Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

30-03-1992

The Silence Of The Lambs (1991) (5 Oscars)

 

Na It Happened One Night (1934) en One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) was The  Silence Of The Lambs de derde film die de Top 5 van de Oscars in beslag mocht nemen. In de film van Jonathan Demme, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris zien we hoe een jonge FBI agente, Clarice Starling (Jodie Foster) gebruik moet maken van seriemoordenaar Hannibal 'the Cannibal' Lecter (Anthony Hopkins) om een moordende collega genaamd Buffalo Bill (Ted Levine) te vangen.

 

Wat opvalt aan de film is de grote hoeveelheid regisseurs die een rol spelen in deze meesterlijke thriller. Zo zien we rollen voor Jodie Foster, Anthony Hopkins, Kasi Lemmons, Roger Corman, Dan Butler en een cameo van George A. Romero. The Silence Of The Lambs was zonder enige twijfel één van de spannendste films uit de jaren negentig die een Oscar als Beste Film kreeg. Vooral de rol van Anthony Hopkins is ijzersterk en ook Jodie Foster komt realistisch over. The Silence Of The Lambs is trouwens ook een aanrader om op Blu-Ray te bekijken aangezien je dan nog meer details te zien krijgt dan op de reguliere dvd. 

 

The Silence Of The Lambs was de eerste film die al op videoband was uitgebracht voordat de Oscar werd gewonnen. De film kent ook nog een connectie met Alfred Hitchcock's Psycho. Beide films zijn gebaseerd op de beruchte seriemoordenaar Ed Gein, die in de vorige eeuw Wisconsin onveilig maakte.