Assassin's Creed IV: Black Flag

Piraatje spelen, maar dan als sluipmoordenaar. Arhhh matey!

Header

Nadat Assassin’s Creed III uitkwam had je duidelijk twee kampen: je vond het of erg tof, of je vond het een herhaling van zetten. De grootste kritiek was er op de hoofdpersonage zelf, Connor. Hij werd door spelers saai bevonden. Anderen, zoals ik, waardeerden juist het karakter van de indiaan, een flinke ommezwaai na Ezio. Saai of niet, Ubisoft heeft geluisterd en heeft de familie erbij gehaald in Assassin’s Creed IV: Black Flag. Jazeker, Edward Kenway is de vader van Haytham Kenway, de tempelier uit het derde deel en daarmee de opa van Connor.

Edward is piraat en droomt van geld, veel geld. Door toeval en een gevecht op zee komt hij een verrader van de assassins tegen. De overloper wil naar de tempeliers om een schijnbaar waardevol item te geven. Edward doet wat een piraat moet doen en vermoordt de man, om hem te bestelen. Al snel blijkt dat er veel meer geld te halen valt, dus hij doet zich voor als de overloper om te weten te komen waar de waardevolle schat ligt. De tempeliers willen deze schat voor controle en macht, Edward wil deze om te kunnen verkopen aan de hoogste bieder.

Assassin's Creed IV
Het is duidelijk, Edward Kenway heeft niet zo’n problemen met zijn geweten. Dat maakt hem veel anders dan Connor. Hij trekt zijn eigen plan, is uit op eigen gewin. Natuurlijk weet hij nog niets van de oorlog tussen de twee groepen, maar dat verandert in de loop van het spel. Vechten met een zwaard is een tweede natuur voor een piraat, en pistolen als backup is vrij normaal, dus Edward mengt zich maar al te graag in een gevecht, ook in die van de tempeliers en assassijnen. De mensen die Connor maar een saaie zak hooi vonden zullen dus blij zijn te horen dat Edward een stuk 'levendiger' is.

Het verhaal en de gebeurtenissen buiten het verhaal hebben we allemaal wel eens gezien. Ja, we gaan weer in de huidige tijd. Het geheugen en DNA van Desmond Miles is door Abstergo ingenomen en wordt gebruikt zodat ze de voorouders van Desmond eens zelf kunnen ervaren. Want ook de tempeliers in de huidige tijd willen de machtige schat vinden om de lange oorlog te beëindigen. En ja, In de tijd van Edward is er naast het verhaal weer van alles te verzamelen, Animus-deeltjes, zeemansliederen om de bemanning meer dan "what shall we do with the drunken sailor" te laten zingen, schatkisten en meer. Niets nieuws onder de zon dus. Ook een geheel eigen vesting opknappen, zoals Ezio zijn villa had en Connor zijn dorpje, zit er weer in. We hebben het allemaal al eens gezien. Hierin wint Assassin's Creed IV: Black Flag niet de orginaliteitsprijs.

Dit keer zijn we dus piraat en mogen we ons vergapen aan het Caribische gebied. Daar zijn genoeg vijanden, want piraten zijn bepaald niet de favoriet van de soldaten in het gebied. Nassau is het piratengebied, maar daarbuiten heb je bijvoorbeeld Havana dat onder invloed van de Spanjaarden is en Kingston, het Engelse bolwerk in dat gebied. En er is water, veel water. Bereid je voor veel op zee te zijn, de missies zijn dit keer niet alleen op land. En dat is maar goed ook.

Assassin's Creed IV

Want zoals in elk deel kun je ook weer in Assassin’s Creed IV: Black Flag van alles aan je wapentuig upgraden. Er is alleen het terugkerende probleem met Assassin’s Creed: leuk al die betere wapens, maar je hebt ze niet nodig. De hoofdpersonage heeft weer bijna dezelfde trucjes om zijn tegenstander te verschalken en zijn twee verborgen messen in zijn mouw zijn weer oppermachtig. De blaaspijp met slaap- en maniepijlen maken het geheel eigenlijk vrij simpel. Nog erger is de arendsoog, waardoor je vijanden kunt vastpinnen. Hierdoor zie je ze zelfs door muren. Hoe makkelijk wil je het krijgen?

