FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en  PM jouw tips!


René van der Kroon

Aflevering 4, we hebben weer zeven kandidaten. Tim is terug, maar als fervent Mol-kijker was dat eigenlijk wel logisch. Een kandidaat verdwijnt pas uit het spel als hij of zij ziek is, gewond raakt of een rood scherm krijgt. Maar goed, meneer Haars is terug in het spel. Het is en blijft nog steeds verbazingwekkend dat niet alleen de groep maar ook half Nederland op hem lijkt te zitten. Een Mol moet toch niet zo makkelijk ontdekt worden? Nee, als iemand het niet is dan is het Tim wel. Een gevaarlijke uitspraak, als hij het wel blijkt te zijn dan kan ik nog jaren lang door Martijn geplaagd worden met uitgeprinte versies van deze special... Toch sta ik achter mijn uitspraak. Maar met Tim terug, is alles dan zoals het in aflevering drie was? Nee, verre van. Het spel wordt 'anders dan anders'.

Uitspraak van de week

Daniël: "Dit is één, grote mindfuck. (...) Nu is het spel voor mij écht begonnen. Fuck everybody."

Nog even over...

Aflevering 3, opdracht 1: Bootje, plaatje, bordje

FOK!user Ik-Icarus stuurde via de PM het volgende: "Tijdens de foto-opdracht draagt Tania een blinddoek. Een mol kan niet zien. Hintje? Ook werd op de boot flink gemold. Ik word hier wel redelijk paranoia van."

Aflevering 3, opdracht 2: Sprong in het diepe

Ook FOK!user FlameScorpion stuurde ook een PM: "Daniël liegt over de vakken bij de springopdracht. Hij roept het ene, maar op zijn kaart staat wat anders."

Aflevering 3, opdracht 3: Kokersafari

Wat zit er in die kokers? In (als het goed is) seizoen 4 is er een soortgelijk iets gedaan. Daar werd er een koker gegeven met een onontwikkelde foto van de Mol. Als je de foto wil bekijken in het zonlicht wordt de foto vernield... Wie weet is dat ook nu het geval, maar omdat het om zoveel kokers gaat zit er waarschijnlijk onontwikkeld geld in.


Doorlopende hints, aanwijzingen en theorieën

Omdat hints en theorieën langer dan een enkele aflevering doorgaan zijn hier de bijzondere en opvallende verzamelingen te lezen.

Herhaling

Wie is de Mol-hints maakt een herhalingshint:

Schrijffouten

Óf ze zitten bij de redactie van Wie is de Mol? te slapen óf er wordt een aanwijzing verstopt in schrijffouten. Dit is wat er tot nu toe is ontdekt:

  • Aflevering 1 en aflevering 2, in de leader. De achternaam van Daniël mist de letter i: Boissevain.

  • Esther las het woord 'kadidaat' in aflevering 3, opdracht 2.

  • Vivian wees mij op het feit dat in aflevering 1 'Maroca' was geschreven in plaats van 'Moroca'.

Op dit moment hebben we dus de missende letters I, N en de schrijffout A. Hiervan kan je de namen Daniël, Paulien, Tania en Carolien maken.

Afvallerstheorie #1: Ogen

Op dit moment klopt de afvallerstheorie nog die op het forum van WieIsDeMol.com is gemaakt. In aflevering 1 waren stroken van kandidaten te zien. Meteen werd er gezegd dat dit te maken had met een volgorde in afvallen. Na drie afleveringen lijkt dit nog te kloppen:

Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Afvallerstheorie #2: Aanwijzen

Op dit moment heeft de afvaller van een aflevering de volgende persoon aangewezen als afvaller. In aflevering 1 zat Ewout vol op Joep, die er in aflevering 2 uitvloog.

Joep stemde op Janine, die in aflevering 3 uitviel.

In aflevering drie is het lastig om te bepalen: Janine zat volgens uitspraken van haar op Kees, terwijl Kees vol op haar zat. Tim, uitgaande dat hij wel is afgevallen, heeft niet verteld op welke kandidaat hij zit, maar wel dat hij in een verbond met Carolien zit. Eerder deze aflevering vertelde hij dat hij Carolien verdacht. Zij denkt weer op haar beurt dat Tim de Mol is, gezien haar reactie op de uitslag van de executie.

In aflevering vier is er geen afvaller geweest, dus de theorie kan niet worden uitgebouwd.

