CD: Cubworld - Step Lightly: Create Out Loud

Het kan razendsnel gaan op het internet. Via YouTube kom je ineens in het voorprogramma van Justin Timberlake te staan of je hebt via Sellaband ineens een platencontract van $50.000 te pakken! Cubworld was de tweede artiest die het voor elkaar kreeg via dit 'nieuwe' medium en vanaf nu ligt zijn debuutplaat Step Lighty: Create out loud in de winkels.



$50.000
Sellaband trapte in 2006 af met het lumineuze idee om artiesten hun eigen platendeal te laten verdienen door steun van hun fanschare. Je gooit je muziek online en met het gegeven dat je een beetje lekkere muziek kan maken zullen mensen het snel oppikken, rondbazuinen, spammen en het middels kleine bedragen steunen. Die bijdrage blijft in het gunstigste geval groeien en voor je het weet sta je in de charts. Dan kan de populariteit exploderen en opeens heb je $50.000 bij elkaar gespeeld. Dat is nog eens wat anders dan op de hoek van een straat met je gitaar gaan staan, je demo elke week naar een ander platenlabel sturen of in de lokale kroeg je nummers aan de man proberen te brengen.



BBQ
Voor de Hawaïaanse goedzak en zanger/gitarist Jacob Kongaika werd dit sprookje binnen een jaar werkelijkheid. Onder de naam Cubworld opereert hij als singer-songwriter in het vaarwater van Jack Johnson en Dave Matthews.
De cd bevat in totaal tien tracks en klokt net in over de veertig minuten. Het algemene beeld laat zachtzinnige popliedjes met veelal een 'happy feel' horen. Opener 'Rocked Out' is een chilled-out zomertrack waarbij je jezelf meteen in een hangmat ziet liggen. Het ingetogen vervolg heet 'Amsterdam' en lijkt een ode te zijn aan Sellaband ("You believe in me" en laat het kantoor van Sellaband nu in onze hoofdstad staan).
Gitaar en toetsen zijn samen met de zachtmoedige stem van Kongaika de ruggengraat van dit album. In 'For Love' wordt de combinatie een beetje zoetsappig, maar het overige materiaal laat een goede indruk achter. Heerlijk en afwisselend BBQ-plaatje!


Label Sellaband Datum: juni 2007 Waardering: