Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Bush: Oorlog is afgelopen

George Bush Jr. De president van de VS, George Bush, heeft tijdens een toespraak op de televisie afgekondigd dat de grote gevechtsacties in Irak afgelopen zijn. Hij verklaarde dat het verslaan van Saddam Hussein, die overigens nog steeds spoorloos is, een grote overwinning in de strijd tegen het terrorisme is.

In de toespraak bedankte de president de Amerikaanse militairen, omdat Irak dankzij hen is bevrijd. Ook werden Groot-Brittannië, Polen en Australië bedankt omdat ze "de ontberingen van de oorlog hebben gedeeld".

Het democratiseringsproces in Irak zal nog wel even een tijdje duren aldus Bush, ook zullen de Amerikanen voorlopig nog in het land blijven om te helpen. Tijdens het maken van dit jaaroverzicht eind November zijn ze er nog steeds.

1 mei
Bij de grens met Tsjechië heeft de Duitse politie 23 illegale Chinezen gearresteerd. Zij werden tijdens een routinecontrole ontdekt in een busje. Alle 23 Chinezen zullen worden getest op het dragen van het SARS-virus. In het dorp Namakashar in Bangladesh zijn gisteren door honderden bewoners van het dorp veertien dieven doodgeslagen. Dit meldt de politie aldaar. In de Fontys Hogescholen zijn 133 studenten, die studeren in Tilburg, Venlo en Eindhoven, betrapt op fraude met betaalpassen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen de AEL-topman. De klacht van het CIDI behelst antisemitische uitlatingen die Marmouch onder de nickname Mokromike gedaan zou hebben op internet, met name op het forum van Maroc.nl. De Staatsloterij heeft een jaaromzet van 690 miljoen euro gehaald in 2002. Sinds 1994 is dat een ruime verdubbeling. Tweederde van de omzet werd uitgekeerd aan prijzen. PvdA-leider Wouter Bos heeft vandaag, tijdens een 1 mei-bijeenkomst in Leiden, hard uitgehaald naar D66. De muziekbranche is niet blij met het feit dat alleen de Free Record Shop de nieuwe single van Idols-ster Jim mag verkopen.

2 mei
Zo'n 200.000 gebruikers van Grokster en KaZaA hebben dinsdag een dreigende mededeling gehad van de RIAA. Iraaks souvenir ontploft op vliegveld. Provider America Online heeft deze week op één enkele dag 2 miljard spam mailtjes eruit gefilterd. De spam was bedoeld voor cliënten van de provider. De vier studenten die afgelopen maand werden aangeklaagd door de Amerikaanse muziekorganisatie RIAA hebben de zaak individueel weten te schikken. Nuon trekt vanaf begin juli de stekker uit hun 'internet via het stopcontact project'.

3 mei
Sho Yano, de twaalfjarige zoon van een Koreaanse moeder en Japanse vader, heeft toestemming gekregen om aan de Universiteit van Chicago een studie medicijnen te gaan volgen.Op de Gazastrook hebben Israëlische militairen vrijdag een Britse documentairemaker gedood. In navolging van een aantal incidenten in rechtbanken eerder dit jaar heeft 75% van de rechtbanken zijn beveiligingsmaatregelen verscherpt. UTC, de Utrechtse Taxi Centrale, wil dat alle chauffeurs van het bedrijf klantvriendelijk zijn en er een goed rijgedrag op nahouden. Volgens het openbaar ministerie (OM) is de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven een broeinest voor het werven van Nederlandse moslimjongeren voor de gewapende jihad. De universiteiten willen een verbod op de toelating van mensen met een HBO-propaedeuse tot de universiteit.

4 mei
In Suriname is afgelopen vrijdag de eerste grote en professionele productieplaats van de grondstof voor XTC (MDMA) in Zuid-Amerika ontmanteld. Britse oppassers mogen niet langer aan een kind dat aan hun zorg is toevertrouwd een klap uitdelen. Volgens Noord-Koreaanse kranten is er bij een werkbezoek van president Kim Jong-il een wonder gebeurd. Een vooraanstaande militante Britse moslim, Hassan Butt, zegt dat hij benaderd is door 50 Engelse moslims die als martelaar willen sterven in Israël.

