatste aflevering van GTTV.

outatime

De vijfde episode, genaamd OUTATIME, is beschikbaar op 23 juni voor de PC.

Hockeysters Den Bosch weer landskampioen

De hockeysters van Den Bosch hebben voor dertiende keer in veertien jaar de landstitel veroverd. In de finale van de play-offs werd Laren thuis na een sudden-death verlenging met 2-1 verslagen. Vorige week werd het eerste duel in Laren ook al met 2-1 gewonnen.

Laren kwam vandaag al na zes minuten op voorsprong na een goal van Kim Lammers. Den Bosch kreeg nog voor rust drie strafcorners, maar slaagde er niet in deze te benutten. In de tweede helft werd  Laren gedwongen bijna uitsluitend te verdedigen, maar de 1-1 van Sabine Mol viel pas drie minuten voor tijd. Na vijf minuten in de verlenging werd de wedstrijd beslist toen Maartje Paumen uit een strafcorner de 'golden goal' maakte.

Oud-international Van Roessel (86) overleden

Jan van Roessel is gisteravond op 86-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt door Willem II, de club waarvoor de aanvaller het grootste gedeelte van zijn carrière speelde. Van Roessel kwam zes keer uit voor het Nederlands elftal. Hij nam onder meer deel aan de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki.

Van Roessel scoorde in 168 wedstrijden voor Willem II 152 doelpunten. Het leverde hem bij de Tilburgse club de eretitel Speler van de Eeuw op. De Brabander pakte met de tricolores in 1952 de landstitel en herhaalde dat kunstje drie jaar later. Willem II werd daarmee de eerste kampioen in het betaald voetbal.

[E3] Hitman Absolution screenshots gelekt

Het aftellen tot de E3 is nu echt begonnen. Steeds meer informatie en trailers komen vrij waaronder twee screenshots van Hitman Absolution die eigenlijk nog niet beschikbaar zouden mogen zijn.

De screenshots zouden eigenlijk pas later publiekelijk gemaakt mogen worden maar zijn nu toch al opgedoken. De kwaliteit laat nog een beetje te wensen over maar toch kunnen we Agent 47 in twee verschillende situaties aanschouwen.

Hou FOK!games in de gaten want een trailer voor de game zou woensdag beschikbaar moeten komen en de kans is groot dat we ook nog wel meer screenshots van het langverwachte vijfde deel in de Hitman-serie te zien krijgen.

Hitman Absolution

Hitman Absolution

Djokovic zegt af voor Queens

Novak Djokovic doet komende week niet mee op het grastoernooi van Queen's in Londen. De Servische tennisser heeft last van zijn knie. Djokovic werd gisteren in de halve finales van Roland Garros uitgeschakeld door Roger Federer.

De Amerikaan Mardy Fish en Richard Gasquet uit Frankrijk meldden zich al eerder af voor het toernooi in Londen. Daarnaast is het onzeker of Andy Murray zal meedoen. De Brit heeft enkelklachten.

Oostenrijk voert tijdelijk grenscontroles in

Oostenrijk heeft tijdelijk de grenscontroles weer ingevoerd. Tot donderdag 9 juni moeten reizigers rekening houden met een agent die hen tegenhoudt of om een paspoort vraagt. Het Alpenland zegt dat de controles nodig zijn voor de veiligheid van het Wereld Economisch Forum dat dan in Wenen plaatsvindt. Bij het forum komen veel regeringsleiders en topmensen van grote bedrijven.

De controles worden steekproefsgewijs gehouden. "Waar en wanneer we controleren, zeggen we om tactische redenen uiteraard niet", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung.

Grenscontroles waren eerder afgeschaft in veel EU-landen, maar zijn weer in opkomst in Europa. Denemarken kondigde eerder vaste controles aan. Nederland heeft sinds kort mobiel toezicht van de marechaussee weer volledig ingezet aan de grenzen.

Moeder en peuter zwaargewond bij brand Hoensbroek

Bij een woningbrand in Hoensbroek zijn zaterdagochtend twee bewoners zwaargewond geraakt. Een 22-jarige vrouw en haar 3-jarige dochtertje liepen ernstige brandwonden op. Dat meldt de brandweer.

De brand brak rond 10.45 uur uit in een appartement in de derde verdieping van een flat aan de Mgr. Nolensstraat. De brandweer vermoedt dat de vrouw op dat moment nog lag te slapen. De twee slachtoffers wisten zelf naar buiten te komen. Ze zijn in een nabijgelegen politiebureau gekoeld met water. Daarna zijn de twee behandeld in ambulances. Inmiddels is een traumahelikopter geland om de slachtoffers naar een ziekenhuis in Duitsland te brengen.

De brandweer had het vuur in korte tijd onder controle. De woning is uitgebrand. Naastgelegen woningen liepen rook- en waterschade op. De flat is ontruimd.

Al Qaidaleider gedood bij raketaanval

Een Amerikaanse raketaanval in de Pakistaanse stammenregio Waziristan waarbij vrijdag negen militanten om het leven kwamen, was gericht op Al Qaidaleider Ilyas Hashmiri. De Al Qaidaleider is bij de aanval gedood. Dat bevestigt een plaatselijke groep militanten en een medewerker van de Pakistaanse inlichtingendienst.

Hashmiri was een van de vijf meest gezochte militanten in Pakistan. Volgens de Verenigde Staten was hij de operationele bevelhebber van Al Qaida in Pakistan. India denkt dat hij ook betrokken was bij de terreuraanval in Mumbai in 2008, waarbij meer dan 160 mensen werden gedood.

Bloedbad in aangekondigde Dead Island pre-order bonus

Deep Silver heeft de pre-order bonussen voor Dead Island aangekondigd met als hoogtepunt de DLC "Bloodbath". Bloodbath is een game modus voor zowel single player als multi-player die "Horde-style challenges" biedt in vier verschillende levels. De experience points die te verdienen zijn in deze DLC zullen worden overgedragen naar de main campaign.

Ook zal de DLC leaderboards krijgen en een nieuw wapen genaamd 'Brainwave Bomb'. Of de DLC na launch nog te koop zal zijn via PSN of XBL is nog onbekend. Dead Island staat gepland voor een release later dit jaar en zal beschikbaar zijn voor PC, PS3 en Xbox 360.

dead island

FIFA onderzoekt ruime nederlaag Argentinië

De wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek gestart naar de vriendschappelijke interland tussen Nigeria en Argentinië. In het duel, dat door Argentinië woensdag met 4-1 werd verloren, kende scheidsrechter Ibrahim Chaibou twee zeer dubieuze penalty's toe. Volgens wedkantoren was er opvallend veel geld op de wedstrijd ingezet.

