Boek: Ian Rankin - De Kunstroof

Ian Rankin is voornamelijk bekend vanwege zijn boekenreeks met inspecteur Rebus in de hoofdrol. Nu hij de Rebus-reeks heeft afgesloten, verschijnt in Nederland zijn eerste losstaande thriller, Kunstroof. Is dit een goede keus geweest, of had Rankin beter bij zijn vertrouwde materie kunnen blijven?



Een simpel plan
Drie vrienden plannen een kunstroof, op de open dag van de National Gallery of Scotland zullen ze het depot binnenlopen en een aantal kunstwerken vervangen door kopieën. Dit doen ze voornamelijk uit liefde voor de kunstwerken, ze vinden dat die niet in een stoffige opslagruimte horen te liggen. Dit is in een notendop het plot van Kunstroof. Om het geheel nog wat explosiever te maken, werkt het drietal samen met een maffiabaas die één van hen nog kent van vroeger. Uiteraard gaat niet alles zoals gepland en loopt de spanning hoog op. En hebben alle leden van het pact wel dezelfde doelen voor ogen? Al met al een aardig plot, maar niets dat we nog nooit eerder gelezen hebben.

Charme
Kunstroof komt weg met het gemiddelde plot, vanwege de charme van de hoofdpersonen. De stinkend rijke, verveelde softwarekoning Mike McKensie, kunstprofessor Robert Gissing, die door zijn positie als hoofd van een kunstopleiding makkelijk aan perfecte vervalsingen kan komen en ten slotte de ietwat saaie bankmedewerker Allan Cruikshank, die eigenlijk grootste kunstliefhebber van het drietal is, maar zich helemaal geen kunst kan permitteren. Ze vormen samen al een fantastisch team, maar aangevuld met de simpele, maar gewelddadige Chib Calloway creëert Ian Rankin een perfect ensemble. De hoofdfiguren houden je dan ook echt betrokken bij het verhaal, waardoor Kunstroof een heerlijke thriller voor tussendoor is.


Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 978 90 245 3093 9 Pagina's: 334
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.