4 mei Dodenherdenking

In Nederland zijn vandaag om 20.00 uur de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en de gevallenen bij oorlogshandelingen en vredesmissies nadien.

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima waren aanwezig bij de officiële herdenking die altijd plaatsvindt bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De herdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar, waar tijdens de oorlog ruim 200 verzetsmensen werden gefusilleerd, werd bijgewoond door duizenden mensen.

Ook op Fok! was het om 20:00 twee minuten stil (op zwart), maar door een foutje duurde die twee minuten iets langer. Als we de poll op de frontpage mogen geloven heeft bijna 67% van de Fok!kers stilgestaan bij de doden vandaag.

5 mei
Het SARS-virus kan ook buiten het lichaam uren tot zelfs enkele dagen voortleven. NS-personeel heeft gisteravond het treinverkeer tussen Hoorn en Enkhuizen stilgelegd omdat jongeren op dat traject overlast veroorzaakten. De eerste verklaring van Volkert van der Graaf is openbaar geworden. Prins Bernhard heeft in Wageningen het defilé van veteranen en oud-verzetsstrijders afgenomen. Advertenties op internet bevatten steeds vaker bewegende beelden. In de nacht van zondag op maandag is in het centrum van Belfast een zware brandbom aangetroffen. Een speciale eenheid van het leger die toezicht uitoefent op de belangrijkste plaatsen waar radioactief afval is opgeslagen in Irak, heeft ontdekt dat de opslagplaats geplunderd was.

6 mei
Deze maand bestaat de spam-mail 25 jaar. Op 3 mei 1978 verstuurde een medewerker van Digital Equipment Corporation het allereerste spambericht. Doordat de EU-lidstaten Europese richtlijnen niet snel genoeg omzetten in nationale wetten, worden Europese burgers benadeeld door hun eigen lidstaten. Precies een jaar geleden werd Pim Fortuyn neergeschoten op het Media Park in Hilversum. Een schok ging door Nederland. Een politieke moord hadden we hier nog nooit gehad. In het jaar daarna zijn de gevolgen van het fenomeen Fortuyn en de moord op hem nog steeds goed te merken. Lees het in het 'Dossier: Een jaar na Pim Fortuyn'. Presentator Pieter Storms van het SBS6-programma Breekijzer is dinsdag in Alkmaar door de politie aangehouden, nadat hij op 22 april een kunstwerk had gestolen bij het Inter Keuken Gilde in Den Dolder. Er komt geen algemene screening van mensen die uit gebieden waar SARS heerst komen.

7 mei
De Joods-Christelijke auteur Ramon Bennett denkt dat Duitsland binnen negen jaar een islamitisch land zal zijn. Naast Patty Brard en Patricia Paay krijgt nu ook Frans Bauer 24 uur per dag een camera achter zich aan. De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft enkele softwarebedrijven ingeschakeld om software te ontwikkelen die de internetverbinding van MP3 downloaders ernstig vertraagt. Alternatief KaZaA blokkeert pottenkijkers. Een Russische soldaat deserteert met een tankwagen. Een criminele verslaafde richt per jaar voor 487.500 euro schade aan. Een Duitse club is te koop via een internetveiling. Een onderzoek meldt: een eigen huis bezitten is ongezond.

8 mei
Ongeveer 700 objecten die gestolen waren uit het Nationaal Museum in Bagdad zijn door Amerikaanse militairen en douanebeambten teruggevonden. Infogrames, de Frans-Amerikaanse uitgever van videogames, gaat zijn naam veranderen in Atari. Zo'n 20.000 rijksambtenaren zullen de komende kabinetsperiode hun baan verliezen. De Chinese filmmaker Steve Cheng gaat een film maken over de longziekte SARS die op dit moment in Azië veel doden veroorzaakt. Archeologen hebben in Amerika de mogelijke woonplaats van de vader van indianenprinses Pocahontas ontdekt. Earthlink, een Amerikaanse internetprovider, heeft een rechtszaak tegen een notoire spammer gewonnen. De Britse premier Blair en zijn Amerikaanse vriend George Bush zouden de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen.

9 mei
Het World Trade Center is nooit systematisch getest op brandveiligheid. Agenten zetten een rijstrook af voor eendjes en een loco-burgemeester schiet pauwen uit de boom. Ook Duitsland lijkt niet te ontkomen aan de vogelpest. Bij het Duitse Viersen, net over de Nederlandse grens, zijn 32.000 mesthaantjes afgemaakt. BNN en Veronica herdenken Bart de Graaff. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft in de omgeving van de Zuid-Iraakse stad Basra de afgelopen dagen zeven massagraven gevonden. De VVD wil dat de omstreden Al-Fourqaan moskee in Eindhoven gesloten wordt. De vrees voor SARS lijkt er nu ook in Nederland goed in te zitten. Een onbekend aantal mensen wordt vermist nadat een van de deuren van het vliegtuig waarin zij zaten tijdens een vlucht boven Congo was opengegaan. Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat een mens pas volwassen is rond zijn of haar 26e levensjaar.

10 mei
De politie Regio Utrecht heeft met negen arrestaties een criminele organisatie opgerold die verantwoordelijk was voor het verduisteren van ten minste 200.000 euro. De slogan die jarenlang door de politie is gebruikt 'De politie is je beste vriend' is achterhaald, aldus korpschef B. Welten van de regiopolitie Groningen. De Amsterdamse VVD-deelraadfractie van het Centrum van de hoofdstad wil het Nationaal Monument op de Dam afsluiten met een hekwerk. Hersenen van overleden depressieve mensen zijn in Groot-Brittannië door artsen weggehaald, zonder dat de nabestaanden hiervoor toestemming hadden gegeven. Het wereldrecord uit een luchtballon springen is verbroken. Het blijkt dat topmannen van grote bedrijven niet alleen grote bonussen krijgen, maar ook beloond worden met woningen van enkele miljoenen euro's.

11 mei
In de stad Guangzhou mag je niet meer op straat spugen in verband met SARS. In Zimbabwe zijn tientallen vrouwen gearresteerd die een tocht ter gelegenheid van moederdag hielden. Voor mensen die snakken naar een sigaret lijkt de tijd veel langzamer te gaan. Het ophalen van de kratten met het hobbypluimvee in het Brabantse Neerkant en het Limburgse Nederweert in verband met de vogelpest is bijna afgerond. Het Amerikaanse team van wapeninspecteurs is bezig met het afronden van zijn activiteiten. Wetenschappers aan de universiteit van Hong Kong hebben een potentiële behandelingsmethode tegen SARS ontdekt. De hoogste Brits geheim agent in de IRA is ondergedoken nadat zijn identiteit is onthuld. Telecombedrijf KPN heeft bekendgemaakt een schuld van ruim 1,6 miljard euro vervroegd te hebben afgelost.

12 mei
De KLM overweegt weer op de Iraakse hoofdstad Bagdad te gaan vliegen. Uit een opiniepeiling van de Britse televisiezender Channel Four, is Tony Blair de minst populaire Brit. Maandag is het proces begonnen tegen de eerste verdachte van de aanslag op een nachtclub op Bali, op 12 oktober vorig jaar. In Nederland sterven tussen 2000 en 2015 naar schatting 400.000 mensen door tabakgebruik. Vandaag begint in Rotterdam het proces tegen twaalf vermeende moslimterroristen. Bij een bomaanslag in Znamenskoje, in het noorden van Tsjetsjenië, zijn tenminste zestien mensen om het leven gekomen. Het gerechtshof in Arnhem heeft André de V. vrijgesproken en de oud directeuren van S.E. Fireworks veroordeeld tot één jaar celstraf. Kabelbedrijf UPC belooft beterschap. De gratis emaildienst van Microsoft, Hotmail, lijkt het slachtoffer van een hacker. De film Van God Los heeft in Twee en een halve week, 100.000 bezoekers getrokken en bereikt hiermee de status van Gouden Film.

13 mei
In Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, zijn verschillende aanslagen gepleegd op complexen waar westerlingen wonen. In Duitsland heeft een dronken student het huis van zijn buren in brand gestoken. Het rookverbod in de horeca van New York heeft tot vele ontslagen geleid. Tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn zijn elf dode katten uit de Oude Rijn gehaald. Er wordt door met name Turken en Marokkanen nog steeds op grote schaal ingehuwelijkt. Uit een recent onderzoek blijkt dat een kwart van alle sollicitanten in Nederland liegt in hun sollicitatiebrief, of CV. De vakcentrale CNV is het er niet mee eens dat sommige gemeenten tientallen miljoenen euro's aan de plaatselijke voetbalclubs uitgeven.

14 mei
De eerste opblaasbare kerk ter wereld, inclusief onder andere een opblaasbaar orgel en altaar met luchtfilter, heeft vandaag zijn deuren geopend. China heeft een nieuw wapen tegen SARS in de strijd gegooid. Acht jaar na de aanslag op een Amerikaans overheidsgebouw in Oklahoma City wordt één van de daders opnieuw berecht. De Haagse lokale politiek heeft furieus gereageerd op uitlatingen van het Socialistische Partij raadslid Ingrid Gyömörei. Er lijkt een doorbraak te zijn in de kabinetsformatie. De staatskas wordt aardig gespekt sinds er op de snelweg A13 bij Overschie in Rotterdam een tachtig kilometer limiet is ingevoerd. CDA, VVD en D66 zijn het eens geworden over een regeerakkoord. De Groenen hebben in de Spaanse stad Granada voorgesteld 'seks-hotelbonnen' uit te delen.

15 mei
De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft in en bij een oplegger zeventien lijken van illegale vluchtelingen aangetroffen. Bij een ongeluk met een trein zijn in de Noord-Indiase staat Punjab tientallen mensen om het leven gekomen. 87-jarige 'kattenverdrinkster' verdrinkt in sloot. Kroatische honden worden ervan verdacht met hun ongeremde plasgedrag lantarenpalen te doen laten instorten. De Vakbonden hebben negatief op het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 gereageerd. Bier verdubbelt de kans op endeldarmkanker. Den Haag wil af van de wielklem.

Nederland nu formeel in een recessie

Euro geldNederland verkeert formeel in een recessie. In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie met 0,3 procent gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp het bruto binnenlands product al met 0,2 procent.

Je spreekt van een recessie als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. De daling komt voornamelijk door het ontbreken van grote projecten. Daardoor werd er minder geïnvesteerd in onder andere gebouwen en machines. Daarnaast groeit de consumptie van huishoudens slechts licht.

Het gaat hier om voorlopige cijfers. De gegevens kunnen nog worden aangepast op basis van nieuwe of aangepaste informatie die de komende tijd beschikbaar komt. Op 3 juli komen nieuwe cijfers over het eerste kwartaal naar buiten.

16 mei
AEL-bestuurslid brengt de Hitlergroet bij een Joodse viering. Ook Engeland heeft met het SARS-virus te maken gehad. Een dief heeft in het Brabantse Cuijk boodschappen uit fietstassen gestolen en deze ingewisseld voor geld. Het Canadese parlementslid Robinson heeft de International Solidarity Movement voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede. Moerstaal.nl heeft de rechtszaak tegen Netscape verloren en heeft de activiteiten rondom Netschaap.nl en Natschaap.nl gestaakt. Over twee jaar is er wellicht een gelaatstransplantatie mogelijk. Kindercircus blijkt bijbelmiddag. Met de komst van het nieuwe kabinet zal het drugsbeleid in Nederland worden aangescherpt. Een Australische koetsier is door de politie beboet wegens mobiel bellen. Disney komt met zelfvernietigende films.

17 mei
De oppositiepartijen hebben het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 afgekraakt. Tien miljard dollar gaat het kosten om het World Trade Center in New York te herbouwen. Jim-posters worden massaal gestolen. Aankomende studenten krijgen het volgend jaar nog moeilijker bij het zoeken van een kamer. Ruim 25% van de Nederlandse jongeren voelt zich wel eens onveilig. De Verenigde Staten hebben de lijst van 55 gezochte Irakezen aangepast. Hondenbezitters kunnen sinds kort hun trouwe viervoeter van een wasbeurt voorzien bij een autowasserij in Aalsmeer. Voorwaardelijke celstraf wegens tongzoenen.

18 mei
Tegen de Nieuwe Nationale Partij (NNP) is in Amsterdam aangifte gedaan wegens discriminatie en racisme. Jip en Janneke vieren dat ze dit jaar 50 jaar bestaan. De Marokkaanse gemeenschap in Nederland heeft onthutst en met afschuw gereageerd op de serie zelfmoordaanslagen die in Casablanca is gepleegd. Record toename SARS-gevallen in Taiwan. Er is een BSE-test voor levende koeien ontwikkeld. Het TROS-programma Pluk de Dag, dat wordt gepresenteerd door Ron Boshard, heeft in Montreux een bronzen Roos (tv-prijs) gewonnen. Groningen bestrijdt de hoge huur van peeskamers.

19 mei
De paus viert zijn 83ste verjaardag. Christina Aguilera wijst een aanbod van computergoeroe Bill Gates af. Pianist Wibi Soerjadi heeft zijn eigen cd-label opgericht. Abou Jahjah trok (te) weinig kiezers in Vlaanderen. GroenLinks roept op tot een maatschappelijk verzet. De Nederlandse jeugd is erg tevreden over hun opvoeding. De paus voelt zijn einde naderen. Een Deense rechter heeft bepaald dat het vermalen van een goudvis in een mixer, geen dierenmishandeling is. De KLM vervangt Coca-Cola door Pepsi in de vliegtuigen. Een groep bijen steekt een paard dood.

20 mei
Drenkelingen zijn gered door sms-bericht. Orang-Oetan geboren in dierenpark in Rhenen. Hitachi komt met een '400-uurs-DVD'. Mens en chimpansee stammen af van dezelfde familie. Volgens een nieuwe wet in Oregon (VS), staat het "onwettig labelen van een muziekopname" gelijk met terrorisme. De straffen in Nederland zijn niet te laag. Het kopstuk van de AEL-Nederland is gearresteerd. De terroristen in Marokko kregen Nederlandse hulp. Een Brit reist te voet naar de noordpool. De privacy is mogelijk in het geding door de Nokia-camera.

21 mei
De VS willen kleine nucleaire wapens gaan ontwikkelen om het internationaal terrorisme harder te gaan aanpakken. VS in alarmfase Oranje. Blanke VMBO scholieren in middelgrote steden staan steeds vaker positief tegenover het nazistische gedachtegoed. Puber probeerde meisje voor trein te duwen. Saudi-Arabië voorkomt Al-Qaeda aanslag. Grote ADSL storing in heel Nederland. Uit een gedetailleerd onderzoek van de universiteit van Tel Aviv blijkt dat het antisemitisme vorig jaar in de hele wereld ,,dramatisch'' is toegenomen. Nokia is geschokt om nepreclame.

22 mei
Britse wetenschappers zeggen dat geestverschijningen zinsbedrog zijn. Bij een zware aardbeving in het noorden van Algerije zijn zeker 459 mensen om het leven gekomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft scherpe kritiek geuit op de televisiezender al-Jazeera. Het nieuwe kabinet-Balkenende II is al bijna ingevuld wat betreft de ministers- en staatssecretarisposten. Groepszelfmoord nieuwe trend in Japan. Michael Jackson opgenomen in ziekenhuis. Aardgaspijpleiding ontploft in 'Nederland'. Jomanda en Emile Ratelband zullen eenmalig hun krachten bundelen onder de titel "Our Power". The Matrix oorzaak van serie moorden VS.

