Tony

Er zijn door de jaren heen al vele films gemaakt over seriemoordenaars. Vaak betreft het fictieve personages maar zo nu en zien we ook films waarin de hoofdfiguur gebaseerd is op een bestaande seriemoordenaar. Denk maar eens aan klassiekers als Psycho, Silence Of The Lambs, The Texas Chainsaw Massacre en Henry: Portrait Of A Serial Killer. Mochten bovenstaande titels je aanspreken, dan mag je zeker de film Tony, van de Britse regisseur Gerard Johnson, niet ongezien laten.

Tony 1

Tony is een eenzame man die in een achterbuurt van Londen woont. Hij is al twintig jaar werkeloos en zijn sociale vaardigheden zijn wat versleten geraakt. Bij de sociale dienst krijgt hij te horen dat hij nutteloos is. Tony brengt zijn dagen door met het bekijken van oude VHS-banden op zijn oude videorecorder; actiefilms uit de jaren tachtig met Arnold Schwarzenegger, Steven Seagal en Jean-Claude van Damme.

Tony 2

Tony wil graag vrienden in zijn leven en krijgt zo de meest vreemde figuren over de vloer. Drugsdealers, junkies, de nieuwsgierige buurvrouw, ze zijn allemaal welkom zolang ze zich maar gedragen. Als een kind in de buurt wordt vermist begint het eigenaardige gedrag van Tony op te vallen. Zal men achter de donkere geheimen van de man met de blauwe tasjes komen?

Tony 3

Tony is de eerste speelfilm van Gerard Johnson, die eveneens het script voor de, in 2009 uitgebrachte, film leverde. Johnson maakte naam in het filmcircuit met zijn korte film Mug in 2004 en de korte film Tony in 2005. Beide films zijn trouwens als extra aan de huurfilm toegevoegd. Tony wordt op zeer indrukwekkende manier neergezet door Peter Ferdinando. Wat de film vooral erg sterk maakt is dat het erg realistisch overkomt. De meeste mensen kennen wel een Tony in de familie of minstens in de kennissenkring. Neem daarbij een zeer grimmige sfeer, mede door de dreigende muziek van de band The The, waarbij elke vorm van humor eigenlijk ontbreekt en je zit goed met de film Tony.

Tony dvd

Extra's

Kortfilm Tony

In 2005 maakte Johnson als een 14 minuten durende versie van de film Tony. Met een gedeeltelijk dezelfde cast en een aanzienelijk lager budget maakte hij er zeer impressief filmpje van.

Kortfilm Mug

Het debuut van Gerard Johnson uit 2004. Een dag uit het leven van een straatrover. Johnson houdt duidelijk van herkenbare situaties en heeft een goed oog voor het casten van mensen met een gemeen uiterlijk. Een heerlijk donkere en grimmige korte film.

Trailer
Fotogalerij

Een sober maar praktisch uitgevoerd menu. Onbegrijpelijk dat het zo'n drie jaar moest duren voordat de film in de schappen van de videotheken te vinden is.