De slechtste landen ooit op de Olympische Spelen

3. Veel deelnames, nooit medailles

De 'winnaar' van de vorige pagina was Oost-Timor met een 43e plek als hoogste klassering ooit. Ze hebben echter nog maar aan vier Olympische Spelen meegedaan, dus veel kans op een hogere plaats is er nog niet geweest. Daarom kijken we als tweede naar de landen met veel deelnames, maar toch geen medailles.

Het land met de meeste deelnames zonder medaille is Monaco, hoewel daar over te discussiëren valt. De Monegasken waren 28 keer van de partij en wonnen officieel nooit een olympische medaille. Toch was er in 1924 brons voor Julien Medécin op het onderdeel architectuur - kunstcompetities maakten tot 1948 regelmatig deel uit van de Spelen, maar deze worden officieel niet meegeteld door het IOC en dus tellen wij ze hier ook niet mee.

San Marino deed 22 keer mee en in 2012 kwam kleiduifschutter Alessandra Perilli met een vierde plek bijzonder dicht bij de eerste medaille ooit voor het dwergstaatje. Het enige andere medailleloze land met meer dan twintig deelnames is Andorra: 21 keer waren ze erbij en het beste resultaat is van wielrenner Emili Pérez, die negende werd op de wegrit in Seoul 1988. 

Er kan ook gekeken worden naar een combinatie van de beste prestaties ooit en het aantal deelnames van het land aan de Spelen. Vier landen deden minstens tien keer mee en haalden toch nog nooit een klassering bij de beste tien: Belize (11 deelnames), Guinee (10), de Britse Maagdeneilanden (10) en Bolivia met liefst 18 deelnames. De Zuid-Amerikanen doen daarmee een stevige gooi naar de titel 'Slechtste land ooit op de Olympische Spelen', want ondanks bijna twintig deelnames staat het beste resultaat op de dertiende plek van de vrouwen op de 4x400 meter hardlopen in Barcelona in 1992. Niet heel best, want er deden slechts veertien landen mee en Cuba werd gediskwalificeerd.

Acht landen deden meer dan vijftien keer mee aan de Spelen en wonnen alsnog nooit een medaille. 'Pos' staat voor de hoogste positie ooit voor het land en # geeft het aantal Olympische Spelen aan waar het land vertegenwoordigd was.

Land # Pos. Sport Atleet/team Jaar
Monaco 28 9 Taekwondo (M -68kg) Olivier Bernasconi 2000
San Marino 22 4 Schieten (V trap) Alessandra Perilli 2012
Andorra 21 9 Wielrennen (M wegrit) Emili Pérez 1988
Bolivia 18 13* Atletiek (V 4x400m) Jacqueline Soliz
Sandra Antelo
Gloria Burgos
Moré Galetovic
1992
Myanmar 16 4 Gewichtheffen (V -48kg) Win Kay Thi 2000
Malta 16 5 Waterpolo Mannen 1928
Nepal 16 7** Taekwondo (V -49kg) Sangina Baidya 2004
Fiji 16 8 Gewichtheffen (V -63kg) Maria Liku 2012

* De Boliviaanse dames werden oorspronkelijk veertiende en laatste, maar Cuba werd gediskwalificeerd
** Baidya verloor in de eerste ronde van een latere halve finaliste en mocht daardoor in de herkansingen uitkomen. Ze verloor ook daar gelijk, maar eindigde daardoor officieel wel als zevende