23 mei
Honderden inwoners van Baku, de hoofdstad van Azerbeidjaan, zagen enige uren een UFO boven de stad zweven. Cistron begint proef met bellen via internet. Voor de eerste keer kunnen aardbewoners zien hoe eventuele Marsbewoners onze planeet zien. Het virus dat de oorzaak is van de longziekte SARS, is aangetroffen bij de civetkat. Het meldpunt kinderporno dreigt te verdwijnen. Het file-sharing/communicatie programma KaZaA, is officieel de meest opgehaalde software ooit. Melkertbanen worden op grote schaal misbruikt. Lezers hebben Sylvie Meis uitgeroepen tot meest sexy vrouw van Nederland.

24 mei
De president van De Nederlandse Bank (DNB), Nout Wellink, denkt dat de economische groei van 2003 rond de nul procent ligt. De burger wil meer aandacht voor normen en waarden. Gemiddeld één op negen besturen van gemeenten heeft in het verleden wel eens opdrachten aan 'besmette bedrijven' gegeven. Het leger van Irak is ontbonden. De oudste zoon van Saddam Hussein, Uday Hussein, denkt er over na om zich over te geven aan de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. 2,4 ton afval verwijderd van de Mount Everest. De kopieerbeveiliging werkt te goed.

Verdeling radiofrequenties bekend

De verdeling van de FM-frequenties is bekend. Sky Radio heeft twee frequenties gekregen bij de veiling voor radiostations. Eén van die frequenties is 101.2, de oude frequentie van Radio 538. Die zender gaat naar de frequentie van Noordzee FM, die op zijn beurt voor 80 miljoen euro de oude frequentie 100.7 van Sky Radio heeft overgenomen.

Er zijn ook diverse zenders afgevallen. Radio 10 FM, Classic FM, Radio Nationaal en Arrow Classic Rock zullen niet meer op de FM-band te horen zijn. Wel komt er een aantal nieuwe zenders bij. Zo komt de Holland Media Groep met RTL FM. De zender gaat het profiel 'Nederlandstalig en Europees' dragen en zou het broertje moeten worden van het televisieprogramma RTL Boulevard.

Er is maar liefst 10 jaar politiek gesteggel aan de etherveiling vooraf gegaan, die de belastingbetaler al vele miljoenen heeft gekost. Er kon worden geboden op 9 grote landelijke FM-frequenties, 26 regionale FM-frequenties en 12 AM (Middengolf) frequenties, waaronder een paar landelijke. De frequentiewisseling wordt al op 1 juni doorgevoerd. De veiling heeft de staat 323.046.277 euro opgeleverd.

In de prijzen voor een landelijke FM-frequentie vielen:

StationFrequentieGenreGeboden bedrag
Sky Radio 101.2 FMNiet gespecificeerd56.025.000
Radio 538102 FMNiet gespecificeerd57.000.001
Noordzee FM100.7 FMNiet gespecificeerd80.400.000
Yorin FM DiverseNiet gespecificeerd32.892.000
'Gouwe Ouwe Zender' Oldies33.600.000
ID&T Radio Alternatief2.500.336
RTL FM Europees/Nederlands22.936.000
Business Nieuws Radio Nieuws1.320.000

Klik hier voor het gehele overzicht.

Radio 538 heeft ook nog de beschikking gekregen over een middengolfzender in Zuid-Limburg, waardoor die zender als enige in het hele land te horen zal zijn.

Op de Middengolf verliest Arrow Classic Rock haar frequentie. Wel op die band mogen uitzenden: Radlon Media (van Ruud Poeze) op de landelijke 1008 khz. Music Country en diverse onderdelen van Quality Radio.

25 mei
Egyptenaar legt zijn dochter 8 jaar aan ketting. VS willen Iraanse regering omverwerpen. Dreigement met loonmaatregel valt slecht. SP gaat keihard oppositie voeren. In de Canadese stad Toronto worden op het moment 33 mensen onderzocht die mogelijk aan de longziekte SARS lijden. In een ziekenhuis in Enschede is zangeres Hermien Timmerman op 59-jarige leeftijd overleden. In Pomona, California, is een 2 jaar oud meisje gered uit een gesloten en draaiende wasmachine in een wasserette. Piloot landt op openbare weg.

