VS waarschuwt Israël voor escalatie Hezbollah, wederzijdse strijd gaat verder

De Verenigde Staten hebben de druk op de Israëlische regering opgevoerd om akkoord te gaan met een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken waarschuwde de Israëlische minister van Strategische Zaken, de heer Dermer, dat een verdere escalatie in de strijd tegen de Libanese Hezbollah-militie de terugkeer van burgers naar het grensgebied minder waarschijnlijk zou maken.

De Israëlische regering had verklaard dat het doel van de strijd tegen Hezbollah is om de Israëlische bevolking in staat te stellen terug te keren naar geëvacueerde gebieden in het noorden van het land. De Amerikaanse regering bevestigde dat het voorstel voor een staakt-het-vuren van drie weken in het Midden-Oosten is afgestemd op deze wens van Israël. De verklaring is niet zomaar in een vacuüm opgesteld, zei Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. De Israëlische regering ontkent dit en heeft verdere aanvallen op Hezbollah aangekondigd.

Een groep landen - waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, evenals de VS, Frankrijk, Nederland en Duitsland - heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren van 21 dagen tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. De Israëlische premier Netanyahu zal naar verwachting vandaag de Algemene Vergadering van de VN in New York toespreken.

Ondanks de oproepen gingen de wederzijdse beschietingen tussen het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah-militie door. Het Israëlische leger meldde vanmorgen dat er verschillende raketten en drones waren afgevuurd vanuit Libanon. Sommige werden in de buurt van de grens onderschept, andere kwamen terecht in open gebied. Hezbollah zei dat het raketten had afgevuurd op de stad Tiberias in het noorden van Israël, terwijl het Libanese staatspersbureau NNA Israël beschuldigde van een aanval op de stad Shebaa, waarbij negen mensen omkwamen. Het Israëlische leger heeft nog geen commentaar gegeven op de aanval.

Vanuit Syrië is ook melding gemaakt van een luchtaanval bij de grens met Libanon. Volgens het persbureau van het Syrische regime zou het gaan om een Israëlische aanval waarbij vijf Syrische soldaten om het leven kwamen. Ook in dit geval heeft Israël nog geen verklaring afgegeven.