Boek: Patrick Ness - Zeven minuten na middernacht

Conor's moeder is ernstig ziek, en de dertienjarige heeft het er zwaar mee. Steun krijgt hij amper: zijn vader woont ver weg, zijn grootmoeder mag hij niet en op school behandelen ze hem als een paria. Maar dan, op een nacht, wordt hij gewekt door een monster dat zegt gekomen te zijn om hem te helpen...

Het grootste gevaar bij boeken die gaan over rouw en overlijden is dat de schrijver in vals sentiment vervalt. Schrijver Patrick Ness heeft dat in Zeven minuten na middernacht echter uitstekend weten te omzeilen. Het boek wordt nergens sentimenteel, maar blijft geloofwaardig en voelt echt aan. Hoewel de hoofdpersoon een dertienjarige is, zullen zijn gevoelens mensen van alle leeftijden aanspreken.

De plot is rechttoe, rechtaan: het draait vooral om hoe Conor omgaat met de ziekte van zijn moeder. Het monster dat hem daarbij helpt is goed gevonden en heel natuurlijk ingepast in de Engelse mythologie. Toch zijn er een paar rare elementen, zoals übermensch/pestkop Harry. Het is niet direct irritant, eerder vervreemdend – maar misschien is dat ook wel de bedoeling. Daarnaast is de portee van de verhalen die het monster vertelt misschien iets te genuanceerd voor jongeren.

Het boek werd geïllustreerd door Jim Kay. Of je ze mooi vindt, ligt natuurlijk grotendeels aan jezelf. Belangrijker is dat ze goed aansluiten bij de algehele 'feel' van het boek. De schokkerige, vage stijl komt mooi overeen met de emotie en twijfel van de hoofdpersoon.

Al met al is Zeven minuten na middernacht een aanrader voor iedereen. Het boek is confronterend en velen zullen het niet droog houden, maar je zult beloond worden met het schoolvoorbeeld van catharsis.

Meer weten over Zeven minuten na middernacht of schrijver Patrick Ness? Lees dan zeker het interview dat FOK! met hem had!