Afvallerstheorie #3: Voorkennis Daniël

Bij Ewout gaf Daniël een schouderklopje, bij Joep knikte hij hevig ja en bij Tim tikte hij hem op de schouders. In aflevering vier gaf Daniël een schouderklopje bij Tania, die 100% op Tim als Mol zit. Tania zou mogelijk de laagste score hebben gehaald en Tim is zo niet de Mol.

Voor de eerste opdracht...

Carolien: "De mensen die mijn bondgenoten zijn vallen een voor een weg: Ewout....Joep....Tim..." Opmerkelijk. Verstrekt zij expres verkeerde informatie aan haar bondgenoten?

Aflevering 4, opdracht 1: The Big Five

Een bijzondere opdracht, een 'vermiste' kandidaat is teruggekeerd. Maar...Was er nog iets te Mollen hier?

  • Tim rept geen woord over de kokers als hij wordt gered uit de kooi.
  • Kees jat een koker met de intentie dat het tactiek is.
  • FOK!user Impect: "Toen ze met de big five opdracht bij Carolien kwamen zeiden hun iets in de trant van:
    "We moeten je sleutel hebben maar we kunnen je nog niet bevrijden." Toen zei Carolien volgens mij: "Dat weet ik!" Hoe kan carolien weten dat hun de sleutel van haar nog niet hadden? "
  • Carolien was niet blij met de terugkomst van Tim. Tania was zelfs bijna pissig dat hij terug in het spel was. De Mol wil natuurlijk niet dat kandidaten terug komen, maar met name bij Tania viel het wel erg op.
  • Paulien heeft totaal niet op het geld gelet en ging 'alleen maar voor het bevrijden'. Ze zei zelfs dat ze niet van Art had gehoord dat er geld te verdienen was. Toch zei ze aan het begin van de opdracht wel te weten dat er geld te vinden was, terwijl daar weer niets over andere kandidaten werd gezegd (met dank aan Hanna).
  • Net zoals in aflevering 3 wil Zarayda weer kokers openen. Deze keer lukt het haar wel: er gaan twee kokers open. Hoewel Daniël al had ontdekt dat er echt fotopapier in de kokers zit houdt hij vooralsnog niemand tegen.
  • Kees presenteert de laatste koker aan Tim en Carolien. Carolien staat er op dat ook deze wordt geopend. Als we de afbeelding in de leader mogen geloven: drie kokers open, -€1500. FOK!user afstandbediening: "Zarayda wou perse de kokers openmaken en nog voor het donker werd. Foto(papier) dat nog ontwikkeld moet worden mag absoluut niet in het licht anders kan je fluiten naar een resultaat. De Mol weet dat."

  • FOK!user wolferl: "Carolien deed trouwens een uil na, een uil is de grootste bedreiging voor de mol (in de natuur).
    Carolien wist namelijk ook (in het hok zittende) dat rond zonsondergang daar alle dieren voorbij zouden lopen. Dat kan toch alleen maar de mol weten. Niet-mollen weten deze informatie niet, dat op die specifieke plek rond zonsondergang kudde's dieren voorbij lopen"

Aflevering 4, opdracht 2: Schreeuwen boven water

Woorden onthouden. Geen probleem, toch? Bedenk nu dat je over twee kabels boven een kolkende rivier moet manoeuvreren. Succes!

  • In de introductie van Art vertelt hij dat er een groep moet komen van mensen van wie 'taal zeg maar echt hun ding is'. Een zeer overduidelijke knipoog naar Paulien, die met haar boek Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding veel bekendheid kreeg.
  • Zarayda was zeer bijzonder met woordkeuzes, waarvan ouderwetse scheldwoorden voor tuig (schorriemorrie, schobbejak) en (waarvoor dank aan FOK!user ace_eleven) het woord 'vacht', met als toevoeging 'denk aan mijn haar' de meest opvallende waren.
  • Paulien heeft relatief makkelijke woorden maar zij hangt er zo'n groot verhaal omheen dat het voor de adrenalinegroep lastig onthouden is.
  • Tot overmaat van ramp roept Kees de meest lange en idiote woorden als laatste naar de groep waardoor hij, zoals Paulien knap heeft berekend, maar voor €75 heeft opgeleverd.
  • Wist Daniël echt niet dat 'grutjes' met een R is?
  • Voordat Carolien loopt zegt Tim het volgende tegen haar: "De verdenking moet op mij he… Die moeten we uitspelen… We kunnen we wel de volgende reeks met verdenkingen op jou doen, dat de focus nu op mij is."
  • Tania roept het woord 'Chronischevermoeidheidssyndroom', Kees roept 'Chronischvermoeidheidssyndroom' zonder een E achter de H.
  • Kees roept woorden zoals 'drop' die je met het gekletter van een waterval natuurlijk ontzettend moeilijk kan verstaan.
  • Tim heeft kennelijk problemen met zijn gehoor: hij vraagt bij iedereen om het woord een paar keer te herhalen.
  • Bij het opsommen van de woorden zegt Tim 'xernofobie' en onderweg hoort hij 'sloershaan'. Echt?
  • Zowel Daniël (zeven woorden, vier goed) als Carolien (acht woorden, zes goed) als Tim (vijf woorden, vier goed) hebben €225 voor de pot. Als de Mol over de kabels liep was het geen enkel probleem om geld binnen te halen: het ging namelijk niet om uitzonderlijk hoge bedragen.
  • Tania houdt de enveloppes met woorden die de schreeuwgroep moest horen wel erg opzichtig vast:

Tussen de opdrachten door...

Daniël is erg oplettend en overtuigt Zarayda er van dat de kokers fotopapier bevatten. De kokers moeten dus dicht blijven. Uit de leader blijkt dat er geld kan worden ontwikkeld... Een Mol zou nooit geld bewaren voor later, toch?

Aflevering 4: Executie

Aflevering 3 had al een idiote executie, maar deze keer was het helemaal zweethandenwerk. Was de Mol nog actief tijdens de executie?

  • Nadat de groene kaart meerdere malen was getrokken waren er duidelijk deuken, kreuken en vingerafdrukken in/op het papier te zien. Toch pakt Tania de rode kaart die er nog bijna gaaf uit ziet.
  • Kees springt bijna van zijn stoel als hij een groen scherm ziet. Hij gaf eerder aan op Carolien, Tim en Paulien te zitten. Zit de Mol in dit rijtje of zit hij op de stoel te hobbelen van blijdschap?

Na de aflevering...

  • (klik voor een groter formaat)

Als je kijkt naar de plaats waar Art (oncharmant) naartoe staart, vallen Tania en Daniël bijna zeker niet af. Met dank aan Martijn voor de aanwijzing, Me_Wesley voor de afbeelding en Jor_Dii voor het meedenken.

  • FOK!user StephanL: "Ik lag vanochtend in mij bed en dacht na over dat T-shirt van Paulien. Zoals eerder staat in dit Topic staat er op The Moth. Moth is ook een nachtdier. Als je nu gaat kijken naar de letters T en H in het alfabet dan staan die op de 20ste en 8e positie. Doe dat min elkaar en je komt uit bij de letter L.


A =  1
B =  2
C =  3
D =  4
E =  5
F =  6
G =  7
H =  8
I =  9
J =  10
K =  11
L =  12
M =  13
N =  14
O =  15
P =  16
Q =  17
R =  18
S =  19
T =  20
enz....

T is 20
H is 8
20 -8 is 12
12e letter in het alfabet is L

Dus vervang TH in Moth met de L en je hebt Mol. Geen idee of ik de ver nadenk of het niks is, maar het kan."

  • Van WIDMhints:  
  • Met dank aan Vivian: Waar is de AVRO op het tweede scherm mee bezig? Direct na de aflevering was dit te zien:

Pas na een half uur is dit opgelost:

De Mol van René:

Het is nu een kwestie van afstrepen geworden. Tim heeft letterlijk gezegd dat hij verdacht wil worden dus hij is het niet. Kees was oprecht geschrokken bij zijn groene scherm, dus ik geef hem nu het voordeel van de twijfel. Daniël probeert Zarayda er van te overtuigen dat er onontwikkeld geld in de koker zit, de Mol zou ook die kokers opentrekken. Zarayda is voor alles oprecht bang: dieren, water, hoogtes... De Mol moet wel tegen wat kunnen.

Carolien, Tania en Paulien blijven over. Van Carolien ben ik bijna zeker dat zijn de finale gaat halen, maar als wat? Ik denk als winnaar of als Mol, door de algehele controle die zij over het spel heeft zeg ik toch voor deze week dat zij de Mol is. Met toch, hoe eigenwijs ik ook ben om tegen mijn eigen advies in te gaan, Daniël op de tweede plaats. Noem het tunnelvisie of botweg koppig, maar hij is vanaf aflevering 1 al verdacht voor mij.

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en PM jouw tips!