Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

25-03-1985

Amadeus (1984) (8 Oscars)

 amadeus 1

In 1985 werd voor de 57e keer de Academy Awards gepresenteerd. De 77-jarige Peggy Ashcroft won een Oscar voor de Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar bijdrage aan de film A Passage to India, waarmee ze de oudste winnares in deze categorie tot nu toe werd. Winnaar van onder meer de Beste Film Oscar was dit jaar de door Miloš Forman geregisseerde biografische muziekfilm Amadeus. De film werd overladen met prijzen. Zo won de film 8 Oscars, 4 BAFTA's, 4 Golden Globes en een Directors Guild of America Award.

 amadeus 2

In de film zien we het levensverhaal van de componist Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) gezien vanuit het oogpunt van muzikale collega Antonio Salieri (F. Murray Abraham). De film werd elf keer genomineerd waaronder tweemaal in de categorie Beste Acteur. Amadeus mocht er uiteindelijk acht van verzilveren. Amadeus, The English Patient en The Hurt Locker zijn de enige films die, ondanks dat ze een Oscar wonnen als beste film, nooit in een top 5 van bioscoopbezoekers stonden. 

amadeus 3

De Oscar voor beste film werd uitgereikt door Hollywood legende Laurence Olivier. Terwijl Olivier het Oscar comité nog aan het bedanken was opende hij de verzegelde enveloppe en las: 'The winner for this is Amadeus'. De 78-jarige acteur leed aan geheugenverlies en was zodoende vergeten om de andere genomineerden te noemen. Dat waren trouwens The Killing Fields, A Passage to India, Places in the Heart en A Soldier's Story.