Lemmings

Naast deze gewone obstakels zitten er ook speciale vallen in het spel. Zo is er de stropval die een langslopende lemming opknoopt, de vlammenval probeert lemmings te verbranden, de gehaktmolenval hakt langslopende lemmings in mootjes en de persval zorgt ervoor dat je argeloze lemming geplet wordt. Veel van deze vallen kunnen niet een hele rij lemmings achter elkaar doden, maar doden steeds een of twee lemmings tegelijk om zich dan weer op te laden, waarbij er enkele lemmings zonder problemen door de val kunnen lopen. Je kunt dus je verliezen incasseren of deze vallen ontlopen net zoals je andere obstakels ontloopt.

Lemmings is oorspronkelijk ontworpen voor besturing met een muis. De PSP heeft echter niet de beschikking over een muis dus de grote vraag was natuurlijk of het spel wel makkelijk speelbaar zou zijn op de PSP. Daarnaast heeft de PSP in vergelijking met een monitor of TV maar een heel klein schermpje dus kun je uberhaupt wel zien waar je mee bezig bent? Team 17, de developer van het spel, heeft deze mogelijke problemen goed opgelost. Met het stuurkruis beweeg je de cursor over het scherm om een lemming te vinden om deze een bepaalde taak te geven. Als je de lemming die je wilt hebben niet helemaal goed kunt zien dan kun je door op het driehoekje te drukken een klein beetje inzoomen. Als je echt slechte ogen hebt dan kun je het nog steeds niet goed zien, maar de meeste mensen zullen hiermee geen problemen hebben.



<\/center>
Als je de juiste lemming in het vizier hebt dan kun je je vizier met vierkantje op hem locken en met een druk op de X-knop de lemming de geselecteerde taak geven. Welke taak dit is kun je kiezen door met de L- en R-knoppen een bepaalde taak te selecteren. Met de cirkel-knop kun je het spel een beetje doorspoelen wat vooral erg makkelijk is als de lemmings een stuk moeten lopen. Met de analoge stick tenslotte kun je gemakkelijk je beeld naar een ander deel van het level verschuiven. Hoewel het klinkt als een boel verschillende knoppen zullen de meeste mensen dit zonder problemen snel oppikken. Het spel is dus prima speelbaar op de PSP.

Lemmings bevat alle levels van het originele Lemmings-spel. Deze 120 levels zijn onderverdeeld in vier moeilijkheidsgraden met elk dertig levels. Bij de ‘leuke’ levels heb je vaak heel veel taken die je aan een lemming kunt geven, maar bij de ‘chaos’ levels zul je het soms moeten doen met slechts één bommer en één klimmer, waardoor je een level vaak nog maar op één manier op kunt lossen. Je kunt bij elke moeilijkheidsgraad steeds kiezen uit vijf levels. Als je een level haalt dan krijg je weer toegang tot een nieuw level. Als je een bepaald level hebt waar je niet uit komt dan is dit dus niet erg omdat je verder kunt gaan met een ander level om later weer terug te keren. Hoewel de levels al flink wat jaren oud zijn hebben ze allemaal een vers likje verf gekregen waardoor ze er erg mooi uitzien.

Naast deze oude levels bevat het spel ook 36 nieuwe levels die langzaam in moeilijkheidsgraad oplopen. Ook bij deze levels geldt dat je steeds uit vijf levels kunt kiezen. 36 extra levels is natuurlijk erg weinig in vergelijking met de 120 oude levels, maar gelukkig biedt het spel de mogelijkheid om extra levels te downloaden op dezelfde manier zoals dat voor WipEout Pure kon.



<\/center>
Als deze levels nog niet genoeg voor je zijn kun je altijd nog met de level editor een eigen level ontwerpen. Hierbij heb je keuze uit heel veel bouwblokken uit de gewone levels om zelf een level mee op te vullen. Belangrijke eisen zijn natuulijk wel dat er een ingang in het level zit en een uitgang. Mijn zelfgemaakte level met een ingang boven een hele brede rivier en een onbereikbare uitgang was dan ook geen probleem, ook al was het level nooit uit te spelen. De zelf ontworpen levels kunnen ook via internet uitgewisseld worden, maar het is te hopen dat er dan nog wel gechecked wordt of een level uit te spelen is, anders is de lol er natuurlijk snel vanaf. De levensduur van het spel is erg afhankelijk van de hoeveelheid levels die je kunt downloaden in de toekomst. De 156 meegeleverde levels zullen je wel even bezighouden, maar toch niet heel erg lang.

Het is wel erg jammer dat er in het hele spel vrijwel geen nieuwe elementen worden geïntroduceerd. De gameplay is nog hetzelfde als in het origineel en alle puzzels moeten op een zelfde soort manier opgelost worden; een trap over een kuil, graven door een paal en blokken voor een afgrond. Dit gebrek aan afwisseling en originaliteit kan ervoor zorgen dat het spel op den duur niet leuk meer is om te spelen omdat het steeds weer hetzelfde is.