Boek: Peter D'Adamo - Leven volgens je genen

Je hebt het je misschien altijd al afgevraagd, die ene vriend of vriendin eet altijd precies hetzelfde, maar zij, of hij, heeft helemaal geen gewichtsproblemen (of juist wel). Ook de verschillende diëten lijken per persoon een eigen leven te lijden. Je stelt dan al snel vagen als 'Waarom lukt het bij mij niet' of 'Wat moet ik doen'. Daarvoor is het genotype dieet van belang. Ben je een jager, dan moet je afblijven van bijvoorbeeld spek en inktvis, maar zijn rund en kabeljauw juist een aanrader. Een krijger moet zelfs van al het vlees en gevogelte afblijven, maar mag weer wel genieten van zowel inktvis als kabeljauw. Naast deze twee genotypes zijn er zo nog vier types welke alle ruim aan bod komen in Leven volgens je genen.

Peter D'Adamo is een natuurgeneeskundig arts en tevens onderzoeker. Naast zijn onderzoek schrijft hij ook de nodige boeken. Een eerder voorbeeld daarvan is Het bloedgroepdieet, welke in ruim vijftig landen is verschenen. Maar Peter steekt niet alleen zijn tijd in zijn onderzoeken, hij heeft zijn eigen website gemaakt en beoefent daarnaast ook nog Tai Chi en Tang Soo Do. Bij de laatste heeft Peter intussen de zwarte band behaald. Andere hobby's zijn onder andere houtbewerking en zeilen. Het moge duidelijk zijn dat Peter een zeer actief en gezond leven leidt.

"Bepaal uw eigen genotype in 30 minuten" staat er op de voorkant van het boek. Gewapend met een kladblok, pen, geodriehoek en meetlint kun je aan de slag gaan. Hoe nauwkeuriger, hoe beter natuurlijk. Ook de kennis over je bloedgroep is natuurlijk nodig voor het onderzoek. Met alle gegevens compleet ga je naar de volgende stap om zo uiteindelijk je eigen genotype te bepalen. De zes types zijn jager, verzamelaar, leraar, verkenner, krijger en als laatste nomade. Eenmaal bepaald kun je doorgaan naar het laatste onderdeel. Wat past wel of niet in jouw dieet, mag je ooit nog een hamburger eten en welke voedingsstoffen zijn voor jou juist vergif.

D'Adamo, Peter D'Adamo

Het is overigens goed te merken dat het hier om een Amerikaans product gaat. Veel vermelde voedingsmiddelen lijken typisch Amerikaans te zijn. Ook de vele supplementen die per genotype worden aangeboden versterken dat gevoel. Zodra je de basistest hebt uitgevoerd weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Om het zeker te weten kun je via de website nog een aantal verschillende kits bestellen waarmee je nog meer te weten kunt komen over jezelf. En uiteraard, of je het goede genotype hebt gekozen. In principe moet zo'n uitgebreide test je keuze alleen maar versterken, of dat echter ook zo is kan ik je helaas niet vertellen, misschien in een later stadium. Het hele principe klinkt in ieder geval geloofwaardiger dan alle Montignacs en South Beach diëten bij elkaar, want we zijn allen verschillend en wat voor de één goed is, kan voor een ander vergif zijn. Met dit boek heb je in ieder geval een goede start wat betreft je genotype dieet. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat je hier goed mee omgaat en gezond gaat leven. En zoiets is altijd een win-win situatie.

Uitgever: Uitgeverij de Kern ISBN: 9789032511210 Pagina's: 343
Waardering: