Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Ruimteveer Columbia verongelukt bij terugkeer naar de aarde

Het is één februari als het ruimteveer Columbia na twee weken in de ruimte de landing terug naar de aarde inzet. Het veer zal rond 15.15 uur Nederlandse tijd landen, maar een kwartier voor de landing raakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het contact met de spaceshuttle kwijt. Op televisiebeelden is te zien dat de shuttle in stukken is gebroken. De zeven astronauten komen om het leven.



De Columbia raakte vermist toen het ruimteveer de dampkring invloog. Vanwege de enorme temperaturen die daarbij vrijkomen, is de terugvlucht door de dampkring één van de gevaarlijkste momenten van de reis. De Shuttle was op 16 januari tijdens de lancering licht beschadigd geraakt aan de linkervleugel, door een stuk isolatieschuim afkomstig van de externe brandstoftank. Men verwachtte geen problemen omdat de hittebestendige tegels redelijk intact leken. Toch bleek dit gegeven uiteindelijk fataal te zijn geweest.

Meteen begon een grote zoekactie naar de brokstukken van de shuttle en de restanten van de astronauten. In de staat Texas raken tientallen mensen gewond door neervallend materiaal. De NASA start een groot onderzoek en houdt in afwachting van de uitkomst hiervan alle shuttles aan de grond.


1 februari
Een Amerikaanse leraar wordt ontslagen nadat hij zijn klas heeft uitgelegd hoe je een condoom moet gebruiken. De watersnoodramp, die vijftig jaar geleden plaatsvond en waarbij 1836 mensen om het leven kwamen, wordt herdacht en de Duitse politie houdt een stel 'Salami-terroristen' aan.

2 februari
In Breda wordt een doodgeschopte hond met een stille tocht geëerd. Zestig mensen lopen hierin mee. Uit een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat de chemicaliën die bij de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert Van Der Graaf, werden gevonden, gediend zouden kunnen hebben als ontstekingsmateriaal.

3 februari
Twee Amerikaanse tieners worden ervan beschuldigd voor een feestje een lijk van een begraafplaats te hebben gehaald om deze te verkleden als Star Wars-slechterik Darth Vader. Verder wordt bekend dat de Nederlandse tak van de uit België afkomstige Arabische Europese Liga (AEL) in maart zal worden opgericht.

4 februari
Er komt een tweede serie van de populaire televisietalentenjacht Idols, zo meldt een woordvoerder van RTL 4. Een vrouw die al 19 miskramen heeft gehad krijgt toch eindelijk een kind. Over kinderen gesproken: Michael Jackson geeft in een documentaire toe het bed te hebben gedeeld met enkele jongens.

5 februari
Rolf Wouters wil een televisieprogramma gaan maken met als titel 'Je eigen begrafenis'. De Amerikaanse vlaggenindustrie bereidt zich voor op de naderende oorlog tegen Irak. Vanwege een mogelijke grote vraag naar Amerikaanse vlaggen legt men extra grote voorraden aan. In Vlaardingen overleeft een man een alcoholpromillage van 4,4 promille, 0,9 hoger dan het promille waarbij een ongeoefende drinker overlijdt.

6 februari
De gevangenissen spannen een proces aan tegen minister Donner van Justitie vanwege diens plan voor twee personen op één cel. Dit zou het gevangenispersoneel in gevaar brengen. De sikh-gemeenschap in het Belgisch-Limburgse Sint-Truiden wil geen brommerhelm dragen. Dit maakt het dragen van een tulband, naar eigen zeggen een 'religieuze basisbehoefte', namelijk onmogelijk.

7 februari
Het treinstation in Roosendaal wordt in de ochtend ontruimd na een bommelding. Het blijkt echter loos alarm. Een Duitse priester heeft dè manier gevonden om bier te brouwen. Hij maakt het drankje in zijn wasmachine. Op vrijwel alle Amsterdamse middelbare scholen wordt de gezichtssluier (chador, niqaab en burka) verboden. Slechts één school tekent het akkoord niet.

8 februari
Het ministerie van Justitie komt met het plan om een landelijke databank met de namen van jeugdige criminelen aan te leggen. Hiermee zou de jeugdcriminaliteit beter kunnen worden bestreden. Een voetbalwedstrijd in Engeland wordt al na tien minuten om een bijzondere reden afgefloten: er ligt teveel hondenpoep op het veld.