De wedstrijd in het Nigeriaanse Lagos kende vooral een opvallende slotfase. De arbiter uit Niger gaf Argentinië in de achtste minuut van de blessuretijd een penalty voor een vermeende handsbal. De herhaling maakte echter duidelijk dat de bal slechts een knie had geraakt. Mauro Boselli maakte vervolgens vanaf de stip de eretreffer voor de Zuid-Amerikanen, die speelden met een B-elftal.

Volgens de FIFA wordt de wedstrijd meegenomen in een grootscheeps onderzoek naar omkoping door goksyndicaten. Eerder werden ook de interlands Bolivia-Letland (2-1) en Estland-Bulgarije (2-2) van vorige maand al onder de loep genomen. In die wedstrijden werden alle doelpunten gemaakt uit penalty's.

Zeeleeuwtje geboren in Dolfinarium

In het Dolfinarium in Harderwijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een zeeleeuwtje geboren. Zeeleeuw Sade zette rond 0.15 uur na een 24 uur durende bevalling een dochter op de wereld. Moeder en dochter maken het goed en zijn zaterdag direct al te bekijken door het publiek. Het jong heeft nog geen naam. Via de website van het Dolfinarium kunnen suggesties worden doorgegeven.

De babyzeeleeuw werd geboren in het bijzijn van de trainers en verzorgers van de zeeleeuwen. De bevalling is niet uniek, maar het is volgens het Dolfinarium iedere keer weer spannend. In de groep zijn nog twee andere zeeleeuwen drachtig. Olympia is binnen enkele weken aan de beurt, Sally volgt in september.

Naast de zeeleeuwenkraamkamer worden er ook onder de hoofdbewoners van het Dolfinarium baby's verwacht. Er zijn maar liefst vier dolfijnen in verwachting.


Zeeleeuwtje geboren in Dolfinarium (Foto: Novum)

Blizzard op zoek naar PS3-programmeur

Het speculatie-apparaat draait weer op volle toeren sinds Blizzard een open vacature op haar site heeft gegooid. In de vacature valt te lezen dat Blizzard hard op zoek is naar een 'Senior Software Engineer, PlayStation 3 Specialist' voor een prominente rol binnen het Diablo-team.

De vacature beschrijft alleen het in te vullen takenpakket maar biedt verder geen duidelijkheid over het project waar de vacature voor openstaat. Of het dus nu om een PlayStation 3-variant van Diablo III gaat of dat het nu puur gaat om onderzoek naar de mogelijkheden voor een consolegame: het blijft voorlopig gissen. Als er meer duidelijkheid is over de zaak, dan laten we het jullie uiteraard weten.

Nieuw contract Castelen bij HSV

Romeo Castelen werd de afgelopen jaren geplaagd door blessureleed. Toch kan hij bij Hamburger SV rekenen op een nieuw contract, omdat hij 'uitzonderlijk goed is'.

Dit laat Frank Arnesen, technisch directeur bij Hamburger SV, vandaag weten. "Romeo Castelen heeft zoveel pech gehad, dat is eigenlijk niet te geloven", bemerkt Arnesen tegenover De Telegraaf over de golf aan blessures die Castelen de afgelopen jaren had.

De 28-jarige middenvelder kwam in 2007 over van Feyenoord, waar hij drie seizoenen had gespeeld. In zijn eerste seizoen bij HSV speelde Castelen nog veertien wedstrijden, maar door alle blessures kwam hij de afgelopen drie seizoenen slechts twee keer in actie.

Maar Arnesen houdt vertrouwen in de tienvoudig international. "Ik steun hem, niet alleen vanwege zijn geweldige persoonlijkheid, maar ook omdat hij een uitzonderlijk goede voetballer is. Ik denk dus wel dat we een oplossing vinden."

Haaien verzot op AC/DC

Zwemmers in haaienrijke gebieden doen er verstandig aan een waterbestendige speaker en muziek van AC/DC mee te torsen. Mensenhaaien blijken namelijk minder agressief te worden van de klanken van de Australische hardrockers.

De ontdekking werd gedaan door Matt Waller, eigenaar van een bedrijfje dat boottochtjes organiseert. De man had duikers gesproken die muziek draaiden in het water, en verschil in het gedrag van haaien hadden bemerkt.

Witte haaiWaller besloot zijn muziekcollectie op een groep witte haaien los te laten. Bij AC/DC bleek het bingo te zijn, en dan vooral bij het nummer 'You Shook Me All Night Long': "Ze werden minder agressief en vertoonden onderzoekend gedrag. Ze wreven hun kop zelfs tegen de speaker, dat was echt bizar", aldus Waller.

Volgens de amateuronderzoeker zou, om een completer beeld te krijgen, ook de 'muzikale antithese' van de witte haai moeten worden gevonden. "Misschien is dat wel Justin Bieber, wie weet."

Haaienonderzoeker Jonathan Werry van Griffith University geeft aan Wallers onderzoek interessant te vinden. Vooralsnog vermoedt hij echter dat de haaien gewoon nieuwsgierig op iets nieuws zijn afgekomen.

PSN's 'Welcome Back Program' van start

Nu Sony haar PSN weer in gedeeltelijke ere heeft hersteld lijkt er dit keer echt een einde te komen aan het fiasco van de afgelopen weken. Gisteren heeft Sony haar 'Welcome Back Program' live gegooid voor Noord Amerika en Europa en dit betekent voor ons gamers dat we de beloofde gratis games kunnen binnenhalen.

De onderstaande games, alsmede het maandabonnement op PSN+, zijn binnen te halen via de store. De actie duurt tot 3 juli en is alleen geldig voor PSN-accounts welke voor of op 21 april 2011 zijn aangemaakt. De lijst met games is als volgt:

PS3

  • Dead Nation
  • inFAMOUS
  • LittleBigPlanet
  • Ratchet & Clank: Quest for Booty
  • Wipeout HD + Fury
PSP
  • LittleBigPlanet (PSP)
  • ModNation Racers (PSP)
  • Pursuit Force
  • Killzone Liberation
Een tip voor de mensen waarbij de drukte op de PSN-servers voor een error heeft gezorgd, en daardoor buitengesloten lijken zijn van de gratis games (als de games niet meer in de store verschijnen):
  1. Ga via de XMB (zowel op de PS3 als op de PSP) naar PlayStation Network
  2. Log in op je account en ga vervolgens naar Account Management -> Transacties -> Services
  3. Kies "PlayStation Netwerk Promoties"
  4. Kies voor "Gratis PS3 Games" of "Gratis PSP Games"
  5. Als het goed is wordt je nu naar een aftakking van de PSN Store geleid en daar kun je alsnog je games downloaden.

PSV stelt paal en perk aan spelerssalarissen

PSV is door de financiële zorgen genoodzaakt flink te snijden in spelerssalarissen. Slechts een enkeling kan in Eindhoven nog rekenen op een salaris van meer dan een miljoen euro, zegt algemeen directeur Tiny Sanders vandaag in het NRC. "Dan gaat het echt om voetballers die het hele elftal naar een hoger niveau tillen."

Sommige spelers met een doorlopend contract zitten echter ver boven die norm. Zo verdient aanvoerder Orlando Engelaar bij PSV een riant salaris. "Jan Kromkamp stond ook voor veel geld op de lijst. Die is weg. En zo kan ik er nog vijf opnoemen. Daarvoor moet een oplossing komen", benadrukt Sanders.

Een belangrijke stap zette PSV onlangs door een deal te sluiten met de gemeente Eindhoven. De gemeente koopt de grond van het stadion en het trainingscomplex, de club betaalt het bedrag terug met een jaarlijkse erfpacht. De kritiek die daarna los kwam omdat er sprake zou zijn van overheidssteun, is Sanders een doorn in het oog. "Er is niet één vraag die we niet kunnen beantwoorden. Het is van alle kanten tegen het licht gehouden."

De constatering dat er de laatste jaren in Eindhoven sprake is geweest van wanbeleid, gaat Sanders veel te ver. "Dat woord zou ik niet willen gebruiken. Zeker niet gezien de vele succesvolle jaren. Maar misschien is er in het verleden niet genoeg nagedacht over randvoorwaarden waaraan de club zou moeten voldoen in het geval er geen Champions League wordt gespeeld."

'Wildwestfilmacteur' James Arness overleden

De Amerikaanse acteur James Arness is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Arness verwierf bekendheid als marshal Matt Dillon in de televisieserie Gunsmoke die over het stadje Dodge City in het Wilde Westen ging.

Er zijn afleveringen van gemaakt in de jaren 1955 - 1975. Hij werd door wildwestfilmacteur John Wayne (1907-1979) aanbevolen voor de rol; Wayne weigerde die zelf.

Voor Arness in Dodge City 'belandde', speelde hij in films met John Wayne. Na het einde van Gunsmoke acteerde hij later ook in een film en een serie die erop waren gebaseerd, en in andere westerns, zoals How the West Was Won.

De in 1923 in Minneapolis geboren Arness ging acteren na de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog raakte hij als militair begin 1944 zwaargewond in Italië en onderging hij meer dan een jaar behandelingen in een ziekenhuis. Zijn eerste filmrol was in 1947 in The Farmer's Daughter.

Renault mag livery gebruiken in Canada

Lotus Renault GP heeft toestemming gekregen om volgend weekend in Canada te gaan racen met de goud met zwarte livery. Er was lang onduidelijkheid omdat de kleuren ook kunnen staan voor het tabaksmerk John Player Special dat in het verleden de originele Lotus-teams sponsorde en tabaksuitingen in Canada nu verboden zijn.

JPS is geen sponsor van Lotus Renault GP en daarom hebben de autoriteiten van de staat Quebec toestemming gegeven voor het gebruik van de huidige kleurstelling van de auto, zo meldt teambaas Eric Boullier. Hij houdt echter wel de deur open om voor het jaar 2012 de livery aan te passen voor de race op Circuit Gilles Villeneuve.

Vage Ridderhof-oproep in Alphen

'Kom vandaag winkelen in de Ridderhof' is de vage oproep van de Vrienden van Alphen. Alleen weet niemand wie die groep is.

Vorige week werd bekend dat de ondernemers van het winkelcentrum waar Tristan van der Vlis onlangs zes mensen doodschoot het zwaar hebben. Daar willen de Vrienden van Alphen de ondernemers een hart onder de riem steken. Maar wie deze Vrienden van Alphen zijn is niet te achterhalen. Of mensen gehoor geven aan de oproep is niet bekend.

'Ajax nooit meer huldigen op Museumplein'

Huldigingen van Ajax moeten in Amsterdam nooit meer op het Museumplein plaatsvinden. De ArenA en omgeving zijn daarvoor beter toegerust. Dat zeggen politie en veiligheidsdeskundigen zaterdag in Het Parool, dat een reconstructie maakte van de huldiging van de landskampioen op 15 mei.

De deskundigen vinden dat het Museumplein maar in beperkte mate geschikt te maken is voor een huldiging. Bij de ArenA is wel voldoende ruimte, kunnen bezoekersstromen beter worden gecontroleerd en staan geen musea die beschadigd kunnen worden.

De gemeente verwachtte dat er 50.000 mensen op de huldiging zouden afkomen. Dat werden er 100.000. Grote groepen zorgden onder invloed van drank en drugs voor problemen. Volgens de deskundigen was het puur geluk dat er geen grote ongelukken gebeurden. Raddraaiers richtten voor tonnen schade aan het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum aan.

Doordat het Museumplein is ingesloten door bebouwing kon geen mobiele eenheid worden ingezet. Dan zouden er mensen in de verdrukking zijn gekomen. De politie beperkte zich op 15 mei daarom tot het 'beheersen van de massa'. De politie verrichte rond de huldiging 64 aanhoudingen.


'Ajax nooit meer huldigen op Museumplein' (Foto: Novum)

Scheimann naar Excelsior

Excelsior heeft Samuel Scheimann aangetrokken. De linksback komt transfervrij over van FC Den Bosch. Hij moet op Woudestein de naar Feyenoord vertrokken Miquel Nelom vervangen.

De 23-jarige Israeliër keert door deze overstap terug naar zijn roots. Hij groeide op in Rotterdam en speelde daar voor sv Ommoord en Feyenoord. Via NAC Breda belandde hij bij een profclub in Israël, maar daar kwam Scheimann niet in actie. Hij keerde terug naar Nederland en ging spelen voor zaterdaghoofdklasser Kozakken Boys. Met die club speelde hij in de KNVB-beker tegen Ajax. Scheimann kwam dankzij dat optreden in beeld bij diverse profclubs.

