Evenement: Pinkpop Persconferentie 2013

DE VRAGENRONDE

De vragen zijn gesteld aan en beantwoord door festivaldirecteur Jan Smeets.

Zijn er nog dingen duurder geworden?

Voor ons zeker. Gelukkig is de BTW weer verlaagd, die discussie hadden we vorig jaar. Helaas worden wel de accijnzen duurder, maar het biertje blijft gewoon 2,50 euro.

Billie Joe Armstrong, van Green Day, is nog bezig met afkicken. Mocht hij toch niet in staat zijn om op Pinkpop te spelen, wie is de vervanger?

Er zijn zoveel stadions geboekt voor Green Day, dus dat gaat echt wel door. Het is bijna niet aan de orde dat het niet doorgaat. Ik hoop alleen niet dat de drummer van de trap valt, maar anders gaat het gewoon allemaal door.

Worden er ook weer films vertoond?

Er worden zeker films vertoond en als je de website van Pinkpop in de gaten houdt, dan kun je zelf stemmen welke films wij gaan vertonen. Het is wel zo dat wij uiteindelijk maar twee films draaien, een op de vrijdagavond en een op de zaterdagavond. Iedereen wil in de nacht feesten op de campings en het was anders lullig als de bioscoop zo leeg is.

Kunnen dit jaar bij de toiletten meer spiegels hangen?

Als dat het enige is wat ik moet doen, dan zou ik er 100 hangen. Uiteraard blijven wij het terrein verbeteren en dat betekent dat er aan de oostkant er toiletten bij komen. De chemische toiletten gaan daar verdwijnen en maken plaats voor echte toiletten met eigen watersysteem. De bedoeling is ook dat de chemische toiletten helemaal moeten gaan verdwijnen, Dat is een hele belangrijke ontwikkeling en we gaan leukere plekken ontwikkelen voor Oxfam Novib.

Komt er dit jaar ook een Silent Disco?

Toevallig zijn we daarover nu mee bezig met onderhandelen voor op de Kalmaanlaan.

In de media heb je gezegd dat er een 'legendarische rock act' zou komen. Welke zou dat zijn geweest?

We hebben deze vraag al vaak gehad en hebben deze gecommuniceerd op onze website. Het ging om Paul McCartney, maar hij heeft gekozen voor een Amerikaans festival. Het zit niet in de planning voor volgend jaar, maar dat zien we dan wel weer.

Gaan we het ooit nog meemaken dat Pearl Jam op Pinkpop staat?

Zolang ik het voor het vertellen heb, hoop ik dat we dat absoluut nog gaan meemaken. We zijn heel serieus met ze bezig geweest, maar op een gegeven moment gaat de tour niet door en dan is het niet anders.

Dit jaar trad koningin Beatrix af. Hoe lang kunnen wij nog genieten van Jan Smeets (68 jaar) als Mister Pinkpop?

Ik lees weleens dat mensen denken dat ik het programma samenstel, maar dat is niet waar. Daar heb ik vijf wijze mannen en een vrouw voor, die dat echt heel goed kunnen doen. Ik kijk alleen naar het afgerond geheel en ik weet zeker dat zij weten wat ze moeten boeken. Ik heb de leiding over het festival en niet over het programma.

Een aantal maanden geleden noemde je Skrillex op de radio. Wat is daarmee gebeurd?

Al vrij snel kwamen we erachter dat hij ook niet kon. Op een gegeven moment wordt door het management de keuze gemaakt en die is gevallen op een Spaans festival. We hebben Pinkpop verplaatst van het pinksterweekend met het risico dat je in een zwaarder seizoen zit. Er moet rekening gehouden worden met een aantal omliggende festivals. We hebben het geluk dat dit de 44e editie is, dus veel artiesten willen er staan, maar soms lukt dat helaas niet.

Een aantal jaren geleden moest Depeche Mode afzeggen. Is er nog kans dat ze komen?

Ik heb ze eerlijk gezegd niet op de lijst zien staan, dus ik denk dat er met Rock Werchter een afspraak is gemaakt dat de band daar exclusief komt.