NightSky

NightSky is een game die eigenlijk alleen op de Wii als Wii Ware gereleaset zou worden. Zoals bij veel van dit soort spellen port de developer het naar allerlei verschillende platformen. NightSky heeft ook in een Humble Gamepack gezeten en is al een enige tijd te koop op Steam. Nu is het spel eindelijk verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS, inclusief 3D-sausje. De indie-developer Nicklas Nygren heeft met NightSky een spel afgeleverd dat uitblinkt in zijn simpliciteit. Er zijn geen bazen en geen vijanden, wat een welkome verandering is tussen het geweld van de hedendaagse games.

NightSky

Het verhaal kan je achter op een ansichtkaart schrijven. Een jongetje loopt over het strand en ziet een vreemd voorwerp liggen. Het blijkt een bal te zijn die zo donker is als de nacht. Omdat hij niet weet wat hij er mee moet doen, neemt hij het maar mee naar huis. Dat blijkt achteraf niet zo slim, want de bal begint zijn dromen over te nemen. Of beter, jij als speler neemt de controle in handen over hoe de bal rolt. Je beweegt de bal niet zelf, maar alleen de richting waarin de bal zich gaat verplaatsen. De bal hoeft trouwens niet alles rollend af te leggen, er staan ook voertuigen voor hem klaar.

rijden rijden rijden in een wagentje

NightSky is een physics-based puzzelgame die uit meer dan negen levels bestaat. Die levels zijn opgebouwd uit meerdere gebieden en je gaat van scherm naar scherm (zoals vroeger in Zelda), totdat je een gebied hebt afgesloten. Niet elk gebied is hetzelfde, in sommige gebieden heb je de mogelijkheid om je bal sneller te laten rollen, omdat je een groot gat moet overspringen. Terwijl in een ander gebied je juist de bal zo moet timen dat hij op een wagentje blijft zitten, in dat geval rem je de bal toch gewoon even af? Of als er een groot blok in de weg zit, dan draai je even de zwaartekracht om.

De meeste puzzels zijn redelijk simpel tot uitdagend. Helaas worden ze naar mate je verder komt wel simpeler omdat ze vaak hergebruikt worden. Maar soms zitten er puzzels in waarbij trial-and-error wel heel erg de boventoon voert, waardoor de frustratie toeneemt. Er is een puzzel waarbij je de bal door middel van zwaartekracht in een klein gat moet krijgen. Helaas is dat gat even groot als de bal zelf, waardoor je minutenlang vast zit. Door dit soort onderdelen lijkt het alsof de game ontzettend groot is, terwijl je door andere gebieden kan racen. Soms is de oplossing die de makers voor ogen hadden is niet altijd nodig; je kunt de puzzels af en toe ook roekeloos door brute kracht oplossen.

De game ziet er minimalistisch uit. Het straalt een film noir-sfeertje uit wat goed tot zijn recht komt in combinatie met de lounge-jazzy muziek op de achtergrond. Helaas voegt het gehele 3D-gebeuren niet veel toe en blijft mij het gevoel bekruipen dat ik de gehele tijd Limbo aan het spelen was. Gelukkig verandert de game nog wel eens van kleur, waardoor het niet storend was.

Conclusie

Nightsky is een game die je niet speelt om zijn verhaal en niet voor de puzzels, maar voor de sfeer. Die zit er dan ook goed in. De puzzels zijn soms frustrerend, maar over het algemeen leuk. Het is dan ook een game die leuk is als je even genoeg hebt gehad van de mainstream games. Anders zou ik hem, ondanks het hoge cijfer, niet kopen.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.