Sinds de zomer van 2008 speelt hij voor FC Den Bosch, dat hem wegplukte uit Werkendam. De afgelopen drie jaar was Scheimann basisspeler bij de Brabanders. Hij speelde 102 duels in de Jupiler League. De opkomende vleugelverdediger scoorde daarin zeven keer. Scheimann tekende tot medio 2013 bij Excelsior.

Elf Nederlanders in Dauphiné

Morgen gaat de Dauphiné Libéré van start met een proloog over 4,5 kilometer. Elf Nederlanders zullen aan de start verschijnen van de rittenkoers.

Vacansoleil begint met Rob Ruijgh, Pim Ligthart, Lieuwe Westra en Martijn Keizer. Rabobank start met Maarten Tjallingii, Lars Boom en Robert Gesink. Leopard heeft Joost Posthuma opgesteld, Quick-Step Marc de Maar, Garmin Michel Kreder en het team van BMC ten slotte Karsten Kroon.

ADO stalt duo in Dordrecht

ADO Den Haag stuurt opnieuw twee spelers naar FC Dordrecht. Serhat Koksal en Roderick Gielisse mogen van de club uit Den Haag verder rijpen in de Jupiler League. FC Dordrecht en ADO Den Haag werken sinds vorig jaar nauw samen.

Afgelopen seizoen resulteerde dit in de komst naar de Krommedijk van Tom Beugelsdijk, Raily Ignacio, Kai van Hese en Santy Hulst. Beugelsdijk maakte veel indruk, net als Hulst. Laatstgenoemde tekende inmiddels een contract bij de Schapenkoppen. Ook Van Hese kreeg geregeld speeltijd.

Dankzij deze positieve ervaringen stalt ADO nu dus Serhat Koksal en Roderick Gielisse in Dordrecht. Beide spelers zijn 21 jaar oud en spelen het liefst op het middenveld. Koksal kwam dit seizoen één keer binnen de lijnen in de Eredivisie, Gielisse heeft vier optredens achter zijn naam staan.

'DNB en Bos pleegden hoogverraad bij Fortis'

De ondergang van de Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis was de schuld van de politici. Voormalig Fortisvoorzitter Maurice Lippens heeft dat zaterdag gezegd in een interview met de Vlaamse krant De Morgen. Vooral de Nederlanders moeten het bij de Belg ontgelden. "De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ons bewust aan het lijntje gehouden en veel tijd doen verliezen. Wouter Bos en DNB hebben hoogverraad gepleegd."

PvdA’er Bos was minister van Financiën ten tijde van de ondergang van Fortis in het najaar van 2008. Het bedrijf, dat eerder ABN Amro had overgenomen, kon na het uitbreken van de kredietcrisis het hoofd niet boven water houden. De Nederlandse regering nam uiteindelijk de Nederlandse tak, inclusief ABN Amro over. Het Belgische deel werd later aan het Franse BNP Paribas verkocht.

'DNB en Bos pleegden hoogverraad bij Fortis'
'DNB en Bos pleegden hoogverraad bij Fortis' (Foto: ANP)

eBay verdubbelt prijzen

Veilingsite eBay gaat de prijzen van verkoopadvertenties flink verhogen. De standaard verkoopcommissie wordt vanaf woensdag 8 juni verdubbeld van 4 naar 8 procent. Voor veilingen boven de 125 euro gaat de verkoopcommissie zelfs van 0 naar 8 procent. Er zal wel een maximum gelden van 40 euro commissie per veiling.

De plaatsingskosten van veilingen maakt het bedrijf daarentegen gratis. Dit bedroeg eerst 0,10 euro als de startprijs onder de 2 euro was. De wijzigingen gelden voor zowel particulieren als verkopers met een eBay-winkel en gelden in alle rubrieken behalve de 'Auto's en Transportvoertuigen'. Verder doet het eBay-team 'de vriendelijke groeten' aan alle eBay-gebruikers.


eBay verdubbelt prijzen

Robben: "Ik heb er veel zin in"

Arjen Robben zal tegen Brazilië voor het eerst in Oranje spelen sinds de verloren WK-finale. Hij is zijn blessures te boven en kan niet wachten op de twee interlands.

Robben zegt dat het bijna nieuw is dat hij bij Oranje zit. "Zo voelt het wel een beetje. Na alles wat is gebeurd, heb ik bijzonder veel zin in die interlands tegen Brazilië en Uruguay", vertelde de aanvaller aan De Telegraaf.

De speler van Bayern München had dit seizoen veel te kampen met blessures en dat ging ook in zijn hoofd rondspelen. "Naast het fysieke verhaal, heb ik ook nadrukkelijk te maken met het mentale aspect. Als de medici je vertellen dat de kans groot is om snelheid en kracht te verliezen, ga je daar wel over nadenken. Zeker omdat snelheid en kracht mijn kwaliteiten zijn."

Robben was blij toen hij zag dat zijn revalidatie boven verwachting ging. "Ik merkte het tijdens sprintjes en baloefeningen. Alleen ontbrak het wetenschappelijke bewijs. Daarom was ik gespannen voor de testen, die we zouden afnemen. Toen de waardes nog hoger lagen dan voor mijn blessure - gevolg van al het revalidatiewerk - viel er een zware last van mijn schouders."

Video onthult X-Men cameo

Als onderdeel van een filmserie heb je als maker van een spinoff of prequel natuurlijk altijd de mogelijkheid een leuk gebaar richting de fans te maken. X-Men: First Class doet dat met enkele cameo's en verwijzingen in dialogen.

Eén van de cameo's is te zien in een promotieclip uit de film. Het spreekt voor zich dat als je verrast wil worden in de bioscoop, je deze clip niet moet afspelen.

X-Men: First Class draait vanaf deze week in 91 bioscopen in Nederland.

A7 afgesloten door lekkende vrachtwagen

De A7 is tussen Heerenveen en Groningen zaterdagochtend twee uur afgesloten geweest voor het verkeer. Na een aanrijding lekte er een onbekende vloeistof uit de aanhanger van een vrachtwagen. Dat meldt de politie.

Rond 07.30 uur reed ter hoogte van Tjalleberd een personenauto achterop de aanhanger van de vrachtwagen. Door de klap schoot de aanhanger los en belandde in de middenberm. Een paar vaten in de aanhanger vielen om en de inhoud lekte op het wegdek.

Uit voorzorg zette de politie de snelweg in beide richtingen af. De brandweer onderzocht of het om een schadelijke stof ging. Toen was vastgesteld dat de stof ongevaarlijk was, werd de snelweg rond 09.30 uur weer vrijgegeven voor het verkeer. Bij de aanrijding raakte niemand gewond.

Featurette The Tree of Life geeft een blik op het verhaal

Jack (Sean Penn), een man van middelbare leeftijd, voelt zich verloren in de moderne wereld en zoekt naar een mogelijkheid om met zijn verleden te leven. Middels flashbacks ziet de kijker hoe hij in de jaren vijftig een gelukkige jeugd had met zijn twee broertjes tot hij een traumatische ervaring beleefde.

In deze featurette wordt een blik geworpen op het verhaal achter The Tree of Life, met naast Penn ook Brad Pitt .

The Tree of Life draait nu in de bioscoop. Eerst een review lezen? Dat kan hier.

Tengere Rambo pakt 30 Taliban-strijders aan

Een Britse Gurkha-soldaat heeft in zijn eentje een aanval van 30 Taliban-opstandelingen afgeslagen. Voor dit huzarenstukje heeft hij uit handen van koningin Elizabeth de Conspicuous Gallantry Cross ontvangen, de op een na hoogste militaire onderscheiding.

Sergeant Dipprasad Pun van het Royal Gurkha Rifles-regiment was in september vorig jaar alleen op een checkpoint toen hij in het donker werd aangevallen. Pun nam een grote groep Taliban-strijders waar en meende dat zijn laatste uur geslagen had. "Ik besloot dat ik er maar een aantal zou doden voordat ze mij zouden doden", vertelt de soldaat van de beruchte Brits-Nepalese legerbrigade.

Het werd echter een gevecht dat een kwartier duurde, waarin de militair met AK-47's en raketwerpers werd bestookt. Hij vuurde zelf 400 schoten af, en liet 17 granaten en een mijn ontploffen. Toen Puns munitie opraakte wierp de onverschrokken Gurkha zelfs zijn geweerstandaard naar een opstandeling die het checkpoint beklom. "Hij was omhoog aan het klauteren en ik raakte hem met mijn standaard, waarop hij weer naar beneden viel", aldus de 31-jarige Nepalees.

Wonderbaarlijk raakte Pun tijdens de schermutseling niet gewond. De sergeant heeft zeker drie Taliban-strijders gedood en de rest op de vlucht doen slaan.

HSV gaat met Bruma praten

Hamburger SV is geïnteresseerd in Jeffrey Bruma. De club liet weten te willen spreken met de international over een overstap naar Duitsland.

Bruma zit nu met het Nederlands Elftal in Brazilië voor de vriendschappelijke wedstrijd vandaag en later tegen Uruguay. Hamburger SV wil graag de Nederlander na de zomer overnemen van Chelsea, liet technisch directeur Frank Arnesen van HSV vandaag weten.

"Hij is voor ons een interessante speler. Hij is nog een week onderweg met Oranje, daarna zullen we elkaar ontmoeten. We beslissen dan wat het beste is voor HSV en Jeffrey", liet Arnesen weten aan De Pers.

Bruma ging op vijftienjarige leeftijd van Feyenoord naar Chelsea en speelde daar slechts vier wedstrijden. Het afgelopen seizoen speelde Bruma op huurbasis voor Leicester City. Bruma had eerder al laten weten een overstap wel te zien zitten.

Drastische ingrepen zorg Friesland door verzekeraar

Zorgverzekeraar De Friesland gooit alle medische voorzieningen in de provincie Friesland overhoop. Zo kunnen vrouwen daardoor straks niet meer in alle vijf de Friese ziekenhuizen bevallen en kunnen sommige kankerpatiënten nog maar naar één ziekenhuis. Ook blijven niet alle intensive care en eerste hulpafdelingen open, schrijft NRC Handelsblad.

Het is volgens de krant voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo drastisch ingrijpt in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen. De plannen gaan bijvoorbeeld veel verder dan die van concurrent CZ. Die besloot deze week dat een aantal ziekenhuizen geen contract meer krijgen voor blaasverwijderingen.

De Friesland stelt in een notitie wel zoveel mogelijk samen te willen werken met ziekenhuizen. Maar 'waar samenwerking niet mogelijk is' baseert de verzekeraar zich op 'de eigen verantwoordelijkheid bij de inkoop van zorg'.

De Friesland is de vierde zorgverzekeraar van het land en kreeg deze week toestemming van mededingingsautoriteit NMa voor een fusie met Achmea, de grootste verzekeraar.

Van Wolfswinkel: "Een heel grote club"

Ricky van Wolfswinkel verraste gisteren voetballend Nederland door zijn overstap naar Sporting. Hij werd meteen gepresenteerd in Lissabon en hij was onder de indruk.

Gisteren maakte Sporting bekend dat Ricky van Wolfswinkel volgend seizoen in Portugal speelt. De 22-jarige spits maakt de overstap van FC Utrecht naar een van de grootste clubs van Portugal en dat maakt indruk.

"Het is moeilijk voor te stellen in Nederland, maar dit is echt een heel grote club", liet Van Wolfswinkel aan De Telegraaf weten vanuit Portugal. Met de overstap zou zo'n 5,4 miljoen euro gemoeid zijn.

De jonge spits meldde verder dat hij een basisplek verwacht bij zijn nieuwe club. "Sporting haalt me ook echt als eerste spits. Ik moet hier voor de goaltjes gaan zorgen. Hier heb ik echt het gevoel dat ik verder kan groeien."

Rekenkamer: Politie faalt in aanpak ICT-chaos

De politie faalt voortdurend bij de aanpak van de aanhoudende ICT-problemen. Agenten hebben daardoor vooral last van de computersystemen die juist zouden moeten helpen bij hun werk. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens het rapport hebben vooral de burgemeesters, die optreden als korpschefs, 'onvoldoende bestuurlijke grip' op de miljoenenverslindende ICT-problemen. De computersystemen van de politie zijn 'matig gebruiksvriendelijk' en bevinden zich volgens sommige onderzoeken zelfs in 'kritieke toestand'.

De verantwoordelijke minister krijgt er ook van langs in het rapport. Het toezicht van de minister schoot tekort. Dat zou nu met de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie moeten verbeteren door de invoering van één landelijke politieorganisatie, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. De problemen zijn daarvoor te groot.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vroeg de Rekenkamer op aandringen van de Tweede Kamer eind vorig jaar om een analyse van de problemen. Eind maart stelden de korpsen zelf al oplossingen voor.