9 februari
Het is Britse onderzoekers gelukt het zwartste zwart op de Aarde te ontwikkelen. De Telegraaf meldt dat een Nederlander nauw betrokken is geweest bij het produceren van chemische wapens voor Irak. De jaarlijkse bedevaart naar Mekka trekt dit jaar twee miljoen Moslims.

10 februari
Gretta Duisenberg noemt de Palestijnse leider Arafat 'alles bij elkaar genomen', een teleurstellend leider. Rapper "50 Cent" beweert in een interview dat het, ondanks de pijn, geweldig is om beschoten te worden.

11 februari
Whitney Houston haalt zich de woede van de eigen familie op de hals door niet te verschijnen op de begrafenis van haar eigen vader. Volgens PvdA-leider Wouter Bos ligt het tempo van de kabinetsformatie veel te laag.. Verder is er de dreiging van een aanslag in Londen. En de nieuwste rage onder criminelen in Hong Kong: ketchup!

12 februari
De Mount Everest, een berg die elk jaar maar liefst 19.000 tot 50.000 bergbeklimmers trekt, krijgt een eigen internetcafé. Een nog ongeboren baby overleeft de zelfmoord van haar moeder in Mexico Stad.

Het sprookje van Margarita en haar grote boze familie
Halverwege februari breekt er binnen de koninklijke familie een rel uit. Prinses Margarita (de oudste dochter van prinses Irene) en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn openen dan namelijk de aanval op hun eigen familie in een interview met HP/De Tijd en het Duitse blad Stern. Daarin laten ze geen spaan heel van de meestal als hecht getypeerde familie van Oranje. Zelfs koningin Beatrix wordt niet gespaard.

Margarita heeft ruzie met haar familie, die haar huwelijkspartner niet kan accepteren omdat deze volgens hen niet van onbesproken gedrag is. Verder beschuldigt Margarita haar vader van machtsmisbruik en zegt ze bij haar peettante Beatrix geen gehoor te vinden in de ruzie. Zij en haar man beweren ook dat de Oranjes gebruik hebben gemaakt van het dossier van de Amsterdamse Sociale Dienst over Margarita's man. De Oranjes zelf geven geen commentaar op de beweringen, naar eigen zeggen 'uit liefde voor de prinses'.

In een tweede interview in dezelfde bladen, een week later, vervolgt Margarita haar onthullingen. Zo zou Beatrix een fel tegenstander van de verloving van Willem-Alexander met Máxima zijn geweest. Beatrix en haar zoon zouden elkaar in 1999 maandenlang hebben gemeden, waardoor het hof er zelfs van uitging dat Constantijn mogelijk de troonsopvolger zou worden. De prinses maakt bekend een miljoenenclaim tegen het Koninklijk Huis of de staat te willen indienen.

De soap vervolgt als blijkt dat er wel degelijk een dossier over Van Zuidewijn was bij de Amsterdamse Sociale Dienst. De Amsterdamse PvdA wethouder Rob Oudkerk eist eind februari een onderzoek naar het lekken van een dossier.


13 februari
Heb jij het nieuwe honden-vertaalapparaat al binnen? Een Schotse archeologische expeditie heeft een oude Egyptische stad, die begraven lag onder een laag woestijnzand, gevonden.

14 februari
Het eerste gekloonde zoogdier, het schaap Dolly, overlijdt na een longontsteking. Het Eijkhagencollege in het Limburgse Landgraaf verbiedt leerlingen om nog langer een bomberjack te dragen als ze naar school komen, omdat deze kleding associaties met rechts-extremisme zou oproepen.

15 februari
Volgens een Katholieke aartsbisschop zijn er meer dan 100.000 Body Bags en 6.000 doodskisten in het geheim naar een basis van de VS in Italië verscheept.

16 februari
Een expert denkt dat hij een effectief seks stimulerend middel heeft gevonden voor vrouwen. In de zaak "Sedar Soares" wordt een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De 13-jarige werd twee weken eerder in Rotterdam doodgeschoten toen hij met zijn vrienden sneeuwballen aan het gooien was. In een kinderdagverblijf in Amsterdam heeft een baby op heroïne
gekauwd
.

17 februari
De PvdA eist het aftreden van LPF-minister Hilbrand Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie), omdat hij een plan om duizenden asielzoekers een verblijfsvergunning te geven van tafel heeft geveegd. Bij paniek in een Amerikaanse nachtclub verliezen 21 mensen
het leven
.

