50/50

In 2008 kondigde komiek Seth Rogen aan met een komedie te komen over de slopende ziekte kanker. De film kreeg de voorlopige titel I'm With Cancer, maar toen werd het stil rond het project. Uiteindelijk verscheen de 'kankerkomedie' in 2011 onder de titel 50/50 en werd het zeer gewaardeerd in de pers. Het budget werd terugverdiend en had een bescheiden winst van 30 miljoen dollar. 

De 27-jarige Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt, Inception) heeft een perfect leven. Hij heeft een sexy vriendin, een leuke baan en een goede vriend (Rogen). Zijn leven wordt compleet op zijn kop gezet als blijkt dat hij kanker heeft. Geen coffeeshops of hippe galerijopeningen van zijn vriendin meer, maar chemotherapie en therapiesessies. Als zijn vriendin vreemdgaat lijkt de wanhoop nabij, maar gelukkig is er zijn goede vriend Kyle. Hij staat Adam bij op zijn eigen, misschien ietwat onhandige manier.

Het klinkt enorm riskant, een dodelijke ziekte combineren met humor in een film. Of het schiet door en het wordt zwarte humor, of het wordt een luchtig verhaal over het leven van een kankerpatiënt. 50/50 is duidelijk dat laatste en dat pakt zeer goed uit. Er zitten een aantal heftige scènes in, maar de komische gedeeltes zorgen ervoor dat het geen enorm zware film wordt. Net als in Adams leven is Kyle (Seth Rogen) het lichtpunt en probeert alles te relativeren.

De film begint meteen met spelen nadat zich een drietal trailers hebben afgespeeld: A Good Old Fashioned, Hasta La Vista en The Three Musketeers. Er is geen daadwerkelijk menu, maar één die tijdens het afspelen verschijnt in de linkerbovenhoek. Hier kan men kiezen uit een aantal interessante extra's (dezelfde staan ook op de dvd). 

50/50 is een film geworden met de kwaliteiten van een goede drama en een goede komedie. Seth Rogen zorgt voor de komische noot en ondanks dat het geen van-de-bank-rolscènes zijn, zorgt het toch voor een beetje vrolijkheid in het verder meeslepend en indrukwekkende verhaal. Een film waarin een lach en een traan enorm dicht bij elkaar liggen.


Extra's

Life Inspires Art (8:53)
Cast en crew vertelt hier over hun eigen ervaringen met een vriend Will, die ook kanker heeft gehad. Aan de hand van een scène uit de film gaan ze verder op dat verhaal en vertellen ze over de ervaringen uit het echte leven.

The story (7:35)
Regisseur Jonathan Levine, producer Evan Goldberg en producer/acteur Seth Rogen vertellen over de geschiedenis van de film en waar ze de inspiratie vandaan haalden. Ook wordt de manier van filmen van Jonathan beschreven. Het kan als een korte making-of beschouwd worden en is zeker een aanrader om na de film te bekijken.

Seek and destroy (2:16)
Een korte extra die dieper ingaat op de scène waarin Rogen en Levitt het schilderij van Adams ex kapot maken. Het is leuk om te zien op welke manieren ze dat allemaal doen, maar erg noodzakelijk om het te zien is het zeker niet.

Daarnaast is het mogelijk om verwijderde scènes te bekijken. Vreemd genoeg is het niet mogelijk om de extra's te bekijken met (Nederlandse) ondertiteling.