GSM: Mio A701

Elke keer een stapje verder. En soms in zeven sloten tegelijk. Zo gaat het in de wereld van de mobiele telefonie. Er komen steeds meer functies voor de mobiele telefoon, waardoor deze meer op een computer begint te lijken dan op een telefoon. In de nieuwste generatie worden PDA, GSM en GPS met elkaar gemixt. Het resultaat? De Mio A701.




De handleiding lijkt qua omvang op de bijbel en de doos met accessoires suggereert dat er misschien wel een hele laptop inzit. Maar goed, liever een compleet pakket dan dat je er nog van alles bij moet kopen. In de doos tref je namelijk, naast het toestel, een USB-kabel aan, een geheugenkaartje, een zuignap waarmee je de A701 aan de autoruit kunt bevestigen, een soort externe antenne, een aantal schermfolietjes, de lader, een handsfee-setje en een extra touchpennetje. Behoorlijk compleet dus. Het toestel zelf lijkt wel een beetje op de doos, want op het eerste oog lijkt hij wel erg groot. Wat ook opvalt is het ontbreken van een toetsenbordje, eigenlijk heb je maar vier knoppen (waarvan je met één min of meer kunt scrollen), plus nog drie aan de zijkant. Als je het toestel aanzet merk je al gelijk dat je eigenlijk wel om moet kunnen gaan met het touchscreen, want je moet vrijwel alles met een bijgeleverd pennetje intoetsen. Het pennetje is mooi weggewerkt in het toestel, maar is er wat moeilijk uit te halen; het eerste pennetje bleef na een weekje gebruik voor de helft achter in het toestel. Dat verklaart dus ook gelijk waarom er nog een extra pennetje in de doos zat. Overigens bevinden zich aan de zijkant een afgedekte sleuf voor een SD/MMC kaart en een knop om snel foto's mee te maken.

Het duurt een tijdje voor het toestel helemaal is opgestart, geen wonder met volledig een Windows CE besturingssysteem, wat ook nog eens vertraagd wordt door de grote hoeveelheid software die op dit proefexemplaar is geïnstalleerd. Eenmaal helemaal warmgelopen kom je aan in het hoofdscherm. Daar krijg je een duidelijk overzicht van een aantal functies, zoals een agenda die meldt wat je aanstaande afspraken zijn, een korte blik op het notitieblok en een aantal snelkoppelingen (die je aan kunt passen naar je eigen wensen). Uiteraard geeft het hoofdscherm ook de tijd, volumeregeling en zaken als bereik en verbindingsopties weer. Aan de achterkant van het toestel vind je de lens van de ingebouwde camera (1.3 megapixel). Deze maakt wel aardig foto's, alleen ontbreekt een flitser (waarschijnlijk om de batterij te sparen) en blijft de kwaliteit (logisch) achter bij gewone camera's.

Het grootste voordeel van de Mio A701 is dat het een aantal andere apparaten overbodig maakt. Zit jij met je GSM, PDA en navigatiesysteem te hannesen en puilen je jaszakken uit? De Mio A701 biedt de functionaliteit van alle drie de toestellen. Klinkt als rozengeur en maneschijn, maar het heeft ook nadelen. Zo kun je volgens de gebruiksaanwijzing soepel wisselen tussen de navigatie en een inkomend gesprek, maar helemaal vlekkeloos loopt dat niet altijd; zeker omdat de inrichting van het navigatiegedeelte afwijkt van het Windows systeem. Iets wat natuurlijk na intensief gebruik wel zal wennen, maar het was mooier geweest als het meer op elkaar had aangesloten. Het navigatiesysteem werkt soepel en biedt een goed overzicht van routes en aanwijzingen, het is erg handig dat dit toestel geen externe apparatuur nodig heeft om als zodanig te functioneren.

Een groot nadeel van al die functies en het grote scherm is de redelijk beperkte batterijcapaciteit. Na een dagje gemiddeld gebruik is het toestel toch wel leeg. Aangezien de meeste mensen dit toestel zullen gebruiken in combinatie met hun auto hoeft dit geen probleem te zijn; de fabrikant heeft zelfs een autolader meegeleverd. Maar als je dit toestel een dag of twee wilt gebruiken zonder dat je stroom bij de hand hebt, dan heb je toch wel een probleem. Een ander nadeel is dat het scherm in het zonlicht nagenoeg onbruikbaar is, een veelvoorkomend probleem bij dit soort toestellen. De prijs is nogal fors voor een GSM (649 euro), maar als je een GSM, PDA en navigatiesysteem allemaal los zou moeten kopen kost het je waarschijnlijk meer. Gelukkig dat het toestel in combinatie met een abonnement een stuk voordeliger is (prijzen rond de 100 euro komen dan voor). Ben je toe aan een nieuwe GSM met uitgebreide functies en sta je ook op het punt een navigatiesysteem te kopen? Dan is de Mio A701 een aanrader, maar alleen als je zeker weet dat je het toestel gedurende de dag zo nu en dan van stroom kunt voorzien en niet veel buiten werkt. Lees dan ook zeker de gebruiksaanwijzing goed door, want die zul je zeker nodig hebben om soepel te kunnen werken. Wil je gewoon een hip mobieltje en stel je weinig eisen aan PDA-functies of navigeren? Laat deze telefoon dan links liggen.






Fabrikant: Mio Type: A 701 Releasedatum: 8 mei 2006
Losse adviesprijs: 649 Euro Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!