Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

30-03-1987

Platoon (1986) (4 Oscars)

 

Ook in 1987 was er weer een opmerkelijke Oscar winnaar. Actrice Marlee Matlin won een gouden beeld voor Beste Actrice in de film Children of a Lesser God. Ze werd hiermee de eerste en tot nu toe enige dove actrice die een Oscar won. De Oscar voor Beste Film ging zeer terecht naar Oliver Stone's Vietnam epos Platoon. De film kent een zeer sterke cast met onder meer Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen en Forest Whitaker. Platoon was het eerste deel van een Vietnam trilogie van Oliver Stone die zou worden gevolgd door Born on the Fourth of July (1989) en Heaven & Earth (1993).

De film begint aan het einde van 1967 en volgt de student Chris Taylor (Charlie Sheen) op weg naar de grens met Cambodja. Hij raakt na een aantal bekommeringen bevriend met Sergeant Elias (Willem Dafoe). Tegelijkertijd heeft hij een enorme hekel aan Sergeant Bob Barnes (Tom Berenger). Dan begint er een massale aanval van de Vietcong.

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Green Berets laat Platoon duidelijk zien dat er in Vietnam niet alleen maar helden voorkwamen maar dat een oorlog toch altijd op dood en vernietiging uitmondt. Zelfs criticus Roger Ebert gaf de film vier sterren en riep hem uit tot film van het jaar.