Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Hittegolf in Nederland en de rest van Europa

hitte Augustus is de maand van het warme weer. In het begin van de maand wordt al gewaarschuwd voor temperaturen van 30 tot 35 graden in de schaduw. Ook zal er nauwelijks wind zijn, waardoor verkoeling uitblijft. Pas op 7 augustus is er echter sprake van een officiële hittegolf.

Dit heeft grote gevolgen voor de natuur. Hoewel regelmatig voor bosbrandgevaar gewaarschuwd wordt, hebben deze waarschuwingen niet altijd zin. In het natuurgebied 'Rozendaalse Veld' bij Arnhem breekt op 4 augustus brand uit. In het Mastbos bij Breda breekt op 5 augustus zelfs twee keer brand uit, waarschijnlijk door toedoen van onvoorzichtige wandelaars. Ook midden augustus breken nog enkele branden uit. Bron: EPA Ook de rest van Europa heeft last van bosbranden. In Portugal komen bijvoorbeeld zeker negen mensen om het leven door de hevige branden die daar woeden. Ook in Frankrijk grijpt het vuur snel om zich heen, al leidt de hitte daar ook tot smeltende gletsjers.

Ook het alledaagse leven heeft last van de hitte. Energieleverancier TenneT geeft op 10 augustus Code Rood. De produktie van stroom heeft als gevolg van de hitte de kritieke ondergrens bereikt, waardoor de stroomleverantie in Nederland in gevaar komt. Ook ontstaat er een tekort aan kunststof flessen omdat er veel frisdrank wordt ingekocht, maar de statiegeldflessen minder snel worden ingeleverd. Zelfs de seksindustrie lijdt onder de warmte. Blijkbaar hebben mensen met de hoge temperaturen weinig zin in lichaamsbeweging, waardoor de omzet van sekshuizen met soms wel 95 procent daalt.

Bron: BN/De Stem Gelukkig heeft de hittegolf ook positieve gevolgen. In Duitsland komen de restanten van een Duits plaatsje dat in 1914 in een stuwmeer verdween letterlijk boven water. En de ijsfabrikanten mogen in hun handjes knijpen. Vooral Unilever, de producent van de Raket. Dit ijsje blijkt namelijk het meest populair onder de verkoeling zoekende lekkerbekken.

Aan het einde van de maand blijkt echter dat de zomer van 2003 niet de warmste zomer ooit zal worden. Het KNMI verwacht op 31 augustus dat de gemiddelde temperatuur van juni, juli en augustus 18,6 graden zal bedragen. Een tiende graad minder dat het record van 1947. Het record wat in ieder geval wel gehaald is, is de laagste Rijnstand ooit. Op 17 augustus bereikte deze rivier bij Spijk een stand van 7,17 meter boven NAP. Het oude record stond op 7,22 meter. Op 1 september wordt bekendgemaakt dat ook augustus zelf geen record gebroken heeft. Met gemiddeld 19,3 graden blijft augustus 2003 achter augustus 1947. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur namelijk 19,4 graden.


1 augustus
Het pretpark Euro Disney liet weten dat zij in financiële problemen is geraakt. Het Academisch Ziekenhuis Groningen heeft een nieuwe remedie tegen wespenallergie gevonden. De Franse actrice Marie Trintignant is op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van mishandeling, door haar vriend. SBS-Topman Fons van Westerloo maakt bekend dat hij topman wordt van de Holland Media Groep. Bij een zelfmoordaanslag in Rusland vallen ruim 20 doden en 25 gewonden.

2 augustus
De 14-jarige Lucilla Wellens wordt als vermist opgegeven in het Italiaanse stadje Gramolazzo, in de buurt van Lucca. Een team Israëlische artsen is erin geslaagd stukjes rattenlever weg te snijden met een 'laserbundel' van geconcentreerd zonlicht. In het midden van Portugal woeden nog steeds hevige bosbranden. Volgens bronnen uit de growshopwereld (winkels die spullen aan wietkwekers leveren) spoort het Rotterdamse Openbaar Ministerie zogenaamde thuiskwekers niet actief op; ze komen alleen in actie als er klachten van overlast binnenkomen. Bij Roye (Frankrijk) is een Nederlander door de politie aangehouden nadat hij in zijn Porsche met een snelheid van 222 kilometer per uur over de autosnelweg scheurde. Wetenschappers hebben een soort bacterie ontdekt die zonder zuurstof leeft.

