FOK!toen: 1966 van A tot Z (deel 1)

4. Cream

Cream
Cream

Als je een muziekgek vraagt naar supergroepen uit de jaren zestig is de kans erg groot dat deze de band Cream zal noemen. Cream was een band uit Londen, die in 1966 werd opgericht door bassist en zanger Jack Bruce, drummer Ginger Baker en gitarist en zanger Eric Clapton. De band zou van juli 1966 tot november 1968 bestaan en bracht in die periode een viertal albums uit (Fresh Cream in 1966, Disreali Gears in 1967 en zowel Wheels on Fire als Goodbye in 1968).

De eerste elpee van Cream
De eerste elpee van Cream

Cream in de Fillmore in San Fransisco in 1967
Cream in de Fillmore in San Fransisco in 1967

De band, wiens muziek het beste kan worden omschreven als een combinatie van blues, psychedelica en ouderwetse hard rock, zou wereldhits scoren met singles als 'I Feel Free', 'Sunshine of Your Love', 'White Room', 'Crossroads' en 'Badge'. Ook was de superband een grote inspiratiebron voor wereldbands als Led Zeppelin, The Jeff Beck Group, Deep Purple, Black Sabbath en Rush.

Zowel Baker als Clapton zouden na het uiteenvallen van Cream met Steve Winwood verder gaan met de band Blind Faith. Na nog in bands als Delaney & Bonnie en Derek and the Dominos te hebben gespeeld zou Clapton op succesvolle wijze in zijn eentje verder gaan. Bruce was na Cream al in zijn eentje verder gegaan en had veel succes met zijn album Songs for a Tailor.

Baker had ondertussen met zanger Steve Winwood, Blind Faith bassist Rick Grech, saxofonist Graham Bond en gitarist Denny Laine (ex-The Moody Blues en later natuurlijk in de band Wings van ex-Beatle Paul McCartney) de band Ginger Baker's Airforce opgericht, waarvan in 1970 een tweetal albums zou verschijnen.