FOK!toen: 1966 van A tot Z (deel 1)

3. Band of Joy

Band of Joy in 1966
Band of Joy in 1966

De groep Band of Joy wordt in 1966 opgericht in 1966 in West Bromwich, een plaats vlak buiten de stad Birmingham. De band bestaat op dat moment uit Chris Brown (keyboards), Vernon Pereira (gitaar) en zanger Robert Plant (ex-Listen), maar na een conflict met hun management besluit laatstgenoemde de band al na een paar maanden te verlaten. Plant probeert vervolgens zijn eigen band op te richten onder de naam Band of Joy, maar ook deze band is geen lang leven beschoren. Nadat de zanger samen met drummer John Bonham (ex-The Crawling King Snakes) een derde poging doet om de band nieuw leven in te blazen in 1967 blijft de groep een goed jaar bestaan.

Rond 1968 zijn blues en soul erg populair in het Verenigd Koninkrijk. Met Kevyn Gammond op gitaar en Paul Lockey op basgitaar neemt de groep een aantal demo's op. Platenmaatschappijen hebben echter geen interesse in Band of Joy en zo valt de band in 1968 bij gebrek aan een platencontract uiteen.

Voor een nog geplande tournee door Schotland gaan Plant en Bonham met bassist John Hill (ex-Uncle Joseph) en gitarist Mick Strode in zee maar daarna was het echt afgelopen voor de groep Band of Joy. Plant en Bonham zouden samen met gitarist Jimmy Page en bassist John Paul Jones verder gaan onder de noemer The New Yardbirds, een band die later wereldberoemd zou gaan worden als Led Zeppelin.