Boek: John Green - Paper Towns

Zijn voorlopige oeuvre van drie boeken is volledig vertaald naar het Nederlands. Te beginnen met Het Grote Misschien in 2005, en later 19 keer Katherine in 2007. Weer twee jaar later is er Paper Towns, Waar is Margot Spiegelman?. Auteur John Green krijgt laaiend enthousiaste reacties op al zijn boeken, in alle landen waar ze verschijnen. FOK! volgt, want deze man kan gewoon erg goed schrijven. Paper Towns is een adolescentenroman, maar in dit geval betekent dat dat het een aanrader is voor iedereen vanaf 14 jaar. Voel je als volwassene niet te 'oud' voor dit boek. Er is op elke bladzijde een unieke gedachte te vinden en het verhaal is werkelijk prachtig.

Q
Quentin is een rustige jongen die vlak voor zijn eindexamen staat. Hij is niet heel populair op school, maar is ook geen dagelijks doel van pesterijen. Dat heeft hij een klein beetje te danken aan het feit dat zijn buurmeisje een van de coole kids is en haar vrienden verboden heeft Q lastig te vallen. Dat buurmeisje heet Margo Roth Spiegelman. In hun vroegste jeugd waren zij en Q de beste vrienden. Tot het moment dat ze in het park een dode man vonden en ze dat allebei op hun eigen manier verwerkten. Inmiddels is Margo een enigszins onhandelbare puber, die wel eens rare streken uithaalt. Q vindt het dan ook niet zo heel raar dat ze ineens voor zijn slaapkamerraam staat, met een zwartgeschilderd gezicht. De nacht die volgt is gevuld met absurde acties. De dag erna komt Margo niet op school. Niemand is gealarmeerd, maar Margo blijft weg. Q gaat op onderzoek uit, een bizarre zoektocht volgt.

Nerds
Green schreef dit boek met de vloeiendste pen alle vloeiende pennen. Het is moeilijk te beseffen dat je een boek leest en niet een film kijkt of het verhaal zelf beleeft. Niets is gekunsteld. De nerdy activiteiten van Q en zijn vrienden Ben en Radar ademen die gezellige, incrowdachtige sfeer uit van nerds onder elkaar. Elk personage, zelfs de meest minimale bijpersonages, zijn volledig 3D. Green vulde het boek met enorme ongein, subtiele humor, diep filosofische fragmenten, spannende avonturen en alledaagse taferelen. Hoe hij elke ademtocht van elk persoon in deze mate kan laten leven, is echt een ubertalent. Ik kan me elke scène in het boek herinneren alsof ik het zelf meemaakte. Q en Margo beleven hun ultieme volwassenwording en dat is, met alle gevoel, geur en kleur die Green zo intens weet over te brengen, een genot om mee te beleven.

Regenwormen
Green heeft, naast Engels, godsdienstwetenschappen gestudeerd en was van plan priester te worden. Hij heeft een tijdje als aalmoezenier ('zorg voor de needy') gewerkt in een kinderziekenhuis en werd daar zo geconfronteerd met de dood, dat het nu een terugkerend onderwerp is in zijn boeken. Hij is inmiddels fulltime schrijver en recensent. Samen met zijn broer creerde hij het videoblogproject Brotherhood 2.0. Een verfilming van Het Grote Misschien is in 2010 gepland onder de oorspronkelijke Engelse titel van het boek: Looking for Alaska. De geniale biografie die te vinden is op zijn eigen site meldt overigens dat hij vroeger regenwormwetenschapper wilde worden, maar dat liep vreselijk vervelend af voor de regenwormen. Toen hij ontdekte dat hij goed was in vooral 'leugens vertellen' en 'zitten', was de conclusie als snel dat hij dus schrijver moest worden. Fijn voor ons!


Uitgever: Lemniscaat ISBN: 978 90 477 0412 2 Pagina's: 303
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in het FOK! boekenforum.