Boek: Ooglaseren (De plussen en de minnen)

SubheaderOver ooglaseren gaan redelijk veel horrorverhalen rond, afgewisseld met de nodige succesverhalen. Een enkele keer kom je iemand tegen die ineens geen bril meer draagt. Heeft hij lenzen of is hij gelaserd vraag je je dan af. De volgende dag sla je de krant open en zie je een advertentie: laseren vanaf 595 euro per oog. Eindelijk een scherpe blik zonder eerst je bril te moeten zoeken op het nachtkastje, of met slaperige ogen je lenzen in te doen. Maar is het veilig, wat kan er fout gaan, hoeveel kost het, waar moet je op letten. Allemaal vragen die je zelf stelt en waar je toch graag een antwoord op wilt hebben. Over die vragen en antwoorden gaat dit kleine boekje.

Het boekje is uitgegeven door Independer in samenwerking met Mediquest en is dus niet door een oogkliniek zelf geschreven. Volkomen onafhankelijk is dus inderdaad het sleutelwoord. De visie achter dit boekje is wat dat betreft helemaal correct. Er staat een korte en bondige uitleg in over de meest gebruikte technieken, PRK, Lasek en Lasik, en wat de verschillen hier tussen zijn. Ook krijg je een overzicht van de mogelijke bijverschijnselen en wat er eventueel mis kan gaan. Wat nog belangrijker is, is de werkmethode die gevolgd moet worden door de klinieken. Het feitelijk laseren vergt slechts enkele minuten, maar de voorbereiding enkele uren. Direct de kliniek uitlopen met perfect zicht is er overigens niet bij. Dit kost altijd enkele weken, maar met sommige technieken bemerk je al wel meteen een verbetering. Ook wordt er gesproken over de oogklinieken in het buitenland en waarom deze in het algemeen geen goede keuze zijn. Dan volgen nog enkele ervaringen van gelaserde mensen, zowel goed, slecht als redelijk. Het boek sluit af met een lijst van klinieken op het moment, en de daarbij horende kenmerken.

Als je twijfelt over het wel of niet laseren van je ogen, is dit boekje echt verplichte kost. Het risico dat het misgaat blijft te allen tijde bestaan, maar je kunt het met deze informatie wel sterk beperken. Zo leer je de juiste werkmethode herkennen en weet je welke informatie je moet krijgen, alsmede de verplichte bedenktijd. Zo behoort de behandelend arts de hele anamnese op te nemen en de vooronderzoeken te doen en mag dat niet door een assistente of leerling worden gedaan. Tevens dient de arts na afloop beschikbaar te blijven voor eventuele problemen. Dat is ook meteen het nadeel van de meeste klinieken in het buitenland. Voor iemand die erover nadenkt om zijn ogen te laten laseren is dit echt een aanrader. Weet je zeker dat je je ogen gaat laten laseren, dan is het zelfs verplichte kost te noemen. Al is het alleen maar zodat je kunt kijken of ze de goede procedure volgen.
Het boekje is eenvoudig via internet te bestellen of via de boekhandel te koop. Meer informatie hierover vind je op http://www.independer.nl/ooglaseren


Uitgever: Uitgeverij Free Musketeers ISBN: 978-90-8539-662-8 Pagina's: 58
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!