18 februari
Een speciale Smurfenspray moet personeel van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET gaan helpen in de strijd tegen agressieve klanten. Bij een aanslag in een metro in Zuid-Korea komen meer dan 200 mensen om het leven. Zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt er nog een kogel in de nek van een Schotse oud-militair gevonden.

19 februari
Een Roemeense tiener wint de jackpot van één miljoen. Er is echter één probleem: hij moet het bedrag zelf ophalen, maar kan geen treinkaartje betalen. Stichting BREIN kondigt aan in het najaar KaZaA-gebruikers te willen gaan aanpakken.

20 februari
Een Duits echtpaar wil een schadevergoeding zien van een reisorganisatie, omdat het kamermeisje van het hotel waar zij verbleven hen herhaaldelijk stoorde tijdens een vrijpartij. De drie eigenaren van een winkel in Wapenveld, die vorig jaar zomer in opspraak kwamen omdat ze asielzoekersbordjes plaatsten, krijgen geen straf.

21 februari
Een 14-jarige jongen uit Landgraaf is gearresteerd, nadat hij meerdere malen had gedreigd een aantal gebouwen in zijn omgeving op te blazen. Een Vietnamese vrouw straalt in het donker een mysterieus licht uit. Bij een opslagplaats voor olie in Staten Island, New York, breekt een grote brand uit. Een lerares op een basisschool in Massachusetts is ontslagen na het dichttapen van de monden van 21 van haar leerlingen.

22 februari
Het Guinness Book of Records
weigert
nog langer dikke katten op te nemen. De organisatie achter het recordboek wil mensen namelijk niet langer aanmoedigen om hun poes vet te mesten.

23 februari
Een 28-jarige vrouw uit Noorwegen verdwijnt direct na haar borstvergrotingsoperatie spoorloos. Ze wil hiermee onder de kosten van de operatie uitkomen. Eén probleem: de camera draaide. Een andere vrouw steelt uit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam een baby. Het kind wordt al snel teruggevonden.

24 februari
Bokser Mike Tyson wint zijn jongste bokspartij al in 49 seconden. Een aardbeving in het noordwesten van China eist zeker 250 levens. Japanse studenten hebben een nieuwe hobby. Ze doen aan een levensgevaarlijke Russische seksroulette. Sabine Dardenne zegt in een interview dat Marc Dutroux de enige was die haar heeft vastgehouden. Sabine is één van de twee meisjes die de gruwelkelders van Dutroux heeft overleefd.



25 februari
Een bolletjesslikker blijkt na zijn dood te zijn opengesneden. Onbekenden hebben de meeste bolletjes uit zijn maag verwijderd. Het Martiniziekenhuis in Groningen onderzoekt of er patienten met het HIV- of hepatitisvirus besmet zijn geraakt door een verkeerd gedesinfecteerd onderzoeksapparaat. De besmetting blijkt later loos alarm. In de VS spoelen duizenden Nike-schoenen aan. De nieuwe FOK!F1manager gaat online. Maar liefst 2530 mensen spelen gedurende het seizoen mee.

26 februari
Een man uit Chili krijgt een nogal macaber bericht: hij blijkt al zeventien jaar dood te zijn. Het narcoticabureau van de Verenigde Naties INCB bestempelt Nederland in een rapport als de belangrijkste XTC-producent ter wereld. Xander de Buisonjé slaat een lastige fotograaf van een roddelblad neer.

27 februari
Een ontwerp van de Duitse architect Daniel Libeskind zal verrijzen op de plaats in New York waar eens het World Trade Center stond. Het nieuwe Veronica maakt haar programmering bekend. De zender wil gaan scoren met veel seks. Een bekende Franse chefkok pleegt zelfmoord vanwege een dreigend verlies van een ster in de Michelin gids.

28 februari
Een 45-jarige Roemeen dient na een mislukte zelfmoordpoging een klacht in bij de Roemeense consumentenbond over de kwaliteit van het gebruikte touw. Interpol wordt ernstig in verlegenheid gebracht als een Britse journalist in zeer korte tijd vier misdadigers die op de lijst van meest gezochte criminelen ter wereld staan weet op te sporen. Prins Bernhard betaalt de boete die twee medewerkers van Albert Heijn na een mishandeling kregen opgelegd. Emile Ratelband verklaart een ontmoeting te hebben gehad met Saddam Hoessein en zegt door de Iraakse leider 'geïmponeerd' te zijn.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember