Wellink sluit extra steun Griekenland niet uit

President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink sluit niet uit dat er 100 miljard euro extra aan Griekenland wordt geleend. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft zondag op zijn website over de mogelijk nieuwe financiële injectie.

Zonder het genoemde bedrag te ontkennen, zei Wellink zondag in een afscheidsinterview bij het televisieprogramma Buitenhof dat het pas belastinggeld wordt als Griekenland de lening niet terugbetaalt. Het gaat om geld dat in porties wordt vrijgegeven. Wellink sprak van overbruggingssteun die nodig is om Griekenland draaiende te houden terwijl het zoekt naar een politiek waarbij meer geld binnenkomt dan er uitgaat.

Steun aan Griekenland is omstreden. De coalitiepartijen en de meeste oppositiepartijen zijn voor omdat het in het belang van Nederland zou zijn dat Griekenland niet failliet gaat. Volgens gedoogpartner PVV is echter sprake van bangmakerij en is steun aan Griekenland onnodig.

Overigens heeft het land nog niet al het geld gekregen van de lening van 130 miljard die het IMF en de EU vorig jaar verstrekten. Ook daaraan worden strenge voorwaarden verbonden.

Wellink is van mening dat positiever moet worden gekeken naar wat er in Griekenland gebeurt. "In een jaar is het begrotingstekort met 5 procent verminderd. Als je dat vertaalt naar onze economie is dat een bezuiniging van 30 miljard. Hier doen we vier jaar over 18 miljard."

Hij vergeleek Griekenland met een patiënt die bij de dokter komt. "Als ik dan dokter ben, weet ik niet of hij het haalt. Maar daar moet je dan wel je best voor doen. Griekenland is niet terminaal."

Van het kwijtschelden van schulden is nu volgens hem sowieso nog geen sprake. Hij wees erop dat het land meteen nieuwe schulden opbouwt als de huidige schulden worden kwijtgescholden. "Je herstructureert niet voordat orde op zaken is gesteld."

Het liefst zou Wellink zien dat de Europese Unie uiteindelijk geld aan Griekenland en andere in de problemen geraakte lidstaten geeft in plaats van het uit te lenen. Dat zou ook het beste uitpakken voor de landen die het geld geven. "Maar helaas ontbreekt daar de onderlinge solidariteit voor."