Olympische Spelen

10 februari 2006 zijn ze weer begonnen, de Olympische Winterspelen. De Winter- en de Zomerspelen wisselen elkaar af, elke twee jaar zijn er Olympische Spelen. Voor veel sporters is Olympisch goud winnen de top van je carrière bereiken, hogere eer dan dat zul je niet krijgen. Voor Nederland liggen vooral de Winterspelen aan ons hart met het schaatsen, maar de Zomerspelen worden ook steeds belangrijker voor de Nederlanders en dan met name het volleybal en het zwemmen. Niet alleen voor Nederland zijn de Spelen belangrijk, bijna elk land hoe klein ook stuurt atleten naar de Spelen. Bij de meeste is wel bekend dat de Spelen stammen uit de Griekse Oudheid, maar hoe zat dit precies?

De Olympische Spelen stammen inderdaad uit de Oudheid en ze komen uit Griekenland. Vroeger stonden ze ook wel bekend als de Klassieke of Antieke Olympische Spelen.
De spelen zijn waarschijnlijk ontstaan uit offerplechtigheden die de Grieken hielden om hun goden gunstig te stemmen. Goden speelde een enorme rol in het leven van de oude Grieken, de goden verklaarde namelijk de werking van de aarde, zo had je een zonnegod, een god van de zee, een god van de oolog, een god van de liefde en ga zo maar door.
In de Griekse stad Olympia had je Spelen ter ere van Zeus. Op de Nemeïsche Spelen werd hij ook vereerd. Apollo werd vereerd op de Pythische spelen en Poseidon op de Istmische Spelen. Je had ook nog de Pan-Atheense Spelen ter ere van de Godin Pallas Athena. Een leuk detail is dat één van de accommodaties in Turijn de Pallas Sport heet, vernoemd naar de Godin Athena.

Al deze Spelen ontstonden dus rond de verering van een god of godin. De wedstrijden de gehouden werder waren een manier om de goden te bedanken voor een overwinning. Een Griekse Mythe vertelt dat Zeus na een overwinning op zijn vader Kronos als eerste een wedstrijd in Olympia organiseerde, een andere mythe vertelt dat het juist de halfgod Herakles was die de eerste wedstrijden organiseerde, nadat hij de stallen van koning Augias van Elis had schoongespeold door de rivier de Alfeios te verleggen. Dit deed hij als bedankje voor het laten slagen van één van de twaalf werken die hem door Zeus waren opgelegd. Er zijn ook verhalen die het hebben over gevechten op het graf van een overleden edelman. De Etrusken deden dit ook in het noorden van Italië en deze gevechten groeiden uit tot gladiatorengevechten. In de Griekse tijd zou dit gedaan worden op de de graven van helden, deze plaatsen zouden later uitgroeien tot religiqeuze centra.

De allereerste Olympische Spelen werden waarschijnlijk gehouden in de negende eeuw voor Christis in de stad Olympia. Het verhaal gaat dat ene koning Ifitos van Elis van het Orakel van Delphi te horen kreeg dat hij Griekenland kon redden van ziekten en burgeroorlogen als hij de oude Spelen weer nieuw leven zou inblazen. Hij zorgde voor een wapenstilstand en nodigde alle andere staten van Griekenland uit om in vrede naar Olympia te komen (noot).
Zeker is dat de eerste Spelen in 776 voor Christus werden gehouden. Vanaf dat jaartal ging namelijk de eerste Olympiade van start. Een Olympiade is de periode van vier jaar tussen twee Spelen in. Soms konden door oorlogen en dergelijke de Spelen echter niet doorgaan, toch ging de telling van olympiades wel door.

Bij de eerste spelen was er slechts één onderdeel en dat was de dromos. De dromos is een hardloopwedstrijd waarbij 192,27 meter werd afgelegd. Dit getal is niet uit de lucht gegrepen natuurlijk, dit getal slaat op 600 keer de voet van Zeus of Herakles. Deze afstand was meteen de lengte van het stadion.
De eerste sporten besloegen allerlei onderdelen die wij nu met de athletiek zouden associeren. Hardelopen (lange sprint, middelafstand en lange afstand en een onderdeel de hiplotodromos een lange sprint in wapenuitrusting. Dit was natuurlijk enorm zwaar en men denkt zelfs dat er maximaal 25 atleten aan mededen omdat in de tempel van Zeus niet meer de 25 schilden zouden hebben gehangen.), speerwerpen, verspringen, discuswerpen, worstelen, boksen en pankration (een vechtsport waar eigenlijk alles mocht behalve bijten en elkaars ogen uitsteken), wagenrennen en paardenraces.

De winnaars van de Spelen waren echte helden en kregen dan ook een riante beloning. De Olympiër ging terug naar zijn stadstaat en mocht bijvoorbeelde de rest van zijn leven op kosten van de stad eten, kreeg een berg met geld en mocht zelfs de mooiste vrouwen van de stad uitkiezen.
Toch bestonden de Spelen niet enkel uit sporten. De Spelen draaide om verering van de god door onder andere sporten, maar er kwamen ook artiesten, kunstenaars, musici, dichters, wetenschappers etc etc. Alle mochten hun kunsten vertonen aan het publiek.

Na verloop van tijd breide het Romeinserijk uit en kregen de romeinen het voor het zeggen in Griekenland. De spelen werden steeds minder belangrijk en toen het christendom de officiële relgie werd van de Romeinen werden de Spelen als Heidens feest gezien. Uiteindelijk verbood keizer Theodosius I de spelen in 393 na Christus.
Pas na 1502 jaar werden de huidige Spelen ingevoerd door Baron Pierre de Coubertin. Vanaf toen werden elke vier jaar Olympische Winter- en Zomerspelen gehouden. In 1992 werd echter de Spelen te veranderen zodat er elke twee jaar spelen zouden zijn, zomer en winter elkaar afwisselend.

De laatste informatie over de huidige Winterspelen vind je op de FOK! Olympische Spelen Blog!