Film: Ruby en Quentin (Tais-Toi!)

Ten eerste: deze film is leuk! Laat daar geen onduidelijkheid over bestaan. Het verhaal is natuurlijk flinterdun, maar de combinatie van de hersenloze Quentin van Montargis en de bikkelharde Ruby werkt verbazingwekkend goed. Een zichtbaar afgevallen Quentin speelt hier uitstekend. Hoe hij hier de dorpsgek neerzet is verbazingwekkend. Meteen wekt Quentin je sympathie op. Zoals je stiekem moet lachen om je kleine neefje van 5 die de auto van de buren heeft geschilderd, dat type gegniffel wordt veroorzaakt door het domme geblaat van deze malloot.


Daar tegenover staat de zwijgzame reus Ruby. Jean Reno, vooral bekend van Léon en Ronin, weet ondanks zijn spaarzame woorden, maar met zijn mimiek, precies de lachwekkende ergernis weer te geven die de kijker ook voelt. Ergernis over de domheid gecombineerd met de wetenschap dat je er niets aan kunt doen. Constant spookt het "o, nee he..." door je gedachten. Denk aan hoe je je voelt als iemand constant “Waarom?” aan je blijft vragen. Waarom? Omdat Quentin dat ook doet! Daarom! De truc met het rare koppel blijkt hier weer te werken, de gehele film lang. Wat natuurlijk deels toe te schrijven is aan de acteurs, maar toch ook aan het verhaal. Er zitten veel wendingen in. Natuurlijk wil ik niet te veel verklappen, maar een mooi voorbeeld is toch wel de ontsnapping uit de prychiatrische gevangenis. Net op het moment dat Ruby zijn ontsnapping in werking zet, waarvan we van de vgehele voorbereiding getuige zijn geweest, blijkt Quentin hem te vlug af te zijn met zijn plan. Gevolgd door een diepe zucht van Ruby nu zijn perfecte plan in het water valt. En nog een zucht nu blijkt dat hij nog steeds niet van Quentin af is. Tais-Toi!, de Franse benaming van de film, valt dan ook te vertalen met "Kop dicht!".


De regisseur Francis Veber zet hiermee weer een sterke comedy neer. Goed, het gebruik van een koppel van twee tegengestelden is niet bijster origineel, aandoenlijke grappen van een complete malloot hebben we ook al eerder gezien, maar toch blijft deze film overeind. Er zitten wat fysieke grappen in, maar de woordenvloed van Depardieu tovert constant een grimas op je smoel. Ik kan het niet anders zeggen, ik denk dat veel mensen ondanks de Franse taal er veel plezier aan zullen beleven! Een 8!


DetailsFrankrijk, 85 minuten
GenreComedy
RegieFrancis Veber
CastGérard Depardieu & Jean Reno
Kijkwijzer
HomepageTais-Toi!