Boek: Martyn Waites - Genadeslag

Alweer een eerste vertaling van een Amerikaanse thriller-auteur. De markt wordt overstroomd met nieuwe namen, waarvan het gros roemloos en geluidloos ten onder gaat. Martyn Waites maakt een goede kans dit lot ook beschoren te zijn, want hij schrijft niet de meest toegankelijke thrillers. Genadeslag, de vertaling van The Mercy Seat is Waites' eerste boek dat in het Nederlands is verschenen. Het is het eerste deel van een inmiddels driedelige reeks over de onderzoeksjournalist Joe Donovan. In januari 2007 verscheen het tweede deel, Bone Machine, waar vooralsnog geen vertaling van is aangekondigd. Begin 2008 zal het derde deel in het Engels verschijnen, Mercy Riot.

Opportunistisch diefje
In Genadeslag begint het al geinig met een brute en erg gewelddadige actie. Een ontvoerde man zit op een stoel (de ‘mercy seat’) en wordt ondervraagd door een paar mysterieuze, naamloze engerds. Eén ervan is Hammer, de meest meedogenloze huurmoordenaar die het tijdperk kent. We springen vanuit deze proloog naar één van de hoofdpersonen van het boek, het jongenshoertje Jamal. Hij rent voor zijn leven met een gevaarlijke gek achter zich aan, alweer Hammer. Jamal is een opportunistisch diefje, dat kans heeft gezien een minidisc uit een hotelkamer te jatten. Helaas voor hem maakt hij zo hele vervelende vijanden. Wat bedoeld was als aardig bijverdienseltje, begint voor Jamal op een nachtmerrie te lijken. Als hij met de inhoud van de minidisc, een schijfje met belastende informatie, in contact komt met Joe Donovan, lijkt het tij te keren. Joe Donovan wordt op zijn beurt uit zijn kluizenaarsbestaan gesleurd, dat hij is begonnen na de verdwijning van zijn zoontje. Nu heeft ie de kans weer nut te hebben en een andere jongen te redden.

Geweld & Narigheid
Alhoewel geweld en narigheid het boek van voor tot achter vullen, sleurt het verhaal je door de ontoegankelijke schrijfstijl nooit mee. In de eerste hoofdstukken wordt tot in den treure verteld dat Jamal een jongenshoertje is en constant akelige mannen als klant heeft. De wereld wordt als een duistere, nare plaats afgeschilderd. Zodra Joe Donovan in beeld komt, slaat dit aardig om. Het ligt er op deze manier allemaal net even iets te dik op, waardoor je als lezer zelf helemaal niet meer hoeft te denken of oordelen. Het plot van het boek is dermate ingewikkeld en gefragmenteerd weergegeven, met zoveel verschillende pionnen, dat het amper nog te volgen is. Alweer een minpunt in slagkracht voor deze thriller. Daar komt nog bij dat het hele verhaal is geschreven in een aparte stijl, die ietwat literair aandoet. Het is absoluut niet lelijk of kwalitatief beneden peil, het past alleen niet erg goed bij de cadans van dit verhaal. Door deze 'mismatch' van stijl en plot, slaat het boek dood als een verlaten biertje. De tweede helft van het boek neemt enorm toe in vaart en emotie en daar heeft het boek de derde ster aan te danken. Door een te zoet einde komt die echter bijna weer te vervallen.


Uitgever: The House of Books ISBN: 978 90 443 1923 1 Pagina's: 383 Waardering: