FOK!toen: 1966 van A tot Z (deel 1)

6. Steve Miller Band

Steve Miller Blues Band in de Fillmore in 1967 2
Steve Miller Blues Band in de Fillmore in 1967

In 1966 wordt door de gitaristen Steve Miller en James 'Curly' Cooke, bassist Lonnie Turner en drummer Tim Davis de band Steve Miller Blues Band opgericht in San Fransisco. De band doet veel lokale optredens en is als The Miller Band te zien als begeleidingsband van Chuck Berry in de Fillmore Auditorium in San Fransisco. Van dat concert worden opnames gemaakt die in 1967 op een elpee worden uitgebracht. Nadat Cooke de band heeft verlaten wordt zijn plaats overgenomen door Miller's vriend Boz Scaggs, met wie hij eerder in de band the Marksmen Combo zat. De band heet vanaf dat moment Steve Miller Band en is onder meer te zien op het beroemde Monterey Pop Festival.

Steve Miller Blues Band in de Fillmore in 1967
Steve Miller Blues Band in de Fillmore in 1967

Al snel krijgt de groep een platencontract Capitol records en brengt in 1968 hun debuutalbum Children Of The Future uit. Datzelfde jaar verschijnt ook de elpee Sailor, met daarop de eerste hitsingle 'Living In The U.S.A.'. De nationalee doorbraak volgt in 1969 als de Steve Miller Band het album Brave New World uitbrengt. Naast het gastoptreden van ene Paul Ramon (aka Paul McCartney), kent het album ook hitgevoelige singles als 'My Dark Hour' en 'Space Cowboy'. Waar Brave New World nog de 22e plaats in de Billboard Top 200 weet te behalen, zijn de daaropvolgende albums Your Saving Grace (1969 - 38e plaats) en Number 5 (1970 - 23e plaats) minder succesvol.

Uit de Eugene Register-Guard van 27 juli 1969
Uit de Eugene Register-Guard van 27 juli 1969

In 1971 is Miller een tijd uit de running als hij bij een autoongeluk zijn nek breekt. Capitol brengt ondertussen de albums Rock Love (1971) en Recall the Beginning...A Journey from Eden (1972) uit, die commercieel gezien enorm tegenvallen. In 1973 richt Steve Miller met nieuwe bandleden een geheel vernieuwde Steve Miller Band op. De psychedelica is verdwenen en heeft plaats moeten maken voor ouderwetse rockmuziek. Het eerstvolgende album The Joker blijft in Amerika nog maar net op de 2e plaats hangen in de Billboard Top 200 en zou uiteindelijk de platina status behalen. In 1990 zou de single 'The Joker' opnieuw in Nederland worden uitgebracht en op nummer 1 eindigen.

Na een stilte van zo'n drie jaar keert de band in 1976 terug met het indrukwekkende album Fly Like An Eagle, waarmee de band ook enigszins doorbreekt in Nederland. Van de plaat werden wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht en kent met 'Rock'n Me' de 2e nummer 1 hit voor de Steve Miller Band. In Nederland staat de plaat 26 weken in de album Top 100 en haalt de 12e plaats.

Uit de Michigan Daily van 16 oktober 1977
Uit de Michigan Daily van 16 oktober 1977

In mei 1977 verschijnt Book Of Dreams, in Nederland het meest succesvolle album van de groep, waarvan wereldwijd zo'n 3 miljoen exemplaren over de toonbank gaan. Na een rustpauze keert de groep eind 1981 terug met het ietwat tegenvallende album Circle of Love. Een half jaar later wordt dat echter weer helemaal goed gemaakt met het spetterende album Abracadabra, waarvan de titelsong de Steve Miller Band alweer een nummer 1 hit oplevert in hun thuisland. Het zou ook het laatste vermeldenswaardige album uit de jaren tachtig zijn.

In 1993 verschijnt nog het matig succesvolle album Wide River, waarna het vele jaren stil is rondom de band. Zeventien jaar na die plaat brengt de Steve Miller Band in 2010 het album Bingo uit op hun eigen label Space Cowboy Records, gevolgd door de plaat Let Your Hair Down, maar weet daarmee niet meer het succes uit de jaren zeventig te evenaren.

Uit The Deseret News van 25 augustus 1994
Uit The Deseret News van 25 augustus 1994