Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Vogelpest in Nederland
Begin maart worden in de Gelderse vallei zes mogelijke gevallen van de klassieke vogelpest ontdekt. In de plaatsen Scherpenzeel, Renswoude en Barneveld wordt de ziekte mogelijk aangetroffen. Meteen worden in een straal van tien kilometer rond de bedrijven een aantal maatregelen getroffen, waaronder een verbod op vervoer van pluimvee, pluimveesmest en broed- en consumptie-eieren.

Twee dagen later begint het Ministerie van Landbouw met het doden en afvoeren van kippen. Het is dan bijna zeker dat de gevreesde ziekte in Nederland heerst. Bij de bestrijding zouden studenten dierengeneeskunde moeten worden ingezet, zo vindt het ministerie.

Op 10 maart vreest directeur André Kleinmeulman van de Keuringsdienst voor Vee en Vlees een nieuwe uitbraak van de ziekte. Omdat de incubatieperiode twee weken is en tien procent van de Nederlandse pluimveehouders de regels aan zijn laars lapt, kan een nieuwe uitbraak binnen een week worden verwacht. Een week later zijn er inmiddels 43 bedrijven besmet en wordt een besmetting bij 42 bedrijven vermoed. Maar niet alleen dieren worden met het virus besmet, ook mensen blijken besmet te zijn. De crisis gaat door tot in april.



1 maart
Er ontstaat grote opschudding naar aanleiding van een artikel in de Nieuwe Revu. Op de voorkant van de Revu prijkt een gabberskinhead afgebeeld met de rechterarm schuin omhoog geheven. Er worden in ieder geval twee jongeren aangehouden. Een doelman van een Braziliaanse club wordt op een wel heel bijzondere manier ontslagen. Hij wordt in de rust door zijn coach weggestuurd.

2 maart
De Nederlandse tak van de AEL gaat van start. Het doel van de partij is het multicultureel maken van Nederland. In Brazilië wordt een compleet voetbalelftal van het veld gestuurd nadat spelers en coach massaal in protest zijn gekomen tegen een beslissing van de scheidsrechter.

3 maart
In Brazilië is een reuzenkip ontwikkeld. Het dier is één meter hoog en legt dertig procent meer eieren dan normale kippen. Een dronken man komt naar het politiebureau om een boete te betalen die hij niet eens heeft. Tussen de tien en twintig studenten blokkeren de deuren van het faculteitsgebouw van de School voor Journalistiek in Utrecht, uit onvrede over aangekondigde bezuinigingen op de school.



4 maart
De politie in Noorwegen heeft een 94-jarige jogger aangehouden in de veronderstelling dat zij ontsnapt was uit haar verzorgingstehuis. De agenten konden gewoon niet geloven dat zij aan het joggen was. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat Nederland een ware invasie van allochtone huwelijksmigranten staat te wachten.

5 maart
Veel Nederlanders blijken op grote schaal (illegaal) busjes pepperspray aan te schaffen. Het middel valt in Nederland onder de wapenwet en is dus verboden. Starmaker-ster Sita wordt in het normaal zo rustige plaatsje Warnsveld, bij Zutphen, bekogeld met eieren op een feestje op een school. Robert Jensen komt met een radio-versie van Idols.

6 maart
Vanaf deze dag moet iedere luchtvaartmaatschappij haar passagiersgegevens vrijgeven aan de Amerikaanse autoriteiten; een nieuw middel in de strijd tegen terrorisme. Bokser Regillio Tuur hoort vier jaar cel tegen zich eisen wegens poging tot doodslag. In juli 2002 werd hij opgepakt voor mishandeling van zijn vriendin Pieternel. Een 85-jarige Engelse weduwe heeft op haar borstkas de woorden "Niet reanimeren" laten tatoeëren. Ze wil bij een hartstilstand niet worden gereanimeerd. De vagina, was dat niet de inspiratie voor Stonehenge?

7 maart
Een 61-jarige man heeft dubbel pech. In vijf minuten wordt hij twee maal beroofd.

Jamaï wint Idols
Op 8 maart is na vele weken jacht op een nieuwe superster de finale van het immens populaire televisieprogramma Idols. Jim Bakkum en Jamaï Loman staan in een live uitzending tegenover elkaar. De 16-jarige Jamaï wordt uiteindelijk het nieuwe idool en krijgt een platencontract van drie jaar. De eerste single, getiteld 'Step right up', ligt op 19 maart in de winkel en komt vervolgens van niets op nummer één binnen in de hitlijsten.

Idols ging op 1 november 2002 van start. Het programma bleek meteen een enorm succes. 7626 idolen in de dop kwamen aan de jury voorbij. Velen werden echter door Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen genadeloos naar huis gestuurd. Veel deelnemers dachten goed te kunnen zingen, maar mochten die droom meteen laten varen. Anderen kwamen vooral naar de audities om op te vallen. Op klompen, in een gewaagde jurk, met een door verfdampen aangetaste stem begeleid door een walkman of als Sid Vicious, maar dan in Hawaï-shirt en bijpassende korte broek.

De meest afgrijselijke zangers en zangeressen passeerden de revue en na de audities waren er dan ook maar 94 kandidaten over. In twee theaterronden mochten zij hun kwaliteiten tonen. Het aantal ging naar 30 en vervolgens naar 10. In acht live-uitzendingen viel er telkens één deelnemer af. In de laatste uitzending viel Hind af, waardoor Jim en Jamaï in de finale kwamen.

Tijdens de laatste live-shows werd er veel gespeculeerd. Zo zou al vaststaan dat Hind de finale zou gaan winnen. De hardnekkige geruchten werden door producent HMG ontkend en presentatrice Irene Moors en deejay Jeroen van Inkel mochten dan ook meteen een kijkje nemen in het zenuwcentrum waar de telling van de stemmen plaatsvond. Beiden kwamen tot de conclusie dat er niet werd gesjoemeld en de laatste live-show voor de finale leek dit te bewijzen, Hind moest het veld ruimen.

In de aanloop naar de finale bereikte de Idolsgekte een volgend hoogtepunt. Duizenden fans stonden hun idolen op te wachten op de Dam. Door de enorme toeloop ging het uitdelen van handtekeningen niet door, maar Jamaï en Jim spraken de uitzinnige menigte wel vanaf het bordes van het Krasnapolsky-hotel toe. Verder werden door heel Nederland miljoenen 'verkiezingsposters' voor de ramen opgehangen, waarmee een auto en andere prijzen gewonnen konnen worden.

In de eindshow zongen de finalisten beiden drie nummers. Ze begonnen met een nummer dat ze al eens in een vorige show hadden gebruikt. Vervolgens zongen beiden het nummer 'Your Song' van Elton John. Als laatste kwamen de eigen singles voorbij. Jim zong het gevoelige 'Tell Her', Jamaï vertolkte een swingend 'Step right up'. Na een uur stemmen, waarbij de lijnen zelfs een moment onbereikbaar waren door de grote drukte, kwam Jamaï als winnaar uit de bus.


8 maart
Crimineel gedrag zit er bij enkelen al vroeg in. Een negen jaar oud jongetje wordt opgepakt wegens een poging tot het beroven van twee meisjes van vijf en acht jaar oud. Volkert van der G. zegt niet trots te zijn op zijn moord op Pim Fortuyn. Als hij weer voor de afweging zou staan, zou hij het misdrijf niet opnieuw plegen. Ten opzichte van 1999 zijn rijlessen 25 procent duurder geworden.

9 maart
De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, kondigt aan dat Israël meer Hamasleiders zal gaan liquideren.

10 maart
De staking van muzikanten en theatermedewerkers op Broadway gaat zijn derde dag in. Men is het niet eens met de beslissing van de producenten om het aantal muzikanten in de orkestbak van een musical te verminderen van 26 tot 14. Noord-Korea test opnieuw een nieuwe kruisraket. Amerikaanse soldaten starten een grote zoekactie naar terroristenleider Osama bin Laden en andere al-Qaeda-aanhangers. Volgens een medewerker van het Pentagon zal er deze week een nieuwe monsterbom worden getest.

11 maart
Het is weer tijd voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Vooral de PvdA en het CDA winnen flink.

Totaal aantal zetels alle Provincies
Partijen+ -Zetels 2003Zetels 1999
CDA+ 28222194
VVD- 44138182
PvdA+ 43197154
GroenLinks- 265177
D66- 83139
ChristenUnie/SGP- 125062
SP+ 203919
LPF+ 17170
Leefbaar+ 110
LG/Groen- 101
LB/BOF-11
Groenen+ 110
Senioren- 314
FNP+ 374
Overigen- 13922

Er zijn 4 zetels meer in de Provincies dan in 1999


Een Amerikaanse peuter blijkt uren langs een snelweg te hebben gedwaald nadat zij een auto-ongeluk overleefde waarbij haar ouders om het leven kwamen.

12 maart
Bij een groots opgezet onderzoek naar kinderporno worden 400 Italianen aangehouden. Wielrenner Andrej Kivilev overlijdt aan de gevolgen van een zware val in de tweede rit van Parijs-Nice. De 50-jarige Servische premier Zoran Djindic wordt vermoord als hij het regeringsgebouw in Belgrado wil betreden. Een Iraans radiostation meldt dat terroristenleider Osama bin Laden mogelijk is opgepakt.

13 maart
Twee medewerkers van een Albert Heijn in Amsterdam worden opgepakt na het in elkaar slaan van een winkeldief. De chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, krijgt geen Koninklijk lintje. Smolders ging na de moord op Fortuyn achter de dader aan. Een 14-jarige Havo-leerling heeft op een school in Purmerend geprobeerd zelfmoord te plegen. Analyse van nieuwe foto's van de planeet Mars duidt mogelijk op stromend water op de planeet.

14 maart
Wereldwijd wordt alarm geslagen over een onbekend virus dat dan in Hanoi en Hongkong al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. Bij de zoektocht naar een mobieltje in Kenia vallen drie doden. Boze bestuurders en controleurs van de Rotterdamse trams leggen het vervoer anderhalf uur stil uit protest tegen het aanhoudende geweld tegen hen.

15 maart
De gemeente Rotterdam komt met een nieuw plan tegen hangjongeren; keiharde draaiorgelmuziek. Een Amerikaanse rechter veroordeelt een man tot 30 dagen in een hondenhok vanwege mishandeling. In Florida wordt daadwerkelijk de zwaarste bom ooit getest.

16 maart
Op het marktplein van New Square, New York, praat een vis over het einde van de wereld. Vrijwel alle media schrijven erover. In Amsterdam wordt opnieuw op klaarlichte dag op straat een liquidatie gepleegd.

17 maart
Te veel studeren kan dodelijk zijn. Dat ondervindt een Chinees meisje dat maar liefst 18 uur per dag studeerde. Om op zijn held Michael Jackson te lijken ondergaat een Belg maar liefst negen operaties. Eén van de zonen van Gretta Duisenberg, die bekend is van haar actie voor de Palestijnse zaak, wordt in Thailand verdacht van drugshandel.

18 maart
De muziekindustrie heeft grote interesse in een nieuw computerprogramma dat zou kunnen voorspellen of een song al dan niet een zeer grote kans heeft om een hit te worden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd dat 75% van de totale bevolkingsgroei in Nederland voor rekening komt van niet-westerse allochtonen. Een dode Franse vrouw blijkt deels door haar hond te zijn verorberd.

19 maart
In de kantoren van de delegaties van Duitsland en Frankrijk in het Justus Lipsius-gebouw van de Europese Unie in Brussel wordt afluisterapparatuur ontdekt. Regillio Tuur wordt door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot vijftien maanden cel wegens mishandeling van zijn vriendin.

Oorlog in Irak
Na een lange diplomatieke weg begint op 20 maart rond 3.45 uur de langverwachte oorlog tegen Irak, nadat anderhalf uur eerder een laatste ultimatum af is gelopen. Boven de Iraakse hoofdstad Bagdad klinkt afweergeschut. Om 4.15 bevestigt de Amerikaanse president Bush het begin van de acties in een persconferentie.

De eerste aanvalsgolf is direct gericht tegen de leden van het Iraakse regime, waaronder leider Saddam Hoessein. De grote aanvalsgolf moet dan nog komen. Deze begint rond 19:10 Nederlandse tijd. Bagdad gaat gebukt onder zware explosies. Tegelijkertijd steken Amerikaanse troepen vanuit Koeweit de grens met Irak over. In de loop van de avond komt ook de Engelse president Tony Blair met een verklaring.

De oorlog voorloopt vrij voorspoedig. Troepen ondervinden weinig tegenstand en weten snel Irak binnen te dringen. Ondertussen hoopt het Pentagon dat de Iraakse legertop zich over zal geven, waarmee een allesvernietigende luchtaanval zou kunnen uitblijven. Aan het begin van de avond van de tweede oorlogsdag voeren B-52 bommenwerpers grote bombardementen uit op de hoofdstad, onder de codenaam 'shock-and-awe'.



Nederland steunt de oorlog politiek, maar geeft niet militaire steun. Wel helpt Nederland bij de bescherming van Turkije door middel van Patriot-installaties. Toch wordt de Nederlandse luitenant-kolonel Jan Blom op een persconferentie over Irak door de Amerikaanse opperbevelhebber Tommy Franks gepresenteerd als iemand van de coalitie. Een pijnlijke vergissing.

Op 25 maart zijn de leden van de coalitie al op 60 mijl van de hoofdstad Bagdad genaderd. In deze vijf dagen zijn er 39 militairen van de coalitie omgekomen. Het dodental onder de Iraki's is dan al veel groter. En het zijn niet alleen militaire doelen die worden getroffen, ook veel burgers
laten het leven
.

Op 27 maart kiezen de Iraki's de aanval. Duizenden leden van de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein, zijn van Bagdad op weg naar het zuiden van Irak, om de opmars van de coalitie te stoppen. De coalitie voert echter de aanvallen op Irak alleen maar op. Op 31 maart leveren de geallieerden naar eigen zeggen voor het eerst een serieus gevecht met de garde, waarbij veel leden van die garde worden gedood of krijgsgevangen worden gemaakt.

Het vervolg kun je onder de maand april lezen...



20 maart
Mullah Krekar, de leider van de fundamentalistische Koerdische groep Ansar al Islam, zegt in een uitzending van Netwerk mogelijk een Jihad uit te roepen als de beweging wordt aangevallen. De Commissie Gelijke Behandeling maakt bekend dat het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam niet in strijd met de wet op de gelijke behandeling heeft gehandeld door gezichtssluiers taboe te verklaren. Een man eet zijn 19.000e Big Mac op. In Texas wordt de datarecorder van de verongelukte spaceshuttle Columbia volledig intact gevonden.

21 maart
Bij enkele filialen van de Lidl ontstaan bijna vechtpartijen vanwege een speciale aanbieding voor een hoge-resolutie digitale camera. De rechtbank in Den Haag bepaalt dat de Nederlandse Spoorwegen de prijs van een treinkaartje niet per 1 juli mogen verhogen.

22 maart
De Telegraaf meldt in haar krant dat leden van extreemrechtse groepen een moordaanslag beramen op Volkert van der G. In een bus in het zuidwesten van China zijn 28 baby's aangetroffen. Ze zaten verborgen in koffers.

23 maart
De oudste man ter wereld, Yukichi Chuganji uit Japan, wordt 114 jaar.

24 maart
In Los Angeles worden de jaarlijkse Oscars uitgereikt. Gedoodverfde favoriet Chicago weet zes Oscars te bemachtigen, waaronder de meest prestigieuze, die voor beste film. Nederland kan met Zus & Zo helaas geen Oscar in de wacht slepen. Een Duitse kunstenaar krijgt toestemming om in Berlijn 's werelds eerste hondenbordeel te openen. De Haagse rechtbank veroordeelt de Haagse verpleegkundige Lucy de B. tot een levenslange celstraf wegens moord op drie kinderen en een bejaarde vrouw.

25 maart
Een mix van verschillende schoonmaakmiddelen veroorzaakt een explosie in een huis in Almere. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen wordt een uiterst zeldzaam wit leeuwtje geboren. Een man uit Veendam denkt in duivenvoer de oplossing te hebben gevonden voor de hongersnood in de Derde Wereld.

26 maart
Volkert van der G., de man die bekend heeft Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten, heeft zijn daad gepleegd uit 'landsbelang', zo heeft hij in zijn verklaring laten weten. Personeel van de zender Veronica bezet hun kantoorgebouw uit bezorgdheid over de enorme kosten die gemaakt worden bij het opzetten van de televisieafdeling.

27 maart
In Amsterdam-Osdorp begint het strafproces tegen de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. De publieke belangstelling is echter gering. Hij geeft aan dat hij Fortuyn als een gevaar zag en hem wel moest doden, maar dat hij het eigenlijke plan pas op 5 mei 2002 had beraamd.



28 maart
Voetbalclub Vitesse zet trainer Mike Snoei op non-actief vanwege tegenvallende resultaten. Leden van de Taliban schieten in Afghanistan een medewerker van het Internationale Rode Kruis dood. Dominee Spoor maakt bekend dat Frans Meijer, bekend als één van de Heineken-ontvoerders, binnen afzienbare tijd naar Nederland zal terugkeren om het restant van zijn straf voor de ontvoering uit te zitten.

29 maart
Op een Turks cultureel centrum aan de Schalkburgerstraat in Den Haag wordt in de nacht een aanslag met een molotovcocktail gepleegd. Frans Meijer is onderweg naar Nederland.

30 maart
In Rotterdam-Zuid wordt in een tuin het stoffelijk overschot van een baby gevonden. Een jongen die zijn rijbewijs heeft gehaald mag het na het ophalen meteen weer inleveren op het politiebureau.

31 maart
TPG Post laat weten dat het versturen van een brief niet één cent duurder zal gaan worden, zoals media beweerden. Het zou gaan om een 1 april grap van een derde. De moordenaar van Pim Fortuyn worstelt met spijtgevoelens, zo zegt hij tijdens het strafproces. Wetenschappers van de University of Southern California zijn er na tien jaar in geslaagd een geheugenchip te ontwerpen die mogelijk compatible is met onze hersenen.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember