CD Review: KoRn - Take A Look In The Mirror

Beschrijving

Voor mezelf kwam het als een totale verrassing dat de opvolger van 'Untouchables' zo snel al klaar was, zeker gezien het "uitstel"-imago dat de band bezit. En van mij mogen ze het vaker zo doen, 'Take A Look In The Mirror' is een rauw gitaargeoriënteerd album geworden dat met vlagen doet terugdenken aan het 'Life Is Peachy'-tijdperk. Waar zanger Jonathan op 'Untouchables' probeerde melodieus te zingen, en daar jammerlijk in faalde, is hij op 'Take A Look In The Mirror' de andere kant opgeschoten. Vaak schreeuwt hij de boel kort en klein, zoals op 'Break Some Off'.

'Break Some Off' volgt op de uitstekende opener, en huidige single, 'Right Now'. Als je de kans krijgt om deze clip te zien, doe dat. Dit is een van de bizarste videoclips van de laatste tijd, alleen heb ik hem nog niet op één der muziekzenders kunnen bewonderen. Natuurlijk is het thema in veel nummers de persoonlijke drama's van Jonathan, wat mij enigszins begint te irriteren. Ik kan me niet voorstellen dat je zoveel ellende meemaakt dat je daar zes (!) albums mee kan vullen, hij zal toch vast ook wel een keer iets positiefs meemaken?

Maar goed, om terug te komen op 'Break Some Off', dit is naar mijn mening het beste nummer van de plaat. De harde riff in het begin, het gegrunt van Jonathan, dit is KoRn zoals het hoort. Alleen jammer dat tijdens de coupletten het tempo als een kaartenhuis in elkaar dondert, maar dat hoort erbij. KoRn heeft ook weer hun patent op de hard-refrein-hard-couplet-hard-refrein-hard-couplet-zachte-brigde-nog-harder-couplet-hardst-refrein opbouw van hun nummers gebruikt. Natuurlijk, het is niet origineel meer, elke Nu Metalband doet het zo, maar het past wel bij de muziek van KoRn.

'Counting On Me' is een mooi emotioneel nummer (wel weer het standaard ge-"I can't take this anymore"), waar vooral in het refrein Jonathan laat horen dat'ie wel degelijk melodieus kan zingen. Na dit relatief rustige nummer breekt de hel los in 'Here It Comes Again'. Door het opbouwende rustige riffje verwacht je losbarstend gitaargeweld. En dat is er. Dit is ook weer een hard nummer. De riff is erg lekker en Jonathan schreeuwt er lekker op los. Met 'Deep Inside' gaat de band weer een andere kant op. Waar de eerste nummers mij doen denken aan de oude KoRn klinkt dit meer als de "moderne" KoRn, maar dan iets beter. Toch vind ik dit het minste nummer van de plaat, ondanks het aparte ritme.


Dan het eerste nummer dat ik hoorde van het nieuwe album, 'Did My Time'. Dit nummer stond ook op de soundtrack van de nieuwe Tomb Raider film en maakte mij erg benieuwd naar 'Take A Look In The Mirror'. Nu blijkt dat dit nummer redelijk representatief is voor de mengelmoes die het album is. Als je dit nummer goed vond en de rest van het album nog niet gehoord heb kun je 'Take A Look In The Mirror' blind kopen. 'Everything I've Known' is niet zo heel erg speciaal. Het is wel lekker hard, maar het rustige riffje lijkt wel erg veel op dat van 'Did My Time'; dat vooral opvalt als je tijdens de bridge van 'Did My Time' doorskipt naar 'Everything I've Known'.

Dan is het tijd voor de eerste echte verrassing van 'Take A Look In The Mirror'; KoRn heeft namelijk weer een nummer opgenomen met een rapper, ditmaal met NAS. Dit is echt een heel erg goed nummer geworden. In tegenstelling tot de andere nummers waar KoRn samenwerkte met rappers is dit een echt gitaarnummer geworden met rap. 'Children Of The KoRn' met Ice Cube was meer een rapnummer met gitaren. Dit bevalt me een stuk beter en om eerlijk te zijn; de zang van Jonathan verpest dit nummer een beetje halverwege, maar het einde maakt het meer dan goed.

Na 'Play Me' is het tijd voor 'Alive' en nee, het is geen cover van het wereldberoemde nummer van Pearl Jam (godzijdank). Er staat overigens wel een cover op mijn versie van de CD, namelijk de versie van 'One' die KoRn speelde ten tijde van het MTV-concert ter ere van Metallica. 'Alive' doet wel heel erg aan vorig materiaal denken, de riff hebben ze zelfs van zichzelf gejat. Na 'Alive' volgt de tweede verrassing, de doedelzak is weer prominent terug te horen in een nummer! Waar deze schitterde door afwezigheid op 'Untouchables' is dit voor KoRn zo karakteristieke element lekker aanwezig in 'Let's Do This Now'. Het nummer behoort tot de absolute top van het album. Dit nummer wordt live een knaller, geen twijfel over mogelijk.

'I'm Done' valt dan weer een beetje tegen, maar dat kan komen omdat het ingesloten is tussen het eerder genoemde 'Let's Do This Now' en het zeer aparte 'Ya'll Want A Single'. Dit is het meest niet-KoRn-achtige nummer van het album. Wat niet wegneemt dat het zeer lekker is. Het refrein is qua tekst een beetje een tegenvaller, maar dat deert niet, net als 'Let's Do This Now' is dit lekker opzwepend.

En dan is het einde genaderd van de plaat, ik vind het wel jammer dat KoRn niet meer met een heftig, lang, emotioneel nummer afsluit, maar 'When Will This End' is een waardige afsluiter. Ook in dit nummer hoor je duidelijk wat oudere riffs terugkomen.