3 augustus
De bergers van het Noorse vrachtschip Tricolor worden gehinderd door toeristen in speedbootjes die het vaarverbod negeren. Ook lieten we weten dat de opbrengst van een benefietconcert voor de vuurwerkramp in Enschede nog altijd niet verdeeld is onder slachtoffers en nabestaanden. Een echtpaar uit Raamsdonkveer werd van de verdrinkingsdood gered.

4 augustus
Schrijver en dichter Willem Wilmink overleed, in zijn woonplaats Enschede, op 66-jarige leeftijd. Het 14-jarige meisje Lucille Wellens is na 3 dagen weer terecht. In een natuurgebied nabij Arnhem is een grote bosbrand uitgebroken. De omstreden topman Chung-Mong-hun (Hyundai) pleegde zelfmoord door van twaalf hoog naar beneden te springen. De Ierse politie heeft in een bos in Zuid-Ierland een trainingskamp van de IRA ontdekt. Nederland wordt geteisterd door een hittegolf.

5 augustus
Mike 'Amazing Discoveries' Levey, is op 53-jarige leeftijd overleden. Topadvocaat Gerard Spong kreeg een boete van 68 euro opgelegd wegens naaktlopen. Ruim 10 mensen kwamen om het leven, waaronder de 49-jarige Hans Winkelmolen (general manager van Rabobank Indonesia), bij een terroristische aanslag op een hotel in Jakarta, Indonesië. De Amsterdamse politie is op zoek naar een "beleefde" serieverkrachter.

6 augustus
Twee bewoners van een pand aan de Parallelweg in Weert zijn gewond geraakt door een gasexplosie. Uiteindelijk bleek dat het om een zelfmoordpoging ging. Uit onderzoek is gebleken dat "het raketje" nog steeds het meest verkochte ijs is. Ook een natuurgebeid nabij Breda wordt geteisterd door een grote bosbrand.

Commotie om doodgeschoten Marokkaan

Op woensdagavond 6 augustus wordt op het Mercatorplein in Amsterdam een man van Marokkaanse afkomst doodgeschoten door een politie-agent. Het slachtoffer zou de agent met een mes bedreigd hebben.

Op de herdenking op 7 augustus ontkent een vriendin van de doodgeschoten man, Driss Arbib, dat deze de agent met een mes bedreigd zou hebben. Het Komitee van de Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) noemt de dood zelfs "zinloos geweld, mogelijk discriminatie en een bewuste moord". Aangezien dit volgens de vereniging al de derde keer dit jaar is dat de politie zulk geweld tegen een Marokkaan gebruikt, wordt samen met alle denkbare Marokkaanse organisaties in Nederland het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' opgericht. Dat de Rijksrecherche echter geen enkel discriminerend motief in het handelen van de agent vond, is volgens de KMAN logisch: "De rijksrecherche is niet los te zien van de gewone politie. En de ervaring leert dat als de politie zelf onderzoek gaat doen, ze altijd tot de conclusie komt dat de politie heel fatsoenlijk en correct heeft gehandeld."
Burgemeester Cohen van Amsterdam is verbolgen over deze uitspraken.

De demonstratie, met 1500 deelnemers, die op 16 augustus wordt gehouden verloopt redelijk kalm. Het wordt alleen onrustig als in de lucht een vliegtuigje verschijnt, met op de reclamesleep de leus "De politie had gelijk". Achter deze actie blijkt een 24-jarige student te zitten. Hij verklaarde het vliegtuigje ingehuurd te hebben omdat hij het niet eens was met de aard van de demonstratie. De man wilde eerst met een spandoek op het Mercatorplein gaan staan, maar dat leek hem toch niet zo'n goed idee.

Vliegtuig boven Mercatorplein



7 augustus
In een Rabobankfiliaal in Maastricht vond een gijzeling plaats. De eerste verdachte van de aanslagen op Bali, vorig jaar oktober, kreeg de doodstraf opgelegd. Het CBS maakte bekend dat zij fouten heeft ontdekt in de inflatiecijfers van afgelopen jaar. Het CBS zou haar fouten zo snel mogelijk gaan herstellen. De Amerikaanse TV zender "CBS" heeft een vertrouwelijk document van het Vaticaan uit 1962 ontdekt, waarin wordt voorgeschreven dat seksueel misbruik van kinderen door priesters absoluut geheim moet worden gehouden.

