FOK!toen: 1966 van A tot Z (deel 1)

2. The American Breed

De grootste hit van American Breed
De grootste hit van The American Breed

The American Breed was een band uit Chicago die in 1966 voortkwam uit de soulband Gary & The Knight Lites. De grootste hit was het nummer 'Bend Me, Shape Me' dat op nummer 5 van de Billboard Top 100 van 1968 zou prijken. Het liedje, dat werd geschreven door Scott English en Larry Weiss, was ook al eens opgenomen door de meidenband The Shape en in het Verenigd Koninkrijk had Amen Corner er een grote hit mee. Ook de Amerikaanse band The Outsiders hadden het nummer op single uitgebracht, als opvolger van hun hitsingle 'Time Won't Let Me'. Wat de uitvoering van 'Bend Me, Shape Me' door The American Breed vooral bijzonder maakte was de toevoeging van een blazerssectie.

Van 1966 tot 1968 had de groep meerdere hits in hun thuisland. Ook verdiende de band hun geld met het opnemen van reclamespots voor onder meer Coca-Cola, de Amerikaanse marine, de Bell telefoonmaatschappij en American Airlines.

Uit de The Evening Independent van 25 juli 1968
Uit de The Evening Independent van 25 juli 1968

Medio 1968 werd de bandnaam ingekort tot The Breed en werd er ook een nieuwe muzikale koers ingeslagen waarbij de band zich van een meer funky kant liet horen. Singles als 'Keep the Faith' en 'Hunky Funky' wisten de Amerikaanse charts nog maar amper te vinden en in 1970 gooiden de mannen na een muzikaal avontuur van zo'n vier jaar de handdoek in de ring.

De bandleden Lee Graziano, Charles Colbert en Kevin Murphy zouden samen met zangeres Paulette McWilliams verder gaan onder de namen Smoke en Ask Rufus, waarbij de laatste band haar naam al snel zou inkorten tot Rufus. Nadat McWilliams in 1973 werd vervangen door zangeres Chaka Kahn zou de groep wereldberoemd worden met hits als 'You Got the Love' (1974), 'At Midnight (My Love Will Lift You Up) (1977)' en 'Ain't Nobody' (1983).