CD: Grizzly Bear - Veckatimest

OK, hij is wat laat deze recensie. Maar het excuus is dat ik ten tijde van de release van deze plaat namelijk vlakbij de echte grizzly bears zat in Yellowstone en de Rocky Mountains. Een stuk of 10 van deze reuzen op tientallen meters voorbij zien schuifelen is indrukwekkend en tot op zekere hoogte ietwat gevaarlijk. Maar zolang je maar harder rent dan de fotograaf naast je is er weinig aan de hand.


Indrukwekkend was ook het woord dat in me op kwam toen ik het album van Grizzly Bear op de mat vond bij thuiskomst. Gevaarlijk echter geheel niet. De uitstraling van de band in de videoclip van de leadsingle 'Two Weeks' laat ook dit beeld zien. Alsof de braafste jongetjes van de klas betreft zitten de gekapte heren rustig op hun stoeltje. De vreemde clip leent zich wel als voorloper van het album Veckatimest. Een interessante, trage en rare clip, waarvan het doel niet geheel duidelijk is en waar toch vraagtekens bij komen kijken. Zo is het ook bij de eerste luisterbeurten van de plaat. Het kwartje valt niet gelijk, maar je weet dat er iets spannends in verscholen zit.

Vergelijkingen met de Fleet Foxes zijn snel gemaakt, harmonieus, zestiger jaren sound, samenzang, folk enzovoorts. Alleen de baarden ontbreken nog. Toch is Veckatimest een 'lastigere' plaat. Waar de Fleet Foxes zich melodieus en harmonieus door de cd heen zwieren, is de muziek van Grizzly Bear hoekiger, meer experimenteel en een tikje minder elegant, wat echter geen nadeel is. 'Two Weeks' beduvelt de luisteraar in deze omdat het een uitermate makkelijk in het gehoor liggend nummer is. Relaxte sfeer, deinend melodietje, gebalanceerde samenzang, een vrolijk toetsenriedeltje en mooie blazers erin. Een combinatie die zich soepel in je ziel nestelt en zich nog eens lekker omdraait. Opener 'Southern Point' klinkt al wat rafeliger ondanks dat ook dit een heerlijk relaxt intro laat horen en zich later stort op psychedelische sixtiespop.


Muzikaal zitten de tracks vol laagjes en venstertjes. Het lijkt wel een psychedelische folk adventkalender, waarin je elke luisterbeurt een nieuw deurtje mag openen. Subtiele geluidseffecten en verscholen instrumenten voegen zich elke draaibeurt bij de verzameling aan pracht. Dit is echter weggelegd voor de oplettende luisteraar. Het tempo van de plaat is erg laag en vandaar dat de sfeer soms wat loom over kan komen. Op een warme zomerdag loop je het risico dat je de helft van de plaat 'vergeet' te luisteren omdat het zo makkelijk langs je heen glijdt en je de details over het hoofd ziet. Eigenlijk een win-win situatie dus: genoeg inventiviteit en verborgen schoonheid voor de actieve luisteraar en voldoende oorstrelende harmonieën voor de luie luisteraar. Een plaat die in elk geval niet snel gaat vervelen en door zijn gelaagdheid en experimentele karakter.


Label: Warp Records Releasedatum: Mei 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.