Oscars Special - De 'Beste Films' de laatste decennia van de 20e eeuw

11-04-1988

The Last Emperor (1987) (9 Oscars)

In 1988 werd alweer voor de 60e keer de Academy Awards georganiseerd. De film The Last Emperor werd negenmaal genomineerd en won ook alle negen de gouden beeldjes inclusief die voor Beste Film. Bernardo Bertolucci's film is dan ook een film van buitengewone klasse. 

 

De film speelt zich af in het Peking van 1908 en vertelt het verhaal van de driejarige Pu Yi (Richard Vuu) die op de Drakentroon wordt geplaatst als Heer van Tienduizend Jaren. Hij is daarmee wereldleider over bijna de halve wereldbevolking in die tijd. Als in 1911 China een republiek wordt houden ze dit geheim voor Pu Yi die in de Verboden Stad leeft. Als Pu Yi (John Lone) 18 jaar oud is, en getrouwd met twee jonge vrouwen, wordt de Heer van Tienduizend Jaren uit de Verboden Stad verbannen. Samen met een vriend probeert hij te ontsnappen naar Tientsin. Dat doet hij samen met zijn gezin en zijn vriend, de Schot sir Reginald Johnson (Peter O'Toole). 

 

The Last Emperor was de eerste speelfilm die van de Chinese overheid toestemming kreeg om in de Verboden Stad te filmen. Het was ook sinds 1949 niet meer voorgekomen dat er een Westerse film in China was opgenomen, die werd gemaakt met volledige steun van de Chinese overheid. Kapper Giancarlo De Leonardis had voor de film zo'n 2000 kilo menselijk haar nodig om de enorme pruiken te maken voor de scene in de rechtbank. Er werd ook een Italiaanse topkok ingevlogen om voor de medewerkers te koken. De beste man had maar liefst 22000 flessen Italiaans bronwater, 450 pond Italiaanse koffie, bijna 1000 liter olijfolie en 4500 pond pasta in zijn bagage. De film was Bernardo Bertolucci's eerste deel van de Oriëntale trilogie, samen met The Sheltering Sky en Little Buddha.