Film: Walking Tall

Het meest opvallende aan deze film buiten de minimale speelduur, slechts 75 minuten, is toch wel het feit dat blijkt dat Dwayne Johnson wel degelijk over acteertalent beschikt. Wat nu nog ontbreekt is het verstand om dit soort films te ontwijken. Het is geen actie, geen komedie en geen drama, maar slingert daar wel tussendoor. The Rock doet zijn best om geloofwaardig over te komen en in het begin van de film lijkt het ook nog wel op een redelijk verhaal. Geen actie, maar een drama. Al snel komen echter de haperingen. Vaugh krijgt een tik op zijn knie. Een oude blessure. Ondanks dat die zwakke knie dan tot tweemaal toe een belangrijke rol gaat spelen in het verhaal, zeker op het einde, komt er geen extra informatie over. Te veel geknipt om het hapbaar te houden voor de actiefans? In plaats van een film, lijkt Walking Tall eerder een pilot voor een TV-serie. Het origineel kreeg in elk geval een vervolg op TV (eveneens 2 filmvervolgen trouwens), maar afgaande op deze prestatie, zal daar geen groot publiek op zitten te wachten.


Zou de vorm van deze film te maken hebben met een zuiver Amerikaanse moraal? Soldaten en veteranen zijn daar immers heilig. Vaugh past daar perfect tussen als heilig boontje, een perfect voorbeeld van een man met een overdreven rechtsgevoel. De ideale schoonzoon soldaat, met gevaar voor eigen leven komt hij op voor al wat goed is. Een held zoals ze ze daar graag zien, maar hier is het geloof in dat soort fabeltjes een stuk lager. Geloofwaardigheid gaat boven legende. Daarbij is de film een remake, evenals het origineel een verfilming van het levensverhaal van ene Buford Pusser. Waarom de remake? Waarschijnlijk omdat (militair) Amerika elke oppepper wel kan gebruiken. Zoete koek.


Een flinterdun verhaal, dunne karakters, een Johnny Knoxville die eigenlijk puur gewillig slachtoffer is, gelijk zoals in Jackass, deze film heeft het allemaal. Grote mannen, grote auto’s, grote ruzie. Een modern sprookje lijkt het wel, maar helaas mist het echte sfeer. Alsof je naar een slechte samenvatting zit te kijken. De actie is realistisch, maar zinloos gewelddadig, de jeugdvlam komt zonder problemen weer om de hoek kijken en de karakters zijn rechtlijnig zonder enige ontwikkeling. Dat terwijl er makkelijk een paar minuten aan gespendeerd hadden kunnen worden. Een leuke film voor wie het verstand op nul kan zetten én fan is van The Rock. Alsof de keuze tussen drama en actie niet gemaakt kon worden, slingert de film heen en weer en raakt kant nog wal. Met name de actie komt daardoor volstrekt overdreven over, maar het wordt net geen cult, zeker niet aangezien het niet zo bedoeld is. Ach, hopelijk komt er nóg een remake, die wel helemaal over de top is. Waargebeurd verhaal? Dan is er wel erg veel aan gesleuteld. Het lijkt meer op een western...


Cijfer5
GenreActie
Lengte75 minuten
RegieKevin Bray
CastThe Rock, Johnny Knoxville e.v.a.
Releasedatum17 september 2004
Officiële siteWalking Tall
Kijkwijzer