FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

MrManiak

Dit jaar zijn er tien bekende Nederlanders naar Japan gevlogen, om na drie weken met zeven personen over te zijn. Loretta Schrijver was de persoon met de eerste zure plek: de eerste afvaller. Er zijn maar twee plaatsen wanneer je niet af wil vallen, namelijk de eerste aflevering en de aflevering voor de finale. Schrijver had te weinig vragen goed over de Mol en moest na een enkele dag Japan alweer haar koffers pakken. Rocker Tim Akkerman was de tweede geëlimineerde. De fanatiekste speler van het spel had thuis al een eigen Mollenboekje gemaakt met voorgedrukte vragen voor kandidaten om hem heen. Alles wat hij zag schreef hij op. Jammer genoeg voor hem spreidde hij teveel en viel af. In de derde aflevering is Manuel Venderbos op zeer lullige wijze eruit gevlogen. Door een opgelopen ziekte kon hij aan twee opdrachten niet meedoen, waardoor hij de executie logischerwijs ook niet kon maken, met als consequentie dat Manuel naar huis moest.

Het scheelde niet veel of Barbara Barend moest ook in het stof bijten. De sportpresentatrice had de meeste vragen fout en zou in eerste instantie verdwijnen. Pieter-Jan stond op en nam haar samen met de rest van de kandidaten mee. Haar lot moest worden bepaald door haar groepsgenoten. Kreeg Barbara vier groene partjes dan mocht ze blijven. Zat er ook maar een enkele rode in, dan was het einde oefening. Gelukkig voor haar kreeg ze vier groene stukken, dus ze mag nog enkele dagen langer in het oosten vertoeven.

Wat kan hieruit worden opgemaakt? Barbara is de Mol niet, omdat ze op het randje van de executie stond? Meerdere theorieën zijn mogelijk. Laat het duidelijk zijn dat Barend geen rood scherm heeft gekregen. In theorie had het scherm gewoon groen kunnen zijn, maar dit blijft gokken omdat we dit nooit zullen weten. Maar laten we er voor het gemak van uitgaan dat het een rood scherm was. Haar lot zou in de handen van de kandidaten liggen. Ze hoefde van de vier mensen die met partjes aankwamen maar een enkele vijand te hebben en het was klaar. Zouden de producers dit riskeren als bijvoorbeeld Sanne (die een groen en rood partje onder een kopje had gelegd) Barbara de rode gaf en ze bleek wel de Mol te zijn? Zowel kandidaten als publiek zouden dat dan meteen doorhebben want de Mol blijft zoals je weet altijd in het spel. Het zou ook vreemd zijn dat als ze een rood partje had en PJ bij Barend toch een groen scherm liet zien. Verdenkingen zouden hoog zijn en dat is riskant. Conclusie: De kans is zeer klein dat Barbara de Mol is.

Ook deze aflevering waren er weer veel dingen van vorige WIDM-reeksen terug te vinden. PJ had het al aangekondigd aan het begin van de serie van dit tiende seizoen: "veel iconen komen terug". Natuurlijk de Mol der Mollen George kwam in aflevering 1 voorbij, de houten jokers in aflevering 2, maar ook aflevering drie had weer veel aspecten uit vorige seizoenen. De opdracht aan tafel deed (zoals de kandidaten ook al zeiden) sterk denken aan Argentinië, de ziekte van Manuel zorgde voor een flashback naar Roeland Fernhout die na ziekte ook zeer kort in zijn seizoen zat, de Topito… Naar mijns inzien zit er naast mooie hommages meer achter, maar ik kan niet niet de vinger op deze duidelijke plek leggen. Zou er dit keer ook weer iets in het introfilmpje zijn verstopt, zoals eerder ook eens gedaan? Voor de oplettende kijker: Waarom kijkt iedereen in het beginfilmpje naar rechts (links voor de kijker) op twee personen na? Montagetrucje of zit er meer achter?

Van de zeven kandidaten blijven er dus nog zes potentiële mollen over. Zou het Frits zijn, die met zijn titel als ‘aangewezen Mol’ trots en vereerd was, kleine duwtjes hoeft te geven zodat de opdracht faalt en daarna nog steeds maar een enkel persoon op hem stemde? Wellicht is het Erik wel, die de testvragen vaag invulde en die naar eigen zeggen "erg relaxed is" en later zelf zegt dat de Mol ook een relaxed persoon moet zijn. Sanne is nog een mogelijkheid, die liep te klooien met de portofoon en gare en omslachtige aanwijzingen gaf. Misschien is het Arjen met zijn shirt waar de Twittervogel op staat (WIDM is dit jaar ook op Twitter te volgen, met een account voor de Mol zelf), Hind die net iets te stil is en Oost-Indisch doof is of toch Kim die wel erg veel weet van vroegere Wie is de Mol-afleveringen.

Niets is wat het lijkt… dat is in ieder geval zeker.