8 augustus
De Britse krant The Guardian publiceerde op 8 augustus een artikel waarin staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers zullen worden weggebracht met de bus, de trein of onherkenbare politieauto's totdat ze "uiteindelijk verwijderd" zijn uit de Europese Unie. Door de aanhoudende hitte is het waterverbruik in Nederland met 40 tot 50 procent per dag toegenomen. De eerste succesvolle flash-mob in Nederland is een feit.

9 augustus
Op 9 augustus lieten we weten dat de populariteit van de president van de Verenigde Staten, de heer George W. Bush, flink gedaald is. Verkeersorganisatie 3VO pleit voor een praktijkexamen voor bromfietsers, nadat bekend is geworden dat het theoriecertificaat geen succes is. Door de stakingsacties bij particuliere ambulancediensten in de maand augustus, is zeker één ambulance te laat gekomen.

10 augustus
De leden van The Rolling Stones zijn op 10 augustus in Nederland gearriveerd, voor een serie concerten in ons land. In Eindhoven zijn zes personen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar aangehouden die discriminerende flyers stonden uit te delen. Elektriciteitsnetbeheerder TenneT heeft Code Rood gegeven voor de levering van stroom.

11 augustus
Een tyfoon eist zeker 8 levens in Japan. In een recreatieplas, tussen Utrecht en De Meern, is een vierjarige jongen verdronken. Een streekbus reed in Bunnik bij een huis naar binnen. Zo'n vijf mensen raakten daarbij gewond. De stroomvoorziening draait nog altijd op noodcapaciteit in Nederland. Dit in verband met de aanhoudende hittegolf. Er wordt bekend gemaakt dat de voorzitter van de Arabisch Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, niet wordt vervolgd voor een e-mail waarin bedreigende teksten staan.

12 augustus
In Israël zijn zeker twee doden en twaalf gewonden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen. Deze aanslag werd gepleegd door een lid van de organisatie al-Aqsa, een afsplitsing van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat. Het computervirus "MS Blaster" gaat de wereld rond. Het gaat dit keer om een worm die je computer binnendringt via een lek in de beveiliging van de Windowssystemen NT 4.0, 2000, XP en Server 2003. In België is opschudding ontstaan over een voorstel van een VLD*-provincieraadslid uit Vlaams-Brabant, Danny Smagghe. Hij stelde voor om alle allochtonen voorlopig uit zwembaden te weren. Door de (nog steeds) aanhoudende hitte zijn er enkele bosbranden ontstaan in Nederland. TenneT, de beheerder van ons elektriciteitsnet, heeft de reservecapaciteit in moeten zetten. De reden was het uitvallen van de Amercentrale in Geertruidenberg.

13 augustus
Naar aanleiding van de problemen met de stroomvoorziening, heeft minister Brinkhorst gevraagd om alternatieven te bedenken voor het gebruik van koelwater. Ook werden Eindhoven, Veldhoven en Groningen getroffen door een stroomstoring. De oorzaak voor de stroomstoring in Eindhoven en Veldhoven is inmiddels bekend: Een kat. Ook werd bekend gemaakt dat de Nederlandse oorlogsmisdadiger Dirk Hoogendam op 81-jarige leeftijd is overleden. De rivier de Rijn bereikt tevens zijn laagste punt ooit. Duikers van de brandweer Alkmaar hebben in recreatiegebeid Geestmerambacht gezocht naar twee duikers in nood, waarbij één duiker kon worden gered.

14 augustus
Om de waterstand op peil te houden laat het Hoogheemraadschap Rijnland verzilt water uit de Hollandse IJssel het gebied binnenstromen. Amerika en Canada worden getroffen door een grote stroomstoring, waarbij verschillende steden in het oosten zonder stroom kwamen te zitten. De oorzaak hiervan is echter nog onbekend. Griekenland wordt getroffen door een zware aardbeving.

15 augustus
Een sportvliegtuig van het type Cirrus is nabij Teuge neergestort. Beide inzittenden zijn zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Het NOS journaal meldt dat minister De Hoop Scheffer één van de drie overgebleven kandidaten is voor de post van secretaris-generaal van de NAVO. Microsoft verhuist haar Windows-update site naar servers draaiend op Linux, vanwege de MS Blaster worm.

16 augustus
De PvdA Leeuwarden komt met een opmerkelijk voorstel: de partij wil dat allochtone talen als rijkstaal worden herkend, op voorwaarde dat ze levend zijn. Een demonstratie, naar aanleiding van de dood van een 33-jarige Marokkaan, is vrij rustig verlopen. Na afloop van de demonstratie is het op sommige plaatsen in Amsterdam toch uit de hand gelopen.

17 augustus
Een 59-jarige man is in Amsterdam geliquideerd toen hij in zijn auto wilde stappen. Het zou vermoedelijk gaan om een criminele afrekening. Door de grote droogte in Europa is de Rijn naar een recordlaagte gezakt: 7,17 meter boven NAP. Een groep Europese gijzelaars in Mali is vrijgelaten (zie ook: http://frontpage.fok.nl/news.fok?id=31652). Onder de gijzelaars bevindt zich ook een Nederlander: Arjen Hilbers.

18 augustus
Noodweer teistert Spanje en Frankrijk. Een 13-jarig Eindhovens meisje is uit een kermisattractie gevallen. Een sportvliegtuigje stortte neer op vliegveld Rotterdam Airport, waarbij de piloot om het leven kwam. Een vrouw beviel van een dochtertje op de A10. Zij was op dat moment op weg naar het ziekenhuis, samen met haar vroedvrouw.

19 augustus
In zowel Den Haag als in Haarlem vond een schietpartij plaats. TNO liet weten dat het inlaten van zout water zinloos is. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat spreekt dit tegen. De helpster van Anna Frank, Jannie Brandes-Brilleslijper, is op 86-jarige leeftijd overleden. Er werd een aanslag gepleegd op het VN hoofdkwartier in Bagdad. In totaal kwamen 17 mensen om het leven bij de aanslag.

20 augustus
Op 20 augustus werd bekend gemaakt dat Mabel Wisse Smit een bekende was van topcrimineel Klaas Bruinsma. Het zou gaan om een oppervlakkige relatie. Het concert van de Rolling Stones in de Amsterdam Arena is afgelast, omdat zanger Mick Jagger "keelproblemen" zou hebben. Er is wederom een nieuwe worm actief. Ditmaal zou het echter gaan om een "goedaardige" worm genaamd "Welchia". De bedoeling van deze worm is om de Blaster worm te vernietigen en systemen te beveiligen tegen deze worm.

21 augustus
Prinses Mathilde is in het Erasmusziekenhuis te Anderlecht bevallen van een zoon. Hij heet Gabriël Boudewijn Karel Maria. In Amsterdam is een vrouw gewond geraakt nadat haar mobiele telefoon, van het merk Nokia, ontplofte in haar gezicht. Nijmeegse wetenschappers is het gelukt een machine te ontwikkelen die een miljard keer kleiner is dan gewone machines. In Irak hebben Amerikaanse soldaten Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali, op kunnen pakken. Grote delen van Limburg kregen op 21 augustus bruin water uit de kraan, als gevolg van een stroomstoring in een pompstation.

22 augustus
Oud PSV-directeur Fons Spooren erkent dat hij moreel onjuist heeft gehandeld. Het gat in de ozonlaag is groter dan ooit, volgens Australische wetenschappers. De twee medewerkers van Albert Heijn die in Juni werden aangehouden, vanwege het mishandelen van een winkeldief, worden vrij gesproken.

23 augustus
Leefbaar Rotterdam pleit voor een allochtonen stop. Een 15-jarig meisje overlijdt na het gebruik van XTC op een hardcore-houseparty. Een eerstejaars studente Rechten, aan de universiteit van Nijmegen, overlijdt tijdens haar introductie kamp. In het centrum van Leiden stort een brug in, waardoor veel mensen in het water vallen. Berlusconi en Schröder zijn weer vrienden. De twee hebben onderlinge frustraties uitgepraat naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de Italiaanse Premier.

24 augustus
Supporters van voetbalclub FC Utrecht hebben hun eigen bus volledig vernield. In de binnenstad van Geleen brak er een hevige brand uit. Twee supermarktmedewerkers zijn voor de rechter gedaagd wegens mishandeling van een winkeldief in Delft. Bij een busongeluk op de Duitse A9, nabij Leipzig, zijn zeker vijf doden en zeventien gewonden gevallen.

De ontvoering van Lusanne van der Gun

Op maandag 25 augustus verdwijnt in het Friese dorp Oldeberkoop het 11-jarige meisje Lusanne van der Gun. Zij is samen met een vriendinnetje op weg naar school als ze word aangesproken door een onbekende man bij wie zij in de auto stapt.

De politie zet na het bekendmaken van de vermissing onder andere een peloton van 60 ME'ers in die de omgeving van het dorp uitkamt. Ook wordt gebruik gemaakt van speurhonden en een helicopter.

Vermist
Lusanne van der Gun


Op woensdag 27 augustus duikt Lusanne op. Om acht uur 's avonds komt zij bij een hotel in Venlo aanlopen en meldt zich daar bij de balie. Het personeel herkent het meisje en schakelt de politie in. Lusanne blijkt tijdens haar ontvoering niet mishandeld te zijn. Na de goede afloop van de zaak wordt bekend gemaakt dat de ouders van Lusanne meerdere malen telefonisch contact hebben gehad met de ontvoerder en dat deze om een losgeld van 20.000 euro vroeg.


25 augustus
Op de A2 bij De Geusselt bij Maastricht is een ernstig ongeval gebeurd. Hierbij raakte niemand gewond. De Indiase stad Bombay werd getroffen door zeker vier bomaanslagen. Hierbij vielen zeker 40 doden en 150 gewonden. Amerikaanse vliegtuigen hebben een gebied gebombardeerd in Afghanistan waarbij zeker 50 Talibanleden gedood zouden zijn. De opnames van het populaire programma Idols is vandaag weer van start gegaan, met deze keer maar liefst 16.731 deelnemers. Op Haïti is een passagiersvliegtuig neergestort, waarbij zeker zo'n 21 mensen om het leven kwamen. In Zuid-Limburg heeft de politie met zoveel misdaadzaken te kampen dat zeker 100 zware misdaden, waaronder geweld- en zedenmisdrijven, 'op de plank' blijven liggen.

26 augustus
Volgens het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Brahim Bourzik is het de schuld van autochtone Nederlanders dat Rotterdam steeds allochtoner wordt. Oud PSV-Directeur Fons Spooren is vrijgelaten. In het Utrechtse Wilnis breekt een dijk door.

27 augustus
De teksten van de laatste telefoontjes op 11 September 2001 zijn vrijgegeven. In een 2000 pagina's tellend document zijn alle getuigenissen verzameld. Zo valt er onder meer te lezen: de laatste woorden van mensen in het WTC, hartverscheurende laatste contacten met familieleden en beschrijvingen van verbijsterde brandweerlieden die mensen op het trottoir naar beneden zien vallen. Een zwaargewonde vrouw bevalt op de A16, nadat zij een ongeluk kreeg. De vrouw overleed later in het ziekenhuis, maar de baby is gezond.

28 augustus
De politie in Schotland zoekt vier mannen die het schilderij Madonna with Yarnwinder van Leonardo da Vinci hebben gestolen. Ook wordt bekend gemaakt dat jongeren onder de 18 jaar gratis gebruik kunnen blijven maken van de anti-conceptiepil. Voor volwassenen verdwijnt het voorbehoedsmiddel wél uit het standaardpakket.

29 augustus
Een aanslag in de Iraakse stad Najaf met een autobom heeft zeker 80 mensen het het leven gekost. In Schotland is een tweede Stonehenge ontdekt. Tijdens de uitreiking van MTV Video Music Awards hebben Britney Spears en Christina Aguilera een speciale hommage gebracht aan de eerste openingsact van het festival ooit: Madonna's Like a virgin. Daarbij zoende ze haar twee collega's vol op de mond.

30 augustus
Tijdens een storm op de Barentszzee is een Russische atoomonderzeeër, met tien opvarenden, gezonken. Het Binnenhof liet op 30 augustus weten dat zij de documentaire die René Roelofs over het reilen en zeilen van het Binnenhof gemaakt heeft, niet gepast vinden.

31 augustus
De boezemdijk langs nieuwbouwwijk Nieuw-Terbregge in Rotterdam laat water door. Dit is echter niet de eerste dijkdoorbraak deze maand. Er is zo'n 50.000 liter water uit het gat gestroomd. Vanaf begin september worden de maandelijkse sirenetesten hervat, meldde Postbus 51. Verder is op een NS-station in Zwijndrecht is een zwartrijder overreden door een Intercity. Ook lieten we weten dat de FBI de maker van een extra schadelijke versie van het Blastervirus, een achttienjarige jongen, opgepakt heeft.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember