FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3


Martijn van Veen

Hij is weer terug, zoals voorspeld. Halverwege opdracht 1 stond 'afvaller' Tim Haars toch weer in een kooi en mocht weer meedoen met het spel. Eerder een Richard Groenendijkje (stond in seizoen 6 te wachten in een kooi om weer het spel in te mogen, red.) dan een Gijs Stavermannetje (seizoen 5, red.), maar mijn Mol was weer terug in the game.

Eerst terug naar het begin van de aflevering, voor opdracht 1. Zarayda en Paulien kregen de opdracht om de Big Five (uit het hoofd: leeuw, buffel, luipaard, olifant en neushoorn) te fotograferen, waarmee ze veel geld kunnen verdienen. Uiteraard dacht iedereen dat het daadwerkelijk om de dieren ging, maar in feite zaten de overige kandidaten in kooien te wachten op Zarayda en Paulien. Elke kooikandidaat had een sleutel voor een andere kooi. Zo moest iedereen bevrijd worden en kon de opdracht worden gehaald.

Tot ze bij de laatste kooi aankwamen, want daar was verloren zoon Tim. Zonder enige twijfel of overleg maakte Zarayda de kooi van hem open, zodat hij weer terug in het spel zat. De enige die nog wilde discussiëren was Kees, maar die was al te laat. Wel was hij scherp genoeg om te zien dat Tim drie kokers in zijn broekzak had. Zoals eerder vermeld zitten hier onontwikkelde foto's (of briefgeld gedrukt op fotopapier) in en mogen deze niet opengemaakt worden.

Kees was zo slim om één koker Tim te stelen. De overige twee kokers werden namelijk na de opdracht meteen opengemaakt door Zarayda, enigszins gedwongen door Daniël. En voíla, fotopapier. Beide kokers zijn waardeloos geworden, behalve de koker van slimme Kees. Verder kon er ook veel geld worden verdiend, maar daarvoor moest er langs de route gekeken worden. Waar Zarayda en Paulien ("Ik was alleen bezig met de deelnemers bevrijden.") niet aan gedacht hadden.

In opdracht 2 werden aan het begin drie mensen gezocht die wel zin hadden in adrenaline op de vroege ochtend. Het meest opvallend was dat vooral Tim zijn hand al opgestoken had, voordat Art zijn zin al had afgemaakt. In mindere mate ook Daniël, maar Tim viel daarin meer op. De Mol weet uiteraard wat de beste manier is om te saboteren.

De drie adrenalineliefhebbers (Tim, Daniël en Carolien) moesten tussen twee touwen gezekerd over een rivier lopen. Onderweg kwamen ze de andere vier deelnemers tegen. Zij hadden een kaartje vol met woorden, bij een moeilijk woord kwam er meer geld in de pot. Tim, Daniël en Carolien moesten zoveel mogelijk woorden onthouden, die zij toegeschreeuwd kregen. Meest opvallende dingen: Tim (uiteraard) verstond de andere kandidaten opvallend moeilijk en vroeg meerdere keren wat ze precies zeiden.

Mijn Mol was achteraf ook degene die de minste woorden onthouden had (slechts 5). Daniël wist echter zeven woorden, maar had er net als Tim vier goed. Opvallend bij Daniël was dat hij veel woorden steeds net niet wist, een ultieme Molactie. De laatste kandidaat die woorden moest schreeuwen was Kees en volgens de theorie van Paulien (bij het onthouden van een rijtje herinner je de eerste dingen en de laatste dingen het best) moesten Kees zijn woorden dan goed scoren. Integendeel, zijn woorden werden aan het eind het minst genoemd. Erg verdacht.

Toen kwam daar de executie en wederom verliep deze anders dan verwacht. Art riep elke keer een kandidaat naar zich toe, die een kaart moest trekken. Groene kaart: iemand kiezen die geen scherm te zien kreeg. Rode kaart: iemand kiezen die juist wel zijn scherm te zien kreeg. Wederom een zeer interessante ontwikkeling in het programma. Opvallend trok iedereen een groene kaart, behalve Tania. Zij koos uiteindelijk voor Kees, die (tot zijn overduidelijke vreugde) een groen scherm kreeg. We zullen voorlopig niet weten wie het rode scherm had moeten krijgen.

Het verbaast mij iedere keer weer dat de makers ons elke week weer zo kunnen verrassen. Volledig terecht dat de kijkcijfers nog steeds stijgend zijn. Mijn keuze voor mijn Mol is niet veranderd, nog steeds Tim. Maar de tunnel begint kuren te vertonen, het ligt er misschien toch iets te dik bovenop. Kees daarentegen voldoet perfect aan het stereotype Mol. In de eerste afleveringen qua verdachtmakingen niet op de voorgrond, maar begint steeds meer aparte dingen te doen. Ik kan in ieder geval niet wachten op volgende week.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.