Rekenkamer: Politie faalt in aanpak ICT-chaos (Foto: Novum)

[E3] Twisted Metal-trailer toont heftige actie

Afgelopen jaar werd op de E3 Twisted Metal voor de PlayStation 3 met veel gejuich onthuld. Veel mensen lijken dus erg blij te zijn dat ze  binnenkort weer met veel verschillende voertuigen elkaar kapot kunnen maken. Op de E3 van dit jaar, die maandag van start zal gaan, zullen we meer over de game te weten komen. Nu is de trailer al verschenen die je hieronder kunt zien.

Gewonden door voetbalrellen in Gent

Dertig mensen zijn vrijdagavond gewond geraakt tijdens voetbalrellen in het Belgische Gent. Onder hen zijn drie agenten. De gewonden zijn behandeld in het ziekenhuis. Dat heeft de burgemeester van Gent, Martine De Regge, in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten.

Meer dan zesduizend Belgische en Turkse supporters keken op een plein in de stad naar een voetbalinterland tussen België en Turkije. Enkele tientallen supporters van beide landen zorgden voor problemen. Na de wedstrijd volgden ook elders in de stad relletjes.

Soestdijk-opera de mist in

Regisseur Jos Thie kon wel door de grond zakken, vrijdagavond tijdens de uitverkochte try out van de opera Orfeo ed Euridice (Christoph Willibald von Gluck) op, in en onder het water van de vijver van Paleis Soestdijk. De voorstelling werd hevig verstoord door onophoudelijke andere muziek vanuit de directe omgeving.

Na afloop klauterde hij, duidelijk getergd, meteen op het toneel: "De gemeente heeft ook nog een vergunning afgegeven voor een evenement hier 600 meter vandaan. Wij kunnen hier niets aan doen", sprak hij tot de tot de laatste stoel gevulde tribune. De honderden belangstellenden kregen een gratis drankje en zullen via de mail nog nader horen, beloofde hij.

De verstoring bracht de uitvoerenden niet van de wijs, zij zongen en musiceerden manmoedig door. Ze werden na afloop dan ook beloond met een stormachtig applaus.

De opera gaat woensdag in première.

Soestdijk-opera de mist in
Soestdijk-opera de mist in (Foto: ANP)

[E3] Prototype 2-trailer met veel monsters

In Prototype speelde je als Alex Mercer die als mutant enorm sterke superkrachten had gekregen, Hierdoor kon je over wolkenkrabbers rennen, tanks oppakken en weggooien en helikopters uit de lucht slaan. Prototype 2 zal volgend jaar verschijnen en op de E3 zullen we hier meer te weten over komen. Er is een nieuwe trailer verschenen die laat zien dat je nog veel krachtiger zult worden dan je in dee één al was.

Kuijt: "Misschien over twee jaar terug"

Dirk Kuijt heeft het goed naar zijn zin bij Liverpool en is blij met de professionaliteit. Toch denkt hij wel eens aan Feyenoord en over een terugkeer naar die club.

Kuijt heeft net voor twee jaar bijgetekend bij The Reds. "Ik heb bijgetekend omdat ik vertrouwen heb in de club. Aan alles merkte ik dat de ambities hoog liggen. De aanstelling van Steve Clarke, die assistent was van Mourinho bij Chelsea. Gewoon een heel goede veldtrainer. Dat soort dingen. De club streeft nu weer naar een niveau dat bij de club past", vertelt Kuijt aan het Algemeen Dagblad.

Maar Feyenoord blijft in de gedachten van de aanvaller. "Maar je mag eerlijk waar weten dat ik bij elk contract dat ik bij Liverpool tekende Feyenoord in mijn achterhoofd had. Ook nu weer. Ik heb het gevoel dat ik bij een topclub in Europa zit, het streven is om nog kampioen te worden en bekers te winnen."

De dertigjarige Katwijker ziet een terugkeer alleen zitten in een bepaalde situatie. "ik wil dus ook graag terug naar Feyenoord, echter, alleen als ik met Feyenoord kampioen kan worden. Ik wil ook niet terug op 35-jarige leeftijd. Dan heb je een heel andere Kuijt dan die wegging uit De Kuip. Over twee jaar, dat zou een moment kunnen zijn."

Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Ophef om 'Je mag mijn vrouw neuken'

Een potje Australian rules football in de hoogste regionen van Australië heeft deze week tot heel wat ophef geleid down under. Tijdens de wedstrijd hield een man een nogal opmerkelijke spandoek omhoog. De beste man prees hierop zijn vrouw aan, tot woede van de Australische footballbond AFL en diverse vrouwenorganisaties.

Afgelopen weekend speelden de Cats en de Suns tegen elkaar. Aan het einde van de wedstrijd bracht de tv-zender Ten Network een Cats-supporter in beeld, die een spandoek in de lucht hield met de tekst: 'Paul Chapman, jij mag mijn vrouw neuken'. 

De AFL riep na de wedstrijd direct Ten Network op het matje waarom zij de tekst zo in beeld brachten in het puriteinse land. De omroep heeft hun excuses aangeboden en verzekerd dat dit nooit meer zal gebeuren. Hiermee is de kous echter nog niet af. Organisaties tegen huiselijk geweld zijn woedend op de supporter.

"Ik ben niet preuts en ik vind dat men zichzelf moet kunnen uiten", laat White Ribbon ambassadeur Warwick Leeson in een reactie weten. "Dit spandoek laat vrouwen echter als het bezit van hun man zien." Leeson heeft de bewuste footballclub inmiddels aangeschreven, maar nog niets gehoord. "Als ze hem vinden, zouden ze hem zijn lidmaatschap moeten afnemen."

Volgens een vriend van de supporter was de spandoek bedoeld als geintje. De tekst blijkt namelijk een bekende leus onder Cats-supporters te zijn. De beste man is volgens zijn vriend niet eens getrouwd.

Records bij Diamond League in Eugene

Aan de vooravond van de Diamond Leaguewedstrijden in het Amerikaanse Eugene heeft De Britse atleet Mohammed Farah het Europees record op de 10.000 meter flink aangescherpt. Farah liep een tijd van 26 minuten en 46,57 seconden. Dat was ruim vijf seconden sneller dan het oude record dat sinds 1999 op naam stond van de Belg Mohammed Mourhit.

De Keniaan Moses Mosop verbeterde het wereldrecord op de 30 kilometer. De 25-jarige atleet kwam in een tijd van 1:26:47,4 over de meet. Daarmee was hij ruimschoots sneller dan de oude toptijd die sinds 1981 op naam stond van Toshihiko Seko uit Japan.

Dronken zeiler vergeet vrouw

Een dronken zeiler heeft de Zweedse reddingsdiensten donderdag flink beziggehouden. De dronkenlap belde om hulp omdat hij dacht dat zijn vrouw overboord was geslagen. In werkelijkheid bleek hij haar aan vaste wal te hebben laten staan.

De man dobberde 's ochtends met zijn zeilbootje bij de zuidkust van Zweden. Hij belde de alarmdiensten omdat hij dacht dat zijn vrouw buiten de boot was gevallen en was verzopen. Toen de reddingsboot eindelijk arriveerde, trof men slechts een dronken zeiler in een boot met defect roer aan. De vrouw werd nergens aangetroffen.

De reddingswerkers kwamen er al snel achter dat de vrouw nooit aan boord was gestapt. Al die tijd bleek ze veilig aan vaste wal te hebben gestaan. Na het roer van de man te hebben gerepareerd, hebben de reddingswerkers hem naar de wal gesleept. Hier is de man gearresteerd voor het varen onder invloed.

Hiddink geeft geen garanties

Guus Hiddink kan niet garanderen dat hij in september nog steeds bondscoach van Turkije is. De 64-jarige Nederlander bleef gisteren na het gelijkspel in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen België (1-1) vaag over zijn toekomst. Hiddink wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Chelsea, dat op zoek is naar een opvolger voor Carlo Ancelotti.

Hiddink kreeg op de persconferentie de vraag of hij op 2 september tegen Kazachstan nog steeds op de bank zit bij Turkije. De Achterhoeker liet weten dat niet te kunnen garanderen. "Ik zit op dit moment niet in die positie. Ik wil altijd graag heel duidelijk zijn. Formeel kan ik zeggen dat ik nog een contract tot 2012 heb."

De Nederlander zou een vertrekclausule in zijn contract bij de Turkse bond hebben. "Als er wat te bespreken is, kunnen we altijd praten. Dat is een heel kort, maar duidelijk antwoord", aldus Hiddink.

Hiddink geeft geen garanties
Hiddink geeft geen garanties (Foto: ANP)

Steeds vaker ruggenprik bij bevalling

Vrouwen nemen steeds vaker een ruggenprik tijdens de bevalling. In 2003 koos een op de twintig vrouwen voor verdoving, vorig jaar was dat een op de vijf, oftewel 24.000 van de 120.000 bevallingen in het ziekenhuis. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Steeds meer vrouwen vragen zich af of de barenspijn wel zin heeft, zegt gynaecoloog Frans Roumen van de NVOG. "Ik vind dat reëel. Waarom patiënten bij een blindedarmoperatie wel verdoven en barende vrouwen niet?"

Sinds 2008 mogen alle vrouwen vragen om een ruggenprik. Het aantal ruggenprikken zit sindsdien in de lift. In alle academische ziekenhuizen en de helft van de overige ziekenhuizen is tegenwoordig altijd een ruggenprik voorhanden.

'Karremans naar Srebrenica sturen was fout'

Het was een vergissing om Thom Karremans als leider van de Nederlandse militairen naar Srebrenica te sturen. Dat zegt toenmalig generaal van de landmacht Hans Couzy zaterdag in een interview in het AD. Karremans had persoonlijke problemen die hem te veel in beslag namen, stelt Couzy.

Volgens de oud-generaal lag Karremans in scheiding toen hij werd uitgezonden naar Srebrenica. "Wat ik van tevoren niet wist was dat zijn huwelijk net was gestrand. Had ik het eerder geweten dan, dan had ik hem nooit gestuurd. Een scheiding vreet veel energie en die had hij toen wel ergens anders voor nodig", zegt Couzy.

Couzy vindt overigens dat met een andere militair aan het roer het verloop van de missie niet anders was gegaan. "De omstandigheden waren beroerd. De Dutchbatters konden er niets aan doen." In 1995 werden in opdracht van de Serviër Ratko Mladic duizenden moslimmannen en -jongens, die hun toevlucht hadden gezocht bij de Nederlanders in Srebrenica, gedood.

Of Mladic, die sinds vorige week donderdag vast zit, wordt veroordeeld voor genocide is volgens Couzy niet zeker. De oud-generaal denkt niet dat Mladic van tevoren had bedacht om de moslims te doden. "Toen hij die duizenden gevangenen had genomen, wist hij niet wat hij met ze aan moest. 'Dan maar dood, dan ben ik ervan af', moet hij hebben gedacht."

Verdacht restaurant mogelijk bron EHEC

Onderzoekers in Duitsland hebben een aanknopingspunt gevonden in de zoektocht naar de bron van de EHEC-bacterie. Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden door de darmbacterie hebben een bezoek gebracht aan hetzelfde restaurant in Lübeck. Dat schrijft de Duitse krant Lübecker Nachrichten.

Volgens een microbioloog van het universitair ziekenhuis van Lübeck treft het restaurant geen blaam. Er wordt nu volop onderzoek gedaan naar de leveranciers van het restaurant.

De zeventien EHEC-slachtoffers bezochten het restaurant tussen 12 en 14 mei. Het gaat om mensen van verschillende gezelschappen.

Uit een landelijke Duitse databank blijkt dat slachtoffers vaker komkommer, tomaat en sla hebben gegeten dan niet slachtoffers, melden Duitse media. De databank moet op termijn meer duidelijk maken over de bron van de besmettingen.

Eerste NAVO-aanvallen met helikopters Libië

De NAVO heeft voor het eerst helikopters ingezet bij luchtaanvallen in Libië. Franse en Britse toestellen voerden simultane aanvallen uit op militaire doelen in de buurt van de stad Brega. Dat heeft de alliantie bekendgemaakt in een verklaring, berichtte de Britse nieuwszender BBC zaterdag.

De NAVO heeft ongeveer tweehonderd toestellen tot haar beschikking voor de Libië-operatie, maar had nog geen helikopters ingezet waarmee preciezere luchtaanvallen kunnen worden uitgevoerd.

Tripoli wordt vrijwel dagelijks gebombardeerd door een internationale coalitie. De aanvallen op militaire doelen in Libië begonnen op 19 maart. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat de Libische leider Moammar Gadhafi opstandelingen aanvalt.

