And the winner is...

Het zal niemand van jullie gisteren ontgaan zijn. Na vier jaar waren er weer gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Druk werd er gespeculeerd de afgelopen dagen; wie zou wat winnen en wie zou wat verliezen. Verwacht werd dat de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 wel wat zouden verliezen en dat de linkse oppositiepartijen SP, GL en PvdA wel wat zouden winnen. Wat niet verwacht werd is dat in bijna elke gemeente PvdA en SP zo enorm veel zouden winnen.

Bijzonder was de verkiezing in Den Haag. Voor het eerst in de geschiedenis haalde een islamitische partij genaamd de Moslim Democraten één zetel. Ook in Delfzijl was wat vreemds aan de hand. Maar liefst 20% van de kiezers stemde blanco, vanwege wanbeleid in ruzies.

Na de uitslagen en het grote verlies van de coalitie trok de heer Van Aartsen zijn conclusie en besloot hij af te treden als fractievoorzitter. Hij blijft wel aan als kamerlid voor de VVD. Hans Wiegel zal hem niet opvolgen. Hij meldde niet meer de landelijke politiek in te willen gaan.

De peiling voor de landelijke verkiezingen laten een éénzelfde beeld zien. Links wint ruim en kan zels een meerderheid vormen met PvdA, SP en GL. De coalitie verliest veel en komt niet eens meer in de buurt van een meerderheid. Over 14 maanden wordt er weer landelijk gestemd.

Wil je weten wat er in jouw gemeente is gebeurd kun je hier de uitslagen bekijken.