De kunstmatige intelligentie van de tegenstanders is ook niet om over naar huis te schrijven. Een vol kamp leg je in enkele minuten ongezien neer. Wachters kijken op vrij korte afstand toe hoe je iemand de bosjes in trekt en vermoordt. Een maniepijl en je hebt voor korte tijd een bondgenoot die stennis schopt in het kamp, terwijl jij ongezien weer verder kunt naar een andere tegenstander, of de alarmbel in het kamp kan saboteren. Jammer, want je vecht dus niet als een piraat.

Assassin's Creed IV

Het vechten op land is dan ook niet interessant. Gelukkig heeft een piraat liever zee onder zich en daar komt Assassin’s Creed IV: Black Flag echt tot leven. Je zult veel op zee zijn, al zijn er opties om snel te reizen. Maar dan mis je alle drijvende resources, drenkelingen die zich bij je aansluiten en natuurlijk vijandelijke schepen om te enteren. De buit kun je dan weer gebruiken om te verhandelen of je schip mee te verbeteren. In tegenstelling tot je wapens op het land is dat op zee wel hard nodig. Er zijn gebieden waar er goede buit te vinden is, maar dat betekent wel veel sterkere schepen, die je niet even verslaat.

Assassin's Creed IV

Overwin je een slag, dan gaat je wanted-meter omhoog. Deze kun je verlagen door de bemanning te laten gaan, maar als echte piraat kies ik ervoor om of mijn schip te repareren met onderdelen van het verslagen schip, of als het een sterk schip betreft toe te voegen aan mijn vloot. Deze vloot kun je op pad laten gaan op verschillende opdrachten die een bepaalde tijd kosten om te ondernemen. Dit kun je alleen doen, maar ook met vrienden online, zodat een missie nog korter duurt.

Later in Assassin’s Creed IV: Black Flag krijg je de beschikking tot een duikklok en dan is geen zee te diep meer en mag Edward al duikend op zoek naar schatten en andere verzamelobjecten. Haaien, kwallen, ook onder water is het niet veilig, maar wel prachtig. Grafisch is Assassin’s Creed IV: Black Flag sowieso mooi, je verlangt meteen weer naar de zomer met al die tropische beelden. Wel heeft het spel last van pop-ups, bomen op afstand zie je gewoonweg groeien als je er naar toe loopt. Ook blijven sommige icoontjes soms plakken op de plek waar de persoon ooit stond, al is ie allang dood of in ieder geval weg.

Assassin's Creed IV

Ubisoft poept elk jaar een nieuwe Assassin’s Creed uit. En na het eerste uur denk je gegarandeerd dat ze geen aars hebben uitgevoerd om nieuwe dingen te doen in deze franchise. Geef het enkele uren en wanneer je het ruime sop kiest dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Het is veel beter uitgewerkt dan de zeevaart in het derde deel, en er is veel meer te doen op het water, zoals jagen, schatten zoeken, duiken en veroveren. Schepen, forten, niets is veilig voor deze piraat. Je kijkt op de klok en je wil toch nog even een schip enteren. Je raadt het al, de tijd vliegt ongemerkt voorbij op zee.

Assassin’s Creed IV: Black Flag is zeker geen wereldschokkende vernieuwing. De ontwikkelaar heeft de zee flink aangepakt om dat zo aantrekkelijk mogelijk te maken en daar zijn ze in geslaagd. Door de AI is de uitdaging op het land ver te zoeken, maar de zee is een heel andere wereld. Pop-ups, soms rare bugs zoals icoontjes die blijven hangen terwijl de persoon in kwestie al een rondje aan het maken is, het valt op. Of de current-gen op het eind van zijn Latijn is of de engine eens een flink onder handen moet worden genomen, wie zal het zeggen. Ondertussen gaat die klok alsnog te snel, waardoor slaaptekort een groter probleem is dan de kleine bugs.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Het leven op zee - Het leven op land 8
+ Grafisch genieten - maar wel met enkele pop-ups
   

Gespeeld op PlayStation 3, ook verkrijgbaar voor Wii U, pc en Xbox 360. Later ook voor PlayStation 4 en Xbox One.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.