FOK!toen: 1966 van A tot Z (deel 1)

5. Iron Butterfly

Uit de Milwaukee Observer van 28 juni 1969
Uit de Milwaukee Observer van 28 juni 1969

In 1966 wordt in San Diego door zanger en toetsenist Doug Ingle, drummer Jack Pinney, bassist Greg Willis, gitarist Danny Weis (guitar) en zanger Darryl DeLoach de band Iron Butterfly opgericht. Nadat de mannen een tijd hadden geoefend in de garage van de ouders van DeLoach besloot de band om te verkassen naar Los Angeles. Willis en Pinney besloten op dat moment om de band te verlaten en werden opgevolgd door respectievelijk Jerry Penrod en Bruce Morse. Laatstgenoemde moest vanwege een tragedie in de familie echter alweer snel de groep verlaten en zag zijn plaats overgenomen worden door Ron Bushy.

Nadat eind 1967 het album Heavy was opgenomen besloten DeLoach, Weis en Penrod om de groep te verlaten. Naast Ingle en Bushy zou Iron Butterfly vanaf dat moment bestaan uit gitarist Eric Braunn en bassist Lee Dorman, een bezetting die door velen als de klassieke line-up van Iron Butterfly zou worden gezien.

Iron Butterfly in de Fillmore West in San Fransisco in 1968
Iron Butterfly in de Fillmore West in San Fransisco in 1968

In juni 1968 zou het tweede en eveneens meest succesvolle album van Iron Butterfly verschijnen. Op 27 mei 1968 had de band opnames gemaakt in de Gold Star Studios in Hollywood. Het resulteerde in het dik 17 minuten durende nummer 'In-A-Gadda-Da-Vida', dat de hele B-kant zou vullen van de gelijknamige elpee. De overige vijf tracks van de plaat werden eerder dat jaar al opgenomen in de Ultra-Sonic Studios in New York.

De Nederlandse single van Iron Butterfly met de hit In-A-Gadda-Da-Vida.jpg
De Nederlandse single van Iron Butterfly met de hit In-A-Gadda-Da-Vida

Iron Butterfly in de Fillmore West in San Fransisco in 1969
Iron Butterfly in de Fillmore West in San Fransisco in 1969

In-A-Gadda-Da-Vida zou meer dan 30 miljoen keer over de toonbank gaan en zou daarmee een viervoudige platina status krijgen. De groep werd geboekt voor een optreden op het legendarische Woodstock festival maar kwam door omstandigheden vast te zitten op een vliegveld. De organisatoren beloofden nog dat ze een helikopter zouden sturen maar lieten daarna niks meer van zich horen, waardoor Iron Butterfly een grote afwezige was op het historische festival.

In januari 1969 verscheen het derde en eveneens laatste album van de klassieke line-up van Iron Butterfly. De elpee Ball haalde in Amerika de 3e plaats in de Billboard Top 100 en was daarmee in eerste instantie nog succesvoller dan de voorgaande plaat. Iron Butterfly zou vanaf dat moment nog talloze bandwisselingen kennen, maar zou nimmer meer het succes van In-A-Gadda-Da-Vida behalen.