Eerste NAVO-aanvallen met helikopters Libië
Eerste NAVO-aanvallen met helikopters Libië (Foto: ANP)

[E3] Uncharted 3 toont coöp

Met Uncharted 2 bracht Naughty Dog multiplayer en coöp naar de series. Het derde deel in de serie zal dit jaar in de winkels liggen en natuurlijk heeft de game ook deze twee modi. De multiplayer hebben we al eerder in een trailer gezien, maar nu krijgen we voor het eerst beelden van de coöp-mode te zien.

In onderstaande trailer zien we hoe Drake en Sully samen moeten werken om obstakels te overbruggen en hoe ze elkaar kunnen helpen in combat. De coöp van de game zal, net als in de vorige, weer een aparte modus zijn.

Uncharted 3: Drake's Deception ligt vanaf 1 november in de winkels.

Arnhem stroomt weer vol met EO-jongeren

Duizenden jongeren komen zaterdag weer bijeen in het GelreDome in Arnhem voor de EO-Jongerendag. Het is de 37e editie van het christelijke jongerenevenement. Het thema is dit jaar Move.

Onder anderen zangeres Pearl Jozefzoon, bekend geworden van het televisieprogramma The Voice of Holland, en de bands The Gentleman en Kutless treden op. Manuel Venderbos presenteert de jongerendag. Het evenement is 's middags live te volgen op Nederland 2 tussen 13.00 en 17.00 uur.

Volgens de organisatie is de EO-jongerendag het grootste christelijke evenement voor de christelijke jeugd. Vorig jaar trok de dag 32.000 bezoekers.

Arnhem stroomt weer vol met EO-jongeren
Arnhem stroomt weer vol met EO-jongeren (Foto: ANP)

'Strenger regime voor lastige gevangene'

Gevangenen die niet meewerken krijgen het moeilijker in de gevangenis. Voor gedetineerden die zich niet gedragen gaat het strengste regime gelden, voor brave gevangenen liggen juist extra privileges in het verschiet. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in een interview in de Volkskrant.

De kern van de nieuwe aanpak wordt dat gevangenen niet meer worden geholpen als ze het niet verdienen. "Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid", zegt Teeven. "Wij willen laten zien dat mensen in de gevangenis een poging hebben gedaan hun leven te beteren. Maar dat er ook mensen zijn die geen enkele poging doen."

Veelplegers moeten volgens Teeven automatisch het strengste regime krijgen. Het is volgens hem niet verantwoord te blijven investeren in mensen die vier of vijf keer achtereen in de cel belanden. Ook daders van zware gewelds- en zedendelicten krijgen automatische minder luxe.

Gedetineerden die wel hun best doen kunnen rekenen op extra vrijheden en rechten. Zo mogen ze bijvoorbeeld vaker luchten of kunnen ze een opleiding verdienen met goed gedrag.

Teeven wil de nieuwe regels aan het einde van dit jaar invoeren. Nu kan een gevangene ook al gestraft worden voor slecht gedrag, maar dit gebeurt niet systematisch.


'Strenger regime voor lastige gevangene' (Foto: Novum)

Natuurbrand Twente smeult nog

De brand in natuurgebied Aamsveen in Twente smeult nog na. Dat meldt de brandweer zaterdagochtend. De brand, die vrijdagochtend uitbrak, was al onder controle, maar woekert nog wel ondergronds verder. De brandweer is 's ochtends verdergegaan met nablussen. Later overlegt de brandweer over een verdere strategie.

Afgelopen nacht is er door de brandweer niet geblust. Vanwege slecht zicht en de veiligheid van de brandweerlieden trok de brandweer zich rond 22.00 uur terug. De blushelikopter van defensie, die hielp bij de bestrijding van de brand, stopte twee uur eerder. De brandweer hield het gebied daarna nog wel in de gaten.

Bij de brand werd ongeveer 100 hectare van het natuurgebied op de Duitse grens verwoest. Het grootste deel van het heide- en veengebied dat in vlammen opging, ligt aan de Nederlandse kant van de grens. Duitse brandweerlieden hielpen bij de bestrijding van de brand.

Commotie op Utrechts plein om verwarde man

Een verwarde man in een hijskraan heeft vrijdagavond voor grote commotie gezorgd op het Utrechtse plein Vredenburg, in het centrum van de stad. De man was rond 21.00 uur in een hoge hijskraan geklommen. Vlak na middernacht is de man door de hulpdiensten weer naar beneden gebracht.

Dat liet de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag weten. Het plein werd vrijdagavond afgezet en het openbaar vervoer in de omgeving omgeleid. De omgeving is inmiddels weer vrijgegeven. Het is vooralsnog onduidelijk wat zijn bedoelingen zijn geweest.

Facebook-pagina foetus verwijderd

Een stel dat in verwachting is van een kind had het idee om alvast een Facebook-pagina aan te maken voor het ongeboren wezen. Maar de pagina is gisteren door Facebook verwijderd.

Het kind heeft nog geen daglicht gezien, of het had al 250 vrienden in korte tijd. De ouders, Matt en Ellie Greene, hadden geen waarschuwing vooraf gekregen van Facebook, maar ze vermoeden dat ze het gewoon hebben verwijderd.

Mogelijk heeft het te maken met een overtreding van de algemene voorwaarden van Facebook, waarin staat dat je geen pagina aan mag maken voor iemand anders en de persoon 13 jaar of ouder moet zijn. 

De trotse ouders die de wetten van Facebook hebben overtreden

Warm onthaal voor Oranje

Onder een ovationeel applaus van duizenden Braziliaanse toeschouwers is het Nederlands elftal vrijdagavond in Goiania aan de laatste training voor de vriendschappelijke interland tegen de vijfvoudig wereldkampioen begonnen.

De spelers van Oranje waren zichtbaar verrast dat zo veel voetballiefhebbers de oefensessie kwamen bekijken. Ze waardeerden ook de steunbetuigingen, al lieten veel fans van Brazilië ook weten dat het Nederlands elftal zaterdag geen schijn van kans heeft.

Oranje trainde vlak na Brazilië, dat voor zo'n 15.000 toeschouwers oefende. Sommige van die fans wilden wel eens kijken welke spelers hun ploeg in de kwartfinale van het laatste WK hadden uitgeschakeld. De supporters misten vooral Wesley Sneijder, de man van beide treffers vorig jaar in Port Elizabeth.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.