Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

29-03-1989

Rainman (1988) (4 Oscars)

 

De 61e Academy Awards was het laatste publieke optreden van legende Lucille Ball. De actrice zou een maand na de ceremonie overlijden. Barry Levinson's Rain Man won de strijd om de Oscar voor de Beste Film van The Accidental Tourist, Dangerous Liaisons, Mississippi Burning en Working Girl

 

Tom Cruise speelt Charlie Babbitt, een zelfzuchtige yup die in de cel beland nadat hij zijn vaders auto heeft gepikt. Babbitt verneemt dat zijn vader ondertussen is overleden en dat de erfenis van 3 miljoen aan zijn neus voorbij gaat naar zijn onbekende broer Raymond (Dustin Hoffman). Raymond is een autist die in zijn eigen wereld leeft. Charlie ontvoert hem uit zijn kliniek en neemt hem mee op reis naar de Westkust van Amerika in de hoop dat hij zijn rechtmatige deel van de erfenis kan krijgen. Tijdens de reis leren de twee elkaar te waarderen.

 

 

 

Dustin Hoffman was niet de eerste keuze voor de rol van Raymond. Zo werden ook Jack Nicholson en Robert De Niro de rol aangeboden maar beide acteurs bleken geen interesse te hebben. Het scenario was oorspronkelijk geschreven voor een film met Dennis en Randy Quaid in de hoofdrollen. Barry Levinson had de film eerder aangeboden gekregen maar koos er in eerste instantie voor om Good Morning Vietnam te gaan maken. Pas nadat een aantal regisseurs zich uit het project terugtrokken besloot Levinson de film te gaan maken.

Rain Man was ook het Hollywood debuut van componist Hans Zimmer.