DVD: The Last Samurai

De tweede DVD van de set bevat de extra features. Als eerste kun je kiezen uit 2 video-journals, één van acteur Tom Cruise en één van de regisseur. De journals zijn gemaakt tijdens de opnames, en geven een kijkje achter de schermen bij de opnames en voorbereidingen van diverse scènes, aangevuld met commentaar van respectievelijk Cruise en Zwick. Daarnaast is er nog "Making an epic: A conversation with Edward Zwick and Tom Cruise", wat een keurig gearrangeerd gesprek is tussen Cruise en Zwick, waarbij ze elkaar uitgebeid wat veren in de reet steken.

"History vs. Hollywood: The last samurai" is een documentaire die een overzicht geeft van de ontwikkelingen in Japan gedurende de tijd waarin de film zich afspeelt, en op welke vlakken de film dit goed weergeeft en waar e.e.a. "ver-Hollywood" is. Altijd handig als korte geschiedenisles over het moderne Japan.

In de lijst van features mogen een blik op respectievelijk het ontwerpen van de decors en het ontwerpen van de kostuums natuurlijk niet ontbreken. Ze zijn er dan ook, te weten "A world of detail" en "Silk and armor". Beide features klokken een minuut of 7, en zijn daarmee wel erg aan de summiere kant.

De trainingen die de acteurs hebben ondergaan om geloofwaardig over te komen in de gevechten komen aan bod in "Imperial army basic training". Aansluitend hierop volgt een kijkje in de wapenkast van de productie, waarbij een indrukwekkende hoeveelheid aan wapens en replica's voorbij komt.



Afrondend zijn er nog wat zaken te vinden die op vrijwel elke release tegenwoordig terug te vinden zijn. De 'deleted scenes' steken alleen wel wat magertjes af met wat men inmiddels gewend is aan te treffen op dubbel-DVD sets. Van slechts twee verwijderde scènes wordt hier de oorspronkelijke opzet uit de doeken gedaan.

Verder bevat de DVD met extra's nog korte omschrijvingen van de richtlijnen waaruit 'the way of the Samurai' bestaat, opnames van de première in Japan en de bioscooptrailers.

Vooral wanneer je bezig bent de eerste extra's door te nemen krijg je steeds meer een knagend gevoel het allemaal eerder gezien te hebben. Dat kan ook kloppen, zij het dat je het enkele minuten eerder gezien hebt. De extra's zitten vol met beeldmateriaal dat in meerdere features gebruikt wordt. Zelfs met de summiere lengtes die ze hebben was het blijkbaar te veel gevraagd om er even wat meer moeite in te steken.