26 mei
Het Israëlische kabinet heeft nipt het nieuwe vredesplan voor het Midden Oosten goedgekeurd. Bijstandaanvragers direct aan het werk gezet. Grootste voetafdruk van een reptielmens gevonden. De moderne Europeaan stamt niet af van de Neanderthalers. Weer fraude bij dochteronderneming Ahold. In Taiwan zijn vijftien waarschijnlijke nieuwe SARS-besmettingen geconstateerd. Amerikanen kopen steeds meer via internet.

27 mei
Het Vaticaan heeft twijfels over Turkije's EU lidmaatschap. Vandaag is de grote dag voor het Balkenende-II kabinet. Radiostations zonder frequentie stappen naar de rechter. Gymzaal gebruikt voor seksorgies. In Nullarbor Plain (Australië) zijn de eerste complete schedels van bizarre kangoeroes met hoorns opgegraven. Een ambulancechauffeur uit Groot-Brittannië wordt vervolgd voor te snel rijden. Een ronddraaiend huis komt op een Tilburgse rotonde te staan.

28 mei
De koers van de euro, die al maanden een sterk stijgende lijn kent, heeft gisteren een nieuwe recordhoogte bereikt. Abou Jahjah wordt waarnemend voorzitter AEL-NL. Sprekende thermometers voor blinden in Singapore. Sony komt met opvolger Playstation 2 in Japan. De chef-staf van het Turkse leger heeft gewaarschuwd voor de sluipende islamisering van Turkije. Veronica en BNN spreken over samenwerking. Noordholland.nl was lange tijd een pedobabbelbox. Leefbaar Nederland heft zich misschien op. Grootschalige fraude met vuilniszakken in Nijmegen.

29 mei
De kans is groot dat er in Pakistan voor het eerst in haar 56-jarig bestaan de sharia wordt ingevoerd. Hoogste gebouw ter wereld komt in Seoul. Boeing 727 gestolen van Angolese luchthaven. Spelcomputers hebben een goede invloed. De bunker van Saddam bestond niet. Een 13-jarige jongen heeft een miljoenencontract gesloten met kledingfabrikant Nike. Het Openbare Ministerie meldt dat het aantal gevallen van moord en doodslag daalt vanaf 1998. Dit jaar is er door eindexamenleerlingen minder geklaagd bij het Landelijk AktieKommittee Scholieren (LAKS). Hevige zonneactiviteit levert mooie plaatjes op. Microsoft heeft een schikking getroffen met het mediaconcern AOL Time Warner.

30 mei
Extremistische groeperingen in Marokko kunnen rekenen op een keiharde aanpak. De hittegolf in India eist honderden levens. Bommenwerpers ingezet tegen de regen. Kabelmaatschappij UPC verhoogt per 1 juli de tarieven voor kabeltelevisie in 66 gemeenten. Italië pakt gebruikers Kazaa hard aan. Joden staan op een Amerikaanse Neonazi-website. In de Bilt is een vrouw uit Zeist aangevallen door een koe. Perfect weer bij zonsverduistering op zaterdag.

31 mei
Britten zijn ontslagen middels een SMS. Nederland gaat op de foto. Kamerlid gaat Kamervragen stellen over de opmerking van de Amerikaanse onderminister van Defensie. Kamer is de steun aan het betaalde voetbal beu. Radio 10 FM zal toch in de ether te horen zijn. Grote radiofrequentie wijzigingen per 1 juni. Marlboro is ongezonder dan andere merken. Hondenbezitters protesteren tegen poepbeleid. Grote inleveractie voor vuurwapens in Irak. Internationaal ruimtestation wijkt uit voor schroot. Op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle is zaterdagmiddag voor de laatste keer een Concorde van Air France geland.


Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember