Telefoon: Vernee Apollo lite; maken 10 cores indruk?

6. Prestaties, software & batterij

Prestaties

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de Vernee Apollo Lite in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6797 (Helio x20) processor geklokt op 2GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 4GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks:

Benchmark Vernee Apollo Antutu

Benchmark Vernee Apollo Geek multi

Benchmark Vernee Apollo Geek Single

Zoals te zien in de benchmarks haalt de X20 processor enorme scores. Het toestel lijkt qua ruwe kracht vergelijkbaar met de vorige generatie Samsung toestellen zoals de Galaxy S6. Dit komt vooral door de 2 A72 cores die het toestel heeft die een pak sneller zijn dan de A53 rekenkernen die we eerder veel in toestellen zagen. 

Connectiviteit

Hieronder kan je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS:

De GPS van het toestel goed. Het toestel heeft snel een stabiele lock. De drift van het toestel valt ook mee, navigeren gaat prima zonder dat de software denkt dat je op een afrit rijdt terwijl je de hoofdweg volgt. 

Wifi

De Vernee Apollo Lite is uitgerust met een standaard MTK radio, deze chipset heeft naast de WIFI ook de GPS en andere mobile connecties aan boord. 

De WIFI radio heeft WIFI op zowel 2.4GHz alswel 5GHz, daarnaast heeft het toestel ondersteuning voor WIFI AC. Het bereik op de 2.4GHz band is prima, op de 5GHz verbinding is het bereik zoals normaal minder, maar ook prima te noemen. Ook de doorvoersnelheden over WIFI AC zijn prima te noemen. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. In een eerdere update kreeg ik eenmaal een klacht over een echo. Na de laatste softwareupdate heb ik dit niet meer vernomen en lijkt de belkwaliteit prima. 

 3G / 4G

De Vernee Apollo Lite werkt op de volgende 4G banden: 

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile, Vodafone (toekomst)

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het was leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Over de 4G snelheden heb ik niets te klagen, de maximale 300Mbps heb ik niet kunnen halen, maar ik kwam tijdens een test tot 61Mbps. 

Software / Android

De Vernee Apollo Lite wordt met Android 6.0 erop geïnstalleerd geleverd en heeft sinds ik het toestel ontvangen heb al diverse updates gehad, zo is de vingerafdrukscanner verbeterd en heeft de camera een kleine update gehad (al is deze nog matig). 

De updates van Vernee lijken maandelijks uit te komen zoals ook weergegeven in het foldertje dat bij het toestel geleverd wordt. 

Ondanks diverse updates is het systeem nog niet perfect, zo kan de batterij nog zeker iets beter, zo gebruikt het toestel sinds de update veel in idle.

Daarnaast is zijn er een paar kleine software design issues waar ik de keuze niet van snap; zo zit er boven in het scherm een grote zoekbalk die niet te verwijderen is (Edit: sinds laatste update verwijderd nav feedback). 

Ook was er een langere tijd een bug op 3/4G, hierbij verloor het toestel zo af en toe de verbinding met het 3G netwerk als dit terugsprong van 4G. Deze bug is gelukkig (na een maand) verholpen. Maar op fora zie ik nog wat fouten icm virituele providers. 

Het toestel zelf voelt door de processor erg snel aan. Het is te hopen dat Vernee de batterij bug snel oplost want dat zou het toestel groot en deels afmaken. 

Het vrijgeven van de source van de Vernee Apollo Lite is tot op heden ook nog niet gedaan, hoewel dit wel een belofte was bij de voorverkoop van het toestel. Daarnaast heeft Vernee nog geen details vrijgegeven over de update naar Android 7.0; andere fabrikanten zoals Elephone en Umi hebben dit al wel gedaan en zelfs voor de Vernee Thor is al een community Android 7 ROM te vinden. Het is jammer om te zien dat Vernee op dit gebied niet meer openheid geeft. 

Batterij

De batterij van de Vernee Apollo is met 3180mAh prima. Tijdens het meten van de batterij lijkt deze de capaciteit inderdaad te hebben. 

Het laden met de meegeleverde snellader gaat enorm snel; met een goed uur heb je genoeg batterij om de dag door te komen. Dit komt omdat de Pump express techniek van de lader het toestel met 9V/1.67A oplaadt. Wat opvalt is dat het toestel bij het laden erg warm kan worden. Hier lees je op fora dan ook wel eens dat het toestel aangeeft dat het te warm is. Bij het maken van de review is dit niet voorgekomen. 

Met de Vernee kwam ik de dag goed door, een schermtijd van tussen de 4 en 4.5 uur is prima haalbaar; icm het gebruik van meerdere uren muziekstreaming haalde de telefoon toch nog een 3.75 uur schermtijd. Na de laatste update is dit iets minder geworden; het lijkt dat het toestel meer idle blijft staan, het schijnt dat het uitzetten van de vingerafdrukscanner dit oplost. Ik ga er vanuit dat Vernee dit tijdens een volgende update weer oplost. 

Tijdens het testen van het toestel kwam het toestel in de Geekbech battery test tot een score van 4002 met een tijd van iets minder dan 7 uren. Dit komt ongeveer overeen met de score van de Elephone P9000.