DVD: Rogue

Eens in de zoveel tijd komt er weer eens een echte klassieke monsterfilm voorbij. Vorig jaar werden we weliswaar getrakteerd op het vernieuwende Cloverfield, maar daarin was maar weinig aandacht voor het monster zelf. In Rogue staat, naast de hoofdrolspelers, weer een echt monster op het podium: een killer croc. Niet heel erg vernieuwend, want in Lake Placid zagen we ook al een buitenproportionele krokodil de omgeving onveilig maken. Maar vernieuwend is niet altijd het sleutelwoord om een film de moeite waard te maken, als de boel maar lekker griezelig is. Rogue was niet in de bioscopen te zien, maar is sinds kort op dvd verschenen.



Als reisverslaggever Pete (Michael Vartan) door zijn redacteur naar de outback van down under wordt gestuurd, is hij direct een vreemde eend in de bijt. Met zijn mooie pak past hij absoluut niet tussen de ruige 'mates' en je ziet dat hij zichtbaar niet op zijn plek is. Gelukkig ziet hij al snel een lichtpuntje in de knappe reisleidster Kate, die hem en een groep gewone toeristen meeneemt op een riviercruise om krokodillen te gaan bekijken. Terwijl we als kijker kennis maken met de diverse karakters in de boot, zien we adembenemende beelden van het Australische landschap. Dat landschap wordt bepaald door eindeloze rivieren, lange vlaktes en de meeste bijzondere dieren. Een van de hoogtepunten van de riviercruise is het bekijken van de krokodillen die de wateren van Australië bewonen. Als het schip, na een noodsignaal in de verte, van de route afwijkt, komen de toeristen op een afgelegen watertje terecht waar ze een omgeslagen boot vinden. Al snel ondervinden ze wat er met het bootje is gebeurd en stranden ze op een klein eilandje. In het water eromheen cirkelt een idioot grote krokodil die het niet zo goed voorheeft met de gestrande toeristen. En tot overmaat van ramp blijkt het eilandje tijdens de opkomende vloed ook nog eens te verdwijnen in het water...



Voor een goede griezelfilm heb je eigenlijk maar weinig belangrijke ingrediënten nodig: een goed decor, een angstaanjagend monster en bij voorkeur een paar sympathiek ogende slachtoffers (en een aantal van wie je snel afscheid wilt nemen). Gelukkig bevat Rogue al deze ingrediënten, al is de gedachte aan de 'killer croc' daarin doorslaggevender dan de daadwerkelijke verschijning van het moordlustige beest. Hoofdmoot is de wanhoop waarmee de mensen stranden op het rap kleiner wordend eilandje en 'chief wanhoop' is duidelijk Michael Vartan. Of hij nou zo goed kan acteren of dat zijn standaard gezichtsuitdrukking 'wanhoop' is, is moeilijk te zeggen (in Alias keek hij immers ook vrijwel continu of het eind der tijden nabij was), maar hij is lekker bezig als 'suffe-journalist-wordt-held-van-de-outback'. Zijn tegenspeelster, de charmante Radha Mitchell, is de doorgewinterde Australische vrouwelijke versie van de 'mate' en gun je zeker een goed einde. De rest van de cast is niet meer dan 'dead meat', zoals dat heet, waarbij je bijna wenst dat de één nog eerder het loodje legt dan de ander. Qua effecten en decor zit het in ieder geval wel snor in Rogue. De Australische natuur biedt een bijzonder goed decor voor een afgelegen slachtpartij en de stille (en misschien wel ingetogen) manier waarop de krokodil zich laat gelden is indrukwekkend.


Even kijken: spannend monster, leuk decor, aardige cast en redelijk wat bloederige beelden. Alle ingrediënten zijn aanwezig en toch mist de film iets heel belangrijks: suspense. De opbouw is wat traag en soms is het werkelijk gewoon aftellen tot het volgende slachtoffer valt. Sommige gestrande toeristen wens je zelfs gewoon een pijnlijk maar bovenal spoedig einde toe.

Rogue is een aardige griezelfilm over een grote krokodil met een flinke drang om mensen naar de volgende wereld te helpen. Qua release is het wederom een kale boel bij Dutch Filmworks, de dvd bevat namelijk geen extra's. Alleen aan de hoes is extra zorg besteed: deze laat een hologram zien waarop de krokodil een trappelend persoon benadert.

Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 11 maart 2009 Kijkwijzer: Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.